Značajni koncerti Beogradske filharmonije pred kraj aktuelne sezone: spektakl Betoven maraton u Novom Sadu

Finale sezone 2021/2022 na vrhunskom nivou

0
ReklamaFinale sezone 2021/2022 na vrhunskom nivou

Domaća velika muzička institucija Beogradska filharmonija sa svojim ansamblom izvanrednih muzičara, kako smo pisali ranije u prethodnom obimnom izveštaju, priprema čak 25 koncerata u narednoj sezoni 2022/2023, a do tada će imati još zanimljivih programa pred vama.

Pre nego što predstavimo odlomak aktivnosti do kraja juna, da se podsetimo koncerta od petka, kao mini izveštaj sa uspešne večeri.


RETROSPEKTIVA

Petak, 27.05. – Kolarac

Očekivani trijumf Filharmonije se odigrao u petak, 27. maja u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, kada su stajaće ovacije ispratile njihov koncert zajedno sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom i trombonistom Piterom Murom.

Publika je već bila na nogama samo što se završio poslednji takt veličanstvene “Simfonije br. 2” ruskog pijaniste i kompozitora Sergeja Rahmanjinova, dirnuta uvek jedinstvenom bliskom vezom između Felca i filharmoničara.

U emotivnu, duboku i izuzetno zahtevnu simfoniju, uveo je zlatan ton virtuoznog Pitera Mura, isti kao i njegov trombon kroz koji je publika gledala u svemir u kompoziciji „Posmatrač zvezda“.

GABRIJEL FELC
Mladi britanski trombonista dočarao je sazvežđa i lepote kosmosa u kompoziciji Džonatana Douva, koja sadrži obrte džez elemente.

Poznato je da su koncerti Beogradske filharmonije sa Gabrijelom Felcom posebni u programskom i izvođačkom smislu. Nesebično i uzajamno davanje šefa-dirigenta i orkestra publika izuzetno prepoznaje, a njihov nastup u petak dovelo je auditorijum i izvođače do ekstaze.

Jedinstvena interpretacija “Simfonije broj 2” od Rahmanjinova, vrlo je ubedljivo dokazala zašto je Felc dobitnik nagrade Fondacije Sergej Rahmanjinov za izvođenje muzike ovog kompozitora.


Nakon nastupa sa voljenim šefom-dirigentom moglo se čuti da im je ovo bio najbolji koncert u sezoni koje se svečano zatvara narednog petka, 3. juna.

Nakon zvaničnog finala, sledi grandiozni “Betoven maraton” prvo u Dortmundu19. juna, a zatim i u Novom Sadu 26.06. sa izvođenjem svih simfonija ovog kompozitora u jednom danu.

Piter Mur, foto: Marko Đoković
Ali, i pre tog spektakla u dve zemlje, vredna BF pruža publici još dva događaja.

Već večeras, 29.05. izvolite gostovanje strane umetnice:


1
AJA SUZUKI
Nedelja, 29. maj, Beogradska filharmonija

Japanska ambasada u Republici Srbiji, u saradnji sa Beogradskom filharmonijom, Akademijom umetnosti u Novom Sadu i Kulturnom stanicom Eđšeg, najavljuju koncerte japanske marimba umetnice Aje Suzuki u Beogradu sutra uveče (29.05.) i u Novom Sadu – 1. juna.

Umetnica će nastupati prema sledećem rasporedu:

BEOGRAD
Beogradska filharmonija
(Studentski trg 11)
nedelja, 29. maj 2022. godine u 20h
broj karata je ograničen (besplatne karte na biletarnici Beogradske filharmonije)


NOVI SAD
Kulturna stanica Eđšeg

(Antona Čehova 4)
sreda, 1. jun 2022. godine u 20h
broj mesta je takodje ograničen
Japanska perkusionistkinja Aja Suzuki dolazi iz Belgije gde je počela da studira muziku sa šest godina. Nakon završene srednje škole, u vreme kad je već izvela mnogo solističkih koncerata, nastavila je studije u muzičkoj školi Toho-Gakuen u Tokiju gde je studirala u klasi svetski poznate marimbistkinje Keiko Abe.

Usledila je prva nagrada na takmičenju Marimba Spiritual 2012. koje je održano u znak sećanja na kompozitora Minorua Mikija.

Već naredne g
odine osvajila je prvu nagradu na takmičenju marimbe na Festivalu bubnjeva u Poljskoj (uključujući i Grand Prix), a iste godine bila je i finalista Međunarodnog takmičenja marimbe u Južnoj Kaliforniji (SCIMC).

Studirala je master program Udaraljke na Kraljevskom konzervatorijumu u Gentu i diplomirala 2017. godine na Odseku klasične muzike.
Nastupala je sa nekim ansamblima i sastavima kao što su “ictus ensemble”, “Spectra ensemble Ghent” i “Quixtet”. Takođe, svira solo programe na mnogim festivalima.

Donatorski koncert: Zoja Đorđević, harfa – The Strings of Desire

Beogradska filharmonija, 15. jun 2022. u 20h

Organizator: Multikultivator


Poznata kulturna organizacija Multikultivator, koja već više od 12 godina sistematično pruža podršku i jedinstvene prilike za stručno usavršavanje mladih muzičara iz Srbije u inostranstvu, ima čast da predstavi donatorski koncert „The Strings of Desire“ mlade talentrovane harfistkinje Zoje Đorđević, u sredu, 15. juna u sali Beogradske filharmonije sa u 20 časova.

Zoja ove godine započinje studije na Norveškoj muzičkoj akademiji u Oslu, u klasi čuvene profesorke Izabel Peran (Isabelle Perrin).

Tokom proteklih 10 godina, Zoja je nagrađivana na mnogim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu kao solista i kao član kamernog ansambla.

Predana, vredna i posvećena, Zoja je nosilac Vukove diplome u dve srednje škole, a u muzičkoj školi „Stanković“ je proglašena za đaka generacije.

Pored redovnog muzičkog školovanja Zoja nije propustila nijednu priliku za dodatno profesionalno usavršavanje sa profesionalcima iz Srbije i inostranstva.

Zoja je učenica sa kojom je divno raditi, a njen talenat i sposobnosti će je učiniti odličnim muzičarem!“, kaže Izabel Peran, profesorka harfe i šef gudačkog odseka, sa Norveške muzičke akademije, inače profesionalna harfistkinja.
Zoja voli da nastupa, jer se na sceni oseća inspirisano i slobodno.

Prvi solistički koncert održala je sa svega 14 godina u velikoj sali Doma omladine Beograda (DOB).

Samostalno, sa kamernim sastavima ili bendom nastupala je u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, konaku Kneginje Ljubice, DOB, galeriji Kulturnog centra Beograda (KCB), na Mikser festivalu, u Super dotu, na Međunarodnom festivalu harfe u Beogradu, a pripala joj je i čast da otvori koncert dueta Catrin Finch & Sekou Keita 2019. godine u Beogradu.

Prošle godine Zoja je nastupila na zvaničnoj proslavi rođendana kraljice Elizabete II u rezidenciji ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu.

Zoja je veoma iskusna mlada harfistkinja sa sjajnom tehnikom i divnom muzikalnošću. Ona pokazuje veliku zrelost i muzičko razumevanje. Bila sam impresionirana standardom njenog nastupa i prepoznala sam u njoj značajan talenat!“

/ Catrin Finch, profesionalna harfistkinja /

Na koncertu u sali Beogradske filharmonije, Zoija Đorđević će povesti publiku na put kroz različite epohe i prikazati neočekivan spektar mogućnosti instrumenta koji svira i nijanse svog muzičkog karaktera. Pored kompozicija i aranžmana za solo harfu, očekuju nas i dva dueta: Zoji će se pridružiti vođa violončelista Beogradske filharmonije Aleksandar Latković i alumnista Berkli koledža Andrija Gavrilović (flighorna). 


