Zabranjeno pušenje tuži RTS, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića

1
Reklama

Zabranjeno pušenje tuži Radio televiziju Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića.

Pismo managementa grupe Zabranjeno pušenje i Seja Sexona prenosimo u celosti:

Ovim putem obaveštavamo javnost da usprkos činjenici što je pre nešto više od 15 dana frontmen grupe Zabranjeno pušenje Sejo Sexon ukazao na brojne slučajeve zloupotrebe svojih autorskih prava, nažalost i dalje svedočimo njihovom kršenju.

Iz tog je razloga jutros podnesena tužba Višem sudu u Beogradu protiv Radio televizije Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića.

Naime, 21.6.2022. Nele Karajlić i Stefan Milenković su u Beogradu na Tašmajdanu održali koncert pod komercijalnim nazivom “Rock el Clasico”. Pritom su bez ikakvog obaveštenja autoru pesama Seju Sexonu neovlašćeno, nakaradno i kičerajski potpuno izmenili prvobitni duh dela i na taj način izveli sledeće pesme:

1. Posljednja oaza (Fikreta)
2. Zvijezda nad Balkanom
3. Hadžija il’ bos
4. Balada o Pišonji i Žugi
5. Ibro Dirka

Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i na taj način grubo zloupotrebili autorsko delo. Istovremeno su Radio televiziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i taj je snimak naknadno Radio televizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitovala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal te monetizirala, što znači da trenutno Radio televizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje finansijsku dobit korišćenjem ukradenog autorskog dela. Snimak je u ovom trenutku i dalje dostupna na YouTubeu.

Pregledom snimke može se uočiti da su na odjavnoj špici vrlo pedantno pobrojani svi koji su učestvovali u realizaciji snimka, od izvođača, tehničara, kamermana… Jedini koji nigde nije spomenut je upravo Sejo Sexon, autor više od 70 posto autorskog materijala sa snimljenog koncerta.

Isto tako sa žaljenjem moramo konstantovati da ovo nije izdvojen primer i da pesama Seja Sexona, potpuno prearanžiranih i korišćenih bez ikakvog obaveštenja i dozvole, ima i na kanalima drugih medijskih kuća. Jednu od snimaka istog programa, dvojca Milenković-Karajlić, na kojima se, opet bez dozvole autora te bez navođenja autorstva u potpisu, neovlašćeno prodaje i koristi autorsko delo, možete pogledati i na YouTube kanalu televizije “Nova S”.

Taj se snimak takođe monetizuje i njegovim se emitovanjem (opet bez ikakve dozvole autora) neovlašćeno ostvaruje prihod.

Ovim putem apelujemo na sve medijske kuće, koje bez dozvole autora na svojim platformama i u svojim programima koriste autorsko delo Seja Sexona, da momentalno prestanu s takvom praksom. Svi podaci vezani za zaštitu imena, žiga i autorskih pesama Zabranjenog pušenja već su 15 dana dostupni javnosti.

Tim su se putem javnost i mediji i do sad mogli uveriti u istinitost naših tvrdnji. Za sada grupa Zabranjeno pušenje osim gore navedene tužbe neće podizati nove, ali isto tako, nakon današnjeg dopisa na ovu temu više neće javno istupati niti upozoravati medije i izdavače. U slučaju da se ovakva praksa neovlašćenog korišćenja autorskog dela nastavi, svaki pojedini slučaj biće prosleđen našim advokatima na postupanje.

Takođe upozoravamo i sve organizatore koncerata u zemlji i inostranstvu da ćemo preduzeti pravne mere i protiv zloupotrebe zakonski zaštićenog imena grupe, kao i autorskih dela registrovanih u agencijama SOKOJ, AMUS i HDS-ZAMP.

Grupa Zabranjeno pušenje će sav prihod ostvaren sudskim postupkom, kako je i navedeno u tužbi, donirati u humanitarne svrhe”.

Reklama

1 KOMENTAR

  1. Što se tiče monetizacije na You Tube platformi, autor ostvaruje svoja prava ukoliko je kanal pravilno asetovan, sto se koncerta tiče takodje, od svake ulaznice deo prihoda ide organizaciji SOKOJ za nadoknadu autorima za javno izvođenje. Jedina stvar koja je predmet spora je prerada dela u drugačijem aranžmanu bez dozvole autora i ništa više.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here