Vredni i produktivni domaći muzičari u novom talasu pandemije (Vol. 16): Punom parom napred

Divno je kada se slede sopstveni principi, znači: Predaja i dalje ne postoji kao opcija

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Divno je kada se slede sopstveni principi, znači: Predaja i dalje ne postoji kao opcija


Da li ćemo uskoro završiti naš dugovečni serijal?
A šta ako vam kažemo da imamo spremna još tri teksta u ovoj nepreglednoj avanturi najvrednijih muzičkih umetnika iz Srbije i celog regiona, koji ne prestaju da rade u svojim studijima i privatnim domovima.

U prvom izvornom talasu kovida 19 zapisali smo 12 nastavaka ove priče i istakli one koji su na miru stvarali nove pesme, spotove, albume, vinil izdanja …
I nadali se iskreno da je to sve, i da smo ciklus te teme okončali.

Ipak, tema se na žalost nastavila, i mi u Novom talasu koji ne prestaje od juna 2020, kao pravi hroničari beležimo one koji neumorno stvaraju, jer im to niko ne sme nikada zabraniti.

Danas je posebno izdanje, gotovo identičan broj regionalnih bendova koliko i domaćih, što se retko kada desi, i gotovo sve danas pred vama su – PREMIJERE. Nismo ih pre zapisali, tako da izvolite uronite u ekskluzive!

Foto: Goranka Matić
1 PAKET ARANŽMAN:
Šarlo akrobata & Idoli & Električni orgazam

Remaster 2021 kultnog albuma
+ izlazak albuma na vinilu

Povodom jubileja 40 godina muzičkog pokreta Novi talas i istovremeno četiri decenije kultnog rok albuma “Paket aranžman” (1981) došlo je do noviteta koji su istinske rock sladokusce veoma obradovali: realizovan je remaster čitavog albuma u produkciji diskografske kuće Croatia Records, a takođe je izdavačka kompanija Mascom objavila album na vinilu januaru 2021.

Što bi neki rekli, “double guilty pleasure”, da se svi podsetimo izbora kultnih pesama kultnih bendova Šarlo akrobata & Idoli & Električni orgazam.

Neprežaljeni su nam otišli zauvek iz ovog sveta, a bili su deo te neprolazne veličine i muzičke baštine: Milan Mladenović, Vlada Divljan, Ivan Vdović Vd, Goran Čavajda Čavke, ali zato pesme barem uvek ostaju iste, neizbrisivi trag u vremenu i sećanju.Osim toga, značajan jubilej Novog talasa je u Beogradu za kratko vreme obeležen sa dve izložbe:“Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)”, autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu, kao i “Tako je talasao Novi talas” RTS klubu u okviru Beogradskog meseca fotografije.


Foto: Goran Vejvoda
Foto: Branislav Brian Rašić
U novom kulturnom centru RTS-a u zgradi Radio Beograda izloženo je više od 50 fotografija istaknutih rok fotografa sa ovih prostora: Goranke Matić, Brajana Rašića, Gorana Vejvode, Marija Krištofića, Dušana Mitića, Sande Hržić, Stojana Đorđevića.

Povodom četrdeset godina od originalnog objavljivanja, kompilacija „Paket aranžman“ je dostupna na vinilu, a na domaćem tržištu ovo izdanje može da se nabavi na isključivo MASCOMSTORE prodajnim mestima i na www.mascom.rs. 

Kompilacija „Beograd – Paket aranžman“ je 1981. godine, u velikom stilu na jugoslovensku rokenrol scenu, uvela beogradske novotalasne-pank rok sastave Idoli, Električni orgazam i Šarlo Akrobata.
Neprikosnoveno izdanje važi za jedno od najznačajnijih ikada u istoriji jugoslovenskog rokenrola, jer je suštinski promenilo tadašnju rok scenu i izvršilo ogroman uticaj na njeno stvaralaštvo u naredne dve decenije. 

Croatia Records je realizovala razne lyric video spotove za Električni orgazam što smo već prezentovali, a evo snimili su i novu verziju čuvene pesme “Ona se budi” by Šarlo Akrobata.

I naravno, uživajte u – celom albumu!

RIMTUTITUKI (1992)
– Pesma “Slušaj ‘vamo” (Mir, brate mir) – remaster 2021

Donekle sličan pokret “Paket aranžmanu” se pojavio deceniju kasnije – “Rimtutituki” (1992), gde su se spojili Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), Zoran Kostić Cane (Partibrejkers) i Milan Mladenović kao antiratni projekat.
Dana 8. marta davne 1992. godine, bez dozvole za javni nastup, članovi tri kultna benda – EKV, Električni Orgazam i Partibrejkers – kružili su u otvorenom kamionu beogradskim ulicama, delili singl, izvodili pesmu ,,Slušaj ‘vamo” i njenim refrenom ,,Mir, brate, mir” podigli glas protiv rata.

Nedavno se pojavila remaster audio i video verzija – spot ove numere, gde smo se podsetili svih aktera koji su tada ostavili traga.
Video je objavila Zadužbina Milana Mladenovića.

Rimtutituki su: Milan Mladenović, Srđan Gojković Gile, Zoran Kostić Cane, Goran Čavajda Čavke, Zoran Radomirović Švaba, Nebojša Antonijević Anton, Ljubomir Jovanović Jovec, Borko Petrović.
Muziku su komponovali – Anton, Gile i Cane na tekst Borka Petrovića i Caneta.
Snimao i miksovao je poznati producent Vladimir Negovanović, u januaru 1992. u studiju Pink u Zemunu, dok su video spot režirali Zoran Jovanović Kiki Zoran Amar (NTV Studio B).
3 STUTTGART ONLINE
Novi singl “Žao mi je
vinil izdanje albuma “Štutgart na vezi”

Čuveni alternativni rock sastav neobičnog naziva Stuttgart Online, nastao 2006. godine, bio je vredan tokom ovog svežijeg perioda pandemije, jer je objavio najnoviji singl “Žao mi je” za koji još uvek nije urađen spot, ali se desilo nešto drugo veoma neuobičajeno: novu pesmu su promovisali uživo tako što su je odsvirali u popularnoj emisiji “24 minuta sa Zoranom Kesićem”.

