„Zvuk ženskog srca“ Marine Pešić na Dan žena u Galeriji RTS kluba

Velika ljubav i strast autorke prema muzici i koncertima

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Velika ljubav i strast autorke prema muzici i koncertima

Ako koncerti i dalje ne mogu komotno da se održavaju i godinu dana nakon izbijanja pandemije, onda barem mogu da se realizuju izložbe na temu koncerata, muzike, kao što je postavka muzičkih fotografija pod poetičnim nazivom „Zvuk ženskog srca“ Marine Pešić, zakazana za Dan žena, 8. marta u Galeriji RTS kluba u Beogradu.

Posetioci će biti u prilici da do 20. marta pogledaju više od 40 fotografija poznatih muzičarki i kantautorki sa domaće, svetske i regionalne scene, iz sveta roka, bluza i džeza, nastalih od 2016. godine sve do danas.

Kroz oko objektiva mlade autorke na poseban način su zablistale slavne muzičke dame – Bisera Veletanlić, Gabi Novak, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Tijana Sretković i Jelena Pudar („Neverne bebe“), Maja Cvetković („E-play“), Romana Slačala („Artan Lili“), ali i planetarne zvezde poput Joan Baez, Beth Hart, Ana Popović (srpska blues rock muzičarka sa uspešnom karijerom u Americi), Candy Dulfer, Caro Emerald.


Foto: Aleksandra Ignjatović (Headliner)
Dizajn: Branislava Stefanović
Izložbu fotografija “Zvuk ženskog srca“ posvećujem damama rok, bluz i džez scene i želim da im na ovaj način iskažem zahvalnost za svaki ton i energiju koju šalju sa bine.
Kada vidim ove fotografije vratim se na trenutak na određena mesta, čujem i doživljavam muziku koju volim. Nadam se da sam bar jednim delom uspela i drugima da prenesem tu magiju razmene energije i emocija, koju nam svaki koncert pruža”, izjavila je Marina Pešić povodom svoje autorske izložbe na Dan žena.

Dame na sceni su u fokusu ove neobične izložbe u kojoj je pasionirana umetnica na specifičan način osetila i javnosti predstavila njihovu žensku energiju i emociju, i dragocene trenutke sačuvala od zaborava.
Fotografije koje sada Pešićeva prezentuje uglavnom nisu viđene na njenim ranijim izlaganjima, tako da predstavljaju ekskluzivu u svakom pogledu.

Samostalna izložba koncertnih fotografija „Zvuk ženskog srca“ posvećenih damama na bini u Galeriji RTS kluba je Marinina ukupno četvrta u dosadašnjoj karijeri. Ipak, u Beogradu to je njena prva samostalna, a učestvovala je na još sedam kolektivnih izložbi.

Marina Pešić je rođena 1987. godine u Užicu. Od 2016. godine fotografisala je odabrane muzičke događaje za poznati novosadski portal Remix Press.
Ljubav koju ulaže u svaku koncertnu fotografiju vratila se naklonošću koju prema njenom radu imaju najveći domaći i regionalni sastavi i autori – “Riblja čorba”, Bajaga i “Instruktori”, “YU grupa”, “Kerber” i mnogi drugi pre svega rok velikani.

Do nedavno je živela u Novom Sadu i nikada joj nije bilo ni najmanje teško da skokne do Beograda na veoma česte važne muzičke hepeninge da bi se onda odmah i vratila u “Srpsku Atinu”, i tako ponovo natrag u prestonicu na sledeći novi koncert ili festival.
Kada je prisutna tako jaka strast i ljubav prema muzici i koncertima, onda je sve lakše i lepše za Marinu. Sada trenutno živi u Beogradu gde su joj svi ti događaji ipak nadohvat ruke.

Foto: Marina PešićBeth Hart, Hala sportova – Novi Beograd, 02.12.2018.
Jessica Wagner, Sara Devine, Tania Jones (Little Steven & Disciples of Soul), Arsenal fest 2019, Kragujevac
Gabi Novak, Kombank Dvorana, 16. 11. 2018.

Marina je dobitnica specijalne nagrade „Glas žene u muzici” na međunarodnom foto-konkursu „Glas koji se vidi, slika koja se čuje” 2017. godine, a 2018. dodeljena joj je plaketa Special Mention na međunarodnoj izložbi koncertnih fotografija „Čisto oko, puno srce”.
Njene fotografije našle su se i na stranicama knjige “Rokenrol u kandžama interneta 2”, tandema autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera, kao i na muzičkim albumima: “Zaveštanje” – Kepa & Free Spirits, “Hiljadu pitanja” – Kramer, “Reychel” – Kler, “Songmaker” – Zona B.

Odabrane fotografije Marine Pešić možete pogledati na sajtu www.mocmuzike.rs, kao i na Facebook stranici „Moć muzike”.

Nema surovijeg i zahtevnijeg oka od ženskog dok gleda druge žene. Marina Pešić je izuzetak – provukavši svoju ljubav prema rock’n’rollu kroz objektiv, ona nam daruje uspomene na kojima je svaka žena uhvaćena u svom najboljem izdanju”, istakla je Jadranka Janković Nešić, poznata muzička novinarka i muzički PR menadžer.

Moćne, ranjive, seksepilne i nežne – žene na njenim fotografijama ispisuju koncertnu istoriju, koju Marina neumorno beleži čuvajući te magične trenutke od zaborava”, zaključila je Janković Nešić

Za realizaciju izložbe posebno su doprineli Radio Beograd 202 i izdavačka kuća Fidbox.

Dizajn: Branislava Stefanović

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

ZORANU SIMJANOVIĆU POSTHUMNO NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO 67/68. MARTOVSKOG FESTIVALA

Sa velikim žaljenjem primili smo vest o smrti kompozitora Zorana Simjanovića, velikog umetnika i izuzetnog čoveka, laureata Nagrade za...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket