Zoran Kiki Lesendrić (Piloti): Danas je u Srbiji velika hrabrost snimiti novi album

“Sunce je konačno došlo posle nekog vremena i čini mi se da je pravi trenutak sada da mi novi album pustimo na tržište”, rekao je Lesendrić, koji obeležava i 40 godina karijere.

0
Reklama

Sunce je konačno došlo posle nekog vremena i čini mi se da je pravi trenutak sada da mi novi album pustimo na tržište”, rekao je Lesendrić, koji obeležava i 40 godina karijere.


BEOGRAD, 11. novembra:
Domaći pop rok muzičar Zoran Kiki Lesendrići sastav “Piloti” ove sedmice su promovisali novi studijski album “Mali tragovi na nebu”, a specijalno za agenciju Tanjug & portal Music Pocket umetnik je izjavio da je danas u Srbiji velika hrabrost snimiti i izaći u javnost sa novim pesmama.


,,Imao sam sasvim dovoljno vremena da razmislim za neke pesme da li da udju na album, da neke druge numere ispravimo koje su mi se svidele ili su mi se manje dopale. U mojim godinama i statusu koji imam, čini mi se da je vreme najvažnije”, analizirao je pop rok muzičar, kompozitor, kantautor.

On smatra da je tokom pandemije korona virusa imao dovoljno vremena da razmišlja o pesmama za novi materijal i da jednostavno napiše prave reči – stihove koji prate album.


Mnogi muzičari imaju tremu kada objave novi album, jer ih tek čeka sud publike i stručne javnosti za svoje delo koje je stvoreno iz duše i sada započinje svoj diskografski život.„Uvek je u stvaralaštvu, kao u muzici, veliki problem nešto očekivati, a da se to ne desi. Danas izaći na scenu sa novim pesmama mogu reći da je u ovom trenutku možda i veoma hrabro.
Bilo je tu dosta raznih podpitanja koja sami sebi postavljamo. Ipak, ono što je važno, ako si siguran u sebe, onda sve to funkcioniše kako treba“,
ocenio je Lesendrić za Tanjug – Music Pocket u beogradskom klubu “Dorćoleta” i primetio da je na ovom albumu u izdanju kuće PGP RTS, kao i uvek u karijeri – siguran u sebe.


Muzičarima nije bilo nimalo lako od marta 2020. kada je izbila pandemija u celom svetu i koncerti su bili zabranjeni, tako da su jedino mogli da stvaraju muziku u četiri zida.


“Neobičan je osećaj da imate čitavih 24 sata na raspolaganju, i ako ste kreativni, onda radite samo nešto kreativno. Mnogima, ne samo meni, ta pauza u koncertima, donela je i jednu pozitivnu stranu, posebno tokom zatvaranjja – lokdauna.
Opet, sa druge strane, svi nama svakako treba života, vazduha, hlorofila, da bi se razvijali, a ne može se jedno bez drugog. Nikako ne može nešto da bude zamrznuto u ćeliji, a da ne dobije Sunce”,
primetio je Kiki, koji u samom naslovu novog albuma “Mali tragovi na nebu” u prvi put dovodi u vezu sa nazivom svog benda “Piloti”.Sunce je konačno došlo posle nekog vremena i čini mi se da je pravi trenutak sada da mi novi album pustimo na tržište”,
rekao je Lesendrić, nekada definisan kao “domaći Brajan Adams”, koji obeležava i 40 godina karijere.

Istina, Kiki i “Piloti” nisu bili neko vreme aktivni u Beogradu, što se tiče koncerata, upravo usled pandemije, ali publika ih je gledala često na Beer festu (Ušće), na otvaranju smotre “Beer Garden” na Adi Ciganliji, kao i na solo koncertima u Beogradskoj Areni, stadionu Tašmajdan, na Letnjoj sceni UK “Vlada Divljan”, u klubu Subbeerni centar, i važe za vrhunski koncertni sastav.


“Ima puno novih prostora po Beogradu i Srbiji koji nas zanimaju za svirke. Volim da eksperimentišem sa novim mestima. Mogu da najavim da prvi sledeći beogradski koncert koji smo zakazali jeste 25. avgusta naredne godine ponovo na stadionu Tašmajdan. Mi smo već “zakucali” taj datum, mada ima dovoljno vremena do tada”, smatra Kiki i dodaje da takodje i Ada Ciganlija pruža puno mogućnosti za koncerte, gde je već nastupao i priznaje da ga vežu lepe uspomene na taj koncert.


