Vredni i produktivni muzičari u najnovijem talasu pandemije (Vol. 19): Na fatalnoj muzičkoj raskrsnici

Retko izvanredna ponuda noviteta umetnika čiji opus volimo

0
Reklama


Retko izvanredna ponuda noviteta umetnika čiji opus volimoNapravili smo pauzu u ovoj rubrici tokom letnjih meseci …
Verovatno je jasno mnogima zašto je to tako moralo biti.

Težište ovog muzičkog serijala je u tome da istaknemo problem umetnosti, pre svega muzičke, jer je izvođačima bilo zabranjeno da nastupaju, održavaju solo koncerte ili gostovanja po festivalima.

Međutim, od juna sve do kraja septembra to više nije bio slučaj, jer je hiperprodukcija koncerata jednostavno buknula i eksplodirala na sve strane u ovoj našoj zemlji i regionu.

Tako da je delovalo da je nevidljivi zastrašujući neprijatelj pobeđen i da je pandemiji konačno kraj.
A kako muzičari mogu da sviraju koliko žele, onda sam naslov rubrike i ne stoji, zar ne?

Kad imamo “normalno stanje”, a ne više “novu normalnost”, onda oni nisu više “Vredni i produktivni muzičari u najnovijem talasu pandemije”, već umetnici koji stvaraju sasvim očekivano nove pesme i albume, paralelno sa turnejama, i onda je sve u redu.

Ipak, epidemija nam se vratila, još užasnija nego ranije, tako da su se muzičari ponovo povukli i postali ponovo vredni i produktivni u svoja četiri zida.

Pred vama je sve novije što su iznedrili srpski i regionalni pevači, kompozitori, tekstopisci, iz domena rok i pop muzike, kao i srodnih žanrova.

Naravno, uvek počinjemo od dama … jer smo džentlmeni.
1 ANA STANIĆ
Nova pesma „Ljubavi za oboje“ – audio format


Na početku karijere pop rock dama, kasnije čisto pop kantautorka, Ana Stanić pružila je publici nedavno najnoviju numeru “Ljubavi za oboje”, za sada kao audio, a kako smo navikli od nje da se vizualno atraktivno razmahne, nećemo dugo čekati da se ovaj singl ekranizuje.

O čemu je reč u novoj pop baladi ili melodrami?
Uvek jedan za nijansu više voli. Uvek jedan daje više sebe.
Onog trenutka kada u jednom ostane ljubavi za oboje postavlja se pitanje da li nastaviti sam ili početi ljubav ispočetka. Ana Stanić novim stihovima od emocija dopire do svih zaljubljenih koji imaju ovu dilemu.

Autorka potpisuje muziku i tekst, a celokupnu atmosferu pesme upotpunio je aranžmanom muzičar Vukašin Marković, lider grupe “Irie FM”.

Ana je tokom pandemije objavila i singl sa video spotom “Moje”, i održala je neke online svirke na svojoj Facebook stranici, kao i zvaničan online koncert sa svojom prijateljicom Ivanom Peters.

Upravo sa njom je pre izbijanja pandemije, leta 2019. započela zanimljivu turneju i projekat kao akustični duo, gde pevaju sve pesme iz svojih solo karijera, kao i grupa u kojima jesu i dalje (Negative, TAP 011) ili su nekada bile (Moby Dick).

Dok Anu i Ivanu ili Anu bez Ivane ne budemo ponovo gledali uživo, hajde da slušamo “Ljubavi za oboje” i da se podsetimo – “Moje”.


Ana Stanić je veoma sveži dobitnik nagrade GODUM za pop muzičarku godine, koje dodeljuje Udruženje muzičara rok, zabavne i džez muzike Srbije, čija je ceremonija dodele održana nedavno u UK Vuk Karadžić u Beogradu.


2 JELENA TOMAŠEVIĆ
Spot i pesma “Sve ispočetka”

Pop etno pevačica Jelena Tomašević kao da se pomalo ućutala tokom pandemije, kada su u pitanju novi singlovi, mada je bila zapažena numera “Diraj mi usne” (2020).

Sada se predstavlja sa naslovom – “Sve ispočetka”. Da li zaista želi tako da sve krene, od nule?

Kako navode iz produkcionog tima pevačice, odnosno kuće “Digital Music” – “Klasa je večna’. Rečenica koju je smo svi čuli bezbroj puta i vezivali za najveće u svom poslu.

Ovog puta to je Jelena Tomašević. Trendovi dođu i prođu ali ona kao i njene pesme uvek pronađu put do publike.’Sve ispočetka’ naziv je njene nove pesme a umesto ispočetka ona samo nastavlja već utabanim stazama.

Provereni saradnici kao što je autorka muzike i teksta Leontina Vukomaović ulivaju sigurnost i daju dodatni kvalitet.

Autor aranžmana je već odomaćeni saradnik muzičarke – Darko Dimitrov.


Za sada je snimljen lyric muzički spot, a Jelena nam ostaje dužna i standardni video klip.


Pop dama je isto laureat nagrade – Povelje od Udruženja rok, džez i zabavne muzike Srbije za najemitovaniju pop pesmu godine „Radio svira za nas“.3 NEVERNE BEBE
Novi spotovi za stare pesme – Up2Date 2021:
“1000 godina”, “Dabogda lažem”, “Kiša”


Najava za dugo najavljivani osmi studijski album pop rock benda „Neverne bebe“ biće objava 10 spotova za nove verzije nekih pesama iz dosadašnjeg dela karijere, prema željama vatrenih fanova.

Do sada su objavili tri nova spota za pesme – “1000 godina”, “Dabogda lažem”, “Kiša” .


Iskoristili smo vreme pandemije da pored rada na novom albumu, nekim pesmama damo novo, savremeno ruho, a da im ne diramo energiju – naprotiv, čak je i pojačamo”, otkrio je frontmen Milan Đurđević.


Autor tekstova i aranžmana svih pesama, producent, kompozitor, lider ove muzičke priče – Đurđević želi da ostavi kao iznenađenje kompletan spisak pesama, ali napominje da ima nekih koje su ostale u „bekgraundu“ vremena u kome su nastale, tokom devedesetih godina, zbog tadašnje situacije, raspada države i ratova.

Mi smo ih naravno, svirali, doduše neke u istim, neke u izmenjenim aranžmanima. Sada smo konačno dobili dovoljno vremena da im se posvetimo, uradimo ih studiozno i onako kako ih sada čujemo, a da prepoznatljivi pečat nije izgubljen. Neke su potpuni povratak u našu ranu, progresivnu fazu, poput „1000 godina“ i „Kiše“, a neke su nastale kasnije”, nagovestio je Đurđević.

Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, grupa će odsvirati još nekoliko koncerata, a onda se posvetiti planovima za promociju osmog studijskog albuma uz nadu za potpuni povratak koncerata, ali i života u drugih segmentima.


Za vreme pandemije intenzivno su stvarali i završavali osmi album i iznedrili, kao i uvek, veoma atraktivne spotove – “Vodi me odavde” i “Reka ljubavi”.

Jelena Pudar, Tijana Sretković, Milan Đurđević, Vladimir Đurđević Vlajko, Saša Ranđelović Ranđa, Andreja Stojić, Sebastijan Kerekeš,
Nemanja Savić, ponovo jašu u sedlu ka pučini muzike, gde ih u narednoj godini, osim novog albuma, očekuje konačno i dokumentarni film iz tri nastavka.

4 ALEKSANDRA KOVAČ
Nova pesma “Boginja” za TV seriju “Pevačica”

Aleksandra Kovač poznata je umetnica i kompozitorka koja je svoj prepoznatljiv muzički izraz uklopila u mnoge uspešne filmove i serije kroz primenjenu muziku.
Sada nam se predstavlja sa pesmom “Boginja” iz mistične TV serije “Pevačica”.

Tako je ostavila autorski pečat u muzici za kriminalističku sagu “Ubice mog oca” (2016), koja se i dalje snima, i publiku uskoro očekuje 5. sezona, a priprema se i šesta, možda poslednja.

Kruna njene dosadašnje karijere svakako je nominacija za čuvenu britansku filmsku nagradu BAFTA, 2014. godine, za muziku animiranog filma „Separate lives“ („Odvojeni životi“).

U tom smislu ne čudi što je muzika za TV seriju „Pevačica“, koju je Aleksandra napisala zajedno sa svojim muzičkim partnerom Romanom Goršekom, kao proizvod svoje regionalno poznate “RA produkcije”, osvojila gledalište.

Odjavna špica serije donosi Aleksandrinu novu pesmu „Boginja“ koja je preko noći postala hit u Srbiji i u roku od dva dana ušla u Top 10 na YT trendingu sa više od 200.000 pregleda.

Neposredno pred pojavu korona virusa, Kovač je izdala tada novi album “Mlečni put” (2020).

Digitalni servisi: Spotify, Deezer, iTunes

5 NIKOLA ČUTURILO
Singl i spot “Lice ulice”

Beogradski rok muzičar Nikola Čuturilo Čutura objavio je novu pesmu „Lice ulice“ kao drugi singl sa predstojećeg studijskog albuma „Priče iz Depoa“, u izdanju diskografske kuće „Lampshade Media“.


 
Najnovija pesma uz muzički spot nastavlja da gradi poziciju gitariste, pevača, tekstopisca i kompozitora, umetnika sa snažnim izrazom koji se uvek pojavljuje sa dobrim razlogom – donoseći dobru energiju, autentičan rokenrol zvuk i pogled na važne društvene teme.  

