Zatvoreno 24. izdanje Guitar Art Festivala sinoć (14.05.) u Beogradu: Teodosi Spasov & „The Crossover Trio“

Spuštena zavesa na muzičku manifestaciju u veoma nepovoljnim okolnostima

0
Reklama


Spuštena zavesa na muzičku manifestaciju u veoma nepovoljnim okolnostima

BEOGRAD, 15. maja  – Guitar Art Festival u svom 24. izdanju, pod sloganom „Creation“, svečano je zatvoren sinoć (nedelja, 14. maj) koncertom bugarskog muzičara Teodosija Spasova i ansambla “The Crossover Trio” u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.  

Navedeni muzički trio čine – Alkis Zopoglou, jedan od najznačajnijih kanun solista u Grčkoj, Marina Liodou Mohamed, koja svira oud, i pijanista Janis Kirimkiridis.  

 Neposredno pred početak koncerta u nedelju veče, ispred Guitar Art Festivala (GAF), javnosti su se obratili Ljubica Lazić i direktor, osnivač manifestacije Boško Radojković. 

Želeo bih sa svima vama da podelim osećaj zahvalnosti što nam je festival po 24. put veoma uspešno održan i pored veoma neočekivanih okolnosti“, izjavio je direktor GAF-a Radojković, aludirajući na veliku tragediju oko masovnih ubistava koja su se desila u Beogradu i Mladenovcu. 

„Interpretacije umetnika su mi ubedljivo najviše prijale koje su nam pružale mir, davale snagu i nadu da idemo dalje. Najviše mi je to bilo potrebno u ovoj situaciji. Hajde onda i da krenemo dalje. Siguran sam da ste me razumeli ssta sam želeo da kažem i takođe verujem da svi mislite kao ja“, zaključio je Boško Radojković, prvi čovek GAF-a.  
Koncert balkanske mediteranske muzike, definisan je kao “bugarsko-grčki etno” gde su uključeni instrumenti – kaval, kanon, ud i klavir, dakle odudara od koncepta festivala da dominira isključivo gitara.  

Sastav „The Crossover Trio“ je predstavio svoje dve autorske kompozicije kao uvodni segment, bez Teodosija Spasova, koga je publika na Kolarcu strpljivo čekala. 

Jedan od najboljih muzičara Balkana, vodeći svetski solista na world-music sceni jeste bugarski džez umetnik koji svira kaval – Teodosi Spasov ovog puta nakon duže pauze je posetio Beograd sa grčkim trijom Alkisa Zopogloua.  

Koncert je pružio bogatu muzičku tradiciju istočnog Mediterana i Balkana, te je idealan da prikaže izuzetnu virtuoznost u muziciranju samog Spasova, kao i celog uigranog kvarteta. 

Odlučili su se za minimalno obraćanje auditorijumu, želeli su da „komuniciraju“ isključivo kroz muziku, svoje tradicionale, instrumente, putovanje u prošlost i oslikavanje kulture/umetnosti svojih naroda. 

Teodosi Spasov je višestruko nagrađivani kompozitor, muzičar i UNESCO umetnik za mir.

Smatra se živom legendom balkanske muzike i jednim od vodećih svetskih solista na world-music sceni koji svira kaval, drvenu “pastirsku” frulu sa osam rupa, jedan od najstarijih instrumenata u Evropi, bogat tonovima i tehničkim mogućnostima, što je uspešno dokazao i ove noći na zatvaranju 24. GAF-a. 

Spasov je uveliko razvio svoj jedinstveni stil sviranja instrumenta kao tradicionalni folklor sa džezom, rok i klasičnom muzikom, i tokom produktivne karijere često ide na turneje, već decenijama gostuje širom Evrope, Azije, Bliskog istoka, Australije, Kanade i SAD.  

 Sarađivao je sa najvećim muzičkim imenima regiona kao što su – gitarista, kompozitor, pevač Vlatko Stefanovski, pijanisti Vasil Hadžimanov, Bojan Zulfikarpašić, gitarista i kompozitor Miroslav Tadić, ssto je gledala i publika u Beogradu, u selekciji GAF-a.

Snimio je više od 30 albuma kao učesnik i saradnik mnogih kolega i sastava, kao i četiri samostalna izdanja, a, komponovao je i izvodio mnoge filmske partiture, gde je važan angažman za francusko-bugarski igrani film “Granitza” (1993). 

