Završeno snimanje ratnog filma “Heroji Halijarda” i mini serije “Vazdušni most” Radoša Bajića

Veoma ambiciozan projekat pripreman i sniman godinama

0
ReklamaVeoma ambiciozan projekat pripreman i sniman godinama

Snimanje dugometražnog igranog filma “Heroji Halijarda” i istovremeno mini serije “Vazdušni most” u režiji Radoša Bajića završeno je nedavno, a pred kraj snimanja ekipu je posetio direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić tokom rada u naselju Pranjani u okolini Gornjeg Milanovca.

Filmska ratna drama je inspirisana akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija, koja se odigrala pred kraj Drugog svetskog rata, u leto 1944. godine

Prva klapa ovog ambicioznog ratnog filma, nakon tri godine ogromnih priprema, održana je prošle godine (2021), a uigrana filmska ekipa realizuje ostvarenje u produkciji filmske kuće “Contrast Studios” u vlasništvu autora Radoša Bajića (koproducent je Telekom Srbija), uz podršku Filmskog centra Srbije (FCS) i Pokrajinske Vlade AP Vojvodine.

U izjavi za sajt FCS-a Radoš Bajić je rekao da je izuzetno ponosan što je uspeo da za svoj projekat obezdedi svu neophodnu podršku.

Nijedno filmsko delo koje pretenduje na kvalitet ne može da se napravi na brzinu. Brzo je kuso. Neophodan je dug period akumulacije, trpeža i stvaranja kako bi sve ispalo kako treba, bez prečica i lakih rešenja. Zato sam veoma zahvalan Filmskom centru Srbije koji nas je podržao na konkursu, baš kao i Pokrajinskoj Vladi koja je takođe prepoznala potencijal našeg projekta. Nakon toga su se pridružili RTS, Telekom i drugi partneri. Bio je to jedan prirodan tok stvari, ništa nije rađeno ishitreno, već postupno i promišljeno”, istakao je Radoš Bajić, autor mnogih gledanih TV serija kao “Selo godi, a baba se češlja” (100 epizoda), “Psi laju, vetar nosi”, “Šifra Despot” (70 epizoda).


Heroji Halijarda – Predrag Jočicći Gordan MatićSnimanje je teklo po planu i u domaćinskoj atmosferi, a na autentičnoj lokaciji u Prenjanima snimljena je jedna od ključnih scena.

Danas je gotovo snimanje, to je devedeseti snimajući dan i nastavlja se jedna velika borba, velika bitka. Ovo je projekat koji po svojoj temi i obimu predstavlja nešto najambicioznije na čemu sam u svojoj gotovo 50-godišnjoj karijeri radio u produkcijskom i autorskom smislu. Tek ćemo videti kako će film odjeknuti, ali već sada mogu da tvrdim da će ‘Heroji Halijarda’ biti kruna moje karijere”, naglasio je Bajić, poznat već po sličnoj tematici u seriji “Ravna Gora”.

Ambiciozan filmski i serijski projekat ima više od 200 objekata, 120 glumaca, 6.000 statista.

“Imajući u vidu svu tu ambiciju, budžet je skroman, ali mi se junački borimo za svaki kadar”, naveo je reditelj, scenarista, producent projekta.

Predvođeni Radošem Bajićem, tim ovog ambicioznog projekta čine: koscenaristi – naš najveći dramski pisac Dušan Kovačević, i mladji kolega Strahinja Madžarević, direktor fotografije Predrag Jočić, montažer Stevan Marić, scenografkinja Jelena Mirković, kostimograf Boris Čakširan, maskerka Mirjana Stevović, kompozitori Bilja Krstić i Dragomir Miki Stanojević.
Izvršni producenti su Nedeljko Bajić, Jelena Bajić Jočić i Predrag Jočić.


Moja velika sreća je što pored sebe imam zaista sjajnu ekipu, to su sve divni ljudi i vrsni profesionalci i na najboljem smo putu da napravimo nešto zaista značajno i dobro. Trudili smo se da budemo što tačniji. Vodilo se računa o detaljima: kostimograf Boris Čakširan je pazio na svako dugme na uniformama, Engleze nam igraju Englezi, Amerikanci igraju Amerikance, snimamo na autentičnim lokacijama”, otkrio je Bajić.

Heroji-Halijarda-Žarko-Laušević-Petar-Božović-Slobodan Boda-Ninković

Za neke će heroji iz naslova biti američki piloti koji su nakon bombardovanje Hitlerovih rafinerija nafte u Rumuniji morali prinudno da slete na našu teritoriju, dok je moj autorski akcenat na srpskom narodu”, jasno je podvukao liniju autor projekta ratne tematike i dodao da ovo nije tipični ratni spektakl, već da je u fokusu jedna duboka priča pružena kroz sudbine glavnih junaka, predstavnika našeg naroda.

“Naš narod je tada, predovođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini i đeneralom Mihailovićem, izveo čudo. Sa ove poljane spašeno je 508 mladića čiji jezik oni koji su ih spasavali nisu razumeli. To je ujedno i najveća pojedinačna akcija spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Amerikanci bi od ove teme pravili komercijalni spektakl”, ukazao je reditelj i objasnio da su kao produkcija imali neke kontakte sa američkim producentima, ali su od toga odustali zato što su oni hteli da naprave priču o tome kako je Rambo pao ovde i kako je on sve to organizovao.

Ovu priču je izneo bosonogi srpski narod koji se u tom trenutku našao u najdramtičnijem periodu svoje istorije, ostavljen u beznađu. U takvim uslovima, naš narod je pokazao svoju humanost, čovekoljublje, dobročinstvo i herojstvo. Naš projekat zato nije spektakl radi spektakla, iako u njemu imamo i monumentalne sekvence herojstva, već je priča duboko lična i data iz vizure jedne srpske porodice kroz čiju se sudbinu prelamaju ključni događaji tog vremena”, pojasnio je Bajić. On je rekao za FCS da je ovo je projekat koji ima briljantnu scenografiju, čarobnu fotografiju, kostim doveden do perfekcije.

“Sada je do mene da pružim svoj rediteljski maksimum, sve to spojim i prikažem na pravi način. Ono što je sigurno jeste da snimamo jedan veoma ozbiljan film na koji ćemo svi biti ponosni”, zaključio je Radoš Bajić.

Direktor fotografije i izvršni producent Predrag Jočić je sa sajt FCS-a rekao da je prevaziđeno sve ono što je očekivao čitajući scenario i tokom priprema.

Svi elementi filma, uključujući tu scenografiju, kostim i broj statista, predstavljaju pomak od onoga što smo do sada radili i ovo je svakako naš najzahtevniji projekat. Mislim da smo u potpunosti pogodili svaki detalj i da smo prevazišli sebe, pa samim tim i sva naša očekivanja”, kaže Jočić.

Što se tiče vizuelnih referenci, direktor fotografije je izjavio da mu se izuzetno dopao američki ratni film “Greben spasa” (Hacksaw Ridge) u režiji glumca Mela Gibsona, te je želeo da, posebno u scenama ratnih sukoba, postigne sličan vizuelni efekat i u ‘Herojima Halijarda’, naravno uz nadogradnju i svoj lični autorski pečat.

U filmu “Heroji Halijarda” i TV seriji “Vazdušni most” (koja je snimana kad i film) glume: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Nebojša Ljubišić, Branislav Lečić, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević, Đorđe Marković…

Pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu sačinjava veliki broj stranih glumaca sa engleskog govornog područja, a među njima Stiven Mur, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič i drugi.

Na snimanju je bio i glumac Nikola Rakočević koji u “Herojima Halijarda” glumi lik Mirka Jovića, koji nije istorijska ličnost.

Moj Mirko je član porodice Jović oko koje se i vrti priča čitavog filma. Na primeru Jovića možemo da vidimo kako geopolitička situacija i sile utiču na živote jedne srpske porodice. Pripreme za snimanje bile su veoma obimne i ozbiljne. Za potrebe ‘Heroja Halijarda’ sam naučio da jašem konja i tokom dve godine sam išao na skoro 50 časova jahanja. Pucali smo iz pušaka i mitraljeza, što sve zahteva detaljne pripreme i usklađivanje”, približio je pripreme za film glumac Rakočević, koga je publika ovih godina gledala u serijama “Kosti”, “Državni službenik” (druga sezona), “Pevačica”, filmovima “Mrak” Dušana Milića i “Kelti” Milice Tomović.

U središtu igranog filma “Heroji Halijarda” je ratna drama, priča inspirisana akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija, poznatom pod kodnim imenom “Operacija Halijard”, koja se odigrala pred kraj Drugog svetskog rata, u leto 1944, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora.

Filmu “Heroji Halijarda” sledi zahtevna i veoma obimna postprodukcija, a bioskopska premijera očekuje se tokom jeseni 2023. godine.

Nakon bioskopskog života i odlaskom na mnoge festivale, na programima Radio televizije Srbije i Superstar kanala Telekoma Srbija biće prikazana i TV serija “Vazdušni most” od šest epizoda.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here