Značajni umetnici u Novom Sadu na umetničkom festivalu „Kaleidoskop kulture“

Veoma bogat sadržaj na otvaranju smotre od čak 5 dana

0
Reklama

NOVI SAD, 31. avgusta: Virtuoz na violini – slavni Stefan Milenković, glumac i reditelj Zijah Sokolović, književnik Svetislav Basara, muzičari Rambo Amadeus, i Kralj Čačka, neki su od poznatih imena koji će nastupiti na festivalu Kaleidoskop kulture u Novom sadu. 


Četvrti Kaleidoskop kulture, kao jedna od najvećih evropskih kulturnih manifestacija ove godine, počinje u četvrtak, 2. septembra, četvorodnevnim svečanim otvaranjem i trajaće sve do 8. oktobra u Novom Sadu, kao uvertira u 2022. godinu kada će taj grad zasijati kao Evropska prestonica kulture. 

Uz eminentna domaća, regionalna i evropska imena iz sveta umetnosti, najrelevantnije organizacije i institucije kulture, Kaleidoskop kulture već četiri godine podiže produkcijske kapacitete po ugledu na svetske manifestacije, odgovarajući na izazove koje nosi organizacija jedinstvene umetničke smotre u trajanju od mesec dana i to širom grada, uprkos poteškoćama koje je na kulturnoj sceni izazvala pandemija koronavirusa. 

Evropsku dimenziju Kaleidoskopu kulture već na samom svečanom otvaranju, od 2. do 5. septembra, daju  jedna od najvažnijih evropskih institucija za nove medije, Ars Elektonikaaustrijska galerija iz Sankt PoltenaFrancuski institut u Srbiji, Gete institut, Austrijski kulturni forum, beogradska CGA konferencija, u okviru koje će se predstaviti članovi velikih studija poput Epic Games i Blue Zoo Animations, poput Klementa Garinija, koji je radio na istaknutim projektima kao što je produkcija kultnih filmskih ostvarenja „Hari Poter“ i „Nemoguća misija“.

 Umetnički deo CGA konferencije, za koji je zadužena kustoskinja dr Maja Ćirić, koju je londonska galerija Saatchi uvrstila u 100 najboljih kustosa na svetu, predstaviće nam istaknute vizuelne umetnike – Andreas Vanerštet koji radi za brojne svetski poznati brendove kao što su Google, Ikea, Adidas, Dropbox i Tanja Vujinović, međunarodno priznata umetnica novih medija, čiji su radovi stigli čak do muzeja u Strazburu, Dizeldorfu i Mančesteru

Njima se na Kaleidoskopu kulture pridružuje jedan od najperspektivnijih cirkuskih umetnika svoje generacije, Nikola Frezo, sa svojim perfomansom „Nestabilan“, koji je režirao Kristof Uisman, jedan od najpoznatijih reditelja u svetu savremenog cirkusa. Pored različitih izložbi, predstava, performansa umetnika koji dolaze iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Francuske, publika će imati priliku da uživa i u izložbi „Stripom kroz Belgiju“, koja predstavlja priče nekoliko autora, među kojima je i dobitnik nagrade na trećem najvećem strip festivalu na svetu u Francuskoj, Breht Evens, čiji je rad i specijalno izdanje „Louis Vuitton Travel Book Paris“, odnosno Pariz u 100 slika po narudžbini ovog svetskog modnog brenda. 

to

Evropsku dimenziju Kaleidoskop kulture imaće i tokom pet nedelja kada će se smenjivati pet vrsta umetnosti, pa se u nedelji izvođačke umetnosti izdvaja dirigent Aleksandar Marković, nekadašnji muzički direktor prestižnih evropskih opera i simfonijskih orkestara, potom dobitnica nagrade Evropske unije za književnost, Marta Đido i jedna od najpoznatijih savremenih italijanskih spisateljica, Nadija Teranova, koje su samo neke od učesnica jedinstvene Noći književnosti. Arhitektice Anja Ivana Milić, inače ambasadorka ženskog preduzetništva Srbije, u okviru projekta WENS Evropske unije i dr Eva Vaništa Lazarević, urednica međunarodnog časopisa Oxford’s Elsevier – Energy& Buildings, Special Issues: Places&Technologies, samo su neke od učesnica u okviru nedelje primenjene umetnosti, kada će publika imati prilike da se upozna i sa najznačajnijim evropskim dizajn projektima u sektoru kulture, kao što je kampanja za Bavarsku državnu operu, rebrending Dizajn muzeja iz Londona i rebrending muzeja MUCEM iz Marseja. 

Najrelevantnija umetnička imena ovih prostora u Srpskoj Atini   

Virtuoz Stefan Milenković, glumac i reditelj Zijah Sokolović, pisac Svetislav Basara, pevač i tekstopisac Rambo Amadeus, muzičar Kralj Čačka, jedan od najznačajnijih slovenačkih pisaca nove generacije, Aleš Čar samo su neka od ključnih imena kulturne scene ovih prostora, koji će, svako u svojoj umetnosti, doprineti kulturi zajedništva

Toj ideji, na kojoj počiva Kaleidoskop kulture, doprineće i ključne institucije i organizacije Srbije i regiona među kojima su Slovensko narodno gledališče Maribor, Studio za suvremeni ples iz Zagreba, Bitef teatar i Srpsko narodno pozorište koji čine ovogodišnji program 48. INFANT-a, kao i opera i teatar Madlenianum, ali i Filmski festival Obnova u okviru kog će biti novosadska premijera najnovijeg filma Dragana Bjelogrlića „Toma“

Njima se u realizaciji jedinstvenih programa priključuju i Vojvođanski simfonijski orkestarSavez likovnih umetnika Vojvodine, PDP konferencija, Akademija umetnosti u Novom Sadu i brojni drugi, a publika će imati priliku da se upozna sa velikim projektima poput izložbe radova jednog od najeminentnijih srpskih slikara, Vladimira Veličkovića, potom novog identiteta Narodnog muzeja i Muzeja Jugoslavije čiji je autor beogradski dizajner Slavimir Stojanović Futrografičkog dizajna Paviljona Bosne i Hercegovine na 57. Venecijanskom bijenalu umetnosti čiji je autor Nemanja Mićević, kao i primerima dobrih dizajn praksi organizacija nezavisne kulturne scene. 

Detaljan program i satnicu Kaleidoskopa kulture možete pogledati na zvaničnom sajtu: https://kaleidoskopkulture.com/sr/  

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here