Drama “Žene plaču” iz Kana stiže premijerno na 27. Sarajevo Film Festival (13. – 20. avgust)

Novo izdanje čuvenog festivala sa obećavajućim programom vrhunskih ostvarenja

0
Reklama


Novo izdanje čuvenog festivala sa obećavajućim programom vrhunskih ostvarenja


SARAJEVO, 26. jula (Tanjug) – Bugarski film “Žene plaču” dve rediteljke Vesele Kazakove i Mine Mileve nalazi se u izboru Takmičarskog programa – Igrani film na 27. izdanju Sarajevo Film Festivala, u trajanju od 13. do 20. avgusta, čime je završena selekcija ovog programa od 10 igranih filmova, saopštila je direkcija festivala. 

 Film “Žene plaču” je svetsku premijeru imao na nedavno održanom Filmskom festivalu u Kanu, a same autorke su svoju karijeru započele na Sarajevo Film festivalu, razvijajući svoje projekte kroz industrijski segment „CineLink“. 

  Svojim prvim filmom “Mačka u zidu” tandem autorki je bio u konkurenciji za nagradu „Srce Sarajeva“ 25. izdanja Festivala (2019).

    Rediteljka Vesela Kazakova je poznata i po ulozi u filmu “Mila sa Marsa”, koji je 2004. godine osvojio Srce Sarajeva za najbolji film.  

  Takođe, ona igra i u novom filmu “Žene plaču”, dok je u glavnoj ulozi Maria Bakalova koja je ove godine postala prva bugarska glumica nominovana za nagrade Zlatni Globus, nagradu Izbora kritike, BAFTU i za nagradu Oskar, za nastavak hit filma „Borat“ (2021).  

 Drama “Žene plaču” je drugi igrani film ovog rediteljskog ženskog tandema, koji će se ponovo naći u konkurenciju za nagrade festivala.

 

  


Takmičarski program – igrani film je ovim filmom kompletiran i u konkurenciji za nagrade je odabrano 10 igranih filmova po izboru selektorke Elme Tataragić.
  Od toga u selekciji se nalazi 8 debitantskih, a dva filma su drugi igrani film njihovih autora.  

  Osam filmova su režirale žene, a dva muškarci na ovogodišnjoj filmskoj smotri. 

Za nagrade „Srce Sarajeva“ u Takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 48 filmova.

  U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, 18 filmova će imati svetsku, 3 međunarodnu, 1 evropsku, 25 filmova regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

Nagrade se dodeljuju za najbolji igrani film, najboljeg reditelja/rediteljku, najbolju glumicu i najboljeg glumca.  

 
Svetske premijere će imati crnogorsko-srpski film „Elegija lovora“ reditelja Dušana Kasalica, gde glavnu ulogu ima Frano Lasić, i mađarska drama „Stvari vredne suza“ Kristine Grosan.

Regionalne premijere će imati ostalih osam naslova, među kojima je koprodukcija Gruzije i Ujedinjenog Kraljevstva – „Bebia, jedina čežnja moje duše“ rediteljke Juje Dobračkos, kao i francusko-kosovska koprodukcija „Brdo na kojem riču lavice“ Luane Bajrami.

KELTI 

U Takmičarskom programu je i srpski film „Kelti“, debitantski projekat Milice Tomović, koji je svetsku premijeru imao na onlajn izdanju Filmskog festivala u Berlinu 2021 (Berlinale).

  Glavne uloge igraju – Dubravka Kovjanić, Katarina Dimić, Anja Đorđević, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković.  

 Stiže i grčko-francuska drama „Mesec, 66 pitanja“ Žaklin Lencu, „Murina“ Antonete Alamat Kusijanović  (Hrvatska, Brazil, SAD, Slovenija), „Tražeći Veneru“ Norike Sefe sa Kosova, „Velika sloboda“ Sebastijana Meisa (Austrija, Nemačka), kao i spomenuti bugarski film „Žene plaču“.  


