VREDNI MUZIČARI I U DOBA KORONE SA NOVIM PROJEKTIMA (VOL. 4): NEUMOLJIVI KREATIVNI DUH

LP DUO, RIMEJK “MILION GODINA”, “VOLIM TE”, “ZEMLJO MOJA”, RUNDEK, M.O.R.T.

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Donose 200 miliona evra godišnje: Rešena sudbina Exita

Nakon što su mediji u regionu objavili vest da usled krize izazvane pandemijom Exit festival razmatra selidbu iz Srbije,...

“BLACK FRIDAY AKCIJA ” U BIOSKOPU KOMBANK DVORANA U SUBOTU I NEDELJU 28. I 29.

Poslednji vikend novembra, subota i nedelja 28. i 29. novembar rezervisani su za Black Friday akciju, pod sloganom POBEGNI U MRAK...

Manifestacija “Noć pozorišta” danas i sutra (28.11. & 29.11.) samo onlajn

Zbog postojeće situacije, ove godine manifestacija “Noć pozorišta” iz Beograda neće svečano obeležiti jubilej od 10 godina postojanja u Srbiji, ali na inicijativu ustanova i...

LP DUO, RIMEJK “MILION GODINA”, “VOLIM TE”, “ZEMLJO MOJA”, RUNDEK, M.O.R.T.

Nastavljamo pregled veoma savesnih i ambicioznih muzičara koji u ovo neprijatno vreme umeju da se skoncentrišu na svoje stvaralačke zanose i realizuju najsvežije poduhvate, u inat i uprkos svemu.
Novi singlovi, spotovi, albumi, obrade kultnih hitova sa više muzičara, prerade sopstvenih pesama na svež način, kao da su umetnici sve više produktivniji sada nego pre beskrajnog vanrednog stanja.

Ovde su i dalje oni koji ne znaju za predah i u naletu su neprestane inspiracije.


1 ZA MILION GODINABUDI HEROJ
Grupa muzičara i glumaca
Rimejk čuvene pesme, spot u produkciji RTS-a

Mnogi znaju i sećaju se zaista predivne pesme “Za milion godina” iz 1985. godine, kada je izvedena zahvaljujući grupi YU rok misija, specijalno za tu priliku sastavljenoj od izvođača bivše SFRJ. Tom numerom po tekstu dramskog pisca i filmskog kritičara Mladena Popovića, upućena je podrška muzičaru i humanitarcu Bobu Geldofu, koji se od srca borio za pomoć siromašnih u Africi, a čija je akcija dostigla svoj vrhunac spektakl koncertom „Live Aid“ 13. jula 1985. Muziku je komponovao Dragan Ilić, a aranžman uradio – Dušan Alagić.

Pored pesme „Do They Know It’s Christmas?“ koju su pevali umetnici iz Velike Britanije ili drugih singlova iz SAD, mnoge države su se pridružile ovoj kampanji – Kanada, Nemačka, Austrija, Norveška i druge.

Naravno, ni SFR Jugoslavija nije bila izuzetak. Upravo pesma “Za milion godina” je dobila svoje mesto u ovoj eliti, i tadašnje velike zvezde rok i pop muzičke scene zajedno su formirale “Aid” bend – YU Rok Misija, gde su nastupali: Oliver Mandić, Željko Bebek, Marina Perazić, Bajaga, Slađana Milošević, Dado Topić, Masimo Savić, Zdravko Čolić, Jura Stublić, Peđa D’ Boy, Vlatko Stefanovski, Bora Đorđević, Goran Bregović…. Tog datuma 13. jula 1985. naš spot je prikazan u okviru „Live Aid“ koncerta u Londonu, na velikom video bimu, a bio je i u sadržaju „Live Aid” DVD izdanja iz 2004. godine.


To je bilo tada, a sada veliki broj savremenih umetnika – muzičara i glumaca, u produkciji RTS-a snimili su rimejk popularnog hita, kroz vešto montiran spot u split screen estetici, koja će očigledno postati zaštitni znak većine spotova Karantin Live koncerata 2020, kada svako iz svog doma peva deo stihova ove antologijske pesme.
Tako u novoj verziji u korona periodu, pesmu “Za milion godina” pevaju: Zoran – Kiki Lesendrić, Ivana Peters, Ana Stanić, Leontina Vukomanović, Sergej Ćetković, Aleksandra Radović, Aleksandra Kovač, Lena Kovačević, Bojana Stamenov, Mari Mari, Jelena i Žika – ZANA, Bilja Krstić, Goran Šepa – Gale Kerber, Nenad Milosavljević – Neša Galija, Dženan Lončarević, Nevena Božović, Tijana Dapčević, Tropico bend, ali i glumci – Dejan Lutkić sa ćerkama, Jelena Jovičić sa ćerkom, Marko Živić, Aleksandar Srećković Kubura, Gorica Popović, Miodrag Radonjić, Nebojša Milovanović, Gordan Kičić.