Problem beskućnika da se preživi svakodnevica predstavljaju suštinsku temu novog singla.
Dubina i značaj kompozicije dodatno su naglašeni saradnjom sa – neprofitnom organizacijom “Liceulice”, najpoznatijom po istoimenom magazinu i zapošljavanju socijalno ugroženih osoba kao uličnih prodavaca.

 O nadahnuću za pesmu, muzičar je rekao da junaci ove priče nisu rođeni na ulici, niti su imali ideju da će tu završiti.

 „To su ljudi koji su imali prijatelje, snove i planove, baš kao vi ili ja. Sve dok nije došlo do prekida filma. Ovo je kadar iz mog života u Londonu u periodu kad sam se „snašao“ i „zavredeo“ da me puste u mašinu“, objasnio je Čuturilo.


Gitarista i pevač dalje opisuje svoj život u Velikoj Britaniji, gde je u hodu od stana do metroa svakog jutra prolazio kroz identične minute i scenografiju, što se ponavljalo svakog dana kao u čuvenom američkom filmu „Dan Mrmota“ (1993).

  Kako dalje analizira inspiraciju za pesmu, Čutura navodi da je u komšiluku tada u glavnom gradu Engleske živeo Patrik, uredan i obrijan čovek, koji je imao ženu i bebu, a ispred svoje kuće redovno je glancao svoj oldtajmer i motor sa prikolicom.

  „Jednog jutra mi se nije javio i primetio sam da je neobrijan. Već narednog dana mu je bila prljava kragna od košulje i izgužvan sako, da bi ubrzo nestali i njegovi mezimci na točkovima. Žene i bebe nije bilo već neko vreme, kada sam ga sledeći put prepoznao među beskućnicima na stanici, tokom svog odlaska na posao“, pripovedao je kompozitor i autor teksta pesme „Lice ulice“.

  Čuturilo opisuje svog bivšeg engleskog komšiju kao zapuštenog, zarastao u bradu sa konzervom piva u ruci.

 „Izgledao je baš kao neko neposredno nakon prekida filma„, dodao je muzičar.


Singl podržava snažan rokenrol zvuk, dobro poznat svim fanovima ovog umetnika, koji je bio deo bendova „Riblja čorba“, „Električni orgazam“ i drugih.

 Zarazni rok ritam, akcenat postavljaju Nikolin solo na gitari, klavijature Darka Grujića i trube Marka Đorđevića.

 Do saradnje sa magazinom “Liceulice” je došlo spontano, u jednom telefonskom razgovoru Nikole i glumca Branislava Baneta Trifunovića, idejnog tvorca i jednog od osnivača tog časopisa.

Idejni tvorac i režiser autentičnog video prikaza je Miroslav Miša Terzić, poznat po fimovima „Ustanička ulica“ i „Šavovi“, kao i triler serije „Tajkun“.

Prvi singl sa predstojećeg albuma „Sanjam te“ bio je veoma zapažen tokom ovog proleća, a Nikola Čuturilo je imao koncert tokoom avgusta na Beer festu 2021 na Ušću, i takođe je gostovao na stadionu Tašmajdan, na memorijalnom koncertu „Riblje čorbe“, posvećenog njihovom preminulom basisti Miši Aleksiću.

Osim Čuture, muzička ekipa je sledeća: Dejan Grujić (bas), Darko Grujić (klavijature), Darko Goran Stojković (gitara), Blagoje Nedeljković Pače (bubnjevi), Marko Đorđević (truba), Nevena Filipović i čuveni Dejan Cukić – prateći vokali, kao i producent Vladimir Negovanović.


6 STEFAN NEMANJA
Pesma i spot “Poslednji ples”

Grupa nastala za vreme napada Kovida 19 – “Stefan Nemanja“ objavila je novi singl i spot, ljubavnu baladu “Poslednji ples”, u izdanju diskografske kuće PGP-RTS.

Kada smo već spomenuli “Neverne bebe” sa novim projektima, ravnopravni član ovog dvojca je upravo Nemanja Savić, važan činilac “Beba”.
Ko zna, da nije bilo epidemije, da li bi Nemanja stigao da formira i drugi sastav?

Iako je možda neobično da se kao letnji singl objavi ljubavna balada, upravo je leto to godišnje doba kada nam se najčešće događaju najveće ljubavi u životu (od kojih neke završe sa srećnim, a neke sa tužnim krajem). Leti se održavaju i obeležavaju velike i male mature i tada nam se neki ples posebno ureže u sećanje…“, prisetio se bend.

Video spot za pesmu „Poslednji ples“ sniman je u Pančevu, a uz nju su plesali Sandra Vidović i Nemanja Forkapić. Plesnu koreografiju su osmislili Sandra i Stefan Vidović, a u spotu je učestovala i violinistkinja Sanja Stojanović. Video produkciju je realizovao Bojan Stevanović (Kan i Lingus).
Muziku je komponovao Damir Mojsin, dok su mu kod teksta i aranžmana za pesmu pomogli tandem Stefan Kovačević i Nemanja Savić.

Pored Stefana (gitare, vokal) i Nemanje (vokal, orkestracija) u snimanju pesme učestvovali su: Vladimir Ružičić Kebac (bubanj, perkusije), Damir Mojsin (bas gitara) i Aleksa Stanković (klavijature).

Pesma „Poslednji ples“ četvrti je singl grupe „Stefan Nemanja“ kojim započinju saradnju sa izdavačkom kućom PGP RTS.

„Veoma nas raduje saradnja sa najvećom izdavačkom kućom sa ovih prostora. Uveliko radimo na novim pesmama i još uvek nismo sigurni da li će one sačekati kompletiranje albuma ili ćemo nastaviti sa objavljivanjem singlova“, ističe bend.

www.facebook.com/stefanemanjabend

www.instagram.com/stefanemanjabend

https://www.youtube.com/channel/UCczg4w65O9-jKfWMD5MwJDQ
7 SRĐAN GOJKOVIĆ GILE
Reizdanja dva albuma:
“Muzika za film TV i muzej“ i „Živo i akustično“


Pevač, gitarista, tekstopisac, producent, kompozitor Srđan Gojković Gile, frontmen grupe „Električni orgazam“, 30. septembra je objavio svoja dva retka izdanja za diskografsku kuću “Mascom”.

Album „Muzika za film TV i muzej“ je kompilacija primenjene muzike koju je Gile komponovao u periodu od 1989. do 2007. godine, što se odnosi na hitove „Svečane bele košulje“, „Mjau mjau“, „Drakulina tema“, „Seks, droga, nasilje i strah“, „Hodam sad kao zombi“, „Svet je samo barka koja plovi“ – iz filmova „Kako je propao rokenrol“, „Crni bombarder“ i rimejka televizijske serije „Pozorište u kući“.

Na ovom albumu nalaze se i obrade pesama grupe Velvet Underground koje je Gile izveo povodom otvaranja izložbe Andy-a Warhola u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

„Volim da radim primenjenu muziku. Tada moram da se uklopim u ideju koju ima reditelj. Pošto je na ovom albumu zastupljen taj moj solo rad, zanimljivo je da na svim tim pesmama ja sviram bubnjeve. Ja sam inače počeo karijeru kao bubnjar ali se nisam nadalje bavio tim instrumentom. U pesmama iz filmova „Kako je propao rokenrol“ i „Crni bombarder“ sam pored bubnjeva svirao i bas gitaru pa mi to deluje posebno zanimljivo“,
otkrio je Gile.


Srdjan Gile Gojković foto: Dragan Mujan
Foto: Dragan MujanDrugi Giletov album je „Živo i akustično“ njegovog matičnog sastava Električni orgazam iz 1996. godine. Album je snimljen tokom serije akustičnih koncerata koji su organizovani u Studiju „M“ u Novom Sadu.

Ideja benda je bila da na svom sešnu izvede pesme sa albuma „Letim sanjam dišem“ kao i manje poznate numere u novim aranžmanima. Album je u vreme originalnog objavljivanja predstavljao singl „Magična ruka“ – obrada hita iz opusa antologijskog sastava “Korni grupa“.

„U postavi grupe Električni orgazam u tom periodu bila je i Margita Stefanović. U tom trenutku ona ništa kreativno nije radila. Milan Mladenović je preminuo dve godine pre toga i ona nigde nije svirala. Želeo sam da je angažujem da svira akustičnu turneju sa nama i bude deo benda. Njene deonice su fenomenalne u svim pesmama koje smo svirali tom prilikom,
“ priseća se Gile.

Albumi „Muzika za film TV i muzej“ i „Živo i akustično“ su povodom novog objavljivanja kao pružanje drugog kruga konzumiranje, remasterovani i zvučno osveženi.

Električni orgazam je tokom 2020. počeo proslavu velikog jubileja – 40 godina grupe, i nastavili su tekuće sezone, kada obeležavaju četiri decenije od albuma prvenca “Električni orgazam” (1981).

Imali su koncerte po regionu, nedavno u Subotici, a čeka ih Novi Sad 18. novembra, dok su za publiku u Beogradu osmislili veliki koncert u Kombank Dvorani – 9. decembra.

Do tada, nastupili su na Beer festu 2021 i kao uvek oduševili svoje ljubitelje.


Takođe, stigli su da osvoje spomenutu nagradu GODUM za Rok grupu godine od Udruženja muzičara rok, zabavne i džez muzike.


8 ZVONIMIR ĐUKIĆ ĐULE
Solo pesma i spot „Zrno čarolije“
u okviru Fondacije „Plan B“

Fondacija „Plan B“ osnivača Zorana Konevića, ima za cilj da pomogne ugroženim muzičarima u vreme pandemije, kojima je uskraćeno pravo na zaradu.


 Tom prilikom nedavno je premijerno prikazan video spot i singl za prvu pesmu sa budućeg muzičkog albuma ove fondacije – „Zrno čarolije“ autora Zvonimira Đukića Đuleta, lidera popularne rok grupe „Van Gogh“.