Snimio je i teme za filmove italijanskih kompozitora Karlosa Siliota i Enia Morikonea pod nazivom “Italijanska priča”.

Kod kuće u Bugarskoj, Spasov je nacionalni i muzički heroj, a nedavno mu je dodeljena i nagrada “Muzički umetnik godine”.   Takodje, on stiže da ima ulogu umetničkog direktora svetski poznatog ansambla muzike, drame i plesa “Philip Koutev“. 

Alkis Zopoglou, jedan od najznačajnijih kanun solista u Grčkoj, stvorio je svoj autentični stil muziciranja, dok istovremeno komponuje eksperimentalnu muziku, pod jakim uticajima svog mesta porekla, severne Grčke. 

Marina Liodou Mohamed se bavi oudom kroz obrazovni proces i putem uzzivo nastupa, jer je živela i svirala u Istanbulu, u kafeima aman i mehane, te je ona jedina imala sinoć instrument nalik gitari, budući da je ovo Guitar Art Festival.

Alkis i Marina jedini su se nakratko obratili publici gde su izrazili veliku zahvalnost što su pozvani „na ovako fantastičan festival gitare“, te iskazali ponos i sreću što imaju prilike da nastupaju sa Teodosijem Spasovim i da nam predstave svoje stvaralaštvo. 

Njihova muzika, duboko melodična, ritmična, lirska i filmska, dolazi zajedno sa originalnim klavirskim solistom Janisom Kirimkiridisom, koji je pronašao način rada sa melodijama vezane za tradiciju.  


Troje članova trija zajedno traže drugačiju perspektivu u svom muzičkom pristupu, koristeći svoje sličnosti, ali i različito poreklo, daju prostor svom muzičkom stvaralaštvu i ličnom zvuku, pozivajući se na višeslojnu muzičku tradiciju istočnog Mediterana i Balkana. 

Na sceni sa Teodosijem Spasovim, oni komuniciraju jedni sa drugima kroz muzičko nasleđe, te je ovaj koncert od skoro sat i po (85 minuta) bio apsolutno idealan za sve ljubitelje instrumentalne muzike nalik klasičnoj, bez potrebe za vokalnim deonicama, tako da su umetnici odveli publiku na svoje kraće muzičko putovanje. 

U suštini, ovaj sasvim korektan, premda rutinski koncert se i obraća toj ciljnoj grupi, ovako, ruku na srce, bio je to ravan nastup, bez mnogo dinamike, energije, ljubavi i strasti, koja se kod raznih drugih muzičara često može osetiti. 


Nije nastup da se gleda dva puta, mirne duše, dovoljno je jednom u životu da vidite taj spoj grčko – bugarske muzičke tradicije, da u tom trenutku vam donekle bude zanimljivo i primamljivo, ne više ili dugotrajnije od tog utiska.

  Tako je 24. Guitar Art Festival zatvoren nakon pet dana i noći, od 10. od 14. maja, na kome su nastupali inostrani, regionalni i domaći gitaristi: tandem Antonio Zambužo i Jamandu Kosta iz Portugala i Brazila, Karlota Dalija (Italija), Autorsko veče naše i svetske muzičarke Maje Le Ru, iz Švajcarske, uz kolege iz ove zemlje – Johana Smita i Vojina Kocića uz Gudački orkestar Škole za talente u Ćupriji, Vuk Vukajlović i Uroš Jaćević (Srbija) – dobitnici nagrade “Veruj u sebe” Erste banke, gitarski kompozitor Leo Brauer napisao je delo za 6 gitara – „Rossen Guitar Balkan Sextet”, hrvatski virtuoz Zoran Dukić. 

Samo je jedan koncert odložen, Tribute bend “The Rolling Stones”-a, pod nazivom “The Stones”, kao jedini rokenrol nastup, zakazan je bio 11. maja na Kolarcu, a biće izveden na jesen, u produkciji takodje GAF-a, ne zna se još ni tačan datum ni lokacija (verovatno Kolarčeva zadužbina, ili možda Mts Dvorana). Ta vrsta spektakla sada nije poželjna, primerena niti bogougodna uoči strašne tragedije koja je zadesila Srbiju.

Podsetimo, kroz 24 godine, najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su vrhunskom značaju i statusu Festivala, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enio Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.
 

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket


Theodosii-Spassov- Photo by-Tsvetan-Ignatovski-


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here