2 BANE LALIĆ I MVP
Singl VOLIM TE kao obrada pesme Neše Leptira

Veoma slično kao prethodna muzička priča, ali malo ranije, na Uskrs, 19. aprila, i ovaj novi projekat je izazvao samo pozitivne komentare.

Novi singl grupe MVP predstavlja obradu hita “Volim te” čuvenog benda “Poslednja igra leptira” nikada prežaljenog Nenada Radulovića, odnosno – Neše Leptira.
Zanimljivo je da se kantautor na taj način za kratko vreme ponovo “vratio” na aktuelnu muzičku scenu, jer je pop rock sastav Neverne bebe pred kraj 2018. snimio pesmu “Suze sa zvezda padaju”, koju je Neša pisao na samrtnoj postelji pre tri decenije.

Bane Lalić i bend MVP objavili su tokom jeseni 2019. novi album „Na slobodi“ koji već ima zapažene numere, a frontmen benda je uz saglasnost porodice Radulović obradio čuveni hit iz 1985. godine. U spotu se pojavljuju mnoge poznate ličnosti koje su podržale Banetovu ideju da je vreme da svi izgovorimo i otpevamo tako lekovite reči: VOLIM TE.
U mozaičnom spotu nastupaju mnogi glumci – Tamara Krcunović, Dragana Mićalović, Iva Ilinčić, Maja Mandžuka, Milan Kalinić, Petar Strugar, Tamara Aleksić, Đorđe Stojković, Andrija Milošević, Jovan Jovanović, Lazar Đukić, Milica Tomašević; muzičari – Tijana Dapčević, Sergej Ćetković, Igor LazićNiggor, Bojana Stamenov, Nikola Rokvić; voditelji – Marija Kilibarda, Dejan Pantelić, Andrej Maričić….


3 LP DUO
Akustična verzija kompozicije “Analog Love”
sa albuma “Duality”

Poslednja u nizu akustičnih verzija LP Dua kao triptih u okviru aktuelnog projekta “Duality” od 24. aprila dostupna je svim iskrenim ljubiteljima instrumentalnog sastava.

Kompozicija “Analog Love“ dobila je unplugged varijantu i time je okrenuta onoj ciljnoj grupi koja voli staru školu tradicije sviranja na klaviru, iako su pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović uveliko pravi majstori muziciranja na hibridnim klavirima.

Ovo delo izdvojilo se kao jedno od vodećih i ključnih na aktuelnom albumu, što su i sami autori objasnili:
– “Analog Love”, romantično barokna epopeja, zvukom nas asocira na neki film Stenlija Kjubrika koji nikada nije snimljen, možda baš “Širom zatvorenih očiju 2“, dok se u ovim vremenima učimo kako da ljubav prenesemo i kroz digitalne medije.

Unplugged izdanje donelo je tri numere sa materijala “Duality“ u novom izdanju, koje su prethodno rađene za dva hibridna klavira LP Dua. Osim “Analog Love”, mogli smo slušati i kristalni klavirski zvuk u delima – “Lemon, Honey, Ginger (Unplugged)” i “Cosmic Strings (Unplugged)“.
LP Duo je u sam osvit vanrednog stanja 6. marta imao koncert u Beogradu na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta baš povodom promocije CD-a “Duality”, a pre toga su imali dva nastupa u Južnoj Koreji. Sada, tokom doba korone, veoma su aktivni i redovni u online svirkama, čije video zapise možete gledati na njihovoj Facebook stranici.
https://www.facebook.com/lpduo/


ANALOG LOVE
https://lpduo.lnk.to/AnalogLoveUnplugged?fbclid=IwAR2YYBkFmhEI5yus5EJny2gOV7lI_zS3XUPPIL4nJCINHuPDIsKNy2_95m8

Oni imaju i projekat LP Elektro, i te numere elektronske muzike možete takođe slušati na linkovima ispod.