  Novi singl je zapravo solo projekat čuvenog rokera, bez učešća svog slavnog benda, u produkciji diskografske kuće „Jugoton/Croatia Records“ i “Tesla Music”, koji će objaviti kompletan album, trenutno u pripremi.


 „Velika mi je čast da sam deo ove Fondacije, najviše sam zahvalan kolegi Zoranu Koneviću što je u mozaiku svojih zamisli prepoznao moje pismo i moju energiju. Ukazao mi je priliku da budem jedan od prisutnih autora na prvom izdanju Plan B fondacije“, izjavio je Đukić.


Muzičar je pohvalio čuvenog producenta, aranžera i kompozitora Vojislava Voju Aralicu, koji stoji iza produkcije svih pesama na budućoj kompilaciji, i podsetio da sa njim „Van Gogh“ sarađuje još od 2006. godine.


Mislim da je ovo do sada nešto najbolje što je gospodin Aralica uradio, iako je uvek apsolutno sve najbolje što on realizuje. Hvala ti što si ovo „Zrno čarolije“ zvučno premazao „čarolinom“ i dozvolio da na jedan pooseban način iz Beograda i Srbije zvuk putuje kosmosom“, poetično je podelio svoje misli kantautor Đule, a onda je nastavio nadahnuto u tom stilu.


Živimo u takvom vremenu u kome je ljubav obolela, tako da moramo da je ozdravimo. Sama činjenica da ljubav boluje, dovoljno govori i podstiče da joj svako od nas udahne jedno zrno čarolije. Onda mislim da će sve ići u pravom smeru, kao nekada“, zaključio je rok umetnik.

Osim Đuleta, Aralice i Konevića, u velikom muzičkom projektu učestvuju još: Dragi Jelić (Yu Grupa), Dado Topić, Vlatko Stefanovski, Dejan Cukić, Alen Islamović, Goran Šepa Gale (Kerber), Maya Sar, Tamara Todevska, Dragan Jovanović Krle (Generacija 5), Predrag Bata Jakovljević, Aleksandra Milutinović, Nikola Čuturilo Čutura, Miroslav Milatović Vicko, kao i preminuli Dragoljub Đuričić (1953-2021).

Nova pesma sa privlačnim video klipom je donekle drugačijem od svega što je Đule realizovao tokom karijere, na neki način je ulazak u pop rock žanr, što je dokazao da mu itekako dobro pristaje.


9 BOJAN MILIĆEVIĆ
i Hor Hrama Sv. Vasilije Ostroški
Pesma i spot “Iznad Prizrena” kao humanitarna misija

Istaknuti muzičar Bojan Milićević, nekadašnji član i bubnjar sarajevske pop rok grupe „Regina“, posle duže pauze, vratio se muzici i to u obliku jedne humanitarne aktivnosti, putem pesme „Iznad Prizrena“, za koju je snimio i spot uz pomoć Hora Hrama Sv. Vasilije Ostroški a Bežanijske kose. 

Muzičar je napravio zaista izvanredan odjek sa ovom kompozicijom, jer je numera odjeknula ne samo u Srbiji, već i čitavom regionu, a on je gostovao po mnogim elektronskim medijima, i o pesmi su pisali gotovo svi relevantni magazini i portali.


   Autor teksta pesme je upravo Milićević, koji je i pevao numeru, a sam projekat je realizovao uz podršku spomenutog crkvenog hora i u produkciji TV Hram.


  Predstavljajući novi singl i spot za ovako human čin, Milićević poručuje da je pesma inspirisana njegovom posetom Prizrenu i Prizrenskoj bogosloviji pre tri godine i dodaje da nije znao ni očekivao da će pesmu pevati, dok je pisao tekst. 
  


Vođeni idejom da se pomogne srpskoj deci u izolovanoj sredini Orahovca u akciji „Božur za decu Orahovca“, glavni cilj je da najmlađi ovog grada što pre dobiju – sportsku halu.  


  „Tada sam prisustvovao kraju školske godine, a mladi bogoslovi su horskom pesmom pozdravili nas posetioce. Bogoslovija se nalazi u centru Prizrena i ceo grad je odjekivao pesmom tih mladih bogoslova“, započinje priču autor projekta, u poslednjem periodu angažovan dosta kao organizator, promoter koncerata, gde ima i funkciju muzičkog PR menadžera.

   „To je bio trenutak kad sam shvatio da je pravi život  baš tu, u tom malom dvorištu bogoslovije u kojem vladaju ljubav, pesma i vera, bez obzira na okruženje u kojem se nalaze, kao i da smo svi mi baš sa Metohije ili Kosova, bez obzira gde nas je majka rodila“, pun emocija priča Milićević, koji se sada predstavlja u nešto drugačijem muzičkom maniru. 
Kako je napomenuo – „Jedini cilj mi je da pomognemo našoj deci“.


Dok je stvarao pesmu, muzičar je mislio je će je neko drugi otpevati, ko je pevački afirmisan.
  Međutim, njegov producent Nino Ademović mu je savetovao da ipak on peva, jer mu se dopala posebna sugestija i emocija u njegovom glasu, a istog je mišljenja bila i glavni dirigent hora Katarina Božić.

Bojan Milićević je otkrio da je posle singla „Iznad Prizrena“ u planu objavljivanje mini albuma pod nazivom „Iznad nas“.Foto Željka Radović
10 BOJANA VUNTURIŠEVIĆ
Spot i singl “Money”


Nova hit pesma “Money” rezultat je predanog rada kreativnog bića i uma pevačice i muzičarke Bojane Vunturišević, koja je sve oduvala prvim solo albumom “Daljine” (2017).

Ipak, publika se uveliko uželela novog materijala veoma energične, dinamične i originalne autorke, tako da im ona na kašičicu daje sveže pesme koje stvara za drugi album.

Pre pandemije to su bili veoma uspešni singlovi “Full Control”, “Promašaj” i “Magija” u duetu sa mlađom koleginicom Anđelom Orelj, kojoj je bila mentorka.

Bivša pevačica pop benda “Svi na pod”, sada je u elektro pop žanru, mada su je neki nazivali da predstavlja – “kapitalistički bluz”.

Nedavno je imala koncert u Botaničkoj bašti skoro sve vreme pod blagom kišom, a ranije i u KC Grad, klubu Elektropionir, Domu omladine.

Pesma “Money” koja je objavljena još 30. maja, može se slušati i na svim streaming servisima: https://Bassivity.lnk.to/Money i naravno u vidu spota na YouTube kanalu.

Muziku su kreirali Bojana Vunturišević i Slobodan Veljković Coby, koji potpisuje i produkciju i aranžman uz Luku Jovanovića Luxonee-a za “Bassivity studio 8”.

Reditelj spota je Ivan Stojiljković, inače Bojanin muž, direktor fotografije – Aleksandar Košutić, a montažu je radio – Stefan Rokvić.


FOTO: Vedrana Vukojević
Foto Jelena Janković11 HOR “ČAROLIJA”
Album “Zvezde pevaju Čaroliju”

 Dečiji muzički festival „Čarolija“ tokom 15 godina svog postojanja iznedrio je brojne kompozicije za najmlađe, a one najlepše ovekovečene su na izdanju „Zvezde pevaju Čaroliju“ i to u interpretaciji najpoznatijih domaćih pop i rok izvođača.

Čak 19 dečijih pesama izvode Jelena Tomašević, Goca Tržan, Leontina, Tijana Dapčević, Ivana Negativ, Ana Stanić, Sergej Ćetković, Sale Tropiko, Kiki Lesendrić i Darija Vračević.
Gotovo sve pesme su dobile i svoje ekranizacije u vidu muzičkih spotova.

Zajedničko izdanje Hype produkcije i PGP RTS- a oduševiće mališane svih uzrasta, zabaviti ih i pružiti osmišljen, kvalitetan i afirmativan muzički sadržaj, prilagođen njihovom psiho-fizičkom razvoju.

Promocija je održana početkom septembra u Beogradu, na sceni RTS Kluba.


12 POPEČITELJI
Novi album “Uvek”
i singl “Pozivanje”


Neumorni trio „Popečitelji”, koji svojom autentičnom muzikom već više od dve decenije osvaja razne koncertne prostore širom zemlje i regiona, objavio je dugo očekivani album „Uvek“ u koprodukciji dve diskografske kuće – “Odličan hrčak“ i „Druga stvar“ (2021).Novi materijal sadrži devet pesama i prvo je izdanje „Popečitelja“ objavljeno na vinilu. 

Izdanje ovog albuma, koji je najavljen singlom „Pozivanje“, kao i mnoge druge stvari je bilo odloženo usled krize izazvane pandemijom.

,,Uvek“ izlazi sa zakašnjenjem, ali možda i u pravom trenutku za vraćanje nade u bolje sutra. Album je snimljen i završen pre pandemije, a tematski i zvučno je nosio to breme bliske budućnosti“,
objašnjava Saša Furunović i dodaje da naslovi numera kao da su najavljivali dešavanja koja slede.

Album tako otvara numera „Udarna vest“, a tu su i „Vreme nade“, „Aždaja je mrtva“, „Pozivanje“ dobija svoje „Odazivanje“, naslovna „Uvek“, „Uporna spona“ i „Most“, a završava se pozitivno – „Slavljem“.

„Nadam se da će biti razloga za to pozitivno, i to na jesen u klupskim koncertnim prostorima“
, optimistično priča Furunović

Braća Saša i Goran Furunović potpisuju muziku na albumu, dok je bubnjeve odsvirao tadašnji bubnjar Ivan Cvetković – Ivši koga je kasnije zamenio Dušan Lazić, aktuelni bubnjar Popečitelja.