Bili smo kod Kesića, predstavili ploču i odsvirali novu pesmu”, kratko se na Facebook-u oglasio Bojan Slačala, frontmen ovog benda, kao i lider elektro noise pop rock benda Artan Lili.

Da, drugi novitet je diskografskog karaktera, odnosno objavili su ploču – vinil za njihov za sada poslednji album “Štutgart na vezi” (2018). Ukupno imaju tri izdanja, još i “Radost svakom domaćinstvu” (2009) i “Prava stvar” (2012).Uz Bojana Slačalu (bas gitara, vokal, autor pesama), ovaj trio čine Marko Barišić (bubanj, vokal) i Demir Ahmetović (bas-gitara, vokal).
Tokom pandemije grupa je objavila i singl-spot “Dok hodamo bosi” pre osam meseci.

Pesma “Žao mi je” može se čuti na bandcamp stranici benda: https://stuttgartonline.bandcamp.com 

Ploča je stigla baš na Praznik rada – 1. maja, za sve ljubitelje benda Stuttgart Online, a za fanove Artan Lilija, zna se da vežbaju momci i dama Romana Slačala pesme novog albuma, i očekuje se od već znanih 5, dobijemo barem još 5 numera do kraja ove godine.
Ali, to je neka druga priča i o njoj će biti više reči kada bude aktuelno.


VOID INN
Singl i spot “Dead Of Night”

Beogradski metal sastav Void Inn objavio je pesmu i spot “Dead Of Night” kao drugi singl sa njihovog aktuelnog izdanja “End This Game” koji je izašao u oktobru 2020. godine u jeku pandemije. 
Direktor fotografije video klipa je Branislav Pecaranin Bandži. 

Void Inn je hard rock/metal bend koji su osnovali2010. u Los Anđelesu Jelena Vujanović (vokal) i Siniša Pejović (gitara), a za to vreme su završavali studije na prestižnom Musicians Institutu u Holivudu. Izvornu postavu benda su još činili Kaspars Grinbergs i Enrique Hinojosa.
Stil i zvuk benda se može otkriti na tragu legendi – Black Sabbath, Alice in Chains, Tool, Danzig, Megadeth. 

Void Inn se ubrzo ističe razornim ženskim vokalom Jelene Vujanović i probija se na urbanoj L.A – rok i metal sceni po kultnim klubovima na Sunset Strip-u kao što su Whiskey a Go go, Rainbow, Key club, Viper room. Pesma “Last Exit For Lost” je bila prisutna na nekoliko internet radio stanica u S.A.D i Kanadi. Krajem 2011. bend se premešta u Beograd i dobija pojačanje u vidu nove ritam sekcije: Marko Đorić (bas gitara) i Nikola Cvetinović (bubnjevi).

Svirali su do sada u Beogradu u klubovima “Danguba”, “Bigz Scena”, “Zica”, splav “Knjaz”, “Blue moon”. Pored velikog broja autorskih numera na repertoaru benda mogu se naći i obrade njihovih omiljenih bendova i ikona –The Ramones, Iggy Pop … 

www.voidinn.com
Facebook www.facebook.com/voidinn
Instagram www.instagram.com/voidinn
5   DEJAN GVOZDEN
    Novi singlovi i spotovi “U tvojim očima” & “Svedok jutra” 

Frontmen jedne od najvećih pop grupa kod nas “Kristali” – Dejan Gvozden, na početku želi da razjasni da taj sastav i dalje postoji i radi, ali je zbog situacije sa pandemijom i svojom ranijom odlukom da se iz metropole preseli u manji grad, odlučio da se pozabavi svojim autorskim pesmama, koje oslikavaju njegov sadašnji život, misli i intimna osećanja.

Singlovi “U tvojim očima” i “Svedok jutra” u izdanju diskografske kuće Menart su se pojavili u zlokobno doba pandemije, kao produkt izolacije koja se desila svim muzičarima da ne smeju da nastupaju. Ali zato im ne sme niko zabraniti da stvaraju nove hitove.

Radujem se prvom solo albumu. Osećam da sam sazreo i kao čovek i kao muzičar i želim da se izrazim na način na koji to do sada nisam radio. Jedva čekam da svojoj publici predstavim nove,autorske pesme, ali pre svega želim da svi budemo zdravo, da što pre prođe pandemija, da bi smo se gledali i slušali uživo”, izjavio je Dejan Gvozden. 

Muzičar donosi osveženje na domaću muzičku scenu pesmom koja na prvo slušanje osvaja veoma zaraznom melodijom i primamljivim refrenom.

Prethodni singl “Svedok jutra” lepo je primljen od strane slušalaca, a zajedno sa novom kompozicijom “U tvojim očima” tek će krasiti studijski materijal.

Prvi singl je ljubavna pesma, koja govori o trenutku kada prepoznamo da osoba sa kojom smo poseduje sve kvalitete koje je čine stalnim partnerom i kada strast preraste u ozbiljniju i trajniju emociju.

Ipak, Dejan ne želi da generalizuje temu: “Tekst pesme može biti dvosmislen, poštujući umetničku slobodu, ostavio bih slušaocu da sam izabere. 

Žanr pesme “Svedok jutra” bih okarakterisao kao retro disko pop. Album koji spremam će biti pop-rock, naravno to je široko polje tako da možete da očekujete i čvršće i nežnije pesme”, objašnjava Dejan Gvozden. 

Mogli smo Dejana slušati pre pandemije na raznim zanimljivim svirkama kao što je u intimnom prostoru Metropolis music klubu u centru Beograda, nadamo se da će se ta praksa i nastaviti kada nam ovo zlo konačno već jednom prođe.


DEXTER
    Novi singl i spot “U tebi je”

Niška alternativna rock grupa Dexter, koja je ime dobila, pretpostavljamo prema naslovnom junaku kriminalističke zastrašujuće istoimene američke serije, izgleda da je veoma vredna kao na mlazni pogon tokom pandemije, jer svaki čas objavljuju nove singlove i kliopove, i tako je stigla na red pesme sa spotom – “U tebi je” koja će mnoge zaintrigirati.