LP Elektro – We Have to Talk
https://lpelektro.lnk.to/WeHaveToTalk?fbclid=IwAR1L6xdBc1_VbFQrgL932q13a5PH8wqry59Kx1ECIeqXMTGBSRDaO64nB1U


4 SUS
Spot za pesmu ,,Pas koji nije tvoj”

Beogradski alternativni sastav SUS objavio je spot za pesmu ,,Pas koji nije tvoj” sa albuma ,,Slepi putnik”.
Težište spota predstavljaju scene sa jedne od njihove tri evropske turneje, koja se odigrala u septembru 2019. godine.

SUS je duže vreme prisutan na underground sceni, imaju veliki broj nastupa u regionu i Srbiji. Snimili su dva albuma ,,Brend imaginarne revolucije” i spomenuti aktuelni CD ,,Slepi putnik” – dostupan i na vinilu. Njihove pesme se nalaze i na raznim kompilacijama.
Autentični su i originalni po svojoj mornarskoj uniformi i činjenice da im je bubnjar – glavni vokal.


5 MILOŠ RATKER (SINESTEZIJA)
Solo singl i spot “Roze”

Lider grupe “Sinestezija” Miloš Ratker objavio je debi solo singl “Roze” iz ove korona izolacije, koji je po tematici upravo vezan za samu pandemiju i karantin, što je jedan od retkih slučaja da se nove pesme baš bave aktuelnom situacijom.
Žanrovski posmatrano, pesma je na liniji synth pop i funky muzike, kreirana od svega nekoliko sintisajzera i jedne ritam mašine koji su se našli u stanu muzičara u inspirativnim momentima izolacije tokom “rada od kuće” i porodičnih obaveza.
Autor ističe da je kompletan rad na singlu bio u kućnoj radinosti, od pisanja teksta, preko snimanja pesme, do realizacije spota mobilnim telefonom i montaže. Kao gost se pojavljuje Miloševa supruga Katarina u višestrukoj ulozi – prateći vokal, snimatelj spota i autor aranžmana.


6 WOODEN AMBULANCE
Spot za pesmu “Belgrade”

Alternativni bend Wooden Ambulance iz Subotice objavio je neobičan lutkarski video klip za pesmu “Belgrade”. Ovaj muzički spot je šesti vizuelni singl sa albuma “Redville” iz 2019. koji je, kao i prethodni portret singl Miloša Ratkera, nastao u domaćoj produkciji, iz svog stana.

U saradnji sa diskografskim kućama “Pop Depresija” i “Kišobran” grupa predstavlja i svoj poslednji album “Redville” sada dostupnog na bandcamp stranici benda, na svim digitalnim servisima (deezer, Spotify…) i u limitiranom tiražu kao fizičko izdanje (CD) koje možete poručiti preko Facebook stranice Wooden Ambulance.


7 ŠAJZEBITERLEMON
Spot za pesmu “Metak”

Mlada beogradska alternativna rock grupa Šajzerbiterlemon objavila je novi video spot za četvrti singl “Metak” sa albuma “Iza naših zidova”. Spot je realizovan veoma ambiciozno u formi kratkog igranog filma sa pravom filmskom ekipom, brojnim glumcima i statistima sa zadatkom. Sama radnja spota bavi se ruralnim narodnim verovanjima, običajima i pre svega vradžbinama paganskog porekla, ono što se naziva – “narodna religija”. Bend je pre doba korone bio veoma aktivan, između ostalih nastupali su na raznim festivalima i muzičkim konferencijama po Srbiji i regionu.

CD “Iza naših zidova” možete poručiti ovde:

Bandcamp: https://sajzerbiterlemon.bandcamp.com
Streaming servisi:
https://song.link/SBLIzaNasihZidova
Izdavač: Geenger Records
https://geengerrecords.com/


8 PRLJAVE SESTRE
Singl i spot “Talas”

Alternativni bend “Prljave Sestre” u saradnji sa Pop Depresijom i Kišobranom predstavlja drugi singl “Talas”, koji najavljuje novi studijski album “Najgore tek dolazi“. Spot možete pogledati na YouTube kanalu benda, dok se preuzimanje može obaviti na bandcamp stranici diskografske kuće Pop Depresija i na svim ostalim digitalnim platformama.
Prethodna pesma “Nova jutra” od “Prljavih Sestara” promovisana je u decembru kao psihodelična gitarska himna u stilu čuvenog Nila Janga, a “Talas” predstavlja drugačiju stranu benda. Nova pesma je gitarski pop-rock u stilu The Black Keys, sa uticajima Patti Smith, i od domaćih – Partibrejkersa, Električnog Orgazma, Velikog prezira…

Autor muzike i teksta je Miloš Pavlović, a specijalni gosti su Dida kao prateći vokal, klavijature, autor spota i Janko, prateći vokal i glavna zvezda spota u ulozi proroka sa društvene margine. Tekst govori o nadi u revoluciju i potrebi za unutrašnjom promenom.