SVETSKE PREMIJERE 

ELEGIJA LOVORA 
Crna Gora, Srbija, 2021, 93 min. 
Režija: Dušan Kasalica 

Uloge: Frano Lasić, Savina Geršak, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Nikolina Bogdanović 

Filip, uglađeni univerzitetski profesor, odlazi sa suprugom na odmor. Nakon što provedu nekoliko dana u udobnom i uspavanom banjskom odmaralištu, njihov naizgled savršen brak se okončava. Iako se čini da mu se život ruši, Filip se, naoružan samopouzdanjem, suočava sa novim okolnostima. Filipov beg od problema vodi ga u malo planinsko selo i duboku šumu, gde sreće svoju majku i zaljubljuje se u devojku koja je nekada bila – zmija. 

„Elegija lovora”, debitantski igrani film mladog crnogorskog reditelja Dušana Kasalice, svoju svetsku premijeru imaće u Glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala.

Jelena Angelovski, producentkinja filma, povodom premijere filma je istakla: „Elegija lovora je pre tri godine bila deo Sarajevskog filmskog festivala svojim učešćem na platformi CineLink Industry Days, dok je reditelj Dušan Kasalica u prethodnim godinama, sa svojim kratkim filmovima, osvojio nagrade Srce Sarajeva i Specijalno priznanje žirija. U tom smislu, naša povezanost sa ovim festivalom i njegovom organizacijom prirodno je dovela do toga da se Dušanov debi nađe u zvaničnoj takmičarskoj selekciji i zato se veoma radujemo. Publika se vraća na festivale i divno je videti sve prijatelje i kolege nakon toliko vremena baš u Sarajevu”.

Glumačku ekipu, pored Frane Lasića i Savine Geršak, čine Nikolina Bogdanović, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone, Zoran Trojanović.
Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografkinja i kostimografkinja Natalija Vujošević, montažerka Jelena Maksimović.

„Elegija lovora” nastala je u produkciji Meander Filma uz podršku Filmskog centra Crne Gore i u koprodukciji sa Non-Aligned Films iz Beograda. Projekat je takođe podržao Filmski centar Srbije.


ELEGIJA LOVORA 
STVARI VREDNE SUZA / A LEGJOBB DOLGOKON BŐGNI KELL 
Mađarska, 2021, 84 min. 
Režija: Cristina Grosan 

Uloge: Nóra Rainer-Micsinyei, Júlia Huzella, Judit Hernádi, Barna Bányai Kelemen, Katalin Lőrinc 

Maja svoj život konačno dovodi u red što izuzetno usrećuje njenog momka. Kada Maja prilikom selidbe iz svog studentskog stana naiđe na svoju staru i nesumnjivo mrtvu rođaku, njeno veče poprima neobičan tok. 


REGIONALNE PREMIJERE 


BEBIA, JEDINA ČEŽNJA MOJE DUŠE / BEBIA, À MON SEUL DÉSIR 
Gruzija, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2020, 113 min. 
Režija: Juja Dobrachkous 

Uloge: Anastasia Davidson, Anushka Andronikashvili, Guliko Gurgenidze, Alexander Glurjidze, Anastasia Chanturaia, Ana Chiradze 

Nakon smrti svoje bake Bebie, 17-godišnja manekenka Ariadna vraća se u rodnu Gruziju da bi prisustvovala njenoj sahrani. Po povratku u domovinu dobija neobičan i neočekivan zahtev: u skladu sa davnašnjom tradicijom, kao najmlađoj u porodici, Ariadni pripada obaveza da ujedini telo i dušu svoje bake tako što će jednom niti konca povezati mesto njene smrti sa mestom na kojem njeno tijelo čeka sahranu. 

BRDO NA KOJEM RIČU LAVICE / LA COLLINE OÙ RUGISSENT LES LIONESS 
Kosovo, Francuska, 2021, 83 min. 
Režija: Luàna Bajrami 

Uloge: Flaka Latifi, Uratë Shabani, Era Balaj, Andi Bajgora, Luàna Bajrami 

U jednom malom, zabačenom selu na Kosovu, tri žene gledaju kako drugi guše njihove nade i snove. Ništa ne može sprečiti njihov pokušaj da ostvare nezavisnost: vreme je da lavice počnu rikati. 