Ovo je je treći singl sa njihovog aktuelnog albuma “Jevanđelje”, a skoro su imali premijeru i spota upravo za istoimenu numeru.
Pesma “U tebi je” može se naći na svim online platformama, a singl je sniman u Fatcat studiju u Nišu, producent albuma je Đorđe Hartl ,dok je za miks i master bio zadužen Bogdan Milošević.

Na albumu im je gostovala pevačica Sanja Vranić kao prateći vokal, inače prijateljica benda.
Video za numeru “U tebi je” efektima je ukrasio Marko Jocić, lokalnoj sceni poznatiji kao frontmen grupe “Marica i Testator”.
7 BILBOARD
Novi CD:  “Svaki minut je dragocen”
     
& singl i spot “Sanjajući budni”
    + 
singl “Poslednji Mohikanac” 

Posle 6 godina od prvog albuma, beogradska rok grupa Bilbord predstavlja novi album – “Svaki minut je dragocen”. 

Poslednji Mohikanac”, prvi singl sa ovog izdanja, objavljen 2020. godine, privukao je pažnju muzičke kritike I publike.
 
 “Sanjajući budni” je drugi singl sa albuma, a spot prezentuje estetiku ovog benda i vizuelnim elementima dočarava zvuk koji se može pronaći u 10 pesama sa ovog izdanja.
Za video muzički spot su bili zaduženi Nikola Bukumirić (kamera, montaža), Petar Perić (animacija) i Stefan Cekić (glumac). 


  


Muzičar Nicholas Nick McCabe, osnivač, gitarista i producent britanskog sastava The Verve i Black Submarine, prepoznao je težnju benda i kroz mastering izneo u prvi plan ono što čini okosnicu autentičnog izraza koji Bilbord ima.

Muzika Bilborda sadrži iskustvo i vreme koje su Petar Radović (tekstopisac, vokal, gitara, klavijature) i Nikola Simović (gitara, loop mašine, aranžman) proživeli tokom stvaranja ovog albuma.

Glavni dvojac Radović/Simović tokom stvaranja albuma “Svaki minut je dragocen” sarađivao je sa mnogo muzičara, da bi im se u radu pridružili Nikola Vidojević (Dingospo Dali) na bubnju, Gokhan Cebecioglu na bas gitari. 

  Menjanje članova, finansijski izazovi, kao i svima poznat život u izolaciji, uticali su na atmosferu koju donose pesme. Lična iskustva članova benda, u trenutku kada Jugošped nestaje, a Beograd gubi BIGZ, reflektuju se na tekstove, ali i na zvuk, koji je širi i bogatiji u odnosu na prvo izdanje.  

Samo odabranima će reči i muzika albuma postati deo svakodnevice u beskonačnim, ponavljanim slušanjima.  

To je to dragoceno vreme, to su minuti koji se broje. 

  


8  KORA
    Singl i spot “Krenem”

Beogradski bend Kora objavio je treći spot sa aktuelnog albuma „Kome da priznam“ (Menart), koji je izašao krajem pretprošle godine.
 Vizuelni identitet je tako dobila numera “Krenem”, jedna od najboljih pesama grupe.

 “Pesma „Krenem“ je, meni lično, najdraža sa našeg drugog, aktuelnog albuma. Zato smo se i potrudili da spot bude najbolji do sada, što mislim da smo i uspeli.”, kaže pevač i frontmen benda Kora – Goran Čamdžija. 

Spot je sniman na četiri lokacije i svaka nosi drugačiju poruku. Pored članova benda Kora u spotu glume Sonja Kovačev i u ulozi devojčice Ana Sabovljević. 

Prvo smo snimali u Beočinu, napuštenom Špicerovom dvorcu, čija je izvorna lepota došla posebno do izražaja u delovima spota u kojima se pojavljujemo Sonja Kovačev i ja. Zatim na splavu „Dve reke“ u toku noći punog meseca,  koji se vidi u daljini. Takođe, u prirodi su snimljena dva segmenta koji oslikavaju najnežnije momente pesme”, navodi on.

Siguran sam da nam je ovo najkreativnije video ostvarenje, s obzirom da smo koristili obilje kostima i atipične lokacije kako bi što više dočarali bajkovitost priče. Kao i tekst pesme “Krenem”, tako i spot ima višeslojno značenje, smisao i poetiku. Želja nam je bila da damo što više prostora slušaocima i gledaocima da kreiraju sopstvenu sliku o pesmi“, objasnio je lider benda.

 Spot je nastao kao rezultat dugogodišnje uspešne saradnje benda sa emisijom Bunt Bunt rok festivalom na čijem je prvom izdanju osvojio drugo mesto. Realizovan uz podršku Sokoja- Organizacije muzičkih autora Srbije.
  Autori spota su Branka Glavonjić i Marko Đukić, dok je kreativni tvorac fotografija iz spota Marko Đurić. 

9  JOZEF NAĐ
   Novi album “Twenty Twenty One”

Rođen u Pančevu, ali već 20 godina sa adresom u Bostonu, virtuoz na violini Jozef Nađ snimio je svoj treći album “Twenty Twenty One”, objavljen 1. januara 2021. godine.

Album predstavlja nastavak prethodna dva studijska materijala muzičara – “Digital World” i “Dark Green yet Blue”, a stručnjaci ocenjuju da “fanki violina ujeda rokerski žestoko”.
Realizacija miksa i masteringa albuma je urađena u Bostonu i Njujorku.

Zanimljiva je lista kolega sa kojima je muzičar sarađivao na novom albumu: džez pijanista Vasil HadžimanovVladimir Samardžić (bas gitara), Ivan Aleksijević, Vladan Milenković (klavijature), Filip Krumes (violina), Dušan Gnjidić (bubanj), njegov brat Lehel Nađ Milan Maksimović (duvačka sekcija) iz Srbije.
Iz Amerike na projektu su svirali Michael Clarke (bubanj), John Baboian (gitara), Džon John Hyde harmonika), Jerome Giancola Bruce Gertz/ (bas).

Oni koji me bliže poznaju znaju da imam posebnu ljubav prema gitari kao instrumentu, sticajem okolnosti sam imao zadovoljstvo da odsviram sve gitare na albumu, izuzev poslednje numere “Little Wing”, koja je snimljena uživo sa bendom”, ističe autor Nađ. 

