Zanimljiva koncertna ponuda u Beogradu i Srbiji za nedelju dana (08.11.-14.11.)

Uskoro finale BEMUS-a, a stižu nam gosti iz regiona

0
Reklama


Uskoro finale BEMUS-a, a stižu nam gosti iz regiona


BEOGRAD & SRBIJA: Pijanista Aleksandar Madžar, instrumentalni sastav LP Duo, festival klasične muzike BEMUS, konferencija i festival “Indirekt”, umetnica sevdaha Amira Medunjanin, neki su od događaja i muzičara predstojeće nedelje u Beogradu i Srbiji (Novom Sadu, Zrenjaninu).

Koncertna sedmica je počela ove noći (ponedeljak, 8. novembar) Gala događajem Opere i teatra Madlenijanum, u okviru 53. izdanja festivala Beogradske muzičke svečanosti –BEMUS, gde su nastupili kao solistkinje – škotska violinistkinja Kandida Tompson i naša poznata violončelistkinja Ksenija Janković, koja već dugo živi i radi u Nemačkoj, uz dirigenta Dejana Savića. Uz njih je naravno svirao Orkestar Opere i teatra Madlenijanum.

Na programu koncerta su bila sledeća dela: Đ. Rosini – Uvertira iz opere „Svraka kradljivica“, P. I. Čajkovski – Svita iz baleta „Krcko Oraščić“, op. 71a, kao i J. Brams – “Koncert za violinu i violončelo op. 102”.

Kandida Tompson studirala je kod poznatog pedagoga Dejvida Takenoa u Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu, gde je stekla diplomu soliste. Nakon školovanja osvaja nagrade, gde spada upravo i takmičenje „Muzičke omladine“ u Beogradu. Nastupala je sa mnogim orkestrima u Evropi, SAD i istočnoj Aziji, sa Moskovskim kamernim orkestrom, Bečkom simfonijetom, Simfonijskim orkestrom iz Tokija, Engleskim gudačkim orkestrom, Amsterdamskom simfonijetom i Holandskom kamernom filharmonijom.

Kandida je takođe kao član muzičke grupe “Hamlet Piano Trio” sa Paolom Đakometijem i Ksenijom Janković, i tokom 2015. godine u izdanju kuće “Channel Classics” objavila je dva Mendelsonova klavirska tria, a debitovali su i u SAD.


Kandida Tompson
Ksenija Janković
Dejan Savić
Ksenija Janković je rođena 1958. godine u srpsko-ruskoj porodici muzičara, trenutno živi i radi u Nemačkoj. Počela je da svira violončelo još sa šest godina, a već sa devet je debitovala sa Beogradskom filharmonijom. Imala je uspešne solističke koncerte u Parizu, Londonu, Berlinu, Moskvi, Beogradu i Novom Sadu.

Londonska, Budimpeštanska filharmonija, Orkestar Romanske Švajcarske, orkestri Radio Berlina, Kopenhagena i Madrida, samo su neki od svetskih sastava sa kojima je delila pozornicu.


Dejan Savić diplomirao je dirigovanje na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a zvanje magistra dirigovanja stekao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Glavni je dirigent beogradske Opere i baleta od 1993, a direktor bio je od 2001. do 2004. godine.
Od 2005. do 2007. godine Savić je bio upravnik Narodnog pozorišta, kasnije direktor Opere, u kojoj od 2010. godine deluje kao glavni dirigent pozorišta.
Već 2012. godine vraća se na mesto upravnika Narodnog pozorišta, gde ostaje do 2018. godine.Mala pauza od jednog dana i onda BEMUS lagano ide ka svom finalu, i 10. novembra sledi nastup slavnog pijaniste Aleksandra Madžara na Kolarcu, kojim će krenuti u svoju seriju od osam koncerata posvećenih svim Betovenovim sonatama.
Program ovog koncerta je sledeći – Ludvig van Betoven: Sonata za klavir op. 2, br. 1,2 i 3, Dijabeli varijacije op. 120.

Pijanista Aleksandar Madžar rođen je u Beogradu 1968. godine, a studirao je u Novom Sadu, Beogradu, Moskvi i Briselu. Dobitnik je nagrada na velikim međunarodnim takmičenjima u Ženevi, Lidsu, Bolcanu (Feručo Buzoni) i Milanu (Umberto Mikeli).

Debitovao je sa Berlinskom filharmonijom pod upravom maestra Ivana Fišera, 1990. godine. Redovno nastupa širom Evrope, posvećuje podjednaku pažnju resitalima, nastupima sa orkestrima i kamernom muziciranju.

Takođe je ovaj vrhunski umetnik – virtuoz na klaviru često na turnejama po Severnoj i Južnoj Americi, Južnoj Africi i na Dalekom Istoku.
Na sve to, stiže da bude i profesor na Kraljevskom flamanskom konzervatorijumu u Briselu.