Pesme ovog trija iz Niša su uglavnom uzbudljive, sirove, iskrene i strasne.


REGION

1 ZEMLJO MOJA
Grupa izvođača iz BiH
Rimejk čuvene pesme Kemala Montena
Muzička produkcija BHRT


Slično kao mozaične split screen muzičke priče u Srbiji, tako je i ovaj novi projekat iz regiona realizovan u tom stilu i senzibilitetu i naravno izazvao je samo pozitivne komentare. Posveta ovom zlokobnom dobu pandemije na svetskom nivou i sećanje na velikog umetnika kakav je bio Kemal Monteno upriličena je kroz rimejk njegove antologijske pesme “Zemljo moja”. Muzičari iz Bosne i Hercegovine otpevali su ovaj hit i svako je dobio svoje parče prostora u novom starom hitu Muzičke produkcije BHRT.
Nastupaju: Alen Islamović, Sejo Sexon, Mladen Vojičić Tifa, Sead Zele Lipovača (Divlje jagode), Dino Šaran (Letu štuke), Amir Kazić Leo, Hanka Paldum, Boris Režak, dosta zbunjeni Dražen Žerić Žera (Crvena jabuka) i mnogi drugi. Uživajte!


2 M.O.R.T.
Novi spot Good Song About Good Stuff Happening Just Around the Corner

Jedno od najkraćih ostvarenja grupe M.O.R.T, pesma sa najdužim ali ironičnim nazivom, dobila je svoj spot. “Good Song About Good Stuff Happening Just Around the Cornerje novi ekranizovani singl sa albuma “Standing Runningman” (2019), koji je izašao pod okriljem diskografske kuće Los Angeles Agency.
Pesma traje svega 1 minut i 20 sekundi.

Stihovi na engleskom jeziku poručuju kako strah, očaj, malodušnost i zaborav vode ljude u propast, iste one koji se grupišu oko niskih vibracija.

Video spot je na simboličan način poklon grupe M.O.R.T. Zemlji za njen rođendan, jer se 22. aprila punih 50 godina obeležava kao Dan planete Zemlje.
,,Draga Majko, izdrži”, poručuju momci iz M.O.R.T.-a našu planetu.

Muzički kvartet “M.O.R.T.” kao punk–blues band iz Sinja (Hrvatska), iza sebe ima više od 400 koncerata, postoje od 2003, a tek 10 godina kasnije 2013. snimaju prvi album. U Srbiji su gostovali na raznim manifestacijama i festivalima, kao što je i Kontakt konferencija u Elektropioniru.


3 DARKO RUNDEK I EKIPA
Engleska verzija nove pesme “Unutarnji glas”:
“The Voice From Inside”

Uveliko odomaćeni hrvatski autor u Srbiji – muzičar Darko Rundek i Ekipa objavili su nedavno novi singl “Unutarnji glas”, kao najavu predstojećeg dvostrukog EP projekta “Brisani prostor”, o čemu smo već pisali u ovoj našoj seriji najnovijih singlova i albuma, ali sada se pesma pojavila i na engleskom jeziku – “The Voice From Inside”.

Pesmu“Unutarnji glas/The Voice From Inside”, nastalu u autorskoj saradnji sa basistom Rokom Crnićem, Rundek opisuje kao “pesmu za večeri u samoizolaciji”. Utonite u novi univerzum lidera čuvenog “Haustora”.
https://www.facebook.com/darko.rundek.official/


– Nastaviće se –


Ivan MakragićOSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Promocija kolekcije svih albuma YU grupe povodom 50. rođendana u petak (4.12.)

Šta je pola veka za čovekaIzuzetan i značajan jubilej od 50 godina postojanja, rok sastav YU grupa (nastali...

Pevač Roni Romero (Rainbow) specijalno za Music Star Production o supergrupi Intelligent Music Project

Omiljeni muzičari su mi Fredi Merkjuri, Dejvid Kaverdejl, Riči BlekmorVeć smo pisali nedavno na stranicama našeg magazina o prvoj stranoj grupi koja je negde...

Martin Mills legenda indie scene gost Runda Digital Day

Drugo izdanje Runda Digital Day-a kreće za dva dana, u sredu 02.12., pa će sve do petka, 04.12. sve biti u fokusu regionalne muzičke industrije....

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!