XXIII Internacionalni džez festival u Kragujevcu od 26. do 28. avgusta / Program

0
Reklama

Internacionalni džez festival Kragujevac, već 23 godine donosimo džez zvuk pred lokalnu publiku. Pod sloganom Summer Jazz u prostoru Prve kragujevačke gimnazije, mestu od posebnog kulturno-istorijskog značaja, nastupiće neki od najboljih evropskih džez muzičara.Ovogodišnje izdanje IJFK-a od 26. do 28. avgusta predstaviće publici savremenu evropsku džez scenu. Tokom tri dana u  Kragujevcu će nastupati muzičari iz Nemačke, Severne Makedonije i Srbije. Festival će publici predstaviti razne stilove džeza, od klasičnog do fusion, eksperimentalnog, crossovera, etno džeza. 

 Nastupaju: Miško Plavi Trio – sa Vasilom Hadžimanovim i Miroslavom Tovircem (Srbija), Slatec (Nemačka), Jasna Jovićević Quinary (Srbija), Antonie & Off Ground Ensemble (Severna Makedonija).

    Festival je humanitarnog karaktera – prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen za lečenje Ane Miletić, Kragujevčanke obolele od teške bolesti. #ZaAninŽivot

GLAVNI PROGRAM

26–28. avgust 2022.

Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

26. 8. petak

20:00  Miško Plavi Trio, Srbija

Miško Plavi (Milivoje Petrović) predvodi Miško Plavi Trio u kome će nastupiti Vasil Hadžimanov i Miroslav Tovirac. Kroz svoje bogate muzičke karijere članovi benda stvorili su autentičan muzički izraz, svirajući kombinaciju klasične, džez i mediteranske muzike, a istovremeno lucidno koristeći elemente soul, fank, rege i world music uticaja, sa naglašenim uplivom balkanskog folklora u pojedinim numerama.

27. 8. subota

20:00  Slatec, Nemačka

Roman Sladek, vođa Jazzrausch Bigbanda, okupio je sedam solista. Zajedno u bendu Slatec spajaju se u neku vrstu super organizma koji stvara kreativnu zamku, otvara novi muzički svet blizak koliko korenima džeza toliko i budućnosti elektronske muzike. Dva bubnja, perkusije, bas, trombon i glas, dovode sve u kolektivnu tehno džez ekstazu.

28. 8. nedelja

20:00  Jasna Jovićević Quinary, Srbija

Kompozitorka i saksofonistkinja, Jasna Jovićević, istražuje kreativni proces u komponovanju i improvizaciji, percepciji i produkciji zvučnih frekvencija i kontekstualizovanih muzičkih struktura, koje na poseban način utiču na naš um i telo. Muzika ansambla Jasna Jovićević Quinary je konceptualna programska muzika, pisana za gudački kvartet, saksofone, bas klarinet, flautu, spacedrum i glas. Interakcija kroz džez improvizaciju između učesnika i učesnice skladno prožima savremeni pristupom kamernog ansambla.

21:00  Antonie & Off Ground Ensemble, Severna Makedonija

Svestrani umetnik – perkusionista, bubnjar, multi instrumentalista, kompozitor i producent, Antonie nam dolazi iz Skoplja. Pred kragujevačkom publikom nastupiće sa još sedam muzičara, članova Off Ground Ensemble. Antonije Veskovski kao kompozitor i muzički producent, u ovom projektu predstavlja dualitet kao vodeći faktor.Moderni džez i world music u fuziji sa balkanskom tradicijom i afričkim ritmovima uklopljeni su u ovaj bend koji nudi izvanredno audio-vizuelno iskustvo.

PRATEĆI PROGRAM

15–25. avgust

Izložba fotografija i jam session, Big Fashion centar

Fotografije koje prikazuju džez muzičare i bendove koji su nastupali na našem festivalu biće izložene u Big Fashion centru. Posebna energija i emocija koju ove fotografije prikazuju dočaraće posetiocima atmosferu na Internacionalnom JazzFestu. Na otvaranju izložbe lokalni muzičari će nastupiti i izvesti slobodnu i popularnu formu džez improvizacije – jam session.

25–26. jun

Massterclass flaute i muzičke radionice za najmlađe, Big Fashion centar

Mladi koji su već uključeni u neki vid muzičkog obrazovanja imali su prilike da na intenzivnom masterclass-u flaute steknu nova znanja i unaprede svoje veštine. Masterclass je držao profesor Karolj Maročik, a učestvovali su nastavnici i đaci muzičkih škola iz centralne Srbije.

U Big Fashion centru održane su i muzičke radionice za najmlađe, gde su se deca upoznavala sa instrumentima i slušala popularne džez i klasične melodije.

Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji našeg projekta obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njegovo finansiranje.

XXIII Internacionalni džez festival u Kragujevcu organizuje „ArtKvart“ uz podršku
Ministarstva kulture i informisanja, Grada Kragujevca, Goethe-Instituta i Big Fashion centra.

Više informacija o programu na www.ijfk.info i Facebook i Instagram stranici  Festivala www.facebook.com/JazzFestKragujevac

www.instagram.com/ijfkragujevac/

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here