Vredni i produktivni muzičari u novom talasu pandemije (Vol. 17): Nada na horizontu

Izuzetna nova lista svih muzičkih umetnika koji stvaraju u zlokobno vreme

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Izuzetna nova lista svih muzičkih umetnika koji stvaraju u zlokobno vreme

Približavamo se toj slamci spasa velike fatalne nade zvane datum 21. jun, kada bi trebalo da se ceo svet otvori za kulturna dešavanja bez strogih ograničenja.

I pored toga, domaći i regionalni rok i pop muzičari su veoma produktivni u poslednje vreme tako da imamo još noviteta koji su se pojavili proteklih nedelja ili meseci.

Ovu hroniku i stvaramo kao znak dobre volje da ostavimo traga kako je inspiracija izuzetno eksplodirala za sve one umetnike koji ne mogu da nastupaju, a jedva čekaju da se druže sa svojim fanovima na koncertima.

U tom pogledu definitivno se situacija menja, tako da smo imali i prvi muzičkii festival nakon duže pauze u doba pandemije: Guitar Art fest (01.06.-05.06.) gde su svirali italijanska senzacija – kvartet “40 Fingers”, Vlatko Stefanovski i gost Vukašin Marković, Hoakin Klerč i mnogi drugi na 22. izdanju te manifestacije.

Ali, lepe vesti se samo šire, tako da bacite pogled na kalendar tri prostora u Beogradu koji su odmah zakazali veoma atraktivna imena za koncerte pod otvorenim nebom – klub BitefArtCafe Summer Stage na Kalemegdanu, stadion Tašmajdan i rok klub Fest u Zemunu.
Dakle, ovo je sve zakazano do sada …
BitefArtCafe:

10.06.
i 11.06. MASSIMO SAVIĆ
17.06.
i 18.06. VASIL HADŽIMANOV BAND
24.06.
i 25.06. NINA BADRIĆ
01.07. NEGATIVE

Klub Fest:

19.06. NIKOLA VRANJKOVIĆ
26.06. YU GRUPA

03.07. NAJDA – “Smakovanje”
10.07. PRLJAVI INSPEKTOR BLAŽA I KLJUNOVI

12.10. ROMANO NERVOSO + RANDOM

Stadion Tašmajdan:

16.07. BAJAGA I INSTRUKTORI
30.07. VLATKO STEFANOVSKI
31.07. MASSIMO SAVIĆ


+ 09. 06. E-PLAY – Letnja scena Doma kulture Studentski grad
(u okviru 6. izdanja Festivala muzičkog dokumentarnog filma)


BUČ KESIDI
AMIRA MEDUNJANIN
IDA PRESTER
DRAM
GOBLINI
NEMESIS
DAVID GUETTA
MASSIMO
METRONOMY

Da ne pričamo o festivalima kao što su EXIT ili Arsenal fest.
Evo kako izgleda lineup.

EXIT (08.07.-11.07.):

David Guetta, Nina Kraviz, Metronomy, Buč Kesidi, E-Play, Amira Medunjanin, Dram, Šajzerbiterlemon, Goblini, Ida Prester & Lollobrigida, Nemesis, Massimo, Laibach

Arsenal fest (Knežev arsenal u Kraguejvcu) – 3 dana, 3 bine, 50 muzičara (24.06. – 26.06.):
Yngwie Malmsteen, Nikola Vranjković, Bjesovi, Brkovi, Kruševac Geto, Repetitor, Bajaga, Hladno pivo, Riblja čorba, Dubioza kolektiv, Partibrejkers, Kolja, Orthodox Celts, Keni nije mrtav, Obojeni program, Sajsi MC, Ivan Jegdić,
i mnogi drugi.

Za sada dosta o tome, da vidimo ko je sve stvarao nove albume, singlove, spotove, originalne numere ili obrade, live albume … Taj katalog kreativnosti i uzvišenih bisera je pred vama.

1 NIKOLA ČUTURILO ČUTURA
Singl i spot “Sanjam te”

Konačno smo dočekali i istinskog rokenrolera da nam osvetla obraz i brani boje izuzetne muzike koja se negde na pola puta u ovo surovo i sirovo vreme na momente izgubila.

Nikola Čuturilo Čutura
se predstavio sa novim singlom i veoma zanimljivim spotom “Sanjam te” u izdanju diskografske kuće Lampshade Media”, koja će i objaviti njegov novi album “Priče iz Depoa” na jesen, tačnije u septembru.

Posle pauze od skoro devet godina, nakon poslednjeg Čuturinog studijskog albuma “Tu i sad” (2012), prvi, najavni singl sa albuma je spomenuta rok balada koja vodi publiku u snove, iako smo i dalje u veoma kobnom dobu pandemije, ali se mere lagano popuštaju.

  Kompletan autor albuma – gitarista, pevač, tekstopisac i kompozitor Čutura je između dva studijska albuma objavio i materijal “Sa radošću za Kolibri, veliku i malu decu” (PGP RTS)
krajem 2018. godine, a takođe je u međuvremenu pisao pesme za svoje kolege, kao što je Dejan Cukić za njegov poslednji album “Ulica bez brojeva” (2019).

  Video spot u režiji Dragana Jereminova prati scenario ljubavnog para u raskidu, deluje kao kratak igrani film spreman za festivale da osvaja nagrade.
Partnerka Čuturi u spotu je glumica Vaja Dujović (“Branio sam Mladu Bosnu”, “Vojna akademija”, “Jedini izlaz”, “Državni službenik” sezone 1-2).


