“Yu grupa” je održala uspešan koncert na zatvaranju „Zemun Festa“ (nedelja, 27. avgust)

Puna dva sata ubrzane istorije domaćeg rokenrola

0
Reklama


Puna dva sata ubrzane istorije domaćeg rokenrola

BEOGRAD, 28. avgusta  – Antologijski rok bend “YU grupa” samostalnim koncertom zatvorio je u nedelju veče (27.08.) jubilarno 10. izdanje “Zemun Festa” na Zemunskom keju.


 Dugotrajni rok sastav koji postoji već 53 godine gledalo je ove noći više od osam hiljada posetilaca na platou pored restorana “Venecija”.

Neposredno pre početka koncerta, na velikom platnu je pušten trejler za dokumentarac „Yu grupa – Trenutak sna“, koji je bio prikazan na ovom festivalu pred velikim brojem ljudi u Zemunskom parku kao selekcija filmskog programa.

Grupa je počela repertoar na kom je odmah poručila – „Ništa nema novo“ i „Evo stojim tu“ kao uvodno zagrevanje za celovečernji doživljaj.

„Dobro veče, Zemunci i Zemunke kao i svi vi koji ste došli sa svih strana“, pozdravio je pevač i bas gitarista Žika Jelić publiku i ubrzo predstavio sve ostale članove.
Vokal i gitara Dragi Jelić, odnosno Žikin rodjeni brat, njihov rodjak – gitarista Petar Jelić i bubnjar Saša Radojević Žule, čine kvartet „Yu grupa“.

Žika je objasnio, kao i uvek na njihovim koncertima, da im je tekst pesme „A banki je 7″ napisao prijatelj i kolega Bora Đorđević (pevač – lider „Riblje čorbe“) koju su otpevali sinoć.

Žanrovski „Yu grupa“ je tokom pet decenija uspešno i vešto kombinovala čist rokenrol da bluzom, tako da su spajali podžanrove – bluz rok i etno rok, što ih je činilo veoma specifičnim i autentičnim. Možda je samo makedonska grupa „Leb i sol“ na čelu sa Vlatkom Stefanovskim bila u tom maniru.

Naravno, veliki hit „Dunavom još šibaju vetrovi“ u prvim taktovima već je oduševio na hiljade srećnih lica u publici.
Bend je ove noći dobio laskavo priznanje – spomenicu od Kluba matične kulture Zemuna.

U pitanju je plaketa za izuzetan doprinos kulturi Zemuna sa osvrtom na celokupan rad. Na spomenici piše zanimljiv slogan – „Biti Zemunac nije stvar krštenice, već stanje duha“.


Braća Žika i Dragi Jelić su rodjeni u Zemunu, a plaketa je posvećena i njihovom trećem rodjenom bratu Radetu Jeliću, koji je u početku svirao sa njima, a onda ga je u bendu nasledio upravo sin – Petar Jelić.

Set lista je bila bogata neprolaznim kompozicijama u kojima savetuju „Samo gledaj pravo“, pitaju se „Ko“, ili viču stihove „nisam ja od kamena“ za naslov „Blok“, spuštaju im se emotivno „Tamni kapci„, da bi zaigrali „Tango“.


Kao i uvek, Žika je ovde glavni za komunikaciju sa publikom, i kada najavljuje pesme, ali i da podseti auditorijum na njihovu genezu, da su osnovani u jesen davne 1970. godine.
  U tom periodu braća Jelić su bili u raznim bendovima kao „Albatrosi“, „Alasi“, „Beduini“, „Siluete“, „Džentlmeni”.

Podsetili smo se i kako su dobili ime “YU grupa”: naziv su zapravo odabrali obožavaoci na koncertu u Beogradu, a prethodno sui h zvali “Idejni posed”.

Ipak, u novembru 1970, na njihovom koncertu u klubu Sinagoga u Zemunu, disk džokej Zoran Modli je pitao publiku da predloži ime za bend.
Za rođendan grupe su odabrali 29. novembar (Dan republike u SFRJ) i svake godine su ga proslavljali koncertom u beogradskom Domu sindikata, što je danas Mts Dvorana.Iako su Dragi i Žika Jelić u osmoj deceniji života, nastupaju kao nikada ranije. Samo ovog leta su svirali na raznim festivalima, manifestacijama, moto skupovima, “Lake Fest” u Nikšiću (Crna Gora), “Dani piva” u Zrenjaninu, “Kulturno leto” u Jagodini, „Leskovačka roštiljijada“, „Gitarijada“ u Zaječaru, a skoknuli su i do Beča (Austrija).

Jelići su se pitali „Šta će meni vatra“, otpevali nezaobilaznu baladu „Dunave“ uz hor publike sa upaljenim mobilnim telefonima.

Naravno set lista ne sme biti bez etno rok hita „Kosovski božuri“ kao idealan spoj instrumentalne i vokalne kompozicije.

Veliki jubilej od pet decenija karijere obeležili su u septembru 2022. na spektakl koncertu “Više od 50 godina čistog rokenrola” sa mnogim gostima na Stadionu Tašmajdan.


Jubilarno 10. izdanje Zemun festa bilo je u znaku Zemunaca “YU grupe” – Dragija i Žike Jelića, koji su obeležili istoriju jugoslovenskog rokenrola, ali i ovog kraja Beograda. 

Publika je gledala dugometražni dokumentarni film “YU grupa – Trenutak sna” Darka Lungulova, koji je sniman sedam godina, a osvojo je Glavnu nagradu “Gran Pri” na Martovskom festivalu 2023 u Mts Dvorani, gde je imao svetsku premijeru na 51. FEST-u.  


Kultna grupa je priredila vrhunske hitove gde decenijama pitaju “Kome se raduješ”, hvale ljubav da je kao „Od zlata jabuka“ i maestralni „Crni leptir“ (istoimeni mjuzikl u produkciji Pozorišta na Terazijama je realizovan u oktobru 2022. u čast 50 godina Yu grupe).
Ipak, skoro na samom kraju velikog koncerta usledilo je iznenadjenje. Na pozornicu su stigli Zvonimir Đukić Đule, lider benda „Van Gogh“ i Zoran Kostić Cane, frontmen grupe „Partibrejkers“, koji su imali solo koncerte na Zemun Festu u petak i subotu.

Beše to pravi doživljaj uz pomoć i mladog muzičara Johnny-a Rankovića.

 Svi zajedno su otpevali hit „Čudesna šuma„, kao pravi spektakl, da bi dvočasovni koncert „Yu grupa“ okončala sa slavnim pesmama „Mornar“ i “Odlazim”, ali i na bis oda glumicama Merilin Monro i Brižit Bardo – “Da si mi M. M. ili B. B.”.

Na samom kraju uvek nasmejani Žika Jelić je video veliki natpis jednog čoveka iz publike koji kaže – “Dodjite u Čikago”.

“Evo, kako vidim da nas zovu u Čikago, ja samo mogu da kažem, naravno, možemo da dodjemo i tamo, samo nam pošaljite avionske karte, i mi ćemo rado doći”,
oprostio se Žika od uvek verne publike koja ih prati 53 godine, nakon ipak duže od dva sata (130 minuta).

Ivan Makragić
TANJUG – Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here