Sniman je od marta do avgusta 2020, u mesecima kada su svi u svetu bili žestoko pogođeni pandemijom, a naravno i dalje se to ne stišava, tako i naslovi pesama reflektuju to vreme.

Album otvara numera “Fantastic Plastic”, fanki kompozicija sa emotivnim zaokretom ka rokerskom stilu, osećajnim i psihodeličnim “haosom” začinjen poetikom Pink Floyd-a.
Projekat donosi i prepoznatljive bluzerske fraze (“Clown Parade”, “Cabin Fever”) koje se transformišu u divlje i žestoke melodije u zanosnim klavirskim, gitarskim i violinskim solo pasažima.

Neke od numera predstavljaju ilustraciju lepih i srećnih dana koji tek dolaze (“LOL”,”Light That Shines”), sa verom u bolje sutra.
Fuzija popa, džez harmonija i melodija čini ove pesme jedinstvenim, dok u drugim fuzija džeza, roka i fanka idu zajedno u skladu.
Duvači donose neophodan začin R’n’B muzike 70-tih (“Optimistic”,”Loodilo”).

 “Volim fank, rok, pop, džez i sve što me inspiriše da budem bolji muzičar i kompozitor, jer u muzici uvek ima mesta da se nauči nešto novo ili obnovi gradivo, tako inspirišemo jedni druge celog života”, objasnio je virtuoz.
Pokušao sam sve to da ukombinujem u ovaj album i mislim da sam u tome uspeo”.  

Izvođenje pesme “Little Wing” Džimija Hendriksa zatvara ceo album, a snimljena je uživo u Portlandu u državi Maine, još oktobra 2018. godine.

Hendriks je jedan od mojih idola još od tinejdžerskih dana, tada me je privukla njegova prljava i glasna gitara, da bih kasnije to sagledao iz drugačijeg ugla”, zaključuje priču o svom trećem albumu umetnik Nađ.  


 

10  VRANE KAMENE
      Novi singl “Balkan”.

 Višestruko nagrađivani Beogradski alternativni garažni rock sastav Vrane kamene ovaj put donose ljubiteljima novi singl pod nazivom “Balkan”.

Spot je ujedno i najava za njihov predstojeći drugi po redu studijski album “Bezumlje i mrak” na kom vredno rade već neko vreme.
Bez dlake na jeziku sa jakim rifovima što je odavno već svojstveno za ovaj bend, Vrane kao i do sad nikog neće ostaviti ravnodušnim budući da su se u svom maniru u novoj pesmi pozabavile tragedijom naroda sa ovih prostora. 

– Ako ste do sada tvrdili da ste istinski ljubitelj Rock&Rolla, a pritom niste imali priliku da čujete Vrane kamene onda je itekako vreme da preispitate svoje stavove i poslušate nas, jer u nama ćete zasigurno pronači dobar deo sebe – poručio je frontmen benda, Aleksandar Pejčić. 

Za krajnje intrigantan i atraktivan spot zaslužni su Aleksandar Vuković(Black Falcon Films) i Aleksandar Karić, a jedna od atraktivnih lokacija u njemu je i čuvena “Vila maska” koja je otvorivši svoja vrata budućim gledaocima spota itekako doprinela da čitava priča bude još interesantnija i lepša.

 Vrane kamene i dalje kao bend nastavljaju da grabe uzlaznom putanjom uprkos Covid-19 situaciji i svojim fanovima najavljuju dosta novih pesama.  Svaka čast za volju, entuzijazam i upornost da se odupre zlokobnoj pošasti koja samo ume da odnosi živote.


11   KULISE
      Debi album -“Strpljen spašen”
      Spot za pesmu “Gledao sam jedan film”

 Bend “Kulise” iz Jagodine oformljen  je februara 2017. godine, a pod izvornim imenom Bob Rok (prema čuvenom liku iz stripa “Alan Ford”) nastupao je po mnogim festivalima, od kojih su najznačajniji: Zaječarska Gitarijada 2017 (drugo mesto po izboru publike), Bunt Rok Fest 2018, Majska gitarijada u Ljubičevu 2019. i finale na Festovom Demo Festu 2020. 

U međuvremenu, bend je promenio ime u Kulise,  a javnosti su se predstavili singlom “Gledao sam jedan film”, odnosno istoimenim spotom. 

Kulise svoj muzički pravac pronašle u kombinaciji rock i funk muzike, što reflektuju sve pesme sa veoma kompaktnog i zrelog debi albuma. 

Kulise u zvaničnom sastavu od početka čine: David Milošević (vokal, gitara), 

Dušan Stošić (gitara, vokal), David Stevanović (bas gitara), a oni su ujedno i osnivači grupe. 

  Tokom prethodne 2020. godine grupa je vredno radila na svom debi albumu, “Strpljen spašen”, na kome se nalazi deset pesama, a izašao je digitalno za kuću Menart. 


 


12   MECE
     Treći studijski album „I tata bi sine“

Beogradski rock’n’roll i hard rock bend Mece upravo je objavio treći studijski album „I tata bi sine“ u izdanju Menarta.

  Digitalni album podignut je na sve muzičke digitalne servise, a možete ga pronaći na linku:  https://backl.ink/143553744 

Mece postoje od 2012. godine, a do sada su objavili dva studijska autorska albuma –  „Ponekad i sunce ugreje pseću guzicu“ (2015) i „Dobro jutro, stres može da počne“ (2016).

 Bend je imao nastupe po različitim festivalima u Srbiji, a među najznačajnim su Zaječarska gitarijada (2015), Belgrade Beer Fest (2015), Moto skup Inđija (2014).

 Kako se i po naslovu albuma „I tata bi sine“ da zaključiti, MECE isporučuju 10 sirovih i energičnih rock pesama, sa naglaskom na humor i pozitivne vibracije, prema kultnoj replici iz filma “Ko to tamo peva?” Slobodana Šijana.

   Članovi benda su autori svih pesama, osim pesme “Plašim se “, za koju je tekst napisao legendarni roker – Bora Đorđević ili Bora Čorba.

 MECE su: Nikola Milenković-bas, Pedja Milošević-vokal, Slaviša Arsić-gitara, Saša Mihajlović –bubnjevi. 