Foto: Dragan Jereminov 


“Ovo je priča o neizgovorenim rečima. Svako svoje zna i mogao bi da napiše, ako ne roman, onda sigurno pesmu o njima”, objašnjava muzičar svoje novo muzičko delo.

  “Svi smo u nekom trenutku zatajili. Ti ožiljci nemaju rok trajanja, već bole i vraćaju se u talasima. Sve što možemo je da naučimo da živimo sa njima, a rane su svedočanstvo da smo voleli i da smo još uvek živi”, istakao je kantautor, solo umetnik, a nekada važan član bendova “Riblja čorba” i “Električni orgazam”.

Ideju za “Priče iz Depoa” nosio sam dugo u sebi, neke pesme su već postojale, druge sam imao u fragmentima, a par njih napisao sam u toku samog karantina”, otkriva Čutura proces nastanka albuma.


Fotop: Brian Rašić

  “Moj bend je kliznuo u svaku od numera dajući joj baš ono što sam čuo i želeo od samog početka. To je na kraju rezultiralo konceptom dobro snimljenog živog benda na zadatku, sirovo, bez nepotrebne kozmetike”, približio je kompozitor svoj predstojeći CD.

Nikola Čuturilo, koji često sarađuje sa kolegama Dragijem i Žikom Jelićem – YU Grupa i Kerberom, u poslednjem periodu bio je autor primenjene muzike za raznovrsne igrane programe, kao što su TV serije za decu “Štimofonija” i “Nebojša Čelik”, ali i kompozitor špice za veoma hvaljenu seriju “Dug moru”, čija će druga sezona uskoro biti pred gledaocima.

Ostaje nam nada da će muzičar ponovo zablistati kada se sve otvori i koncerti budu oslobođeni distance, maski, merenja temperature na ulazu, i sve postane stara normalnost.


2 Neverne bebe, Ana Stanić, Željko Vasić, Dušan Svilar:
Pesma i spot “Radost je voleti”

Nova kompozicija “Radost je voleti” u kojoj učestvuju popularni muzičari – Neverne bebe, Ana Stanić, Dušan Svilar, Željko Vasić i drugi, objavljena je uz video spot na Uskrs, u okviru duhovne misionarske akcije “Zavoli, voli – obnovimo sebe”. 

Svetovni nosilac projekta je Maja Kovačević, majka čak 11-oro dece koja je sa dirigentom Katarinom Božić preuzela organizaciju celokupne ideje, potekle od dela sveštenstva koje je imalo potrebu na ovakav način pošalje poruku radosti, ljubavi i praštanja.  

  Aranžman i produkciju pesme je realizovao Milan Đurđević, dokazani autor na više projekata na polju duhovne muzike, lider pop rok benda Neverne bebe, ali i i kompozitor jedne od najvažnijih pesama iz ove sfere, Božićne hime “Anđeli pevaju” na tekst Vladike Nikolaja Velimirovića. 


 


I svi ostali učesnici iz sveta pop muzike sa velikom radošću su prihvatili učešće u snimanju pesme i dali su svoj doprinos u jednom ovako radosnom trenutku za sve pravoslavne hrišćane, pogotovo u ovom, kako navode umetnici – delikatnom periodu naših života, usled teške pandemije. 

 “Nismo birali muzičare koji će pevati, odabrali su se sami svojim umetničkim ali i vrednosnim porukama koje šalju”, izjavio je Milan Đurđević, frontmen “Nevernih beba”, a uz njega ovde učestvuju pevačice benda Jelena Pudar i Tijana Sretković.  

  “Ovo je iskonsko vraćanje korenima koje nam je sada napotrebnije, da pogledamo duboko u sebe i pronađemo ponovo ljubav koja je uvek tu, ali se čini da je sada zbog okolnosti možda malo poklekla i zagubila se u svemu što proživljavamo.
 Tako je uvek kada radite duhovnu muziku, jednostavno ste u prilici da “pijete vodu sa izvora”,
zaključio je aranžer i producent Đurđević.

  Stihove “Voli, voli Boga, voli svakog čoveka” emotivno poručuju Neverne bebe (Jelena Pudar Marković, Tijana Sretković), Dušan Svilar, Katarina Božić, Željko Vasić, Danijel Pavlović, Ana Stanić, Pevačka grupa “Ikos”, Pevnica “Vitlejem”, kao i deca Strahinja, David i Dimitrije. 

Melodiju potpisuju Dejana Banković i Katarina Božić, koje su i priredile tekst sa Majom Kovačević iz pouka Svetih Otaca – Sv. Nikolaja i Starca Tadeja.

Pop rock sastav Neverne bebe tokom pandemije je objavio singlove uz spotove “Vodi me odavde” i “Reka ljubavi” i završili su novi, osmi studijski album, koji bi trebalo da izađe do kraja ove godine.

Ana Stanić je u vreme epidemije snimila novu pesmu uz spot – “Moje”, kao i obradu hita “Tek je 12 sati” u okviru projekta Radija S – “Zvezde pevaju zvezde: Zvuk 90-ih”. 

3 STEFAN NEMANJA
Singl i spot “Karavan 202”

Kad smo već kod Nevernih beba, evo njihovog člana Nemanje Savića, koji se tokom pandemije veoma istakao u novom sastavu Stefan Nemanja i za kratko vreme su objavili sada i treću pesmu.
Grupa je osmislila i zajedno sa mnogim kolegama snimila spot za „Karavan 202“, singl o legendarnim turnejama koje je pod tim imenom organizovao nekada davno Radio 202.

Pesma „Karavan 202“ je na taj način posveta vremenu koje pamte uglavnom starije generacije, kada se kultna emisija HIT 202 emitovala uživo iz gradova širom Srbije (nekada i Jugoslavije). Putovalo se autobusom, po 5-6 bendova sa sve binskom opremom i razglasom. 
Tog vremena naravno više nema, kao ni Jugoslavije, ali sećanja ostaju.

Te turneje su više ličile na ekskurzije gde su nam Vlada Džet i Olga Kepčija bili kao razredne starešine, a svi mi gladni muzike, putovanja i druženja“, objašnjavaju Stefan i Nemanja iz grupe.

Ovo je bila jedinstvena prilika da se možda zasvira u mestu u kojem do tada niste nastupali, da upoznate neke nove ljude ili podelite binu sa bendovima koji su uticali na vas. Neafirmisani bendovi su dobijali priliku da se pokažu rame uz rame sa već afirmisanim grupama, pritom imajući isti tretman“, podseća ovaj muzički tandem.


Foto: Bojan Stevanović
Mnogo je priča i anegdota ostalo iz tog perioda. Situacija sa pandemijom uticala na to da ekipa ovog benda na ovaj način odluči da evocira sve te lepe uspomene kada sloboda kretanja nije predstavljala luksuz. I tada većina grupa nije mogla samostalno da obilazi mnoga mesta širom Srbije, što su nadoknađivali proputovanjima sa Karavanom 202.

Radio Beograd 202 je uticao na mnoge od nas, izgradio muzički ukus i oblikovao trendove i rok kulturu, afirmisao mnoge danas popularne bendove. Oduvek je bio prestiž da vaša pesma bude HIT nedelje na 202, kada je neko baš zbog vas besomučno okretao brojčanike telefona pokušavajući da dobije vezu i da svoj glas. Još više su grejali srca horski glasovi na Hitovima uživo od mesta do mesta, dok su tamo u studiju merili decibele i na taj način birali HIT“, ističu iz ove supergrupe.

Video spot za pesmu izmontiran je od snimaka svih njih kako pevaju, sviraju, igraju uz pesmu KARAVAN 202, uz poneki arhivski snimak.

Glavni i odgovorni za realizaciju ovog spota je Bojan Stevanović (Kan i Lingus) – i sam jedan od onih koji su ostavili veliki trag iz tog perioda.

Muziku i tekst potpisuju Stefan Kovačević i Nemanja Savić, a stihovi obiluju simbolikom i sećanjima na taj period, sa rečima tada popularnih pesama i imenima bendova.

Članovi sastava su – Vladimir Ružičić Kebac – bubanj/perkusije, Damir Mojsin – bas gitara, Aleska Stanković – klavijature, Stefan Kovačević – gitara/vokal i Nemanja Savić – vokal), koji se prilično izdvojio u prvi plan tokom pandemije, nastankom ovog benda.
Kao veoma važan član “Nevernih beba”, i lider nekadašnje grupe “Atlantida”, Nemanja se našao u novoj muzičkoj ulozi i za sada uspeva da vodi i taj “paralelni život”.

Na ovoj pesmi značajnu ulogu imaju i mnogi gosti za horske delove: Milena Branković (HM bend “Trigger”), Katarina Kale Popović (Aetar), Milica Grujičić i Bojana Andrijašević (cover bend “Lezz Go”), Nikola Janković Šopka (vokal grupe “Kraljevski apartman”), Marko Čapljić Max (pevač raznih grupa kao – “Broken Strings”, “Nightfall”, “Acid Rain”) i Marko Blagojević (Art diler). Gitarske solo deonice na numeri izvode – Neša Minić Minke (gitarista čuvenog “Kerbera”), Dušan Svilokos (spomenuti “Trigger”) i Stefan Šantoši (Santos Brother band).

Čekamo prvi studijski album Stefana Nemanje, a onda naravno koncerte!


Foto: Irina Duplevskaja

4 O2: LENA KOVAČEVIĆ, IVANA PETERS, MARKO LOUIS, SASHKA JANX, TAMARA TODEVSKA
Singl i spot „Udahni“

 Grupa pod nazivom „O2“, koja okuplja muzičke umetnike Lenu Kovačević, Ivanu Peters, Marka Luisa, Tamaru Todevsku, Sašku Janković – Sashku Janx i Igora Simića, objavila je pesmu „Udahni“ sa ciljem da u prvi plan istakne solidarnost među ljudima.

Glavni motivi koji se takođe aktivno provlače kroz pesmu u izdanju kuće „Magic Records“ jesu podizanje svesti o važnosti očuvanja životne sredine, borba protiv zagađenja i potreba za zdravijim vazduhom koji ljudi udišu. 

 Cilj umetnika je da svi zajedno prenesu poruku solidarnosti i zajedništva u teškim trenucima, da se razmišlja o povratku prirodi i izvornim vrednostima i da solidarno društvo mnogo lakše prevazilazi sve krize.


Autori pesme Vladimir Danilović i Nemanja Filipović i svi izvođači, ovim putem želeli su i da pruže podršku svima koji su preživeli ili još uvek preživljavaju teške posledice globalne pandemije.

Tokom pandemije, Marko Louis i Lena Kovačević su bili vredni u diskografskom smislu, objavili su nove singlove, on čak i ceo album „Sloboda“ (Lampshade Media 2020), a neposredno pred izbijanja kovida-19 snimili su duet „Kraj“.

Lena je imala dva rasprodata koncerta u Zvezdara teatru, dok je Marko imao takođe dva nastupa i to iste večeri u novembru u Kombank Dvorani.  

   Ivana Peters je imala koncerte tokom ovog perioda napada korone – Ada Ciganlija, Kombank Dvorana i klub BitefArtCafe na Kalemegdanu, gde će ponovo nastupati 1. jula. 


