Završeno snimanje novog domaćeg filma “Trag divljači” Nenada Pavlovića

Posveta velikom filmskom reditelju i književniku Živojinu Pavloviću

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Posveta velikom filmskom reditelju i književniku Živojinu Pavloviću


Snimanje novog domaćeg filma „Trag divljači“, u režiji Nenada Pavlovića, i u produkciji kuće „Režim“ Miloša Avramovića, prema prozi čuvenog reditelja i književnika Živojina Pavlovića, završeno je u četvrtak, 15. aprila kadrovima iz centra Beograda, saopštili su producenti.

Velika imena domaće glumačke scene su učestvovala u “Tragu divljači”: Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Dragan Bjelogrlić, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Milena Pavlović (ćerka Žike Pavlovića), Milena Radulović, Filip Šovagović, Srđan Žika Todorović, Boris Milivojević, Jovo Maksić.

Takođe igraju i – Nenad Heraković, Gagi Nikolić, Petar Zekavica, Milan Čučilović, Mirko Vlahović, Sanja Marković, Pavle Čemerikić, Novak Bilbija, Igor Filipović.

   Tokom šest nedelja, film prema pričama iz bogatog opusa Živojina Pavlovića, sniman je na autentičnim lokacijama u Nišu, Knjaževcu, Zaječaru i Beogradu, od 1. marta do 15. aprila, a pandemija virusa Kovid-19 zadala je razne probleme autorima ostvarenja, gde je došlo do promene u glumačkoj ekipi.
Radnja filma se odvija u fiktivnom gradu Vranovcu u istočnoj Srbiji, u 1979. godini.
Glavni likovi su Jugoslav (Raša Bukvić), ambiciozni novinar u državi koja strogo kontroliše medije i ostavlja malo prostora za istraživačko novinarstvo, kao i Blagoje (Miki Manojlović), potpukovnik UDBE pred penzijom.
Putevi im se ukrštaju kada brutalno ubistvo u srpskoj varošici potrese jugoslovensku javnost, a obojica odlaze da istraže slučaj, iz različitih pobuda.
Junak Jugoslav otkriva mrežu skrivenih porodičnih tajni i komunističkih zločina, izveštavajući o tom svirepom ubistvu u Jugoslaviji.

Pandemija nam je zadala mnogo udaraca, a najveći je svakako bila je nemogućnost glumca Uliksa Fehmiua da tumači jednu od glavnih uloga usled zaraze virusom Covid-19”, otkriva reditelj filma Nenad Pavlović, inače sin Živojina Pavlovića.

“Sreća u nesreći je da smo brzo došli do rešenja, zahvaljujući Milošu Timotijeviću, koji se herojski prihvatio teškog zadatka da zameni kolegu, uz svega dva dana pripreme za vrlo kompleksnu ulogu. Uprkos svemu, uspeli smo da film snimimo u planiranom roku, kvalitetno i uspešno, zahvaljujući iskusnim, posvećenim i odanim saradnicima, koji su izneli projekat stoički, bez nervoze”, istakao je režiser i scenarista novog projekta.

  “Prezadovoljan sam dosadašnjim učinkom i snimljenim materijalom, nakon čega sledi temeljan proces post-produkcije“, rekao je autor, koji je naglasio da za njega posebnu važnost i simboliku ima činjenica da je snimanje filma završeno baš 15. aprila, na dan rođenja njegovog oca, Živojina Žike Pavlovića.


Producent filma Miloš Avramović i direktor Filmskog centra Srbije – Gordan Matić
Gordan Matić (FCS) i reditelj Nenad Pavlović

Scenario po motivima proze velikog umetnika napisao je sam reditelj, u saradnji sa Dimitrijem Vojnovim i Đorđem Milosavljevićem, a film na poseban način vraća ime Živojina Pavlovića iz zaborava i predstavlja omaž filmskom pravcu iz ’60-ih – Crnom talasu, koji je ostavio dubokog traga u domaćoj kinematografiji.

Tokom jednog od poslednjih dana snimanja, u čuvenom skadarlijskom restoranu „Dva jelena“, ekipu filma je posetila delegacija Filmskog centra Srbije sa direktorom Gordanom Matićem na čelu. Matić je pozdravio reditelja, producenta i druge članove ekipe, tom prilikom ima poželevši uspešan i bezbedan rad.

Producent Miloš Avramović, poznat po filmsko-serijskom hit serijalu „Južni vetar“, veoma je zadovoljan urađenim poslom.

Što se tiče producentskog dela i samog snimanja, bilo je dosta naporno i puno izazova. Snimali smo u jeku novog talasa korone i morali smo da ’vozimo slalom’ izbegavajući sve mogućnosti da se neko zarazi i poštujući sve propisane mere”, naglasio je producent u zvaničnoj izjavi za Filmski centar Srbije.

Imali smo, na žalost, situaciju da smo neke glumce morali da zamenimo zbog toga što su se razboleli. Imali smo i nesreću sa vremenom koje nas nije baš poslužilo, ali fantastična ekipa je uspela da rotacijom u planu i prilagođavanjima ’u hodu’ izgura sve do kraja bez ugožavanja samog snimanja”, naveo je Avramović, koji je zabeležio uspeh tokom doba korone sa TV serijom “Južni vetar”, a onda je snimio i nastavak filma “Južni vetar: Ubrzanje”.

O planovima sa ovim filmom Avramović kaže da iz ekipe očekuju dosta od tog ostvarenja i da su na dobrom putu da naprave jedan zaista kvalitetan film, što i ne čudi imajući u vidu da su imali zaista izvrsnu ekipu i iza i ispred kamere.