13  HYDROGEN
     EP “En Route”

Hydrogen, alternativni rok bend iz Novog Sada nedavno je izdao novi EP “En Route”.  Materijal sadrži 4 pesme koje obuhvataju širok dijapazon rok žanrova, sve od garage, pa do indie roka, sa raznim nijansama između – ali sve sa autentičnim, autorskim, originalnim pečatom.

Sav aranžman, produkciju i mix su radili sami, snimajući sve u stanu (na sreću
njihovih komšija, kako duhovito dodaju), od instrumenata i vokala pa do šibica i drugih ambijentalnih efekata.

Veoma smo ponosni kako je En Route ispao i oduševljeni smo brojem pozitivnih komentara, kao i činjenicom da su nas puštali na domaćim i stranim radio stanicama. Rečeno nam je da zvučimo kao mešavina REM-a, Green Day-a, Bloc Party-a i Strokes-a”, kažu članovi novosadske grupe.
 14 PACIFIK
     
Novi singl i spot „Prazne godine“
& obrada svoje pesme “Led” 

Nakon objavljenih singlova „Led“, „Tvoj dlan“ od pre nekoliko godina, sastav iz Beograda – Pacifik se vraća novim singlom i spotom „Prazne godine“.
 Sve tri pesme naći će se na digitalnom EP izdanju koje će izaći naredne godine, a koje se nadovezuje na prvi album grupe Pacifik – “Susret”  (Menart 2015).

 Pacifik , odnosno kantautor Željko Markuš, nastavlja izabranim muzičkim pravcem, koji sam definiše kao rock americana, a čini se da je pesma „Prazne godine“, čiji je autor i kompozitor, tematski  dobro uklapa u sadašnju, globalnu, fizičku i mentalnu teskobu.
 

Pesma je lična, namerno iz prvog lica mada je tema opšta, a to je suočavanje sa činjenicom da nam je život doneo mnogo praznih godina. Godina iz kojih nemamo vredna sećanja ili još gore imamo sećanja koja potiskujemo. Čini mi se da mnogo mojih vršnjaka nije uspelo da ostvari neke svoje snove i ambicije. Ni ja se ne osećam ostvareno pa je ovo neka vrsta peispitivanja…“, iskren je Željko Markuš i nastavlja …
  “Spot je radio Miodrag Ilić kao i većinu spotova za moj Pacifik („Kap“, “Led”) šta reći osim da se dobro razumemo, lepo radimo”, zaključio je on.

Proletos, Željko Markuš je napravio muzički eksperiment, u saradnji sa Branislavom Joković Banom, kada su zajedno uradili obradu Pacifikove kompozicje „Led“.
  Oboje su najavili i novu saradnju u skorijoj budućnosti.

 Buduće digitalno EP izdanje Pacifik će zaokružiti, još jednom pesmom, koju će objaviti početkom naredne godine, a u pitanju je obrada  grupe Kristali, čiji je Željko ko-osnivač.


REGION

 1 GRAD
Novi singl “Deset”

Legendarna rock institucija iz Rijeke – grupa Grad se novim singlom ‘Deset‘ vraća na scenu posle 12 godina diskografske pauze. 

Priča je započela kada su 35. godišnjicu 2020. obeležili velikim slavljeničkim koncertom na zatvaranju manifestacije Riječka zvečka. 

Podstaknuti uspešnim nastupom su početkom ove godine ušli u GIS studio i sa producentom Matejom Zecom snimili nekoliko novih pesama uživo, i upravo je sa tih sessiona izdvojena pesma ‘Deset’ kao novi povratnički singl.

 ‘Deset’ nosi prepoznatljive karakteristike grupe – upečatljivu vokalnu interpretaciju Deana Škaljca, gitarsku ‘vožnju’ Orijena Modrušana i Igora Stevanovića Stiva, snažnu i uigranu podršku nove ritam sekcije basiste Sergeja Hofmana (Turisti) i Branko Kovačić  (Jonathan) na bubnjevima.

 Dugu karijeru Grad je započeo 1985. godine, te se vrlo brzo etablirao kao jedan od najboljih novih bendova rock scene, a te godine su na jugoslovenske pozornice stigli i Let 3, Fit, Ogledala, Cacadou Look. 

Foto | Damir Krizmanić Kriza Objavljivanje debi albuma “Ljudi” (Nema Problema 1991), “Novi list” je proglasio “jednim od najvažnijih događaja u istoriji riječke scene”, a na njemu su najbolje pesme iz dotadašnjeg opusa Grada – ‘Vodi me’, ‘Zid’, ‘Ima li nešto’.

 Njihova muzika je bila energični novotalasni rock, a među hitovima koji su i dan danas prepoznati kao neka od najvažnijih dela riječke i šire scene su ‘Riječi’, ‘Eni’, ‘Nebo’ i “America”. 

Grad je bio jedna od važnih karika na riječkoj rock sceni čiji je uticaj i danas neizbrisiv, što najbolje opisuje jedna od njihovih definicija: Grad nije bend, Grad je dijagnoza”.
Novim singlom spremni su za novu etapu karijere, čekaju prvu priliku da nove pesme predstave uživo konačno pred publikom.


 
2   SACHER
     Singl i spot “Nema repete” 

Pesma neobičnog naziva “Nema repete” je šesti singl sa Sacherovog albuma “Biser, ambra, jantar” (Dallas Records 2020). 

“Volim staviti u istu priču stvari koje izgledaju suprotne: muško –žensko, šum – ton, noć – dan, yin – yang. Dijalektika. Vive la différence.” – poručuje o novom singlu Sacher, a spomenutu radost življenja zaokružuju ples velikog točka, Sputnika, Volkswagena, delfina i letećih mlinova u animiranom spotu Branke Sacher. 

Uz članove Sacherovog benda, Miljana Bakića, Ivana Beuca, Dragana Brkljačića i Filipa Riđičkog, u pesmi ‘Nema repete’ gostovao je Robert Lovrić (flauta, koji je sa Sacherom sarađivao još na kultnom albumu “Treći svijet” Haustora (pesme ‘Treći svijet’ i ‘Skriven iza lažnih imena’), preko albuma “Bez tišine” Vještica (‘Nema mjesta suzama’) i ovog na kome svira u pesmama ”Nema repete”, ”Samo ljubav” i ”Vidaj rane, curica”. A njegovo umeće ćemo čuti i na  albumu “Bas kapital” koji se upravo dovršava.

