Zatvoren 22. Guitar Art festival pravim spektaklom na Kolarcu (subota, 5. jun 2021.)

“Recuerdos de Belgrado” kompozitora Hoakina Klerča kao intimna posveta Beogradu i festivalu gitare

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


“Recuerdos de Belgrado” kompozitora Hoakina Klerča kao intimna posveta Beogradu i festivalu gitare


BEOGRAD, 5. juna (Tanjug) – Svetska premijera pravog spektakl koncerta pod nazivom “Recuerdos de Belgrado” kubansko-nemačkog kompozitora i gitariste Hoakina Klerča, uz Simfonijski orkestar RTS-a, svečano je zatvorila 22. Guitar Art festival (GAF) sinoć (subota, 5. jun) u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Koncert za klasičnu gitaru i simfonijski orkestar pod supervizijom dirigenta maestra Bojana Suđića predstavlja specifičnost tog projekta, jer je pisan prema narudžbini od same direkcije festivala.

Direktor GAF-a Boško Radojković je na zatvaranju ove muzičke manifestacije istakao upravo tu činjenicu da se prvi put u istoriji festivala dešava svetska premijera koncerta koji je komponovan specijalno za ovu priliku, što predstavlja veliku privilegiju.
Gitar Art fest tako dobija svoj koncert posvećen Beogradu i samom festivalu”, izjavio je prvi čovek jedinstvenog festivala umetnosti gitare.

Šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Srbiji, gospodin Pol-Anri Prese na srpskom jeziku je zvanično zatvorio 22. izdanje manifestacije rečima da mu je veliko zadovoljstvo što je prisutan na važnom festivalu, jer “voli njegovu atmosferu koja miriše kao život, a to je veoma lep miris”.
Takođe je naglasio da Delegacija EU već godinama podržava mnoge projekte u Srbiji, posebno iz kulture, gde spada i uspešna saradnja sa GAF-om, a za večerašnji spektakl je podvukao da je to pravi evropski koncert zahvaljujući ambasadama Nemačke, Austrije i Španije, kao i Austrijskom kulturnom forumu.

Istina, zaista je bio u pitanju istinski spektakl, barem sudeći po broju izvođača na sceni, čitav simfonijski orkestar i Hor RTS-a, gde se od samog početka stvarala iskonska emocija i čista poezija violina, violončela, gitara i duvačke sekcije.
Uvodni deo je predstavljala klasična kompozicija “Adađo” (Adagio) venecijanskog kompozitora Tomasa Albinonija (1671-1751), ali je poznata istorijska priča da je to prelepo delo stvorio zapravo Remo Điazoti 1958. godine, kao adaptacija prve verzije Albionijeve osnove sporog stava.

Onda je usledio koncert “Recuerdos de Belgrado” (Pozdravi iz Beograda) komponovan prema konceptu iz dva dela, odnosno poglavlja, čak se mogu nazvati i dva koncerta koji se održavaju zasebno, ali predstavlju jednu kompaktnu celinu.

Prvi koncert za četiri solo gitare dovodi u prvi plan gitaristu i autora projekta Hoakina Klerča sa svojim kolegama gitaristima – Marko Tamajo, Rafael Aguire i David Martinez.
Oni su pružili uz dirigenta Bojana Suđića, Hor i Simfonijski orkestar RTS-a pravi doživljaj za sva čula, kroz instumentalno uživanje koje publiku odvodi na čudesno poetsko putovanje.

Umetnik Klerč u susretu sa medijima na početku GAF-a podsetio se da je prvi put u Beogradu boravio davne 1985. godine, da je od tada dolazio nekoliko puta i da mu je posebno zadovoljstvo što je komponovao muzički komad posvećen prestonici Srbije.

Sam zahtev za projekat po narudžbini da kreira koncert za jedan festival dobio je prvi put u karijeri, od strane direktora Radojkovića 2018. godine, i konačno se plan realizovao ovim koncertom, koji je veoma obradovao publiku na Kolarcu.

Otkrio je tada Klerč da je od direktora Gitar Arta dobijao kao putokaz veliki broj popularnih pesama iz Srbije, i da u početku nije znao da se snađe koliko toga ima zanimljivog u kolekciji.

Muzičar Hoakin Klerč (56), rođen u Havani, na Kubi, bio je blizak prijatelj i saradnik svog mentora – slavnog kubanskog gitariste Lea Brauera, a onda je karijeru preselio u Nemačku, gde kao profesor gitare od 1999. predaje na Univerzitetu Robert Šuman u Diseldorfu.
Do sada je nastupao širom sveta na značajnim pozornicama – Pariz, Tokio, Minhen, Frankfurt, Atina, Toronto, Hvana, Bogota, Rio de Žaneiro, Istanbul, Salzburg i naravno – Beograd.

Virtuoz je nastupao sa mnogim značajnim vrhunskim sastavima: Štutgart filharmonija, Bavarian Radio Orchestra, Bogota filharmonijski orksetar, Slovački Simfonijski orkestar, Nacionalni simfonijski orkstar sa Kube, Mozart orkstar iz Salzbura.

Koncert iz dva poglavlja (drugi deo je bio za jednu gitaru i orkestar, bez Hora i duvačke sekcije) u trajanju od skoro puna dva sata ispunio je očekivanja auditorijuma koji voli Guitar Art fest i instrumentalne kompozicije, mada istina nije imao takav odjek i emociju kakvi su imali prethodni nastupi sa ovacijama, pre svega Vlatko Stefanovski sa gostom Vukašinom Markovićem ili italijanski kvartet “40 Fingers”.
Pritom nije problem odsustvo komunikacije izvođača sa publikom, jer ovde tome i nije mesto, niti što se kompozicija koncerta izvodi premijerno i samim tim je nepoznata za publiku, već jednostavno ovaj projekat jeste realizovan uspešno zanatski i profesionalno, ali bez snažnije energije koja bi ostavila dubljeg traga.

Na 22. izdanju GAF-a tokom pet večeri od 1. do 5. juna bilo je izvedeno osam koncerata sa dosta master klas radionica koje su držali skoro svi gosti – muzičari GAF-a, i drugog zanimljivog pratećeg programa, uz takmičenje mladih nada u nekoliko kategorija.

Osim Kolarca i Kombank Dvorane, veći deo koncerata odvijao se na sceni Doma omladine gde su nastupali još i ruski gitarista Nikita Koškin sa srpskom koleginicom Amaliom Miler, portugalski umetnik Ruben Betenkort, domaći mladi talenti u duetu Vuk Vukajlović i Nikola Jelačić, kao i izraelski virtuoz Tal Hurvic.


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket