“YU Grupa” će obeležiti 50 godina postojanja 10. septembra na Stadionu Tašmajdan

Koncert je odlagan više puta usled pandemije korona virusa

0
Reklama


Koncert je odlagan više puta usled pandemije korona virusa

BEOGRAD, 19. jula (Tanjug) – Najdugovečniji rokenrol sastav na prostoru bivše Jugoslavije, čuvena “YU Grupa” obeležiće veliki jubilej – 50 godina karijere 10. septembra na Stadionu Tašmajdan, najavili su organizatori događaja.

Pet decenija karijere antologijski bend će proslaviti u krugu svojih prijatelja, kolega i verne publike, a ovom velikom bendu u svakom smislu, na bini će se pridružiti veliki broj muzičara iz cele Jugoslavije.
Kolege – gosti na budućem koncertu će se predstaviti tokom uzbudljive i dinamične kampanje za koncert, koja će trajati celo leto, uz nekoliko iznenađenja.


Da podsetimo, “YU Grupu” su u jesen 1970. godine osnovali braća Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom “Idejni posed”.

Na nastupu u zemunskom klubu “Sinagoga” 29. novembra iste godine, disk džokej Zoran Modli je pozvao publiku da odabere novo ime ovom bendu.
Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri oni su postali – “YU Grupa”.
Godinama kasnije svirali su redovne rođendanske koncerte 29. novembra, na Dan Republike, kada su zvanično i osnovani.


YU GRUPA Foto Wood
Članovi benda vole da naglase da ih „samo ljubav i jednostavnost“ održavaju svih ovih godina.

Svakako ovi večni mladići rokeri predstavljaju bend koji najduže postoji na ovim prostorima i prvi su krenuli da kombinuju rok muziku sa elementima tradicionalne muzike sa Balkana (donekle u tom senzibilitetu kasnije će se predstaviti makedonski etno rok džez sastav “Leb i sol”).

Od osnivanja 1970. godine do danas, na čelu sa “neuništivom” braćom Žikom i Dragijem Jelićem, grupa je prolazila razne faze i postave unutar benda, gde je poslednje tri decenije treća karika – gitarista Petar Jelić. Sada slave više od 50 godina zaista čistog rokenrola.

YU Grupa je objavila niz značajnih albuma, od debi materijala „YU Grupa“ (1973) do poslednjeg „Evo stojim tu“ (2016), gde su zabeležene vanvremenske pesme i hitovi – „Crni leptir“, „Čudna šuma“, „Kosovski božuri“, „Od zlata jabuka“, „Mornar“, „Dunavom još šibaju vetrovi“.
Na jubilej od pola veka objavljen je boks set od svih 13 studijskih albuma, što čini ukupno 134 pesme, kao zajedničko izdanje dve diskografske kuće – PGP RTS-a i Jugoton/Croatia records.

Tada je realizovan i direktan online prenos promocije tog boks seta diskova i ujedno proslave njihovog rođendana na društvenim mrežama, tokom pandemije – 29. novembra 2020, umesto planiranog velikog koncerta u Štark Areni, koji je morao biti otkazan, kao i kasnije u Mts Dvorani.

Dragi i Žika Jelić su obećali da će se kad-tad desiti obećani koncert za proslavu 50. rođendana, i taj trenutak je konačno došao, tako da svi fanovi velikog benda mogu upisati datum – 10. septembar na Tašmajdanu.

Poznati rok novinar, kritičar i publicista Predrag Peca Popović je govorio o YU Grupi sledeće:
“U dane kad je nastala YU Grupa. Svedok sam, znam ih od početka, praktično pre velikog Praska! Stvarnost ume da se ponekad razbije o čvrstinu pene sećanja. Navala uznemirene sete podseća me da se u istini “YU Grupe” nalazi puno moje životne istine. Sve najlepše što se moglo doživeti u domaćem roku, ja sam proživeo uz Jeliće i njihove saučesnike u tom velikom putovanju kroz vreme i iskušenja. Uspeli su, jer su nadigrani tek pošto se nisu odrekli beskompromisnosti, voljeni, jer na bini nikad nisu pobeđeni, poštovani, jer su ostali pošteni“.


Poslednjih nekoliko godina braći Jelić godine ne mogu ništa, tako da su koncertno bili veoma aktivni – nastupali su dosta u Beogradu (Beer fest na Ušću, Beer Garden na Adi, klubovi Fest i Wurst Platz, Hala Sportova, Trg Republike, takodje – Stadion Tašmajdan) i po Srbiji i regionu (Beer fest Cetinje, Overload festival – Vladičin Han …).

Koncert na Tašmajdanu zajedno organizuju “Studio Berar” iz Novog Sada i “Marsh Production” iz Beograda koji poručuju svim obožavaocima YU Grupe – “Budite deo istorije rokenrola i dođite da uživate u vanvremenskim rok hitovima”.

Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket


YU GRUPA Foto Wood
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here