Na samom početkui pandemije 2020. Sacher je u etapama objavioi već pet singlova – spotova, te hajde da se i njih podsetimo, odnosno kod nas ih gledamo premijerno: “Nejdi”, “Samo ljubav”, “Mornar” (koji je izneverio more)”, “Vrijeme stalo” i “Mene nisi nikad volila”.


Foto | Borislav Pešić Blagoja  
3  MRAVE BROJIM 
Debi album “Zemlja Kamenog Bizona”

 U svojevrsnom riječkom crtaću, grupa Mrave Brojim je na poslednjoj “Stanici” prema Zemlji Kamenog Bizona. 

Posle do sada objavljenih pesama Moje pleme, Alkohol i Tijelo na Stanici ćemo dočekati izlazak debi albuma “Zemlja Kamenog Bizona” narandžastog art kolektiva Mrave brojim. 

Stanica je mesto gde zastaneš, razmisliš, obradiš prikupljene podatke, doneseš odluku i deluješ. ‘Krenuti ili ostati ? Linija 5, 7 ili 32? Bus ili vlak? Ostati na rivi i mahati putnicima ili u zadnjim sekundama uskočiti na brod s četkicom za zube u džepu? Gdje je taj ulaz u Zemlju Kamenog Bizona  Pogledajte ovaj video spot i potražite odgovor.’‘ – poručuju Mrave Brojim.

 Spot je rađen kombinacijom različitih tehnika, od klasičnog video zapisa do foto i kompjuterske cut-out animacije. Radnja je na neki način smeštena u Rijeku i video spot je riječki crtać, a glavni protagonista je Kralj s jajima na oko – kralj nečega, negdje, sada, jednom, nekada ili nikada.

 Autor muzike, teksta i video spota je Gospođo pitomi, a “Stanicu” su realizovali Mrave brojim koje sa Gospođom Pitomim čine još Sunce Mamino, Gospodin Morski i Zoki Oktava.  4    ANTONIJA ŠERIĆ TONKA & MARIJAN BAN 
Singl i spot “Srce se ne predaje”  

Muzički tandem Antonija Šerić Tonka & Marijan Ban predstavljaju baladu ‘Srce se ne predaje’ (Dallas Records).  

Tonka je iz sastava Pavel, a Marijan Ban je bio svojevremeno pevač sastava “Daleka obala”. 

   Svoj radijski život ova pesma je započela krajem 2020. godine i sada je dobila video ekranizaciju u produkciji kuće “Mistični Barbarizam”, a glavnu ulogu je preuzeo Vili Gobac.

 ‘’Unatoč okolnostima, htjeli smo da pjesma ima i video koji će je dodatno približiti publici. Ovaj je spot dočarao Skansijevu prvotnu ideju kad je pjesma tek bila u začecima. Simbolika nemoguće i neostvarene ljubavi koja ipak nađe svoj put i povezuje srca, unatoč preprekama.’’ – poručila je Antonija Šerić Tonka. 

  


Za ‘Srce se ne predaje’ Srđan Sekulović Skansi je uradio tekst, muziku, aranžman i produkciju. Kaže da  je dugo priprema, ali kako joj i naslov tvrdi – nije se predala.

 “Kad sam prvi put čuja ‘Srce se ne predaje’ ostao sam na neki način šokiran jer sam u njoj čuo jednu radost, jedno veselje koje čovik nosi sa sobom kada ga vodi srce, kada ga vodi ljubav. Uspili smo Tonka i ja na najbolji mogući način prinit te pozitivne vibracije u tu pesmu koja je zapakirana u jedan, ajmo reć mračni paket, ambalažu, ali u svakom slučaju san jako sretan šta je ovako ispala i šta ovako zvuči i nadam se da će ljudi koji je slušaju bit sretni.” – rekao je Ban. 

Velika mi je čast s Banom dijeliti pjesmu. Skansi je napisao divnu baladu o neostvarenoj ljubavi koja me dotakla i u kojoj sam se našla. Banova interpretacija je dramatična, životna, filmska pa se nadam da sam uspjela popratiti svojim vokalom. Zahvalna dečkima – Skansiju i Banu što su me pozvali da snimam s njima. Za mene je ovo jedan savršeni izlet van Pavela. Imala sam nekoliko želja za duetima, a Ban je definitivno bio među njima’’ – navela je Tonka. 


5   BRAIN HOLIDAYS
    Album “Jamaican Connection”
   
& singl “Petar Pan”  

   Hrvatski rege sastav “Brain Holidays” predstavlja CD “Jamaican Connection”, album snimljen na Jamajci u Tuff Gong studiju 

Početkom 2020. kada je godina izgledala perspektivno, Brain Holidays su ostvarili dugogodišnji san. Povodom 20-godišnjice rada su otputovali na Jamajku, održali koncert u Kingstonu i snimili svoj peti album.

  Radili su u Tuff Gong studiju koji je osnovao Bob Marley, a danas je u vlasništvu njegove porodice. Iz tog studija je izašlo mnogo legendarnih izdanja. Tom nizu se pridružio album “Jamaican Connection” koji je je 11. decembra 2020. objavila diskografska kuća Dallas Records.

Na albumu su ugostili jamajčansku pevačicu Italee, sa kojom su početkom ove godine objavili dobro ocenjen singl “Petar Pan”. Na ovom putovanju nije ostvarena jednosmerna saradnja, već su u međuvremenu radili sa Italee na materijalima za njen album.
Takođe, snimili su i zapaženu pesmu “Hladan kao led”, ali i druge numere & spotove tokom karantina – “Kuća puna ritma” sa Bricom, “Vreme je” – kao gosti umetnika Igor Vince i Horsman Coyote

  Po povratku u Zagreb u goste su pozvali Sašu Antića  (TBF), Kandžiju i Bricu da svojim specifičnim rimama daju doprinos novim pesmama.


  

Beogradskog multiinstrumentalistu Hornsmana Coyota (Nemanja Kojić Kojot – Eyesburn) su sreli na Jamajci pa je deonicama na trombonu dodatno obogatio upečatljiv reggae zvuk Brain Holidaysa. Na albumu su svoj pečat ostavili i Danko Krznarić na klavijaturama, Marko Borić na udaraljkama, Tina Bukić na pratećim vokalima i Domagoj Tafra na gitari.

Za snimanje albuma u Tuff Gongu bio je zadužen Roland McDermott koji je radio na velikom broju vrlo zapaženih svetskih reggae izdanja u prethodnih dvadesetak godina. Na albumu su i pesme “Na put” i “Away” koje su ranije snimili u RSL studiju u Novom Mestu.

Produkciju i miks potpisuje osnivač i frontmen benda Marko Gaćina, a za mastering je bio zadužen Krunoslav Licitar iz Red Records studija.
 
vokali | Marko Gaćina, Italee Watson, Kandžija, Saša Antić, Alen Strmotić
bubnjevi | Borna Bevanda, Ivan Perković
bass | Tomislav Skoblar
klavijature | Magda Mas, Danko Krznarić
gitare | Marko Gaćina, Domagoj Tafra
saksofon | Marko Gudelj
truba | Ivan Perković
trombon | Nemanja Kojić (Hornsman Coyote)
udaraljke | Marko Borić, Borna Bevanda 

6   MR. LEE & IVANESKY 
Singl ‘A good actor’ 

Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle su u zajedničkom stvaralaštvu prepoznatljivi kao Mr. Lee & Ivanesky. Njihova ljubavna veza i produktivnost iste, inspiracija je svima koji ih dobro poznaju. Pomalo suluda, ali neumoljivo prisutna želja agencije Wedding2Book za organizaciju venčanja iz Rijeke bila je da ih najzad privedu “pred oltar”.  Mrle i Ivanka su se prvo upitali šta imaju od toga, ali izgleda da su dobili više od očekivanog.
Rezultat je pesma i spot – “A good actor” (Dallas records).

 “Dobili smo prvenstveno spot, prekrasnu priču ispričanu jednog popodneva u San Canzianu s predivnom ekipom, a sinkro plesačice u bazenu su pjesmu i spot digle na razinu sna koji sam jednom sanjala kao rekreativna plivačica” – rekla je Ivanka. 

Njihovo početno odbijanje zaključeno je kompromisnim rešenjem: učinite nas koordinatorima venčanja u kome nismo u glavnoj ulozi, pokušajte da nam dočarate čin sklapanja braka kao nešto što istinski želimo da učinimo, nagovorite nas uz sliku i ton. Sa albuma ‘Sailor’ Mr. Lee & IvaneSky, odabrana je ‘A good actor’, nastala kao melanholična ljubavna pesma rastanka, ali je u ovoj priči sve samo o rastanku.

Zahvaljujući priznatom slovenačkom art direktoru Saši Hessu, realizovano je i snimljeno bajkovito venčanje sa emotivnim i temperamentnim nabojima koje ono nosi uz podlogu pesme “A good actor”. Spot za istoimenu pesmu je postao inspiracija za organizaciju njihovog venčanja – posle 10 godina, Ivanka i Mrle su odlučili da se uzmu.
 

Nisam nikad razmišljao o vjenčanju, ali snimanje reklamnog spota za agenciju i daljnja suradnja su nas potaknuli na to. Bio bi to više kao neki tulum, došlo bi oko tisuću ljudi. Ma stvarno bismo napravili pravi show. I to smo sve planirali ovo ljeto, ali Stožer je onda izdao nove mjere i zabranio velika okupljanja pa smo znali da ništa od toga” – rekao je Mrle. 

Osim za ‘A good actor’ sa rediteljem Sašom Hessom su snimili spotove za pesme ‘Sailor’ i Pirandellove Gigante. Kako kaže Mrle kroz onjih je zavodio Ivanku, a sve je to radio da bi li mu postala žena.

 ’Jako puno sam se namučio oko svih tih stvari ne bi li joj se svidio,  ludo sam vozio carusel oko nje, unajmio džokeja koji me učio jahati kroz plitko more Krka, ne bi li je fascinirao svojim jahanjem i svojom kaubojštinom, vodio je u lunapark, zakupio ministarstvo, orkestar, produkcijsku kuću, jednog od najboljih europskih fotografa Sašu Hessa. Imamo toliko materijala da bismo mogli napraviti još spotova, ali onda smo stali i posvetili se planiranju našeg vjenčanja’’ – rekao je Mrle. 
7   LUKA NIŽETIĆ 
Singl “Ka more je život” 

Splitski muzičar Luka Nižetić je izbacio novu pesmu ‘Ka more je život‘, ujedno i četvrti singl sa nadolazećeg petog albuma.

 ‘Dugo sam čekao na ovu pjesmu, punih 15 godina.
Nešto je drugačija od mojih dosadašnjih prepoznatljivih veselih i ritmičnih uradaka. Vrlo sam ju doživio emotivno i blisko mom trenutnom životnom iskustvu. Našao sam se u tekstu koji na prvu okupira pažnju i vjerujem kako će se i ostali poistovjetiti s njom, izjavio je Luka.

  
Uz ništa slabiju melodiju uvjeren sam kako će među slušateljima pobudit razne osjećaje, kako sreće, sjete, prolaznosti, tako i uvijek potrebnog optimizma. Zahvalan sam Mariju Mihaljeviću što mi je ukazao povjerenje i napisao mi možda i pjesmu karijere. Vrlo sam ju osobno doživio i potrudio se u nju utkati zadnji atom svojih emocija. Ova pjesma jednostavno u malo riječi opisuje naše živote‘, zaključio je Luka. Nakon Lukinih hitova ‘Ludilo brale’ i ‘Ae’, koje su obeležile poslednja dva leta, saradnja sa Marijem Mihaljevićem nastavlja se i na novoj pesmi za koju je priznati kantautor uradio muziku i tekst. 

”Ka more je život’ se dogodila, ne znam da li mi je došla iz srca, duše ili s neba, dal’ sam ju uopće napisao ili sam se samo uključio na neki božanski kanal. Nikada nisam osjetio, slušajući snimku, toliku sinergiju teksta, muzike i veličanstvenog aranžmana’ kaže Mario. 

