Zabranjeno pušenje: Nele Karajlić ne sme koristiti naše pesme

0
Reklama

Zabranjeno pušenje oglasilo se službenim saopštenjem nakon je bivši član Nele Karajlić pre nešto manje od mesec dana najavio open air spektakl ‘Rock el Classico’ u junu 2023. u zagrebačkom Hala parku u saradnji sa Stefanom Milenkovićem.

Rock el Classico zamišljen je kao spektakl dvojice umetnika u kojem s jedne strane učestvuje rock sastav, a s druge strane gudački oktet, koji zajedno s autorima ‘sukobljavaju’ rock pesme s delima iz muzičke istorije. Motiv za organizovanje zajedničkih kоncerata Milenkovića i Karajlića je kreiranje dela kоja će širom sveta promovisati kulturu ovih prostora”, stoji u opisu eventa.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Obaveštavamo medije, izdavače i organizatore muzičkih događaja da se na intervenciju autora, menagementa i izdavača grupe Zabranjeno pušenje zabranjuje svaki vid korišćenja te otkazuje pravo na javno izvođenje svih muzičkih autorskih dela čiji je vlasnik AMUS-ov autor Davor Sučić, na koncertima i medijskim nastupima izvođača Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića.

Naime, bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja Nenad Janković alias Nele Karajlić je u više navrata koristio brend i autorska dela Zabranjenog pušenja, da bi ta dela nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama, pri tome potpisujući ugovore u kojima se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih ifonogramskih prava, te u kojima je drugim fizičkim i pravnim licima ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada.

Tragom ovakvog nezakonitog ponašanja dotični je na krajnje neukusan i neprimeren način u saradnji sa violinistom Stefanom Milenkovićem, vršio izmene i prearanžiranje izvornih kompozicija Zabranjenog pušenja u klasičnu formu, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i odobrenja većinskih i legalnih autora te uz potpunu izmenu originalnog duha i estetike dela koje je koristio.

Zbog svega navedenog Zabranjeno pušenje te HDS i AMUS-ov autor Davor Sučić povlače dozvolu za javno izvođenje svojih dela, kako na teritoriji BiH, tako i u inostranstvu do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora Zabranjenog pušenja od zloupotreba imena, autorskih dela i nezakonitog ponašanja od strane bivšeg člana grupe Nenada Jankovića i organizatora koncerata koji ovakve programe promovišu”, stoji u službenom saopštenju.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here