Žan Pol Gotje kao filmski kostimograf za vikend u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB)

Sedma umetnost u karijeri velikog modnog kreatora

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Peto stručno vođenje sa temom „Haute Costume: Žan-Pol Gotje kao filmski kostimograf“ istoričara mode Stefana Šarića, u okviru izložbe ”Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje”, biće održano predstojećeg vikenda 16. i 17. januara u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB).

Prvi angažman na planu filmskog kostima francuski modni kreator Gotje je realizovao 1989. godine za čuveni kontroverzni film “Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik” Pitera Grineveja, oblačeći Helen Miren u sopstvene interpretacije viktorijanskih krinolina.

Tijeri-Maksim Lorijo, analizirajući kreacije Gotjea kao filmskog kostimografa, izjavio je davno za magazin Vogue – “Film ga je uvek navodio na sanjarenje, i upravo to ga je lansiralo u svet mode”.

Onda su usledile poznate saradnje sa kultnim španskim rediteljem Pedrom Almodovarom, i svakako ona najčuvenija, sa Likom Besonom na kultnom SF filmu “Peti element” (1997), gde su kostime nosili Brus Vilis, Mila Jovović, Geri Oldman i drugi.

Minimalistički autfit od belih zavoja kontrastiran crvenoj kosi Mile Jovović danas je opšte mesto filmske kostimografije, ali i izvanredan primer brisanja granica između jezika mode i jezika filma”, istakao je istoričar mode Stefan Šarić.

Kroz tumačenje odabranih eksponata koji pariraju estetici Gotjeovih filmskih kostima, vođenje kroz izložbu će ukazati na vezu mode sa drugim granama umetnosti – u ovom slučaju sa filmom, dok će se u dijalogu sa publikom odgovoriti na pitanje – Kada moda postaje filmski kostim, a kada filmski kostim postaje moda, ukratko o temi zaključuje Šarić.

Projekat “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje” je evropska premijera ove izložbe, u trajanju do 14. februara, koja beogradskoj publici predstavlja 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, od kojih osam ranije nisu bile deo postavke. Karte za ovaj vikend termin se mogu kupiti isključivo onlajn putem preko sajta servisa Ticket.rs.

Osim toga, najmlađe posetioce i ovog vikenda u Muzeju savremene umetnosti očekuju besplatne radionice, koje realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog.
Radionice su namenjene deci uzrasta od 4 do 12 godina, a polaznici će, uz sve propisane mere protiv pandemije, imati priliku se kreativno izražavaju i da saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela umetnika Ž. P. Gotjea.

Radionice se održavaju subotom u dva termina: 13h – 14:30h i 15h – 16:30h u prostoru MSUB, a materijal potreban za rad je obezbeđen.
Svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoje dete na radionicu putem email-a dk@msub.org.rs i u prijavi je potrebno napisati termin dolaska, ime i prezime deteta, godine, ime jednog roditelja i kontakt telefon.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

ZORANU SIMJANOVIĆU POSTHUMNO NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO 67/68. MARTOVSKOG FESTIVALA

Sa velikim žaljenjem primili smo vest o smrti kompozitora Zorana Simjanovića, velikog umetnika i izuzetnog čoveka, laureata Nagrade za...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket