Zoran Predin bio gost festivala KROKODIL za svoj rođendan (16.06.): Roman “Mongolske mrlje” sam pisao dinamično, filmskim jezikom

Veliki svestrani muzičar podsetio je na njegov poznati stav da “pravi mučkarac treba da sagradi kuću, zasadi drvo, napravi sina i napiše roman”, tako da se pohvalio da je on sve to uveliko postigao u životu.

0
ReklamaVeliki svestrani muzičar podsetio je na njegov poznati stav da “pravi mučkarac treba da sagradi kuću, zasadi drvo, napravi sina i napiše roman”, tako da se pohvalio da je on sve to uveliko postigao u životu.

 

BEOGRAD, 17. juna  – Slovenački muzičar, kantautor, pisac Zoran Predin sinoć je gostovao na 15. izdanju književnog festivala KROKODIL u Dvorani kulturnog centra Beograd gde je i proslavio svoj rođendan. 

Iako najpoznatiji kao muzički umetnik, lider bivšeg pank folk rok benda „Lačni Franz“ je veoma svestrani autor, te je afirmisan i u paralelnoj karijeri kao književnik sa delima „Druga žena u haremu” (zbirka anegdota), “Mongolske mrlje” (roman), “Glavom kroz zid” (knjiga priča).

Kako je otkrio Predin, početak njegovog pisanja vezan je upravo za predstavnike medija. Naime, novinari jednog lista iz Maribora nagovarali su ga da im napiše dnevnik barem jedne koncertne turneje.


„Tako je otprilike krenulo, onda sam nastavio da pišem priče, anegdote, poeziju, kolumne, na kraju i roman. Skup anegdota se nalazi u knjizi naziva „Druga žena u haremu“. Knjiga je bila veoma zapažena kada se pojavila, ali su se mnogi pitali zašto je u naslovu „druga žena“, a kako ne stoji „prva žena“. To im je bilo izgleda neobično i intrigantno„, naveo je slovenački muzičar i pisac.

Kada je reč o novoj knjizi „Mongolske mrlje“ (2022), njegovom prvom romanu (u Srbiji je objavljen zahvaljujući izdavačkoj kući „Geopoetika“), Predin kaže da je imao potrebu da napiše delo koje će odgovoriti na zahtev da književnost ili umetnost ne sme da bude dosadna.

„Roman je dosta dinamičan, pisan je filmskim jezikom, i kažu mi prijatelji da uspevaju da „Mongolske mrlje“ pročitaju za samo jednu noć, što nije uvek kompliment za pisca da vam neko tako brzo pročita delo. Komponovao sam mnogo numera za filmove, tako sam i imao taj osećaj za pisanje u filmskom maniru“, ocenio je Predin, jedan od najznačajnijih kantautora sa ovih prostora.Slovenački umetnik je podsetio na njegov poznati stav da “pravi mučkarac treba da sagradi kuću, zasadi drvo, napravi sina i napiše roman”, tako da se pohvalio da je on sve to uveliko postigao u životu.

Nedavno, 2. juna Zoran Predin je imao solo koncert u Velikoj sali Doma omladine Beograda.  Za ovu posebnu priliku Predin je publici pripremio svojevrstan “best of” program nazvan “Na svojoj strani” u kome je  izvodio pesme Arsena Dedića, svog velikog prijatelja i mentora, bivše grupe „Lačni Franz“, ali i numere sa solo albuma. 

Predin se prisetio perioda svoje slavne grupe, i podsetio javnost da je zapravo sport bio njegov prvi izbor, i to baš košarka, velika ljubav i strast, ali kada je imao povredu u drugom razredu gimnazije, loptu je zamenio gitarom.

Tako je nastavio karijeru kao muzičar kako ga cela bivša Jugoslavija poznaje, a prve pesme koje je naučio da svira su „Crni leptir“ (1973) od YU grupe i „House of the Rising Sun“ (1964) britanskog benda „The Animals“.

foto-FoNet-Zoran-Mrdja-„Bili smo neobičan bend. To je vreme prekrasne muzike, ali užasne mode. Tako smo mi u bendu „Lačni Franz“ nastupali u puloverima. I onda druge grupe su svirale pank ili pravac ska, i odmah ih svi prepoznaju, a nas u puloverima kada su videli, mislili su da smo neko tehničko osoblje“, duhovito je primetio Predin, koji je i na nedavnom koncertu u Beogradu nastup začinio svojim specifičnim humorom i neodoljivim šarmom. 

„Uvek sam voleo na koncertima da pričam o svemu onome o čemu zapravo pevamo, da bude jasnije. Danas se ta duhovita raspričanost naziva „stand up“. To sam želeo da primenim da bih razjasnio neke termine, jer recimo „trudan“ na slovenačkom znači biti „umoran“. Da ne bude posle nesporazuma i komplikacija“, istakao je ponovo duhovito Predin i time dao do znanja da je slovenački bend „Lačni Franz“ srušio jezičku barijeru i učinio da ceo region zavoli slovenački jezik.

On se podsetio da je pre 44 godine došao u taj bend da bude vokal onda kada je prvobitni pevač pozvan u Jugoslovensku narednu armiju (JNA), i ocenio „kako je ta JNA uništila veliki broj bendova u to doba“.Slovenački pevač, tekstopisac, kompozitor i kantautor Zoran Predin iz Maribora popularnost širom jugoslovenskih prostora je stekao tokom osamdesetih godina baš sa grupom „Lačni Franz“ koju je osnovao 1979. godine.
Pored matičnog benda sarađivao je sa mnogim, najpoznatijim muzičarima sa ovih prostora, a poslednjih godina je takođe uspevao da ostvari više paralelnih angažmana.

Tako je 2019. godine gostovao u Mts Dvorani sa projektom „Zoran peva Arsena“ kao presek neprolaznih kompozicija Arsena Dedića, u svojim novim aranžmanima na tragu svinga i džeza.  Veoma produktivan autor ima za sobom objavljenih 44 albuma (CD, LP), tri zbirke poezije, a komponovao je i muziku za film i pozorište, kao što je ostvarenje „Parada“ Srđana Dragojevića.


Oprostio se definitivno od matičnog benda „Lačni Franz“ tokom prošle godine turnejom po regionu, gde su svirali i u beogradskom Domu omladine (sala „Amerikana“).

Zbog autentičnog pesničkog izraza nazivan je  „novotalasnim Arsenom Dedićem“. 

Za sam kraj večeri, Zoran Predin je od direkcije festivala KROKODIL dobio tortu za rodjendan koja ga je veoma obradovala i iznenadila, i onda je prema planu priredio efektnu mini svirku sa nekoliko pesama na akustičnoj gitari.

„Samo da vas obavestim, napunio sam danas 65 godina, i to nije uopšte loše, jer sada spadam u onu povlašćenu kategoriju. Tako od sada imam prava na besplatan gradski prevoz, pa vi vidite“, uz osmeh je zaključio Zoran Predin.


IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here