5 ZID MORTAL
Singl i spot “999”

Stižemo do veoma tužne teme, potresne, teške priče, iako je prošlo već više od dve decenije.
Sećanje na NATO period koji nam nije doneo ništa dobro …

Rok sastav “Zid Mortal” nastavlja da svojoj publici vizuelno dočarava album „Monopol i riziko“ (Take It Or Leave It Records) šestim video-singlom „999“.
Pesma je nastala još pre 22 godine, a posvećena je malenoj Milici Rakić koja je imala tri godine kada je nastradala u NATO bombardovanju. Snimljena je i objavljena ponovo sa simboličnim, asocijativnim nazivom „999“.

Bend ZID MORTAL je do sad objavio tri albuma – „Iskon“, „Svemir i ljudska glupost“ i „Monopol i riziko“. Sa aktuelnog trećeg albuma snimili su spotove za numere – „Pet minuta sam“, „Ovo je moj grad“, „Volja“, „Svet koji je prodao čoveka“, „Animal planet“ .
Poslednji spot je sniman u Kragujevcu, a režija spota, snimanje, montaža, kolor korekcija pripada istom čoveku – Zoranu Lazareviću Lakiju (Lucky Dreamer).

Milica je simbol svih nevino stradalih na celom svetu, gde se vode borbe preko leđa običnih, poštenih i nevinih ljudi. Nažalost, veliki broj tih ljudi čine deca. Tu noć izbezumljen spoznajom da je svako od nas mogao doživeti sličnu ličnu katastrofu, od strane onih koji su se tako poneli pod izgovorom da su katastrofu želeli da spreče, svoju emocuju sam pretvorio u ovu pesmu”, rekao je autor pesme Goran Šobić Sirano..

Onda nastavlja dalje priču: “Rođen sam godine kada je bio Woodstock festival, gledao sam film „Kosa“ u aktuelnom vremenu, angažovanje nekih drugih umetnika protiv rata u Vijetnamu navelo me je da se do danas pesmom borim protiv svih ratova“.

Tekst, muzika i aranžman – lider benda: Goran Šobić Sirano, još i gitarista

Zid Mortal osim Sirana i dalje čine:
Nenad Šobić Džo – vokal
Željko Adžić – klavijatura
Nikola Miletić – bas gitara
Vladimir Bogosavljević – bubanj

Album „Monopol i riziko“ publika može poslušati i preuzeti na svim digitalnim platformama.


Foto: Zoran Lazarević6 Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić – “4 Maljčika”
Instrumentalna verzija pesme “Rusija” Vlade Divljana

Poznati pijanisti Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić u okviru sastava “4 Maljčika” objavili su 10. maja – na rođendan Vlade Divljana, singl i spot – instrumentalnu verziju pesme Idola “Rusija”, prožeto delom antologijskog kompozitora Sergeja Prokofjeva.

Tandem klavirskih umetnika je već snimao spotove kao singlove za kompozicije preminulog rok muzičara Divljana kao što su “Retko te viđam sa devojkama” i “Dok dobuje kiša”, a sa “Rusijom” kao mini trilogijom najavljuju koncertni album snimljen na Kolarcu u Beogradu krajem 2020. godine, kada su održali dva zaredom koncerta, isto veče.

Tada su u specifičnom konceptu izvodili spoj muzike Divljana (1958-2015) i Prokofjeva (1891-1953). Autorska pesma “Rusija” se pojavila na čuvenom albumu novotalasne grupe Idoli – “Odbrana i poslednji dani”, a kasnije i na samostalnom albumu “Odbrana i zaštita” (1996). 

Pijanista Šandorov, inače verni Divljanov saradnik, istakao je da je čitava ideja pokrenuta sa pesmom ‘Rusija’, sa kratkim uvodom koji je sam početak trećeg koncerta za klavir i orkestar Prokofjeva. Bilo je to na snimanju veoma hvaljenog i zapaženog filma ‘Nebeska tema – Priča o Vladi Divljanu” (2019) Mladena Matičevića.


“Zapravo se klavirski i ne razlikuje suviše od onoga što sam svirao u bendu kada smo je izvodili”, priseća se Šandorov.

Spot “Rusija” autora Bratislava Stevanovića najavljuje živi album 4 Maljčika, čiji su izdavači promoterska kuća Long Play i Društvo ljubitelja popularne kulture.  

Bliski prijatelj, saradnik na prvom Divljanovom samostalnom albumu “Tajni život A.P. Šandorova” (1988), član pratećih bendova Old Stars i Nevladina organizacija, Šandorov je sa Divljanom odavno maštao o spoju dve muzike.

Lično gajim veliku strast prema muzici Prokofjeva, on mi je pored Mocarta omiljen kompozitor, kao i Vladi. Uz podršku Vlade sam magistrirao na ‘Trećem koncertu za klavir i orkestar’ i time se proslavio”, objasnio je Šandorov.


Foto: Dušan Stojančević

Puno sam nastupao, sa velikim orkestrima i poznatim dirigentima. Taj ‘Treći koncert’ je veoma važan za ovu priču. Tako sam mnogo kasnije tokom snimanja filma ‘Nebeska tema’, imajući sve ovo na umu, jednu malu temu Prokofjeva razvio u Vladinu pesmu. Odmah sam shvatio koliko to dobro zvuči. Čim se završilo snimanje filma poželeo sam da ovu ideju podignem na mnogo viši nivo. Vlada i ja smo inače razgovarali da bi bilo zanimljivo, da u nekim kasnijim godinama, svoje muzičke ideje predstavimo u Kolarcu. Njegova bolest nas je sprečila da to realizujemo”, kaže Vladin prijatelj.


Profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Šandorov je sa svojim kolegom pijanistom Nemanjom Nikolićem premijerno predstavio spoj muzike Divljana i Prokofjeva, na dva koncerta iste večeri 30. oktobra 2020. na Kolarcu.

Te dve noći su hrabro izdržali da održe dva nastupa u jednom dahu, dva puta kroz 70 minuta veoma efektne svirke i na neki način postavili novi rekord u koncertnom muziciranju.
7 POPEČITELJI
Snimak starog koncerta i video dokument
& Live koncert iz Kragujevca 2020.
+
solo projekti Saše Furunovića

Neobičan alternativni bend “Popečitelji” postoje na muzičkoj – kulturnoj sceni duže od četvrt veka, mada od 2004. godine postaju afirmisani zahvaljujući zapaženom debi albumu “Ko radi”. Članovi benda su od spomenutog perioda NATO napada, 1999. godine, nastanjeni u Kragujevcu, a ono što se manje zna je činjenica da je bend počeo sa radom još 1994. godine izvorno u petočlanom sastavu u njihovom rodnom gradu Prištini.

Sada imaju više povoda, jer su tokom napada Kovida-19 imali zanimljiv pristup svom konceptu publikovanja, te je sve bazirano na nekoj vrsti arhive i hronike.
Nisu izdali novi singl, spot ili ceo studijski autorski album, ali imaju nešto nesvakidašnje u ponudi za iskrene fanove.

Tako su Popečitelji objavili snimak koncerta i video dokument iz manje poznatog dela njihove karijere. Taj sastav se nakon eksplozije kreativnosti i nekoliko zapaženih koncertaa ipak ubrzano raspušta, nema više originalnih članova, i onda braća Furunović pokreću novu postavu od tri člana gde je osnova na instrtumentalnom pristupu muzike, te 1997. godine.

Samim tim, kreću lagano u stvaranje originalne muzike, odnosno autentičnog kreativnog izraza, a upravo ovaj snimak dokumentuje taj trenutak i atmosferu krajem devede90-tih u gradu koga više nema.
U snimku, pored Saše i Gorana Furunovića mogu se videti i tadašnji bubnjar Ivan Cvetković Ivši, budući dugogodišnji bubnjar Radeta Vulić, ali i budući bubnjar grupe “Fitnes” – brat Aleksandar Furunović.

Ovaj dokument takođe beleži atmosferu Prištine krajem 90-ih i mladih ljudi iz grada i studenata iz drugih gradova koji nisu znali šta ih čeka, ali su osećali težinu bliže budućnosti.
Koncert je održan u “Rokoteci”, glavnom stetištu mladih tih godina koja se nalazila u kompleksu Boro i Ramiz. Na snimku oni deset minuta improvizuju svoj hit iz prve postave benda – “Jer ja živim mrtvilom”.

Nastup kao vredan arhiv dokument snimio je Vladimir Kostić, dok su mu asistirali u realizaciji – Srđan Slavković Fiki i Aleksandar Furunović.

Live koncert iz Kragujevca 2020

Ipak, Popečitelji ne miruju, jer su kasnije objavili snimak svog jedinog koncerta na sceni Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu, koji su održali u doba pandemije.

Prošlo je više od godinu dana od kako su koncertne bine utihnule zbog kovida 19. 
Publika i muzičari i dalje čekaju i nadaju se boljim danima i povratku u koncertne prostore, što se sada i konačno dešava, videćemo samo da li će (zaista) potrajati.

 
Krajem avgusta prošle 2020, Popečitelji su ipak dobili priliku da održe koncert u Kragujevcu. Ovaj nastup je organizovao SKC Kragujevac u njihovoj letnjoj bašti.

Kao što ljudi znaju mi smo bend koji živi za nastupe uživo. U karijeri nismo nikada pravili duže koncertne pauze, tako da je ovaj koncert u tom trenutku imao poseban emotivni naboj za nas. Te noći smo imali priliku da zajedno sa publikom na trenutak zaboravimo na to što nam se dešava i prepustimo se onome šta treba da radimo, a sprečeni smo evo skoro godinu dana.
Iskreno se nadamo što bržoj normalizaciji života i koncertnih aktvnosti, a naše misli su uz sve žrtve ovog „prljavog malog virusa“ kako ga je nazvao Igi Pop“, izjavio je ovom prilikom Saša Furunović, lider benda Popečitelji. 

Bend planira da objavi i živi album sa ovog nastupa u formi CD, i na digitalnim platformama.
Saša Furunović – CD Ministar: singl “Velika stvar”

Muzičar Saša Furunović iz “Popečitelja” i grupe “Fitnes” skoro već dve decenije samostalno objavljuje i stvara muziku pod pseudonimom CD Ministar, a tako nastupa i kao DJ još od 2004.

Nova pesma „Velika stvar“ uvodi publiku u novu seriju njegovih samostalnih muzičkih ostvarenja koja će na kraju biti pretvorena u sledeći album. Ta audio/video serija pod nazivom „Povratni napon“ može da se isprati na YouTube kanalu Popečitelja, a takođe nova numera je objavljena i na Ministrovom bandcamp profilu: www.cdministar.bandcamp.com

Saša se pod ovim imenom prvi put pojavljuje 2003 godine nastupajući sa beogradskom autorkom Bo. Kombinacija akustične gitare i elektronskih semplova sa njenog prvog albuma, u produkciji Dušana Kojića Koje (Disciplin A Kitchme) izvođena je uživo.

