Završeno snimanje domaćeg igranog filma „Senoviti Mediteran“ Ivana Jovića, premijera tokom 2023. godine

Povratak Ivana Bosiljčića u srpsku kinematografiju nakon više godina odsustva zbog karijere u Rusiji

0
Reklama


Povratak Ivana Bosiljčića u srpsku kinematografiju nakon više godina odsustva zbog karijere u Rusiji


BEOGRAD: Ekipa najnovijeg domaćeg igranog filma „Senoviti Mediteran“ Ivana Jovića privela je kraju drugi, završni deo snimanja na lokacijama u Grčkoj, a poslednja klapa pala je 9. aprila 2022. na kikladskom ostrvu Folegandros, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS) iz Beograda.

Filmski projekat je sniman i na lokacijama ostrva Santorini i, ranije, tokom jula 2021. godine, u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Belom Blatu i Banoštoru.

Premijera novog filma se očekuje naredne, 2023. godine. Filmski centar Srbije ovaj projekat je podržao u maju 2019. godine, u kategoriji – Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Reditelj Ivan Jović je u izjavi za sajt FCS rekao povodom završetka snimanja da na samom filmu rade već prilično dugo, i zahvaljujući situaciji sa kovidom imali su odlaganja koja su uticala na tok produkcije. U tom smislu morali su biti spremni da čine ustupke i bili su dovoljno fleksibilni za promene, koje režiser uvek doživljava kao kreativni izazov.

“Sa ove tačke sam prezadovoljan odlukom da deo produkcije uradimo u Novom Sadu, i moram priznati da mi je ovaj grad pružio u kreativnom pogledu prilično mnogo, ako podjemo od saradnje sa sjajnom ekipom scenografa koji su napravili zaista izuzetne enterijere na Petrovaradinskoj tvrđavi, u koje smo smestili ovu priču”, izjavio je Jović.

Scena iz filma, Ivan Bosiljčić i Đorđe Marković, foto Milan Kolarski
Lokacije u Grčkoj su po svojim geografskim i kulturnim odlikama same po sebi izuzetne i filmski neverovatno ubedljive, prema rečima reditelja.

Osećam potrebu da se zahvalim ekipi koja je i jedne i druge sa mnom osvajala – jer to je zaista najtačnija reč. Kao što je trebalo osvojiti lagume ispod Petrovaradina i napraviti od njih poseban filmski svet, tako je trebalo preploviti vrlo neprijatno more da bi se snimile scene pod udarima vetra na ostrvu kakvo je Folegandros, koje nije baš usput, i sa kog naposletku nismo uspeli na vreme ni da se vratimo zbog vremenskih uslova“, napomenuo je Ivan Jović.

Glavnu ulogu u filmu, pantomimičara Lazara, tumači naš popularni gumac Ivan Bosiljčić, već duže vreme sa zapaženom karijerom u Rusiji gde snima filmove i TV serije, kao i Miloš Biković.

Bilo mi je veoma izazovno da tumačim ulogu Lazara u projektu koji se razlikuje od mojih dosadašnjih angažmana, i tematski i po preovlađujućoj atmosferi. Osetio sam da imam priliku da u ovom radu pokažem sad već nataloženo ne samo glumačko već i određeno duhovno iskustvo i da upotrebim i ono što sam poneo iz pozorišta”, izjavio je Bosiljčić.

“U tom smislu su za glumca ovakvi projekti dragoceni. Rad sa Ivanom Jovićem se pokazao kao izuzetno detaljan. Svaki dijalog smo produbljivali, i pripreme za snimanje bile su veoma opsežne za svakog učesnika. Zahvaljujući saradnicima nijednog trenutka nisam osetio opterećenje. Možda bi najtačnija reč bila radost, radost u radu i osećanje istinske slobode i dubinske glumačke kreacije“,
objasnio je poznati glumac.


Ivan Bosiljčić i Đorđe Marković, foto Milan KolarskiPored Bosiljčića, u „Senovitom Mediteranu“ glume: Žarko Radić, Nebojša Dugalić, Judita Franković Brdar, Bojan Žirović, Anđela Popović, Ana Ćuk, Đorđe Marković, Dejan Stojaković, novosadski glumci – Jugoslav Krajnov, Sanja Ristić Krajnov, Marina Medenica.

Iza ovog filmskog projekta stoji producentska kuća Terirem” koja je izrasla iz rada na poznatom filmu duhovne tematike „Isceljenje“, i koja stoji iza velikog arhivsko-dokumentarnog projekta „Zaveštanje“.

Scenario potpisuje supruga reditelja – Monja Jović, direktor fotografije je Simon Tanšek, dok montažu realizuje Aleksandar Jaćić. Scenografija i kostimografija povereni su ekipi iz Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada – Mladen Stojanović, Željko Piškorić, Marina Sremac, Senka Ranosavljević.

Enterijeri su kreirani u lagumima Petrovaradinske tvrđave, i predstavljaju poseban, likovno izazovan rad spomenutih scenografa Mladena Stojanovića i Željka Piškorića, kojim su odgovorili na specifične zahteve autora projekta. Autor Ivan Jović zamislio je film začudne atmosfere, koja se gradi kroz neobične kikladske pejzaže i na koju se nadovezuju karakteristična rešenja u enterijerima.

Priča filma prati junaka Lazara (Ivan Bosiljčić), koji se, nakon niza godina koje je proveo kao putujući ulični umetnik, igrajući nepomičnu skulpturu, obreo i na malom mediteranskom ostrvu. U njemu se javlja čežnja za povratkom kući, ali njegov odlazak sa ostrva komplikuje se nemogućnošću sporazumevanja sa ostrvskom administracijom.


Klaustrofobično zarobljen u pomerenoj kafkijanskoj realnosti, Lazar obilazi od jednog do drugog službenika na ostrvu, strpljivo odgovara na pitanja i ispunjava njihove zahteve. Mučno sakupljanje dokumentacije prerasta u preispitivanja smisla života, dubokih tajni skrivenih od samog sebe.

Scena iz filma, foto Milan KolarskiScenaristkinja Monja Jović ističe da je uvek je uzbudljivo i na momente možda čak i emotivno izazovno gledati kako drugi oživljavaju reči koje ste jednom stavili na papir.

“One se tada nekako od vas odvoje i više ih ne posedujete, što je valjda normalan deo kreativnog procesa u stvaranju filma. Veoma sam privilegovana da je ono što sam napisala – scene, dijalozi, tretirano u ovom procesu sa tako mnogo kreativne pažnje, sa kojom prvo Ivan radi sve što radi – ali i sa kojom su svi ostali na ovom projektu pristupili oživljavanju zamisli “Senovitog Mediterana”, izjavila je Monja.

Kako je navela autorka scenarija, u ovoj priči je obrađeno više za nju opsesivno važnih tema – smrt, pre svega, kao i tema čovekove slobode, drame odnosa između čoveka i Boga, čoveka i bližnjih, koju ona vidi kao dramu slobode.

Gledajući snimljeni materijal mogu samo da slutim film, za koji znam da je u rediteljevoj glavi već izgrađen, sa svakim kadrom koji ima svoje mesto, i radujem se tom završnom proizvodu, možda sad već malo i nestrpljivo“, otkrila je Monja Jović, već afirmisana i sa poznatim, spomenutim filmom religiozne teme “Isceljenje” (2014) takodje u režiji svog supruga Ivana Jovića.

Navedeni film je osvajao mnoge nagrade u Srbiji i po svetu, a igrali su, danas sve traženiji glumac u TV serijama Jovo Maksić, nedavno preminuli Radovan Miljanić i dečak Nemanja Jeremić.

Film „Isceljenje“ je imao svetsku premijeru 7. novembra 2014. godine na Filmskom festivalu u Kotbusu (Nemačka), dok je premijeru u Srbiji imao 3. marta 2015. na 43. FEST-u, gde je osvojio Nagradu žirija Programa srpski film.