Ulaznice za koncert dostupne su preko prodajne mreže Tickets.rs u ovim kategorijama:
Standard: 2,500.00 din / Silver: 6,000.00 din (50 ulaznica) / Gold: 12,000.00 din (30 ulaznica) / Mecena: 25,000.00 dinara (10 ulaznica).
Sav prihod ostvaren prodajom ulaznica namenjen je za pokrivanje troškova Zojinih studija u Norveškoj.

Donatorski koncert The Strings Of Desire podržali su Super dot, Fondacija Dobar Glas, UTI, Isis, Alma Quatro, Baltasar vinoteka, 2Immersive4U, Watchroom, McDonald’s, Studio Crater i Tickets.rs.

Zoja Djordjević [photo Marko Risović]
I za kraj sezone sledi:

Monumentalni filharmonijski poduhvat – Betoven maraton

Projekat u brojkama: 1 dirigent, 2 grada, 2 orkestra, 9 simfonija, više od 200 izvođača


„Betoven maraton“ – jedan od najvećih događaja na svetu u 2022. godini, najnoviji je poduhvat šefa-dirigenta Gabrijela Felca i Beogradske filharmonije zajedno sa Dortmundskom filharmonijom koji će se održati u Dortmundu dana19. juna i u Novom Sadu – 26. juna u okviru programskog luka „Tvrđave mira“ Evropske prestonice kulture – u Gradskoj koncertnoj dvorani i na Petrovaradinu.

Jedan dirigent, dva evropska grada, dva orkestra, devet simfonija i ukupno 10 koncerata kulminiraće grandioznim finalom na Petrovaradinskoj tvrđavi, sa više od 200 izvođača na besplatnom koncertu na otvorenom.

Jedinstveni događaj u svetu klasične muzike „Betoven maraton“ podrazumeva neponovljivo izvođenje Betovenovih simfonija koje će u jednom danu, od jutarnjih do večernjih časova, pod upravom zajedničkog šefa-dirigenta, naizmenično izvoditi Beogradska i Dortmundska filharmonija.

Deveta simfonija pod otvorenim nebom, biće poklon publici koju će oba orkestra izvesti zajedničkim snagama, a u čuvenoj “Odi radosti” pridružuje im Slovački filharmonijski hor i solisti Ana Maleša-Kutni, Mihaela Zelinger, Jang Vo Kim i Robert Bork.

Kada sam stvarao ovu ideju, glavni motiv mi nije bilo takmičenje u izdržljivosti u smislu sviračkog poduhvata ko može više, već u samom osećanju, jedinstvenom iskustvu, kao i mentalnom i fizičkom doživljaju veličanstvenog napretka Betovenovog genijalnog uma, od njegove prve do poslednje simfonije”, kaže šef dirigent.

Pored toga, publici ćemo preneti poruku humanosti, harmonije i radosti u stvaranju muzike svirača različitih nacija. To je ogroman doprinos i veoma važan gest nas umetnika u ovim teškim vremenima”, zaključio je Gabrijel Felc, autor koncepta velikog Betoven maratona.
Tako će Novi Sad, Evropska prestonica kulture, biti tačka sa koje se šalje važna poruka i mesto ekskluzivnog muzičkog poduhvata od jutarnjih časova u Gradskoj koncertnoj dvorani za koji se ulaznice mogu nabaviti preko prodajne mreže Gigs Tix, dok besplatni koncert na otvorenom na Petrovaradinskoj tvrđavi, ima simbolični početak u 20.22h.

Program izgleda ovako:

10 časova – Simfonija br. 1 i Simfonija br. 2, Dortmundska filharmonija 

12.30 časova – Simfonija br. 3 i Simfonija br. 4, Beogradska filharmonija 

15 časova – Simfonija br. 5 i Simfonija br. 6, Dortmundska filharmonija 

17.30 časova – Simfonija br. 7 i Simfonija br. 8, Beogradska filharmonija 

20.22 časova – Simfonija br. 9, besplatan koncert na otvorenom, Petrovaradinska tvrđava

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here