Žan Pol Gotje kao filmski kostimograf za vikend u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB)

Sedma umetnost u karijeri velikog modnog kreatora

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Nemačko istraživanje tvrdi da je rizik od zaraze Covidom-19 na koncertima zanemariv

Novo nemačko istraživanje tvrdi da je rizik od zaraze u dobro provetrenim koncertnim prostorima smanjenog kapaciteta toliko nizak da je...

Naše veče” Ivana Bosiljčića na Dan Zaljubljenih 14. februara u Kombank Dvorani

“Naše veče” naziv je novog scensko–muzičkog projekta Ivana Bosiljčića koji će biti izveden 14. februara na Dan Zaljubljenih u Kombank Dvorani, gde će popularni glumac prvi...

Doli Parton tajno snimila pesmu – nećemo je čuti do 2045. godine

Kako prenose strani mediji, "vremensku kapsulu" predstavlja drvena kutija koje zaključana na imanju Doli Parton. Pevačica je, u svojoj knjizi...

Peto stručno vođenje sa temom „Haute Costume: Žan-Pol Gotje kao filmski kostimograf“ istoričara mode Stefana Šarića, u okviru izložbe ”Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje”, biće održano predstojećeg vikenda 16. i 17. januara u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB).

Prvi angažman na planu filmskog kostima francuski modni kreator Gotje je realizovao 1989. godine za čuveni kontroverzni film “Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik” Pitera Grineveja, oblačeći Helen Miren u sopstvene interpretacije viktorijanskih krinolina.

Tijeri-Maksim Lorijo, analizirajući kreacije Gotjea kao filmskog kostimografa, izjavio je davno za magazin Vogue – “Film ga je uvek navodio na sanjarenje, i upravo to ga je lansiralo u svet mode”.

Onda su usledile poznate saradnje sa kultnim španskim rediteljem Pedrom Almodovarom, i svakako ona najčuvenija, sa Likom Besonom na kultnom SF filmu “Peti element” (1997), gde su kostime nosili Brus Vilis, Mila Jovović, Geri Oldman i drugi.

Minimalistički autfit od belih zavoja kontrastiran crvenoj kosi Mile Jovović danas je opšte mesto filmske kostimografije, ali i izvanredan primer brisanja granica između jezika mode i jezika filma”, istakao je istoričar mode Stefan Šarić.

Kroz tumačenje odabranih eksponata koji pariraju estetici Gotjeovih filmskih kostima, vođenje kroz izložbu će ukazati na vezu mode sa drugim granama umetnosti – u ovom slučaju sa filmom, dok će se u dijalogu sa publikom odgovoriti na pitanje – Kada moda postaje filmski kostim, a kada filmski kostim postaje moda, ukratko o temi zaključuje Šarić.

Projekat “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje” je evropska premijera ove izložbe, u trajanju do 14. februara, koja beogradskoj publici predstavlja 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, od kojih osam ranije nisu bile deo postavke. Karte za ovaj vikend termin se mogu kupiti isključivo onlajn putem preko sajta servisa Ticket.rs.

Osim toga, najmlađe posetioce i ovog vikenda u Muzeju savremene umetnosti očekuju besplatne radionice, koje realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog.
Radionice su namenjene deci uzrasta od 4 do 12 godina, a polaznici će, uz sve propisane mere protiv pandemije, imati priliku se kreativno izražavaju i da saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela umetnika Ž. P. Gotjea.

Radionice se održavaju subotom u dva termina: 13h – 14:30h i 15h – 16:30h u prostoru MSUB, a materijal potreban za rad je obezbeđen.
Svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoje dete na radionicu putem email-a dk@msub.org.rs i u prijavi je potrebno napisati termin dolaska, ime i prezime deteta, godine, ime jednog roditelja i kontakt telefon.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

ZAYN OBJAVIO TREĆI ALBUM “NOBODY IS LISTENING”

IZDVOJILI SE SINGLOVI “BETTER” I “VIBEZ”Pop zvezda Zayn Malik objavio je u petak, 15. januara novi, treći studijski album...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!