Vredni Saša 2015. godine objavljuje album “Zabit” u vidu best of numera nastalih u dužem vremenskom periodu, dok u vreme početka pandemije 2020. objavljuje dva albuma sa numerama nastalim u ranom periodu (2000-2004) – “TMA Vol.1” i “TMA Vol.2” (CD Ministar Early Days).

Nezaustavljivi “Popečitelji” ovih dana očekuju objavljivanje četvrtog albuma „Uvek”.
8 LAGANA SREDA
Singl i spot “Novo vreme”

Još uvek aktuelni pobednici petog izdanja Bunt Rok Festivala, članovi benda “Lagana Sreda” snimili su treći video spot za pesmu „Novo vreme”.

Spot je premijerno emitovan početkom aprila u emisiji „Bunt“ (RTS 2), a nastao je kao rezultat uspešne saradnje benda sa tom najdugovečnijom TV rok emisijom.
Autori spota su voditelj i autor “Bunta” Branka Glavonjić i Marko Đukić.

Pesma je nastala pre tri godine ali se nazivom i tematikom uklopila u današnje doba i ono što nam se trenutno dešava”, objasnio je pevač, gitarista i frontmen benda „Lagana Sreda“ Stefan Niketić

Tekst pesme govori o lažnim obećanjima koja su konstantno slušale kako naši vršnjaci tako i generacije pre nas… sve te neke lažne nade o nekom “novom” vremenu. I mi, kao i oni pre nas- sada čekamo da to vreme prođe, kako bi možda, jednom- bilo bolje”, približio je donekle novo delo basista Filip Janjić.
Spot za pesmu “Novo vreme” snimljen je u studiju “Beat” u zgradi BIGZ- a, na žalost tokom poslednjih dana postojanja ovog neformalnog prestoničkog kulturnog centra i alternativnog utočišta, za stvaraoce i umetnike, ali i za publiku koja je godinama pratila njihov rad.
Ta privatizacija je mnoge rock stvaraoce unazadila i duboko povredila, jer bukvalno nemaju više pravog mesta za svoje probe i snimanje albuma.

Basista Filip napominje da je ovo je prvi spot u kojem i zaista sviraju. Do sada nisu primenjivali ovakav pristup u našim spotovima ali pošto već čekaju da prođe „novo vreme“, rešili su da se malo promene i da se još više angažuju.

Kao i u prethodna dva video spota, članovi benda su i u ovoj ekranizaciji njihove pesme glavni glumci ili akteri.

Želeli smo da što vernije dočaramo te unutrašnje sukobe, borbu koja se odvija u svima nama. Dramaturški, akcenat je na borbi, preispitivanju, izvesnoj teskobi ali i nagomilanoj energiji, koja je sputana – sve to je zadesilo mnoge umetnike u današnjim okolnostima”, jasan je lider Stefan Niketić.

Čovek je u tako delikatnim situacijama često sam sebi najveći neprijatelj.
Samo snimanje je bilo veoma izazovno i zahtevno ali smo veoma zadovoljni rezultatom i verujem da smo uspeli da prenesemo emociju i poruke naše pesme.”
– zaključuje Niketić.


Foto: Marko Đukić

REGION

1 IDA PRESTER
Novi singl i spot “Sad”

Definitivno jedna od najvrednijih regionalnih muzičarki tokom pandemije sigurno je neobična plava dama Ida Prester, koja je gotovo na svaka tri meseca objavljivala novu pesmu i video klip.

Jedna je od retkih danas koja živi praktično u dve države – Srbiji i Hrvatskoj, a opet je uspevala da bude izuzetno kreativna, tako da ćemo ove napraviti i jednu restrospektivu njenih radova od pandemije do danas – spotovi & singlovi: “Kvar”, “Dodir”, “Luda”, Minuta” u raznim dodatnim varijantama, čak i sa njenim bendom “Lollobrigida”.

Sada svojom najnovijom pesmom baš tog naziva –Sadpoziva na povratak u sadašnjost, odbacivanje fokusa sa svega negativnog, jer svaki trenutak je dragocen i poseban.

Što će biti sutra, hoću li moći? Eh, da je kao nekad, bolje je bilo pre. Koliko puta pomislite ovakvu ili sličnu misao u danu? Često, možda čak i prečesto, zar ne?! Čini se da je postalo najteže živeti u sadašnjem trenutku. No da nije nemoguće”, poručuje Ida Prester u svom novom singlu.


Iscrpljeni smo epidemijom kojoj kao da nema kraja, utučeni svakodnevnim lošim vestima, destruktivnom politikom, zavisti i frustracijom, a život juri dalje. Prolaze nam najbolje godine, a treba se radovati, plesati, ljubiti. Osmehom protiv zime, bojama protiv crnila.” smatra Prester.

Ona definiše da je njen novi rad zapravo himna za sve one koji ne žele živeti u konstantnoj paranoji i mraku, za sve koji znaju koliko nam je svaki trenutak dragocen. Jer, kao što pesma kaže – “Ja živim sad i samo sam sada tu!”.

Singl “Sad” je kantautorsko delo Ide Prester, za koji je napisala i muziku i stihove, a njen dugogodišnji muzički partner iz slovenske postave Lollobrigide – Matej Končan (Kleemar) pomogao je da se pesma adaptira u ritmični i setni pop aranžman.
Da je svaki muzički detalj idealno postavljen, pobrinuli su se Luka i Anja iz alternativnog hrvatskog sastava “Pocket palma”, koji su složili miks i sve provukli kroz mastering.


Singl prati atraktivan muzički video spot sa specijalnim efektima i idiličnim pastelnim bojama, na nivou američkih i britanskih muzičara A kategorije.
Režija je poverena Idinoj saradnici sa kojom uspešno radi već godinama – Marcella Zanki, a dok je vizuelne efekte realizovao Dario Radusin.