Popečitelje i njihov album ,,Uvek“ publika je imala prilike da čuje na Belgrade Beer Festu, a bend planira koncertn  promociju novog albuma na jesen, ako situacija to bude dozvolila.

Album je na vinilu dostupan u Anti Shopu (Cetinjska 15, Beograd), kao i na www.antishop.rs, a objavljen je i na svim digitalnim platformama.


13 KENI NIJE MRTAV
Spot za pesmu „Samodisiplina“

Alternativni pank rok bend “Keni nije mrtav”, koji je osmislio to ime prema junaku Keniju iz dugovečne amimirane serije “South Park”, objavio je svoj prvi video spot.

Energični i dinamični trojac sa ili bez kormilara je uoči uzastopne četvorodnevne turneje objavio i svoj prvi zvanični spot za pesmu „Samodisiplina“.
Singl je već objavljen na svim striming servisima u drugoj polovini juna.


Jedan od koncertno aktivnijih bendova, ovim singlom najavljuje ono šta publika može da očekuje na albumu koji su pripremili i koji će se zvati „Ajmo da plešemo“.

Video produkciju spota za pesmu „Samodisciplina“ potpisuje producentski duo Kju & Petar Trbojević. Muzika i aranžmani su delo benda Keni nije mrtav. Tekst pesme pripada frontmenu Mateji Đokiću, a produkcija Savi Tomiću.

Bend je spojio nekoliko koncerata ovog leta za kratko vreme -Belgrade Beer fest, Zappa Barka, Dom omladine u Pančevu i Smederevska Palanka.

Takođe, tokom pandemije su objavili online video Live sesh u vidu mini svirke, tako da se možemo i toga podsetiti.
REGION

14 GIBONNI
Novi singl i spot “Lažu fotografije”
+ EP “U po’ ure”
na vinilu


Čuveni muzičar Zlatan Stipišić Džiboni (Gibonni) pre šest meseci je objavio singl “Kiša” sa predstojećeg mini albuma “U po’ ure”, a sada je došla na redpesma uz spot – “Lažu fotografije”, koja će pokušati da postigne isti uspeh kao sa spomenutom kompozicijom, koja je rado slušana u medijima regiona.

Ipak, pesma ‘Lažu fotografije’ je po reakcijama publike i stručne javnosti – već prepoznata kao jedna od najistaknutijih na aktelnom EP-u i prvi izbor za naslednicu ’Kiše’’.
I sam Gibonni kaže da mu je ta pesma, nastala na Korčuli, jedna od najdražih na ovom izdanju.

Tu su se kao gosti pridružili istaknuti instrumentalisti – pre svega džez pijanista Matija Dedić (poznat i po albumu “Matija svira Gibonnija”) i gitarista Yogi Lonich, kao i Simfonijski orkestar HRT-a.
 
Novi singl dobio je i svoje prateće video izdanje, neobičan spot nastao po Gibonnijevoj ideji, koji kao redatelj potpisuje Filip Filković Philatz, ustaljeni saradnik pevača na nekoliko video spotova.Singl ‘Lažu fotografije’ je jedna od onih pesama koja, bar na tren, zaustavlja svet oko vas i kojoj se publika vraća i sluša je iznova, da bi svaki put otkrili neki novi detalj, instrumentalnu minijaturu, sliku ili stih, baš kao i u pratećem video spotu.

Album ‘U po’ ure’ može da se sluša na svim vodećim streaming servisima, a osim na CD-u, uskoro će taj Gibbonijev EP biti objavljen i na vinilu.

Ostale su još tri pesme sa albuma – ‘Mlijeko proliveno’, ‘Ko si da si’ i ‘Pijesak nošen vjetrom’, da bi se kompletirala Džibonijeva avantura koja donosi pet novih priča kojima će se fanovi iznova vraćati ili ih tumačiti. Čak se slušaoci toliko sažive sa novim materijalom da uvek iznova mogu pronalaziti svoje živote, jer su u pitanju pet singlova različite atmosfere i zvuka, pet priča prepoznatljivog rukopisa autora koji je već odavno izgradio i potvrdio svoj muzički kod i status.

Uz digitalno i CD izdanje, uskoro je izdanje dostupno i na vinilu, 

Prvih 25 kupaca vinila dobiće svoj primerak potpisan, a drugih 25 uz kupljeno izdanje na vinilu na poklon dobivaju i CD izdanje.

Sasvim neočekivano, Gibonni je održao koncert na kraju leta u Beogradu, samo za odabrane, prema ideji i konceptu kluba BitefArtCaffe na Kalemegdanu, i oduševio sve prisutne.
Osvajao je već više puta Štark Arenu, Sava centar, kao i Spens u Novom Sadu i prostore u Subotici.