“Ipak, moram priznati, meni lično se najviše dopala Beogradska Arena. Toliko je prijatno tamo, sjajan je prostor za zvuk, voleo bih da ponovimo Arenu, baš je pravo mesto za rokenrol. Ali, Arena je najteža za organizaciju, užasni su troškovi da tamo održimo koncert, posebno za srpske bendove danas”, poverio se Tanjugu – Music Pocketu kantautor sa zapaženom karijerom ranije i u Grčkoj gde je komponovao muziku za njihove izvođače, ali i za filmove.

Prvi put Kiki na novom albumu “Mali tragovi na nebu” saradjuje sa jednom od najboljih rok pevačica sa naših prostora – Ivanom Peters, liderkom hard rok atrakcije “Negative” i naravno vokal pop sastava “TAP 011” iz 90-ih godina.


“Ivana je došla sa Leontinom i mojom pevačicom Olgom da pevaju prateće vokale na albumu, a završilo se sa njenim solo vokalom, veoma specifičnim, ona to tako sjajno peva neki fank soul, kao “luk i voda”. Bilo je to veoma spontano, drugarski, jer se mi zaista cenimo, volimo i pazimo”, opisao je saradnju Lesendrić.
Zoran Kiki Lesendrić je sa originalnom postavom “Pilota” od 1981. do 1996. snimio sedam studijskih albuma: “Piloti” (1981), “Dvadeset godina” (1982), “Kao ptica na mom dlanu” (1987), “Osmeh letnje noći” (1988), “Neka te bog čuva za mene” (1990), “Zaboravljeni” (1993), “Dan koji prolazi zauvek” (1996).


Onda se grupa i zvanično raspada, a Kiki postaje čovek iza zavese, iza kulisa, odlazi da živi u Grčkoj i tamo je izgradio zapaženu karijeru kompozitora za grčke muzičare, kao i autor primenjene muzike za njihovu kinematografiju, TV serije, reklame.

Ipak je krenuo u solo karijeru i zapravo pod imenom Kiki Lesendrić & Piloti izdao je albume – “Mesec na vratima” (2008), “Slučajno i zauvek” (2012), “Širom zatvorenih očiju” (2016).


Snimljeni su i kompilacijski albumi – “Najveći hitovi 1981-1991” (1991), “Ne veruj u idole – Hitovi” (1997), “Najveći hitovi” (2009), “Rekla je da u mojoj glavi čuje gitare i bubnjeve” (2017), a realizovan je i jedan live video album “Svet je lep kada sanjamo – turneja 2009” (2010).
Kako navode upravo iz diskografske kompanije PGP RTS, najnoviji studijski album srpskog rokera donosi 10 novih, brižljivo pripremljenih kompozicija, koje “donose puno emocija i životnih priča”.


Šest godina je prošlo od prethodnog albuma “Širom zatvorenih očiju” (2016) i fanovi su dočekali na nove pesme i logo PGP RTS-a ponovo je na Kikijevom muzičkom materijalu, nakon gotovo tri decenije pauze.


Kiki je nekada bio autor i filmske muzike kao nezaboravni “Zaboravljeni” (1991) za istoimenu TV seriju scenariste Gordana Mihića i reditelja Darka Bajića, a sa ovim režiserom je saradjivao i na njegovim filmovima “Balkanska pravila” (1997) i “Na lepom plavom Dunavu” (2008).

I dalje je veoma zainteresovan da se upusti i u te kreativne vode, posebno sada kada je velika produkcija igranih TV serija i filmova u Srbiji.
Nadam se da ću se vratiti u tu priču, upravo sa Darkom Bajićem imam neke ideje za saradnju. Videćemo kako će to da izgleda. Meni je to veoma zanimljiv medij, a pogotovo u poslednje vreme mi je privlačno pozorište, tako da bih voleo da se oprobam u komponovanju muzike za predstave”, zaključio je Zoran Kiki Lesendrić za Tanjug – Music Pocket.

Onda se kasnije tokom večeri Kiki obratio svim prisutnima u klubu “Dorćoleta” gde spadaju i mnoge kolege muzičari, i osvrnuo se na činjenicu što je ponovo uspostavljena saradnja benda sa najvećom domaćom diskografskom kućom.


Počeli smo da radimo zajedno PGP RTS i ja sa „Pilotima“ pre četiri decenije i drago mi je da sada nastavljamo saradnju. Nalazim se uglavnom medju ljudima koji su nasmejani i daju mi snagu, izgleda da je takav period u mom životu“, primetio je Lesendrić i onda je komentarisao svog čestog saradnika i prijatelja Mlađana Dinkića.