Spot me podseća na neki SF film iz 70-ih, a Dario Radusin je jako dobro sve namestio i uklopio 3D kadrovima u postprodukciji. U ovom spotu sam želela staviti naglasak na izraženom kostimskom stilu i scenografsko-studijskoj atmosferi i pomalo čudnim metaforičkim situacijama. Mislim da je timski rad različitih umetnika spojio jednu divnu retro apstrakciju”, pojasnila je Marcella Zanki, zaslužna za mnoge vizuelne lepote spotova Idine karijere.

Verovatno ćemo i Idu Prester videti na nekim od festivala koji će se održati u narednom periodu tokom leta, osim Exita, gde je već zakazana, uglavnom je redovna na Beer festu ili nekim manjim smotrama.2 DARKO RUNDEK & EKIPA
Singl i spot “Voljeti stvarno”
sa aktuelnog albuma “Brisani prostor”

Mora se odati priznanje i Darku Rundeku na veoma značajnoj produktivnosti u ovo opasno i zlokobno vreme korone koja ne jenjava čak i kada tako deluje.
Naime, za relativno kratko vreme ovih godinu dana i kusur, Rundek je sa svojom Ekipom sada izbacio već četvrti spot i pesmu “Voljeti stvarno” sa aktuelnog albuma “Brisani prostor” koji je izašao za diskografske kuće Menart i Long Play u koprodukciji.

Pre toga smo ih gledali i slušali u naslovima – “Unutarnji glas”, “Tko su svi ti ljudi” i “Mila”, što beše svojevrsna trilogija, a sa 4. singlom eto nama tetralogije.

Spot “Voljeti stvarno” je osmislio basista “Ekipe” i video-umetnik Roko Crnić, koji je stvorio i prethodne klipove, dok je Rundek to razvio i dovršio u saradnji sa filmskim rediteljem Miroslavom Mandićem iz Bosne i Slovenije.

Foto: Vlasta Prohaska
Kako je naveo bivši lider “Haustora”, kada su razmišljali o omotu i spotovima vezanim uz poslednji album, zaključili su da video klipovi ne bi trebalo da budu lični ni figurativni.
Negde je postavljen cilj kojeg su se pridržavali, a to je da spotovi ne pričaju priču i da ne odvlače pažnju od prostora, emocija i boja sadržanih u muzici.
Takvi su ‘Unutarnji glas’, ‘Tko su svi ti ljudi’ i ‘Mila’, naglasio je pevač i gitarista.

Onda je objasnio da pesma ‘Voljeti stvarno’ prvi uvodi neke likove, ali to je nepoznati plesni par i plesna figura se ne razvija nego se ponavlja. Materijal su probrali sa interneta i platili su autorska prava.

“Ovakav se pristup uklapa u filozofiju ponovne upotrebe i prenamene, kojom se inače vodim. Rezultat je ritmična i sugestivna vizuelna celina sa patinom koja, nadamo se, ostavlja naše uši i srca otvorene prema pesmi”, objašnjava Rundek.  

Sama numera “Voljeti stvarno” je pesma koja je dugo čekala bilo koji album na kome će izaći, dok svoje mesto konačno nije našla na “Brisanom prostoru”.


“Nije bilo žurbe, jer je pesma bezvremenska ili bolje – svevremenska. U njoj će se svatko lako prepoznati, a njena vedra melanholija, prirodna ritmičnost i pamtljiva melodija nastaviće svirati u nama i dok je ne slušamo. Možda ćemo uz ‘Voljeti stvarno’ malo više zavoleti stvarnost,”, ističe Rundek.

Album “Brisani prostor” Rundeka & Ekipe, sastavljen je zapravo od dva EP-a sa po pet snažnih pesama. To je prvi album posle Haustora na kom se pored Rundeka pojavljuju kompozicije i tekstovi drugog autora, ovaj put Roka Crnića (Porto Morto).

Kao jedan od veoma čestih gostiju Beograda, nadamo se da će se vratiti da mu učinimo gostoprimstvo, u bilo kom koncertnom prostoru koji je ranije sa lakoćom osvajao – Dom omladine, Sava centar, SKC, Ušće – Beer fest, UK “Vuk Karadžić”.


Foto: Sanda Hržić

3 2CELLOS
Singl i video spot – obrada pesme “Demons” (Imagine Dragons)

Svetski popularan hrvatski duo 2CELLOSStjepan Hauser i Luka Šulić objavili su još jednu novu obradu, i to baš hit pesme grupe Imagine Dragons – “Demons” (Sony Music Masterworks). Najnoviji singl je zapravo druga melodija sa njihovog predstojećeg albuma sa kojim će obeležiti značajan jubilej – 10 godina od prvog materijala.

Spot “Demons” snimljen je u misterioznom bunkeru u Istri, a počinje snimkom zlokobnih vrata u sred šume. Hauser zatim ulazi u kadar i vodi na put u nepoznato.
Onda Luka i Stjepan zanosno sviraju svoje instrumente u ovoj energičnoj numeri, dok se okolina oko njih sasvim stapa sa muzikom u napetom i uzbudljivom iskustvu.

Pokušali smo pojednostavimo aranžman ove pesme, ali bez toga da ona izgubi na svojoj snazi”, objasnili su dva virtuoza 2CELLOS.
Uvek se trudimo da publika prepozna da je to našaranžman bez preteranog dodavanja. Ovo je po nama savršeni primer kompozicije koja je istovremeno emotivna, lepa i moćna. Tako mi to radimo”, sa ponosom ističe slavan dvojac sa kormilarom.

