ZANIMLJIVA IMENA DOMAĆIH MUZIČKIH GRUPA (VOL. 1): INSPIRACIJA U DRUGIM UMETNOSTIMA

SEDAM VELIČANSTVENIH: SLIKARI, FILMOVI, ROMANI

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Morcheeba najavila obradu pesme Irene Žilić za novi album

Irena Žilić jedna je od najcjenjenijih domaćih kantautorica te je hvali publika i struka, a svoje pjesme je...

“Holivudski san” na sceni UK Stari grad: Prepuštanje čarobnoj glumačkoj igri

Prepuštanje čarobnoj glumačkoj igri / 18. 11. 2020. / Danas je pravi podvig...

RootsInSession objavili novi drum’n’bass remix za Taiwan MC ft. Paloma Pradal – “Colombian Gyal”

Serijal remikseva i autorskog rada iz RootsInSession radionice okrunjen je novim drum ‘n’ bass remixom pariškog izvođača...

SEDAM VELIČANSTVENIH: SLIKARI, FILMOVI, ROMANI

Ponekad je izazovno kada obratimo pažnju na imena pojedinih domaćih ili regionalnih muzičkih grupa i pitamo se zašto su sebi dali baš taj naziv, da li ima neko skriveno značenje, simboliku, ili je ideja došla tek tako spontano.
Naravno, i na stranom tržištu imena bendova može biti izuzetno interesantna za analizu, kada pogledate sve te neobične nazive sastava kao “30 Seconds to Mars”, “Coldplay”, “Aerosmith”, “The Police”, “The Rolling Stones”, “The Beatles”, “U2” …
Što bi neko nazvao svoju grupu prema policiji, bubama, hladnoj igri, kotrljajućem kamenju i slično? Uvek ima veoma neobičnih pozadina u nastanku tih imena.
A opet, ima i onih grupa koje su svoje nazive kreirale upravo direktno inspirisani drugim umetnostima ili umetnicima, i kao posvetu tim omiljenim delima i ličnostima, obeležile su i zapečatile karijere tim imenima.

1 VAN GOGH

Sigurno svi kada pomisle na grupu VAN GOGH, nemaju asocijaciju odmah za pravo značenje tog imena, već se vezuju za lik i delo frontmena Zvonimira Đukića Đuleta i njegovog vernog saborca Srbu, odličnog bubnjara, koji jašu na krilima rock uspeha grupe već skoro 35 godina. Ipak, čuvena neprolazna veličina, holandski post impresionista, vanserijski slikar Vinsent Van Gog koji je za života prodao samo jedno delo, a nakon smrti postao besmrtan i u vrhu najznačajnijih umetnika svih vremena, definitivno je opčinio lidera benda da njegovo ime bude zaštitni znak zauvek. Tanka je linija bila između genija i ludila, što je oslikavalo dobar deo njegovog života, a depresivni slikar je na žalost završio svoj život izuzetno mlad, sa svega 37 godina, ostavivši dubok trag u istoriji umetnosti. Remek dela ove retko produktivne kompleksne ličnosti sadrže blizu 2 100 slika, od čega je čak 860 ulja na platnu. Pripadao je pravcima Realizma, Moderne umetnosti, Neo-impresionizma i Post-impresionizma. Nedavno mu je bio rođendan, 30. marta, a došao je na svet davne 1853. godine. Legenda koja i dalje živi.
Uspomena na tako ogroman talenat nosi jedan od najjačih rock sastava naše zemlje, dobitnika dve Evropske MTV nagrade, koji osvajaju bukvalno sve koncertne prostore u našoj zemlji i šire. Početkom ove godine su bili u inostranstvu na trijumfalnim nastupima u Oslu i Malmenu i time osvojili Skandinaviju. U zlo doba korone imali su i online svirke danima od 8. marta, a onda jedan kraći koncert, da bi napravili čudo od 11-časovnog jedinstvenog maratonskog muzičkog druženja sa fanovima na Facebook i Instragram stranici.


Đule i Srba su bili inspirisani slikarstvom. U redu, istorija umetnosti je upravo začeta time. A da li su muzičari nekada nadahnuti i književnim delima? Zašto da ne!?

2 DORIJAN GREJ

Massimo Savić očito je bio oduševljen zaista izvanrednim romanom Oskara Vajlda – “Slika Dorijana Greja”, o specifičnom paktu sa đavolom, ne bi li se dobila večna mladost. Portret naslovnog junaka stari, a sam mladić ne ume da ostari, i višestruki zaplet se odvija u transformaciji samog lika koji postaje žestoko okrutan prema ljudima u svom okruženju, posebno prema ženskom rodu. Massimo je verovatno bio fasciniran i udahnuo je novi život ovom romanu i njegovom (anti)junaku, i nazvao svoj bend “Dorijan Grej”. Više uspeha je postigao u solo karijeri posle grupe, ali ime jednog od najoriginalnijih dela svetske književnosti ostaće zauvek upamćen, kao i neuspešan pokušaj tog protagoniste da živi jednostavno – zauvek. Bilo je i nekoliko ekranizacija ove novele, poslednja zapažena beše sa Kolinom Firtom. Tako je Massimo sebe i poistovetio sa Dorijanom, jer je u podsvesti možda želeo da bude zauvek mlad, nadamo se ne po cenu prodaje duše (nečastivom).

3 MOBY DICK

“Zovite me Išmail” – izvanredan i tako kratak, jasan početak čuvenog pustolovnog romana “Mobi Dik” (1851) Hermana Melvila. Naslov dela upućuje na gigantskog kita kojeg lovi uporni kapetan sa velikom posadom broda, i kasnije su bile adaptacije romana u vidu više verzija bioskopskog filma i nekoliko mini serija. Lider dance pop grupe 90-ih “Moby Dick” (1992) – Srđan Čolić uz Anu Stanić i kasnije Aleksandru Perović harao je celom zemljom sa popularnim hitovima “Vrati mi ljubav”, “Nostalgija”, “Kralj kokaina”. Sigurno je zavoleo u detinjstvu to književno štivo o nepobedivom kitu heroju i inspirisalo ga je da to bude legat njegovoj popularnoj grupi. Mnogi iz muzičkog sveta na ovim prostorima kada izgovore Mobi Dik, više ih asocira upravo na ime ovog sastava, nego na velikog kita kao fikciju značajnog romanesknog dela.

4 FILM

Nije naravno samo književnost prisutna u nazivima bendova. Muzičari su zavoleli i druge vrste umetnosti, kao što je naravno najpopularnija od njih – svet pokretnih slika, što bi i rekli na engleskom – motion pictures. Tako i sama spomena reči “film” odmah vas podseti na čuvenu pop rock grupu FILM frontmena Jure Stublića. Verovatno je Jura veliki filmofil i želeo je da u naziv benda utisne ljubav prema kinematografiji. Opet, Film može da se odnosi i na film iz foto aparata, iz kojeg se razvijaju slike, čega danas gotovo i da nema, svi imaju digitalne fotose i naravno mobilne (pametne) telefone.
Mi bismo da verujemo da je Jura nazvao bend po filmskoj umetnosti. Inače nam je bio nedavno i u februaru rasprodao koncert u Domu omladine, a drugi zakazan 15. marta morao je biti otkazan zbog epidemije, na žalost. Čekamo novi datum, na jesen, da proslavimo 40 godina hitova jedne uspešne karijere.


5 DIVLJE JAGODE

Izuzetno filmsko uzvišeno delo “Divlje jagode” (1957) Ingmara Bergmana pripoveda filozofsku, višeslojnu psihološku dramu, kao mnoga ostvarenja ovog kompleksnog autora (Jesenja sonata, Persona, Sedmi pečat, Prizori iz bračnog života). Putovanje jednog usamljenog profesora koji stvara reminiscencije sopstvenog života tačno 20 godina kasnije uticalo je na osnivanje bosanskog HM hard rock benda baš tog naziva “Divlje jagode” (1977).
Pretpostavljamo da je naziv benda uslovio nazivom ovog filma zaista neprolazne vrednosti. Frontmen Sead Lipovača Zele i dalje radi punom parom sa svojim “Jagodama” i nedavno pre pandemije su izdali novi studijski album. Kroz bend filmskog imena prošlo je dosta pevača, a najpopularniji su Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa. Ozbiljna filmska priča i snažan rock bend nisu toliko spojivi, ali lepo zvuči kao naziv, i prija na uho.


