Zatvoreno osmo izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma “Dok ‘n’ ritam” (subota, 23.09.)

Pobednik je film “Kendi” rediteljke Karin Goiers, o muzičarki Kendi Dalfer

0
Reklama


Pobednik je film “Kendi” rediteljke Karin Goiers, o muzičarki Kendi Dalfer


BEOGRAD, 24. septembra:  Osmo izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma “Dok’n’Ritam” zatvoreno je u subotu uveče (23.09.) svečanom dodelom nagrada u Domu kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu.

Za najbolji film festivala proglašen je “Kendi” rediteljke Karin Goiers, o čuvenoj muzičarki Kendi Dalfer.

„Kamera uglavnom u pokretu, sjajna montaža i uzbudljiv ritam karakterišu film u čijem je fokusu svetski poznata holandska saksofonistkinja Kendi Dalfer. U pitanju je intimni portret koji nam otkriva pozadinu njene profesionalne karijere, ali i prikazuje ovu sjajnu umetnicu u ulozi ćerke, majke, supruge“, stoji u obrazloženju žirija.


Specijalno priznanje ili Special Mention, dobio je film “Young Untill I Die” autorke Ane Đurović.

Autorke filmova, obratile su se publici i zahvalile online, putem video-linka.
KENDI DALFER


Karin Goiers

Ana ĐurovićŽiri je radio u sastavu: Dejan Petrović, reditelj, osnivač kampa i festivala kratkometražnog fokumentarnog filma “Interakcija”, Bane Antović, reditelj , art direktor i osnivač MTS, i Nikola Čuturilo Čutura, gitarista i kompozitor.

Publika na festivalu je posle svake projekcije imala priliku da glasa, pa je tako Nagrada publike, pripala filmu “Bajka bespovratnog vremena” Pavla Terzića.


Umesto reditelja, nagradu za ovo priznanje, primio je montažer filma Davor Sopić.

Nagrađene filmove festivala, proglasili su rok muzičar Nikola Čuturilo Čutura, član žirija i Sandra Rančić, osnivač i direktorka festivala, a publici se obratio i suosnivač festivala i filmski urednik Doma kulture „Studentski grad“Igor Toholj.


Sandra Rančić


Pod sloganom „Super 8 za večnost“ inspirisanim simbolikom broja osam koji u sebi nosi beskonačnost, i spoznaju da je promena stalna, tokom četiri dana, od otvaranja 20.09., publika je pratila muzičke dokumentrace koji istražuju živote i karijere muzičara, ali i njihova dela različitih žanrova.

Takodje, na festivalu je bilo priče o najnovijim muzičkim dokumentarcima u nastajanju, u posebnom programu “Work in Progress”, kao ostvarenja o pop rok grupi “Neverne bebe”, etno muzičarke Bilje Krstić, portret slovenačkog kantautora Zorana Predina, ili pripovedanje o bivšoj hrvatskoj novotalasnoj rok grupi “Haustor” osnivača Darka Rundeka.Nikola Čuturilo Čutura


montažer Davor Sopić


Bilo je razgovara o važnim muzičkim i filmskim temama i fenomenima, stvarali su se novi dokumenti našeg ritma, istakli su iz direkcije manifestacije.


Podsetimo, u selekciji Takmičarskog programa ovog jedinstvenog festivala koji afirmiše muzički dokumentarac, prikazano je 13 filmova.

Osmi Dok’n’Ritam zatvoren je u subotu veče kako obično dolikuje – uživo nastupom benda “Monah” iz Niša (pobednici Bunt Rok Festivala) i alternativnog sastava “Kanda Kodža i Nebojša” (KKN) koji postoji već više od 30 godina.KKN

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here