Njih dvojica su poslednjih godina pre pandemije bili česti posetioci Beograda i Srbije i trudili su se da nastupaju gotovo uvek na razlilčitim lokacijama.
Tako su premijerno imali koncert u Sava centru, koji će ponoviti još jednom godinu kasnije, da bi onda prešli na veće “zalogaje”: Beogradska Arena, Donji grad Kalemegdana, EXIT u Novom Sadu, a Luka Šulić je u solo varijanti gostovao malo pred izbijanje pandemije u Sava centru sa programom “Četiri godišnja doba” (februar 2020).

Znamo već da su ovi momci postali slavni sa svojom varijantom hita “Smooth Criminal” by Michael Jackson, i od tada oni uspevaju da dostignu cifru od 1.3 milijarde pregleda na You Tube kanalu, takođe više od milijardu strimova na muzičkim servisima – digitalnim platformama. Ali, oni dostižu i trijumf koji čini skoro milion prodatih karata za koncerte širom planete. Dvojica klasično obrazovanih čelista stvorili su koncept da slobodno ruše granice između popularne i klasične muzike, i kreiraju u svom stilu obrade antologijskih kompozicija iz istorije muzike, ali i mnoge teme primenjene muzike za popularne filmove, savremene pop i rok hitove.


Nastupali su sa velikim muzičkim zvezdama – George Michael, Steven Tyler, Andrea Bocelli, Red Hot Chili Peppers, Queens of the Stone Age, dok ih je sir Elton John lično odabrao da ga prate na njegovoj svetskoj turneji.

Podsetimo se i da su 2CELLOS tokom pandemije snimili i obradu hita “Livin’ on a Prayer” američke rock grupe Jon Bon Jovi, što je takođe bilo uspešno i ostavilo je traga u ovo zlokobno doba.

Osim toga, Stjepan Hauser je nedavno, bez kolege Luke, snimio i nekoliko pesama duet “Melodramma” ili “Con Te Partirò” (Time To Say Goodbye) sa živom legendom operske umetnosti – Andreom Bočelijem, u pozorištu na otvorenom u Italiji – Teatro Del Silenzio.

I na sve to, za svoju dušu, Hauser je snimio čuveno remek delo “Caruso” i objavio kao spot na samom početku Kovida-19, aprila 2020.
Kako ne ume da se smiri od toliko posla i snimanja, realizovao je mini svirke “Alone, Together from Dubrovnik”, gde je prikazao primenjenu muziku, odnosno teme iz filmova “Gladijator”, “Kum”, “Pirati sa Kariba”, “Misija”, “Gospodar prstenova”, TV serije “Igra prestola”, ali i antologijsku kompoziciju “Adagio”.

Na jesen 2020. Stjepan Hauser je snimio i veoma atraktivan koncert “HAUSER plays Morricone“, kao posveta nedavno preminulom maestru filmske muzike Eniu Morikoneu, i tom prilikom na vodi izveo kompozicije za neprolazna dela sedme umetnosti – “Bilo jednom na Divljem zapadu”, “Malena”, “Cinema Paradiso” i druge bisere svetske kinematografije koje je stvorio večni italijanski umetnik.


4 GIBONNI
Novi singl i spot “Kiša (Z’Naab)”

Najnoviji singl Zlatana Stipišića zvanog Gibonni – Kiša (Z’Naab)” je dobio i ekranizaciju u vidu spota u realizaciji splitskog reditelja Vojana Koceića.

Spot dokumentaristički prikazuje atmosferu iz studija producenta Nikše Bratoša upravo sa snimanja pesme “Kiša” i drugih novih naslova koje će se naći na novom izdanju, tačnije mini albumu “U po’ ure”.

U spotu za ‘Kišu’ su se našli neki od muzičara koji su učestvovali u snimanju ‘Kiše’: Etiopljanin Haddis Alemayehu Haddinqote, prateći vokali hora Etiopian Moseb iz Adis Abebe, kao i neki od članova Gibonnijevog benda – violinista Marko Ramljak, bubnjar Branimir Gazdik, gitarista Nikša Bratoš, hor župe Sv. Petra iz Nkeyeme u Zambiji.


Novi singl autorski potpisuje Gibonni, dok je aranžman delo tandema Gibonni – Bratoš, koji je zaslužan i za produkciju, a sve je podvučeno snimcima sa Gibonnijevih koncerata.

Video spot je delo produkcije “PILOT studio”, a snimatelji video klipa baziranog na snimcima sa Gibonnijevih koncerata su bili – Bruno Bilonić, Dino Senčar, Ivan Majić, ali i sam reditelj Vojan Koceić, kao i Nikša Bratoš.

Bivši pevač hard rok grupe “Osmi putnik”, Gibonni je napravio pravi žanrovski zaokret i otišao u laganije pop vode u svojoj veoma uspešnoj karijeri, tako da se uveliko udaljio od izvornog težeg zvuka. Snimao je albume sa pokojnim Oliverom Dragojevićem, a gosti na koncertima su mu bili Damir Urban, ili Vlatko Stefanovski.

Dugo je odbijao da nastupa u Srbiji, da bi onda uhvatio jedan talas te je imao koncerte dosta po Vojvodini – Novi Sad, Subotica, Novi Bečej, a onda je prešao u Beograd i tamo ostvario uvek rasprodate spektakle na sceni Beogradske Arene ili Sava centra.

Uspeo je Gibonni i sada u maju da održi jedan mini koncert kao školski čas na Vidilici u Splitu, što je naravno publikovano u video formatu i eto još jednog projekta za ovog šarmantnog hitmejkera.


Nastaviće se ….


Ivan Makragić- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket