ŽELJKO DIMITROV bend H.C.Z (Hard Core Zaječar)

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Zdravko Čolić u Kragujevcu ipak 19. juna 2021. godine

Usled i dalje nepovoljne situacije izazvane pandemijom Kovid-19, planirani koncert Zdravka Čolića u Kragujevcu pomeren je za...

Trip-hop muzičar Triki (Tricky) objavio drugi najavni singl za predstojeći album

Legendarni trip-hop muzičar Triki (Tricky), kog očekuje koncert 23. februara 2021. godine (21:00) u dvorani "Amerikana" Doma...

Cubismo i Jazz Orkestar HRT-a vas časte besplatnim krompirima

U jeku afere "Krompiri" koji potresa muzičku  i društvenu scenu poslednijih dana, Cubismo i Jazz Orkestar HRT-a...

GITARA UMESTO EKSKURZIJE

Znao je da će ga muzika pratiti kroz ceo život, još kada je imao svega sedam godina, dakle kao đak prvak. Tada ga je majka upisala u muzičku školu da nauči kako se svira harmonika, jer, kako tvrdi, već je imala zacrtane planove za njegov život. Priznaje da je kasnije ipak zavoleo taj instrument, ali i klavir pored njega.
On je mlada muzička nada – Željko Dimitrov Zex, gitarista benda H.C.Z (Hard Core Zaječar), rođen u Zaječaru 10.02. 1994., dakle u gradu koji ima tradiciju rokenrola – kultna Gitarijada.

Poverava nam Željko da nije bio baš najbolji đak u osnovnoj školi, i zato je non stop vežbao harmoniku, pokušavajući majku da ubedi da mu je muzička važnija od regularne škole. Tako je na harmonici bio sve bolji, ali, onda nastaje problem.

– Na kraju trećeg razreda muzičkeškole više nisam mogao da podnesem taj pritisak koji su na mene vršili nastavnici u muzičkoj školi, tako da sam nažalostzavršio svoje muzičkoškolovanje, i harmoniku zapostavio – otkriva nam svoj razvojni put Zex. – Kako su godine prolazile, u osnovnoj školi sve više dece su postajali rokeri, metalci i pankeri. Naravno da sam i ja bio među njima i prirodno, hteo sam da naučim da sviram gitaru.


Ali, nije ništa idealno, i u osmom razredu, kada je stigao trenutak za odlazak na ekskurziju, Željko se našao na vetrometini, odnosno raskrsnici. Biće dža ili bu! Ili bi otišao na ekskurziju, ili bi umesto toga kupio kompjuter ili gitaru. Odluka je pala da kupi gitaru i to kada je od drugara već naučio da svira neke rock kompozicije.
Dok je revnosno čekao da se skupi novac za gitaru, Zex je rešio da se malo podseti starih uspomena, popeo se na tavan i izvadio harmoniku iz prašnjavog kofera. Uzeo je svoj prvi instrument da bi se podsetio rasporeda tonova, skala, akorda.
Kada je dobio gitaru, počeo je ubrzo da komponuje svoje pesme, piše tekstove. Tokom 2009. i 2010. godine imao je dva benda koja nisu zaživela, ali onda u jesen 2011. godine stvorio je H.C.Z bend u Zaječaru.

Dalje nam Željko pripoveda kako je bend nastao ispred jedne prodavnice gde su se godinama okupljali stari rokeri, metalci, muzičke grupe. Bend je okupio tada Ivan Živković, kada je na probu pozvao Stefana Stojanovića (bas gitara), Aleksandra Bogdanova (bubanj) i Stefana Marjanovića (gitara). Posle nekoliko dana na probu je pozvan i naš sagovornik, koji će uskoro zameniti kolegu Stefana Marjanovića na poziciji prve gitare. Od samog početka bend se odlučio da svira agresivni hard core, pank, treš metal, njihov zaječarski hard core. Kako nije bilo prave ideje za ime, članovi benda su samo spojili žanr hard core sa imenom grada, i tako je nastao naziv: H.C.Z (Hard Core Zaječar). Zapamtite to ime, tek će se dokazati i gostovati u vašem gradu.


Gitarista benda nam objašnjava da u samom početku nisu imali iskustva sa organizovanjem svirki i sa bilo kojim vidom marketinga, posebno po društvenim mrežama, što je danas esencija svega. Ako nisi viralan, nisi vidljiv, ne postojiš. Surova, ali realna pravila. Iz tog razloga su samo svirali i pravili autorske pesme. Onda dolazi do kratkog razlaza krajem 2013. godine, a Željku i dan danas nije jasno zašto se to desilo. Na sreću, kratko je trajalo, bend se vraćaveć u aprilu 2014. Tada je Dimitrov napisao pesmu “Iskren prema sebi”, koja se ubrzo našla na kompilaciji “Mladi protiv govora mržnje”. To je ujedno i bio znak da će bend nastaviti da svira.

– Kako su godine prolazile, tako smo bili bolji u muzičkom smislu i mnogo smo se više aktivirali na društvenimmrežama. Bend je od te 2011. do danas prešao ogroman put u kilometrima i značajnom iskustvu, bukvalno u svim vidovima rada benda – pohvalio nam se Dimitrov.

Nekoliko puta su kao bend gostovali na radio stanicama (radio 202) i televizijama (RTS 2, CMC TV iz Hrvatske), a prisutni su i na 4 kompilacije: “Mladi protiv fašizma”, “Miner Compilation 4”, “Invasion from the East”, “Arheologija Zvuka 2”.
Prepoznatljivi pečat benda su zaista ogromna i snažna energija pre, tokom i posle nastupa, zanimljive obrade narodnih pesama u hard core aranžmanu, što uvek zvuči primamljivo. Nije ni zanemarljiva lista bendova sa kojima su svirali: Jorgovani, Direktori, Cepeni Cunci, Mortal Kombat, Overdrive, Raw in Sect (Grcka), Skinned (USA), Grimaze (Bugarska).

Iza sebe imaju dva demo albuma “Iskren prema sebi” (2014) i “Zaječarsko pivo”(2015), koji su imali nedaće pri postavljanju na digitalne servise.

– Velika nesreća je snašla naš bend 2018. godine kada smo imali napad na naš kanal. Upravo na tom kanalu su bila dva demo albuma koji su iznenada uklonjena sa YouTube-a. Naravno, to nas nije sputalo da krenemo još jače i bolje da radimo na sebi, muzici, imidžu, svemu – uporan i ambiciozan je Željko zvani Zex.

Izvor: Ivan Makragić

Fotografije: Betonjea / Press

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Organizatori: Vidimo se na Moto Festu, Banjaluka 2021

Nakon što je prvobitno najavljeni datum održavanja četvrtog po redu Moto Festa, Banjaluka planiran za maj ove...

Cubismo i Jazz Orkestar HRT-a vas časte besplatnim krompirima

U jeku afere "Krompiri" koji potresa muzičku  i društvenu scenu poslednijih dana, Cubismo i Jazz Orkestar HRT-a odlučili su počastiti svoje obožavatelje...

FINALE ONLINE FESTIVALA “ARLEMM” VEČERAS (SREDA, 5. AVGUST) U 21.00h NA TELENOR YOUTUBE KANALU

LP DUO & MARKO LOUISIAKO je morao biti otkazan za pravo uživo uživanje zbog Covid 19 situacije, umetnički festival “ARLEMM Art Fest”...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!