6 OSMI PUTNIK

Svi smo se plašili jezivog SF horora “Alien”, koji smo prevodili i kao Tuđin”, što je doslovni izraz, a u prvom, izvornom delu ove franšize iz 4 nastavka, to zastrašujuće čudovište bilo je zapravo kao slepi putnik na vasionskom brodu od sedam članova. Dakle, ta neman je bila – osmi putnik! Originalni film naučne fantastike “Osmi putnik” (Alien 1979) nastao je u režiji Ridley Scott-a (Gladijator, Blade Runner, Telma i Luiz, Crna kiša) i svakako se smatra za najbolji u celom serijalu. Naredne nastavke je režirao svaki put drugi reditelj (James Cameron, David Fincher, Jean-Pierre Jeunet), a samo u tom prvencu imalo je smisla nazvati film baš tako. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1985. osniva se još jedan hard rock sastav iz Splita “Osmi putnik”, koji će iznedriti pet studijskih albuma, a po svom priznanju, bili su zaista inspirisani upravo ovim žestokim vanzemaljskim bićem u filmu. Ono što možda neki ili mnogi ne znaju, prvi pevač ove grupe bio je Zlatan Stipišić Gibboni, danas velika pop zvezda, koji je osvajao Beograd, Novi Sad, Suboticu, Novi Bečej. Bend se rastavljao i sastavljao, a postaju aktivniji nakon petog albuma Tajna (2010).

7 BUČ KESIDI

Na kraju, ali naravno ne najmanje važni, samo su najmlađi: BUČ KESIDI. Neobično je da tako mladi momci kao duo ovog benda Luka i Zoran osmisle naziv svoje alternativne rock dance electro pop grupe po junaku iz čuvenog vesterna, kada se muzičari tada nisu ni rodili! Odličan tandem Paul Newman & Robert Redford proslavili su se u kaubojskom filmu “Buč Kesidi i Sandens Kid” (1969) režisera George Roy Hill-a, o dva neustrašiva revolveraša zaljubljena u istu devojku (Katherine Ross, junakinja i “Diplomca”). Film ima izuzetno autentičan i nezaboravan finale sa ukočenom slikom, što čini delo antologijskim, a glumački dvojac je ponovio svoje umeće i u filmu “Žaoka” (The Sting). Zašto su Luka i Zoran baš nazvali bend samo po jednom šarmantnom heroju iz filma, kojeg tumači Pol Njumen, a nisu spojili recimo “Kesidi i Kid” ili “Buč i Sandens”, ostaje enigma. U svakom slučaju, njih dvojica su sigurno toliko bliski prijatelji kao i muzički saradnici, koliko su bili prisni upravo i junaci ove western filmske avanture.Zanimljivih primera naravno uvek je puno, mi smo za vas izdvojili one egzotičnije.
Idemo uvek u nova istraživanja, mi smo tim koji nikada ne spava.


Ivan Makragić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Robbie Williams ne dozvoljava da korona ove godine otme Božić

Muzičar peva nešto drugačiju pesmu ovoga Božića - novi hit singl “Can't Stop Christmas” - sanke Deda...

Marčelov poklon vernoj publici

„Iako mračna i teška stvar, ’Sveti bes’ oduvek je spadao u one publici najdraže”, kaže Marko Šelić Marčelo o novom izdanju pesme koja...

Koncert Pjevačke družine Svetlane Spajić i Bokana Stankovića: Online jedinstveno iskustvo

Online koncert dvoje eminentnih srpskih muzičara, Svetlane Spajić i Bokana Stankovića, na lokalitetu Đavolje Varoši biće emitovan u četvrtak, 17. decembra u 20...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!