Završen 15. Festival srpskog filma fantastike u nedelju uveče (31.10.)

Specijalnu nagradu je odneo i novi srpsko-nemačko-britanski horor "Vampir" Branka Tomovića

0
Reklama


Specijalnu nagradu je odneo i novi srpsko-nemačko-britanski horor „Vampir“ Branka Tomovića

 

BEOGRAD, 1. novembra – Festival srpskog filma fantastike (FSFF) u svom 15. izdanju svečano je zatvoren u nedelju uveče (31.10.) dodelom nagrada ,,Koskar’’ i projekcijom nagrađenih filmova u Dvorani kulturnog centra Beograd.

  O nagradama je ove godine odlučivao žiri u sastavu: Vjekoslav Katušin, reditelj i producent, Marko Čkonjević, osnivač distributerske kompanije “FAME Solutions”, glumac Pat Vind, kao i – Ostin Dženings, montažer, producent i reditelj.

 ,,Koskara’’ za najbolji strani kratkometražni film dobilo je ostvarenje iz Rusije -,,Uplašen sam” reditelja Gleb Kulkova.

 Kratkometražni film ,,Ženolovci’’ Aleksandera Ivanovića, Lazara Aleksića i Mirze Abdagića osvojio je ,,Koskara’’ za najbolji scenario domaćeg filma.

 ,,Koskar’’ za najbolju režiju domaćeg filma dodeljen je poznatom reditelju Petru Ristovskom za ostvarenje ,,Furija’’.
Ovaj režiser uveliko je afirmisan zahvaljujući istorijskom spektaklu „Kralj Petar Prvi“ koji je realizovan kao film i TV serija, a uskoro ga očekuje takođe film i serija – „Bilo jednom u Srbiji“.

 
Naslov ,,Za Vasotu’’ Petra Pešuta, proglašen je za najbolji domaći kratkometražni film, a ,,Koskara’’ u kategoriji za najbolji film iz zemalja bivše Jugoslavije dobio je ,,Temporal’’, slovenačkog reditelja Matica Valentana.

  Nagradu ,,Koskar’’ za specijalni doprinos filmskoj umetnosti poneo je najnoviji srpski art horor film ,,Vampir’’ Branka Tomovića, koji je svečano i otvorio festival uz prisustvo autorske i glumačke ekipe.
Film je rađen u koprodukciji tri zemlje: Nemačke, Srbije i Velike Britanije, a Tomović je bio kompletan autor: glavni glumac, reditelj, scenarista i ko-producent.

  Nakon dodele ,,Koskara’’ prikazani su nagrađeni filmovi, a održana je i projekcija ruskog SF horora ,,Superdeep’’ u kojem glavnu ulogu tumači Milena Radulović.

Osim projekcija pretežno kratkometražnih i srednjemetražnih horor i SF ostvarenja iz celog sveta (uz 4 dugometražna filma), festival je ponudio i tradicionalni „Zombie Walk“ – šetnja „zombija“ centrom grada kao pravi spektakl, odnosno težnja da se obrati pažnja na neizbežne filmske veštine kao što su – maska, šminka ili specijalni efekti.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here