Inače često ima koncerte u Beogradu, upravo na Kolarcu, sa Beogradskom filharmonijom ili u poznatom ciklusu “Kolarac – Moj svet muzike”.Iste večeri, samo sat vremena ranije, od 19 časova će se održati duže odlagan događaj:(Ne)Normalni bend – Koncert posvećen Vladi Divljanu u Kombank Dvorani.

Nakon dva rasprodata nastupa na Kolarcu početkom godine, usled velikog interesovanja, otvoren je i treći koncert posvećen velikom rok umetniku, ili džentmenu rokenrola, koji nas je prerano napustio – Vlada Divljan. ”(ne)normalni & prijatelji“ 10. novembra, ovog puta u bivšem Domu sindikata, odnosno – Kombank Dvorani.

Koncert je na ovom mestu već bio zakazan tokom proleća, ali onda je morao biti odložen više puta. Takođe, spomenuti sastav je uspeo da ovu vrstu koncerta održi i u klubu BitefArtCafe na Kalemegdanu za vreme pandemije.

Sastav „(ne)normalni“ sviraće pesme iz svih perioda Vladine bogate muzičke karijere, pa će deo repertoara činiti i najveći hitovi grupe “Idoli”. Gost na sva tri koncerta biće Zdenko Kolar, član legendarnih „Idola“ i čovek koji je godinama svirao i sarađivao sa Vladom Divljanom i bio deo “(Ne)Vladine organizacije” kao i “Old Stars benda”.

Pored uvek simpatičnog i dobroćudnog Zdenka Kolara, na scenu će izaći i Bojan Gluvajić iz benda „Ničim Izazvan“, Sara Vučenović (violončelo), Uroš Tomović (klavir).

Bend “(Ne)normalni čine:

Anja Aleksić – violina
Nenad Jelenković – vokal, akustična gitara
Milan Jančurić – Saksofon, klarinet
Igor Martinko – harmonika, gitara
Miloš Jovanović – klavir
Attila Benke – bubnjevi
Branislav Pavlović – bas gitara


Umetnica iz BiH za sevdah i specifične obrade poznatih numera, Amira Medunjanin, kao i prošle godine, i sada će održati tri koncerta – 12, 13, 15. novembra isto u Kombank Dvorani, naravno uz ograničen broj posetilaca i neophodno nošenje maski.
Organizacija je poverena koncertnoj agenciji i diskografskoj kući Long Play.

Interpretatorka sevdalinki i tradicionala svetskog glasa će, na taj način, ponovo pružiti omiljenoj prestoničkoj publici trostruki doživljaj koji je priredila isto u pandemijskim uslovima, u oktobru 2020, kada su svi koncerti kapaciteta do 500 mesta, bili rasprodati.

Amira radosno najavljuje da se veoma bliži tradicionalno druženje u Beogradu. i ovaj put dolazi sa malo drugačijom postavkom – Antonio Vrbički (harmonika), Atilla Aksoj (gitara i saz), Zoran Majstorović (gitara i oud) i Riad Guzin (bas gitara).


“Mesto susreta, Kombank dvorana. Družimo se čak tri dana, veliko radovanje! Vidimo se!”, poručila je muzičarka, koja je uvek redovno imala rasprodate koncerta u Velikoj sali Sava centra.

Medunjanin ovim nastupima nastavlja promociju aktuelnog albuma “For Him And Her” (2020), sa 12 obrada klasika Tome Zdravkovića i Silvane Armenulić.
Letnji period, ispunjen festivalima, iskoristila da predstavi ovo izdanje koncertima na 20. izdanju EXIT-a, Banjaluka festu, Travniku, Jajcu, Nikšiću, Tivtu, Solinu, Umagu, Zadru, Zenici, Subotici, Tuzli, Žepču, Tešnju, Vrsaru, Podgorici, na Krku
Pred Beograd, Amira je imala i holandsku turneju, od 24. oktobra do 6. novembra.

Za zvanično zatvaranje BEMUS-a predviđen je program koji predstavlja pravi pogled ka budućnosti, jer će se 12. i 13. novembra u Malom pozorištu Duško Radović izvesti opera za decu „Dečja soba“ Milenka Živkovića, nastala prema pričama Desanke Maksimović, koju će predstaviti Muzičko-opersko-teatarska organizacija MOTO.
Ova opera izvedena je prvi i jedini put pre 70 godina, februara 1941, a njen dalji život na sceni prekinuo je Drugi svetski rat.

Tradicionalno, u planu je BEMUS na bis 14.11. u Kolarčevoj zadužbini kada će drugi koncert svog osmodelnog serijala izvesti opet pijanista Aleksandar Madžar.

Organizator BEMUS-a je Centar beogradskih festivala CEBEF, a izbor programa načinio je umetnički direktor Bojan Suđić.

Istaknuti pijanistički sastav “LP Duo”, posle uspešnog koncerta u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, nastupa na festivalu Sonar u Barseloni, kao i na BELEF-u ovog leta, na Kalemegdanu, u subotu, 13. novembra dolazi u Novi Sad, odnosno u – Sinagogu.

Sonja Lončar i Andrija Pavlović vraćaju se posle dve godine na ovo mesto i sada su spremili neke od najnovijih autorskih kompozicija za dva klavira i sintisajzere koje su komponovali u proteklom periodu izolacije – pandemije.


Novosadska publika će imati specijalnu priliku da premijerno čuje i neka od dela sa najnovijeg albuma “LP Duo plays Božičević”, koji će biti objavljen 19. novembra.

Ovaj album sa kompletnim delima za dva klavira kompozitora Ivana Božičevića je rezultat višegodišnje saradnje i prvi u novoj seriji naziva “LP Duo plays…” koju su Sonja i Andrija pokrenuli sa jasnom idejom da pored svojih autorskih kompozicija izvode i snimaju i dela značajnih domaćih i stranih kompozitora.

Posetioci koncerta imaće jedinstvenu priliku da kupe kompletnu diskografiju LP Dua po promotivnim cenama.

Komponovali su muziku za mnoge pozorišne predstave, jedna je veliki hit čitavu deceniju – “Važno je zvati se Ernest” (Narodno pozorište), a mogli ste čuti neke melodije koje su stvarali za TV seriju “Dug moru” (2019), čija se druga sezona emituje na kanalu SuperStar TV.Foto – Žarko Andrejić
Rok pesnik i muzičar alternativnog pravca Nikola Vranjković, posle odličnih koncerata ovog leta u Beogradu (klub Fest, Beer fest na Ušću, Zappa barka, BitefArtCafe), i skoro svuda po Srbiji, sledeća stanica mu je – Kulturni centar Zrenjanina 13. novembra.

Nedavno je svirao i u klubu KB u Požarevcu sa svojom uigranom ekipom, a onda početkom decembra dva puta će nastupiti u Novom Sadu (1.12. i 2.12.), u Pančevu (klub Apolo) – 4.12., kao i u Beogradu 28.12. najverovatnije u Kombank Dvorani.

I dalje je aktuelan sa live albumom “Biološki minimum” (Multimedia Records 2020).

Za kraj ove sedmice, sledi poznata muzička međunarodna konferencija: INDIREKT Showcase festival prvi put na jednom mestu, 12, 13. i 14. novembra u Domu Omladine Beograda.

Ulaz na konferencijski program je besplatan, dok se karte plaćaju za koncerte.

– INDIREKT Showcase festival zasnovan je na kombinaciji koncertnih nastupa koji uključuju i etablirane i nadolazeće umetnike i bendove sa tribinama i diskusijama na temu muzičke industrije, trendove u marketingu, razmenu iskustava, kontakata.

Na repertoaru će biti 18 nastupa pretežno alternativnih grupa i tri konferencije.

Izdvojili bismo imena – hrvatski bend “Klinika Denisa Kataneca”, “Gazorpazorp”, Ana Avramov, “Koala Voice”, “KUKLA”, “Klotljudi” i mnogi drugi.
________INDIREKT __________

PETAK 12. novembar

Konferencija – učesnici su uglavnom predstavnici diskografskih kuća
Velika sala :

+ Moonlee Records, Ljubljana
+ ШАБЛОН, Subotica
+ Pop Depression, Beograd
+ Krava 22, Beograd
+ MUZZIK Radio & Web platforma, Beograd
+ Zdravo Mladi, Skopje

+ Moderator> Nikola Jovanović, “Kontra Right”

Koncerti
Klub Doma omladine

+ Yan Dusk & hari kvoter
+ BalansVelika sala :
+ Neprijatno mi je
+ Klinika Denisa Kataneca


Amerikana:
+ KUKLA
+ Klotljudi

SUBOTA, 13. novembar

Konferencije
Velika sala

Koncerti

Klub Doma omladine
+ Radnik
+ ŽEN

Velika sala
+ Ana Avramov
+ Koala Voice

sala Amerikana
+ YusYus
+ Trobecove krušne peći


NEDELJA, 14. novembar

Konferencija
Velika sala – Vizuelna autentičnost

+ Hani Domazet, rediteljka
+ Sara Valenci, dizajnerka i stilistkinja, Ljubljana
+ Aleksandar Mijailović, dizajner i kreator vizuelnog identiteta INDIREKT-a
+ Moderator – Milan Stevanović, Klotljudi

Koncerti
Klub Doma omladine :
+ Azza & kapale
+ 21 Vek


Velika sala:
+ Lenhart Tapes Orchestra
+ Presing


Amerikana:
+ Cactus Fields
+ GazorpazorpAna Avramov
Gazorpazorp
Klinika Denisa Kataneca
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here