Podsetimo se i majskog koncerta na otvorenom, na Hrvatskom primorju.
15 DUBIOZA KOLEKTIV
Singl i spot “Kafana”


Pesma „Kafana“ je prvi singl sa nadolazećeg albuma BiH benda Dubioza Kolektiv, čiji se izlazak očekuje početkom sledeće godine.

Reč je o prvom horor video spotu. Radnja je smeštena u tipičnu lokalnu kafanu u kojoj prekaljena cugerska ekipa spremno dočekuje početak zombi apokalipse.

Pesma “Kafana” je nastala za vreme najstrožeg lockdowna, kada zbog objektivnih okolnosti nismo bili u mogućnosti da sedimo za šankovima u našim omiljenim ugostiteljskim objektima”, započinju priču članovi benda “Dubioza Kolektiv”.

“Bol i frustraciju uzrokovanu ovim hendikepom smo pretočili u emotivnu power-folk baladu koja šalje jaku poruku o tome koliko nam je kafana, kao osnovna ćelija ljudskog društva, nedostajala tokom pandemije. Za ilustraciju ovog zastrašujućeg iskustva, jedino adekvatno rešenje je bio žanr horor filmova, a čak i ovako strašna ekranizacija nije ni do kolena stvarnom užasu koji smo osećali“,
primetili su muzičari “Dubioze”.

Video spot je režirao Irfan Avdić, a za zastrašujuće uverljive maske zombija je bio zadužen Miroslav Lakobrija. U glavnim ulogama se osim članova Dubioza Kolektiva pojavljuju i Mario Drmać, Edis Bilić, reper i pisac Marko Šelić – Marčelo, Almir Kurt Kugla i Mona Muratović.


16 BORIS NOVKOVIĆ
Nova pesma i spot „Moja djevojka“


Vredni pop muzičar Boris Novković nedavno se oglasio novim autorskim singlom tako dečačkog, naivnog naziva – „Moja djevojka“.
Ovo je ujedno i poslednji singl i spot pre izlaska njegovog novog studijskog albuma „Gori ulica“ na kojem će se naći već poznati hitovi: „Dinamit“, „Pun mjesec, ti i ja“, „Moj grad bez ljudi“, naslovna „Gori ulica“, „Moskva“, kao i posljednja numera „Ljeto je“, koja je dospela na vrhove top lista i dočarala svima bezbrižnu atmosferu mnogima omiljenog godišnjeg doba. U istom tonu je i nova pesma „Moja djevojka“.

„Novi singl „Moja djevojka“ logičan je nastavak puta posutog laticama šarenog cveća, puta bezbrižnosti i sreće u ne tako bezbrižnom svetu u kojem sada živimo“, poetično se izrazio pevač.

Sad već polako možete osetiti atmosferu čitavog albuma koji bi uporedio s nadrealnim putovanjem u moj svet čudesa, poput onog Alisinog iz bajki. Taj svet i album, kao i ova pesma, ispunjeni su kosmičkom ljubavi i pozitivom koja nam svima danas toliko treba. To je moj mali doprinos i otpor ovom sivom vremenu. Širite pozitivu kroz male stvari i ljudske geste; to je jedini način da učinimo svet sutra boljim. Ono što zasadimo sada, jednom će niknuti“, objasnio je Boris.

U novom spotu „Moja djevojka“, koji je režirao Raul Brzić, pojavljuje se i poznata voditeljka CMC televizije i Laganini FM-a, Edina Pršić Babić.Foto: Raul Brzić


17 IDA PRESTER & POCKET PALMA
Obrada pesme “Sutra” by Lollobrigida


Istaknuti elektro pop bend iz Hrvatske “Pocket Palma” snimio je remiks hita “Sutra” benda sličnog žanrovskog usmerenja – Lollobrigida, čiji je lider pevačica i svestrana umetnica – Ida Prester.

Iako su vokal i poruka ostali isti, ovoj pesmi su iz benda dali sasvim novi karakter u svom prepoznatljivom synth-wave stilu. Pesmu možete preslušati na: https://bfan.link/sutra

Ujedno je objavljen i video spot za pesmu, koja donosi pozitivne reakcije.

‘Oduševljena sam! Singl “Sutra” je jedna od naših najuspješnijih pjesama, nježna i optimistična. Original smo snimili u akustičnom aranžmanu, gotovo bez ikakvih efekata. U ovom izdanju postaje pravi klupski hit. Pocketici su baš majstori’‘, navodi Ida Prester povodom produktivne i uspešne saradnje.

Ova hrvatska muzičarka je autor muzike i teksta, dok je aranžman u rukama benda.

Režija, kamera i montaža je pripala Emiliji Stanišić, a Stefan Anđus je takođe radio montažu spota.


Ida Prester je inače jedna od najvrednijih muzičarki u doba korone, jer je snimila značajan broj singlova i spotova kao solistkinja i lider benda “Lollobrigida”.

Ivan Makragić


Nastaviće se ….

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here