Mislim da “Trag divljači”može da bude veoma zanimljiv našoj bioskopskoj publici zato što je u pitanju jedan intrigantan žanrovski film. Sada ulazimo u montažu i post produkciju.
Ne žurimo nigde, tako da je plan da premijera bude početkom 2022. godine. U međuvremenu ćemo radne verzije slati na festivale pošto verujem da će tema filma biti zanimljiva ljudima širom Evrope, možda čak i više nago ovde nama, zato što na komunikativan način pruža perspektivu jednog vremena, kroz prizmu žanra, prikazujući događaje od 1945. do raspada Jugoslavije”, zaključio je producent Miloš Avramović.

Režiser Nenad Pavlović je za sajt Filmskog centra Srbije rekao da je iz romana „Trag divljači“, zapravo, pre svega pozajmljen naslov.
Zvučalo mi je kao dobro ime za film, koje istovremeno ostvaruje vezu sa stvaralaštvom mog oca i simboliše radnju na više nivoa, dok se adaptacija zapravo oslanja na nekoliko drugih Žikinih romana, kao što su “Lapot”, “Lov na tigrove”, “Vašar na Svetog Aranđela”, pojasnio je scenarista i reditelj budućeg filma.

Sa Nešom Pavlovićem sarađujem već duži niz godina, i znam sa koliko mnogo entuzijazma i posvećenosti je radio na scenariu za ovaj film. Dugo smo razgovarali o ulozi koju igram, i veoma mi je drago što sam deo projekta koji, između ostalog, predstavlja omaž velikom filmskom imenu kao sto je Žika Pavlović“, izjavio je Dragan Bjelogrlić koji tumači ulogu okorelog agenta UDBA-e.

Živojin Pavlović je ostavio izvanredan neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji sa ostvarenjima “Buđenje pacova”, “Kad budem mrtav i beo”, “Crveno klasje”, “Dezerter”, mini serija “Pesma”, “Zaseda”, “Na putu za Katangu”, “Hajka”, “Zadah tela”, “Doviđenja u sledećem ratu”.
Poslednji film “Država mrtvih” snimio je prema pozorišnoj drami i scenariju “Janez” Siniše Kovačevića, pred svoju smrt, davne 1998. godine. Nakon smrti Pavlovića, takođe sada pokojni režiser Dinko Tucaković, završio je taj film u veoma dugoj i kompleksnoj montaži 2002. godine.

Autorsku ekipu „Traga divljači“ čine još direktorka fotografije Bojana Andrić, scenografkinja Jovana Grahovac Sujić, i mnogi drugi.

Film se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Telekoma Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine, kao i Potprograma MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa za podsticaj razvoja evropskog audiovizuelnog i multimedijalnog sektora.


Od vodećih glumaca ovog filma, svako će biti aktuelan sa još zanimljivih filmskih i TV projekata u bliskoj budućnosti.

Miki Manojlović je završio snimanje filma i mini serije “Bilo jednom u Srbiji” Petra Ristovskog, o razvoju grada Leskovca kada je bio “Srpski Mančester”, a uz njega igraju Sloboda Mićalović, Teodora Ristovski, Viktor Savić, Zoran Cvijanović.
Takođe, njegov lik Car biće prisutan i u spomenutom filmu “Južni vetar: Ubrzanje”.

Radivoje Raša Bukvić će nastaviti snimanje druge sezone krimi serije “Besa”, kao i 2. sezone sitkoma “Slučaj porodice Bošković”.
Osim toga, Bukvić je konkurisao za produkciju svog debitantskog filma kao reditelj i scenarista – “Antitalenti”.

Miloš Timotijević
je bio prisutan nedavno u mini seriji “Porodica”, kao i deo serijala “Južni vetar”, a gledamo ga i u spektaklu seriji “Aleksandar od Jugoslavije”.
Uz Rašu Bukvića on će i dalje nositi nastavak “Bese”, a očekuje ga i serija “Pevačica” Predraga Gage Antonijevića, gde igraju još Nataša Ninković, Nikola Rakočević, Igor Đorđević, Zlatan Vidović, kao i folk zvezda Milica Pavlović.

Dragan Bjelogrlić, zbog silnih obaveza nije na kraju mogao da snima i navedeni film “Bilo jednom u Srbiji”, iako je bio planiran, ali je zato jedan od scenarista, reditelja i producenata filma i TV serije “Toma” o Tomi Zdravkoviću, koga tumači Milan Marić.
Paralelno sa tim, junak serije “Tajkun” snimao je i film “Hadžijino zvono” Milutina Petrovića, što je ujedno i TV serija “Nečista krv” prema delu Bore Stankovića.
U tom ambicioznom projektu igra i Dragan Mićanović, Katarina Radivojević, Nela Mihailović, Marko Grabež, Anđela Jovanović, Ljubomir Bandović.

Nada Šargin,
u poslednje vreme veoma je tražena u domenu TV serija (“Močvara”, “Dug moru”, mini serijali – “Delirijum tremens”, “Kalup”, “Grudi”), a uskoro ćemo je gledati u dva nova filma – “Živ čovek” Olega Novkovića i “Kelti” Milice Tomović, kao i serijama – “Vreme zla” Ivana Živkovića (Žarko Laušević, Goran Bogdan, Nebojša Dugalić, Goran Šušljik), po romanima Dobrice Ćosića, i “Dug moru” – sezona 2, u režiji Gorčina Stojanovića.
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket