ZAVRŠEN DEMOFEST 2023 – prvo mesto zauzeo bend Eho Radar sa pesmom „Oprosti za bol“

0
Reklama

Na konferenciji za medije uručene su nagrade pobednicima festivala. Bend  Razvigor sa pesmom „Tajna“ i bend Škofja Loka sa pesmom „Okinawa san“ podelili su treće mesto, na drugom mestu se našao bend Lom, koji je izveo pesmu „Djevojka“, dok je prvo mesto zauzeo bend Eho Radar sa pesmom „Oprosti za bol“.

Na konferenciji je bio i žiri u sastavu Brankice Janković, Zoe Kida, Zorana Markovića Zonje i Baneta Antovića. U uvodu konferencije, članovi žirija su rekli da im je bilo veoma žao sto su imali težak izbor, ali i da je njihova odluka bila jednoglasna. Rekli su generalno da su svi bendovi koji su se prijavili za Demofest bili jako dobri.

Povodom otkazivanja jučerašnjeg finala takmičenja demo bendova usled nevremena, organizatori su izrazili izvinjenje bendovima. Prirodno, a i očekivano, finalisti su bili razočarani što se publici nisu mogli predstaviti i svojom drugom pesmom, a neki su čak bili i veoma revoltirani, ali je na kraju,veći broj finalista ipak ostao zadovoljan jer su svi imali podjednake šanse- svi su izveli jednu autorsku pesmu u polufinalu, a uz to, imali su priliku da nastupe na istom stage-u gde su nastupali već dokazani sjajni bendovi i izvođači- Morcheeba, Dub FX, M.O.R.T.,  Parov Stelar, Laibach, Kiril Dzajkovski.

Članovi žirija su još jednom prokomentarisali da su svi bendovi bili odlični, a dali su im i korisne savete.

Organizatorka festivala, Brankica Janković, rekla je povodom prošle večeri, da ih je mnogo iznenadila promena kretanja oblaka, i da je nevreme, koje je prvobitno najavljeno za 18h , bilo zatim najavljeno za 20h. Organizatori samim tim nisu mogli da rizikuju i odlučili su da pobednika odluče na osnovu nastupa prve i druge polufinalne večeri. Brankica je rekla da joj je veoma žao zbog toga i da zna koliko je bendovima to teško palo, ali da nisu smeli da rizikuju. Takođe je pohvalila sve ovogodišnje demo bendove i čestitala je finalistima i osvajačima nagrada na velikom uspehu.

Zoe Kida je čestitala bendovima na uspehu i rekla je da je jedan od glavnih kriterijuma bio da bendovi budu mlađi, kako bi mogli da ostvare sve zamisli u svojoj karijeri. Zoe je rekla da je bend bio jednoglasan što se tiče odabira prvog, drugog i trećeg mesta. Kratko je ocenila pobednički bend Eho Radar, rekavši da imaju „moderan rok zvuk i da mogu da stanu rame uz rame sa raznim poznatim bendovima“.

Bane Antović je rekao da su bendovi bili izvrsni i istakao da ma koliko bendovima bilo naporno da daju intervjue i da objašnjavaju drugima inspiraciju za svoj autorski rad, to treba da rade jer je njihova promocija u njihovim rukama. Takođe je naglasio da je mnogo bolje što su potpuno otkazali finalno veče i na taj način pružili isti tretman svim finalistima. U suprotnom bi možda samo par bendova izvelo svoje pesme i na taj način bi se zakomplikovao izbor pobednika.

Ekipa music pocket-a na Demofestu 2023

Zoran Marković Zonja je udelio savet bendovima.

Istakao je da primećuje da dosta bendova na našoj sceni misli da je’-to -to’ kad snime pesmu i očekuju boom i ogromnu pažnju da se desi sama od sebe kad izbace nešto novo. Ali zapravo, rad sledi tek kad se nešto snimi. Ističe da je to mnogima dosadno, ali neophodno je baviti se sopstvenom promocijom, istraživati i zvati novinare, klubove, stranice i reći -imamo materijal za vas i na taj način pokazati inicijativu. Zonja je takođe naveo da mu je iznenađujuće palo da niko od bendova nije prišao Banetu Antovicu, koji ima izdavačku kuću i da ga pitaju za saradnju i pokažu svoj materijal.

Nakon izlaganja članova žirija, pristupilo se uručivanju nagrada predstavnicima bendova koji su zauzeli prva tri mesta. Time je „spuštena zavesa“ na Demofest 2023. Uprkos mučnoj borbi sa olujom i neizvesnosti koje je nevreme donelo organizatorima, ovogodišnji Demofest je završen uspešno i još jednom je osvežio našu scenu, predstavivši izvrsnih 19 bendova, koji su pokazatelj kvalitetne muzičke budućnosti koja je pred nama.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here