Završen 37. Valjevski džez festival koncertima Kaliopi & Edina Karamazova u duetu, kao i Vasila Hadžimanova (27.11.2021.)

Bogata koncertna ponuda najstarijeg festivala muzike džeza u Srbiji

0
ReklamaBogata koncertna ponuda najstarijeg festivala muzike džeza u Srbiji

VALJEVO, 28. novembra (Tanjug) – Valjevski džez festival u 37. izdanju i pod sloganom „New Jazz Moment“, završen je u subotu veče (27.11.) nakon tri dana, u velikoj sali Centra za kulturu gde su uspešne koncerte imali pijanista Vasil Hadžimanov sa svojim bendom i u tandemu makedonska pop diva Kaliopi i gitarista – lautista Edin Karamazov.


Festival je održan za smanjen broj publike i sveobuhvatno redukovan usled poštovanja epidemioloških mera, ali su ipak Savet festivala predvođen umetničkim direktorom Milanom Đurđevićem, i Grad Valjevo, uspeli da naprave zavidan program sa regionalnim gostima, što i priliči najstarijem džez festivalu sa ovih prostora.


„Valjevski jazz festival počeo je poslednjim taktom sinoćnjeg programa, a pokušaćemo da učinimo sve da u narednim godinama ovaj festival, koji ima tradiciju vrednu epiteta nacionalnog blaga, plasiramo na mapu najprestižnijih džez događaja u Evropi. Valjevo, valjevska i srpska publika to zaslužuju“, rekao je umetnički direktor Milan Đurđević, inače frontmen pop rok benda “Neverne bebe”, koji uskoro objavljuje osmi studijski album.Kvartet Vlade Maričića
Valjevski jazz bendovi
Tradicionalno, program je počeo u četvrtak, 25.11., nastupom valjevskih bendova – „LA band“, „Blue Train“, „Medical Doctors“, „Pilot blues band“ i „Mehanički balet“.

U petak, džez muzičar Vladimir Maričić je sa svojim kvartetom predstavio aktuelni autorski album„Ibar“, a tradicionalni motivi numera poput „Bembaše“, „Morave“ i „Ibra“, brižljivo upakovane u džez ruho, oduševile su sve prisutne posetioce u velikoj sali.

Veoma uspešnu komunikaciju sa valjevskom publikom ostvarila je saqsvim očekivano džez pop dama Lena Kovačević, koja je svojim repertoarom pomirila džez standarde, ali i hitove koji se nalaze na svetskim world music top listama i značajnim radio stanicama.
Lena je nedavno gostovala i u Dubaiju, na manifestaciji “Expo 2020”, kao jedna od predstavnica Srbije u domenu umetnosti.

Takođe, aktuelna je i sa filmom “Nije loše biti čovek” njenog oca Dušana Kovačevića (premijera je zakazana za 7. decembar u Beogradu), koji je režirao i napisao scenario za tu bajkovitu triler komediju. Lena glumi i peva u filmu, posebno u najnovijem hit duetu “Lepe laži” na muziku Bajage, tekst svoga oca, a sa glumcem Gordanom Kičićem.

Za kraj programa u petak veče, momci iz niškog benda “EYOT” održali su svirački, umetnički i emotivni čas modernog, čvrstog, svetskog džeza.
Jedan su od retkih srpskih bendova koji su sve studijske albume (pretežno instrumentalne muzike) objavili pod etiketom stranih diskografskih kuća.

Kruna festivala svakako je bio nesvakidašnji koncert jednog od najvećih svetskih lautista i solista na gitari Edina Karamazova iz BiH i balkanske, a makedonske pop dive Kaliopi – u subotu.
Njih dvoje su nakon velike pauze izveli numere sa zajedničkog projekta „Oblivion“ i zadivili valjevsku publiku koja, kako su umetnici izjavili nakon koncerta, „ume da sluša, čuje i oseća“.

Edin je svetski muzičar, koji je snimao i nastupao sa planetarno popularnim Stingom, a više koncerata je održao i sa Stefanom Milenkovićem u Beogradu (Kolarac – Guitar Art fest) i regionu.

Džez pijanista Vasil Hadžimanov i njegov bend baš takvog naziva – “Vasil Hadžimanov band” (VHB) nadahnuto je izveo svoje nove numere sa studijskih albuma, a kraj 37.Valjevskog Jazz festivala prisutni su dočekali na nogama i uz ovacije.

Svoj prvi profesionalni nastup sinoć (27.11.) je sa VHB imao i 18-godišnji Đurađ Đuričić, koga su domaćini nagradili monografijom Valjevskog Jazz festa.


Milan Đurđević, Edin Karamazov i Kaliopi 37. Valjevski jazz festivalReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here