Takodje, ostvarenje “Isceljenje” je trijumfovalo u Rusiji: Nagrada “Zlatni vitez” za najbolji igrani film na 24. međunarodnom festivalu Zlatni vitez u Sevastapolju.


Dugometražni dokumentarni film „Zaveštanje“ (2016) takodje reditelja Ivana Jovića, sastavljen je od svedočanstava ljudi koji su preživeli genocid u Nezavisnoj državi Hrvatskoj u periodu od 1941. do 1945. godine.

Sada nam se Jović predstavlja sa trećim celovečernjim ostvarenjem na velikom ekranu.


O najnovijoj filmskoj ekipi, režiser Ivan Jović je rekao da su kolege sa kojima je radio bili zaista izuzetno motivisani, profesionalni i sposobni da u trenutku rešavaju probleme i prelaze prepreke, i on im je na tome veoma zahvalan.

“Želim da verujem da su tako radili i zato što veruju u smisao ovog projekta, ili zato što sam ja uspeo da ih tom verom zarazim. Tako da imam nakon svega osećanje ogromne zahvalnosti za posvećenost svih učesnika, za ozbiljnost glumaca koje sam birao, za spremnost svih da od sebe traže više”, kaže Ivan i onda dodaje: “Prezadovoljan sam materijalom koji je nastao kao rezultat saradnje sa direktorom fotografije Simonom Tanšekom i mnogo se radujem procesu montaže sa svojim sada već oprobanim saradnikom Sašom Jaćićem“.
Na te Jovićeve reči se nadovezao glavni glumac Ivan Bosiljčić.

Ekipa je bila sjajna, od kolega sa kojima sam delio kadar, koji su odreda pristupili ovome veoma posvećeno. Pošto su mi sada najsvežiji utisci sa snimanja u Grčkoj osećam zaista potrebu da se javno zahvalim izuzetno pripremljenoj i profesionalnoj ekipi koja je svoj posao uradila sa posebnom srčanošću, iako je na trenutke bilo, na nepoznatom terenu, izuzetno izazovno”, istakao je Bosiljčić.

Kako sam se, zbog vere u ovaj projekat prihvatio i dela producentskih dužnosti, nadam se pre svega dobrom i smislenom filmu, što se možemo nadati od reditelja kakav je Ivan Jović. Takodje se nadam i dobrom prijemu od strane publike“, optimističan je u potpunosti Ivan Bosiljčić.

Proslavljeni srpski glumac odavno je već afirmisan na tržištu Rusije, te ga publika tamo može gledati u raznim TV serijama i filmovima u bioskopima.
Istaknut je u raskošnoj kostimiranoj sagi – seriji “Kazanova u Rusiji”, “Hotel Rusija” (2016), ali i u romantičnoj avanturi “Devojke ne odustaju” (2018) ili triler filmu “Iliana” (2019) Vladimira Kojfmana.

Srpska publika se uželela zvezde TV serija Zdravka Šotre – “Ranjeni orao”, “Greh njene majke”, “Nepobedivo srce”, “Šešir profesora Koste Vujića”, ili serijala iz tri sezone – “Jagodići”.

Poslednjih godina je slabije snimao u Srbiji, osim licencirane serije iz sveta bolnice – “Urgentni centar”, kome će se uskoro ponovo priključiti, u produkciji kuće “Emotion”.

Film „Senoviti Mediteran“ podržali su FCS, Kreativna EvropaMedija i SEE Cinema Network.
Koprodukcijski u projekat je uključena i producentska kuća “Viewmaster films” iz Atine, koja je realizovala i nagradjivani grčko-američki film „Božji čovek“ (2021) srpske rediteljke Jelene Popović.

„Senoviti Mediteran“ je ušao u fazu postprodukcije, nakon čega ga očekuje festivalski život i bioskopska distribucija.
Premijera filma se očekuje tokom 2023. godine.

Reditelj Ivan Jović i glumac Ivan Bosiljčić na setu filma na Santoriniju, foto Milan KolarskiReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here