KELTI 
Srbija, 2021, 106 min. 
Režija: Milica Tomović 

Uloge: Dubravka Kovjanić, Katarina Dimić, Anja Đorđević, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Škrigin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković 

Beograd, 1993. godine. Srbija je u ratu, ljudi pate zbog sankcija i inflacije, ali se svi trude da pomognu koliko mogu. Majka Marijana drži porodicu na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu kćerkice Minje koja mu ulepšava tmurnu svakodnevnicu. Minja slavi osmi rođendan. Umesto da na poklon dobije koker španijela, tu je susedov pas sa tri noge da se sa njim igra, a torta je napravljena sa margarinom umesto puterom. U dnevnoj sobi, Minja i njeni školski drugovi se zabavljaju obučeni u nindža kornjače, dok se za to vrieme odrasli okupljaju u kuhinji. Pijano veče puno duvanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak. 
MESEC, 66 PITANJA / SELENE 66 QUESTIONS 
Grčka, Francuska, 2021, 108 min. 
Režija: Jacqueline Lentzou 

Uloge: Sofia Kokkali, Lazaros Georgakopoulos 

Nakon dugogodišnjeg odsustva, Artemis se mora vratiti u Atinu kako bi se starala o ocu čije se zdravstveno stanje pogoršava. Nakon što otkrije očevu dugo čuvanu tajnu, Artemis razume bolje nego ikada ranije i prvi put oseća da ga iskreno voli. 


MURINA 
Hrvatska, Brazil, SAD, Slovenija, 2021, 92 min. 
Režija: Antoneta Alamat Kusijanović 

Uloge: Gracija Filipović, Danica Čurčić, Leon Lučev, Cliff Curits 

Napetost između nemirne tinejdžerke Julije i njenog oca Ante raste nakon što njihov dom na jednom hrvatskom otoku poseti jedan stari porodični prijatelji. Dok Ante pokušava sklopiti dogovor koji bi mu mogao promeniti život, Julija je umorna od njihovog mirnog, ali usamljeničkog životarenja i ima znatno veća očekivanja od njihovog uticajnog posetioca koji joj tokom vikenda ispunjenog strašću i nasiljem omogućava da iskusi slobodu. 


TRAŽEĆI VENERU / NË KËRKIM TË VENERËS 
Kosovo, 2020, 111 min. 
Režija: Norika Sefa 

Uloge: Kosovare Krasniqi, Erjona Kakeli, Rozafa Celaj, Basri Lushtaku 

Smirena i ćutljiva tinejdžerka Venera živi u jednom malom selu na Kosovu. U njenoj kući, pod istim krovom, žive tri različite generacije tako da nema puno privatnosti. Van kuće, na ulicama i u kafiću, situacija nije ništa bolja: u malom selu je nemoguće izbeći da je neko stalno drži na oku, bilo da se radi o njenom bratu, rođaku ili susedu. Od devojke se, pre svega, očekuje da štiti lični ugled, kao i ugled svoje porodice. Zbog svega toga, Veneri je neizvodljivo da se ponaša u skladu sa svojim željama. 


VELIKA SLOBODA / GROSSE FREIHEIT 
Austrija, Njemačka, 2021, 116 min. 
Režija: Sebastian Meise 

Uloge: Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke, Thomas Prenn 

U posleratnoj Nemačkoj, junaka Hansa višestruko hapse i zatvaraju zato što je homoseksualac. Zbog člana 175. njegova želja za slobodom sistematski se osporava. Jedina stabilna veza u njegovom životu postaje veza koju ostvaruje sa Viktorom, osuđenim ubicom sa kojim deli zatvorsku ćeliju. 


ŽENE PLAČU / WOMEN DO CRY 
Bugarska, Francuska, 2021, 107 min. 
Režija: Vesela Kazakova, Mina Mileva 

Uloge: Vesela Kazakova, Iossif Surchadzhiev, Katia Kazakova, Ralitsa Stoyanova, Maria Bakalova, Bilyana Kazakova 

U ovom filmu odvija se više paralelnih dramaturških situacija – priča.
  Mama roda puškom je oborena sa dimnjaka. Žena koja pati od postporođajne depresije zamalo da skoči sa balkona. Devojčica se mora nositi sa stigmatizacijom kojoj je izložena zbog HIV-a. Majka traži magiju u lunarnom kalendaru. Krhkost i apsurdnost ove moderne bugarske porodice odvijaju se paralelno sa nasilnim protestom protiv rodne ravnopravnosti. Film je zasnovan na istinitoj priči. 


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here