„Imao je Dinkić vrlo dobre i važne pesme na mojim albumima od 2008. godine naovamo i prirodno nastavljamo saradnju i na novom projektu. Skoro svaki dan se čujemo, nekad i po više puta, razumemo se, družimo, tako da je i normalno da radimo. Na žalost, nekoliko ideja za pesme na albumu je imao i veliki Đorđe Balašević, ali eto znamo šta se desilo. Želim da se on barem na ovaj način spomene“, sa setom je Kiki govorio o preminulom kolegi Balaševiću koji nas je napustio početkom 2021. godine od posledica korona virusa.

KIKI -foto-Vladimir-Sporčić-
Panonski mornar je pisao za Kikija hit pesme – balade uglavnom na poslednjim albumima, kao što su – “Oltar”, “Uvek te đavo nađe lakše nego ja”, “Budi tu kad padne sneg”, “Queen in Wien (Prvi maj 1978)”, “Slučajno i zauvek”.


PGP RTS je do sada objavio šest studijskih albuma i kompilacije najvećih hitova „Pilota“ i Kiki je svoju staru i novu kuću pohvalio rečima da u ovo teško vreme uspešno pomažu muziku i muzičare u Srbiji.

Veliko mi je zadovoljstvo što se jedan od najvećih kantautora regiona vratio u PGP. Ima sjajan album, sa deset novih pesama. Kiki i „Piloti“ su veliko, značajno ime naše muzičke scene i RTS će punim kapacitetom stati iza njih.“, izjavio je ranije Vladimir Graić tokom potpisivanja ugovora.

Ovo je zaista veoma lep trenutak i divna prilika kada Kiki i „Piloti“ slave 40 godina karijere. Preslušavao sam nedavno ranije pesme i albume „Pilota“, onda i novije, kao i numere koje je pisao za druge izvodjače. Shvatio sam koliko je on vrhunski umetnik, sjajan kompozitor, prava gromada, izvanredan gitarista i pevač“, rekao je ovim povodom Vladimir Graić, direktor PGP RTS.


Voditeljka večeri je bila Jelena Petković, poznato TV lice, odavno u muzičkom poslu sa svih mogućih strana.


Onda je Graić uručio Zlatnu ploču Kikiju Lesendriću sa željom „da se radujemo i plačemo uz njegove pesme“.

Kiki Lesendrić je ubrzo održao jednočasovni koncert sa svojim sastavom “Piloti” gde je set lista bila prošarana pesmama sa novog albuma, kao i hitova kroz celu karijeru od četiri decenije gde su morali biti otpevani i antologijski „Zaboravljeni“ (remek delo) za sam kraj.

Veliku koncertnu turneju “Piloti” i Kiki najavljuju za sledeću godinu, a PGP RTS planira da objavi i čitav boks set izdanje sa svim albumima uspešnog kantautora, do kraja 2023. godine.

Kako je prvi čovek PGP RTS-a rekao, taj sert će malo pričekati, da bi prodisao novi Kikijev album, da se za njega ostavi dovoljno prostora, a onda kad on zaživi, objaviće za godinu dana i ta izdanja.Za sve nove pesme realizovani su posebni “lyrics“ video spotovi a za “Negde duboko tu”- snimljen je i video spot. Muziku za ovu numeru potpisuje spomenuti dugogodišnji prijatelj i saradnik Mlađan Dinkić, a autori teksta su – Mirko Senkovski Geronimo i Kiki Lesendrić.

Album “Mali tragovi na nebu” će osim PGP RTS-a objaviti i Jugoton Croatia Records.


Simbolično, prva pesma na novom studijskom albumu „Mali tragovi a nebu“ nosi naziv „1981“, kojom Kiki i „Piloti“ vraćaju publiku na sam početak njihove karijere koja uspešno traje četiri decenije.


Na svečanoj luksuznoj promociji i intimnom koncertu okupile su se mnoge kolege i prijatelji da podrže Kikija i “Pilote”: Dejan Cukić, Goran Jović (kantautor, direktor diskografske kuće “Fidbox”), glumac Boris Pingović, Natalija Milosavljević (voditeljka na K1 televiziji), Nenad Kuzmić (muzički urednik Radija Beograd 202), naravno i Mlađan Dinkić, kao i mnogi drugi iz sfere javnog života.


IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here