A za aranžman je zaslužan dvojac renomiranih autora – Branimir Mihaljević i vrsni gitarista Ante Gelo. 

Za spot je rediteljka Sandra Mihaljević iskoristila pejzaže kršne Like, nadrealne lokacije ostrva Pag i pitome predele okoline Zaprešića. 
 

8     SAŠA ANTIĆ kao ALEJUANDRO BUENDIJA 

      Novi solo album “Škrinja”
     & spot za pesmu “Gang Bang 2020”  

Jedan od najboljih hrvatskih kantautora i vispreni društveni hroničar Saša Antić kao Alejuandro Buendija predstavlja novi solo album “Škrinja”. I upravo ta škrinja donosi pravo blago singlova koje obeležavaju aktuelni tekstovi, duhovite asocijacije i nadrealna rešenja.

Album je završen tokom karantina i policijskog časa tokom pandemije.
Od trinaest pesama, javnost je već upoznata sa singlovima “Kornjača” i “Čepić” koji je u live formi sa koncerta u Tvornici.
Škrinja je nastala jednostavno. Htio sam realizirati neke muzičke ideje u stilovima u koje nisam dosad ulazio i zadovoljan sam kako je to ispalo. Također na par pjesama sam više nego inače radio na interpretaciji i gađao pravu nijansu emocije”, naglašava Saša Antić.

U sklopu live stream predstavljanja albuma na Dallasovim Facebook i YouTube stranicama, predstavljen je i spot za pesmu “Gang Bang 2020” u režiji Dragana Đokića i produkciji Studija Baranda. Spot je sniman na ulicama Splita i prati tužnu sudbinu člana nekad vrlo popularnog sastava koji se, pritisnut okolnostima u okrutnom svetu muzičke industrije, nepromišljeno upušta u kriminalne radnje. To je naravno Alejuandro koji se nepromišljeno prepušta rizicima.

Ekipa projekta je sledeća:
glazba, tekst, aranžman, produkcija | Aleksandar Antić 
scenario, režija, montaža | Dragan Đokić 
kamera | Milan Latković 

9   Lado Bartoniček & Matilda Krulder       
Singlovi i spotovi “I am” & “Sink to Me”

Leto 2020. će mnogi pamtiti po ne tako dobrim stvarima, ali uprkos svemu, dogodile su se i zanimljive priče. Jedna takva dolazi iz Rijeke.

 Muzičar Lado Bartoniček iz sastava Atmospheric je leta 2020. upoznao mladu autorku iz Kalifornije Matildu Krulder.
 Opuštena atmosfera, pozitivni ljudi, gitare, vokali i energija koja trenutno obuzima, stvorili su predivnu pesmu “I am”.
 Lado i Matilda su se odmah prepoznali, a njegova muzika i njen tekst su nastali u dahu. 

 Matilda Krulder je u muzici i sa muzikom od malih nogu. Šest godina je učila operu i vokalni program za mlade umetnike Univerziteta u Bostonu.
  Jazz koji je počela da svira u mladosti joj je ostao omiljeni žanr za pevanje. Paralelno komponuje i izvodi svoju muziku. Strast i cilj su joj korišćenje muzike i umetnosti za širenje komunikacije i razumevanja među različitim kulturama.

 “Nevjerovatno kako smo si glazbeno kliknuli! Bio sam kod prijateljice sa društvom. U jednom trenu slušali smo neke moje pjesme i zabavljali se. Matilda, koju nisam do tada poznavao, pridružila nam se sa svojom gitarom i nastavili smo zajedno. U jednoj improvizaciji neke moje melodije Matilda je napisala stihove i duet je bio gotov. Ubrzo nakon toga, u svega par dana sam napravio pjesmu, snimili smo vokale i video spot. Bilo je baš inspirativno i zabavno glazbeno iskustvo.”  ispričao je Lado. 

Osim balade “I Am”, ovaj tandem je očito bio još nadahnut, te su snimili i duet “Sink to Me”.

10   DIY (do it yourself)
Projekat – kompilacija “Nije se desilo”

Šta rade DIY (do it yourself) muzičari kada se desi pandemija i kada ne mogu da sviraju po celom svetu za bedne honorare i nikakve uslove? Isto što su radili i pre pandemije – samo će sada svirati u svojim podrumima i nastaviti da snimaju pesme sumnjivog tehničkog kvaliteta, ali i početi online saradnju sa drugim sličnim ljudima i čekati da svet nastavi da se kotrlja dalje na uobičajen način. Pank je način života, žanrovi ne postoje, a muzika daje smisao čak i kada sve izgleda da se raspada. 

Nebojša Kuzmanović (gitarista grupe Roza, ex Mnjenje, ex Unison) tokom prvih nekoliko meseci pandemije dobio je ideju, a onda je krenuo da istu realizuje i epilog je kompilacija “Nije se desilo” na kojoj 19 izvođača svih žanrova iz regiona i udaljenih zemalja svira za svoju dušu i zato što ih to definiše kao ljudska bića.

  Diskografske kuće koje često rade zajedno – Pop Depresija i Kišobran imaju tu čast da vam predstave kompilaciju u digitalnom obliku na bandcampu i Youtube-u na svim ostalim virtualnim platformama, sada na proleće i na kaseti u limitiranom tiražu. 

Ideja se rodila u sred prvog lockdowna, valjda je trebalo raditi nešto pametno osim posla na daljinu. Nije da nisam zažalio više puta zbog toga, ali sam provalio da nemam kontrolu nad procesom”, započinje priču Kuzmanović.

“Jedno veče je bio Nebojša koji cima bendove, objašnjava šta kako gde čime zašto, sledeće veče je bio Nebojša koji se pita šta mu je to sve trebalo u životu, i ne zna kako će sve to privesti kraju i realizovati. I tako u krug. Fazon je bio u izboru meni gotivnih regionalnih (i šire) bendova, i to onih koji uslovno rečeno spadaju u drugu ligu po zastupljenosti po alternativnim / mejnstrim medijima, ne po kvalitetu, plus uslov da se meni sviđa”, objasnio je muzičar.

Drugi uslov je bio da je materijal nov ili neobjavljen do sada i taj kriterijum je ispoštovan u 90% slučajeva, uz mestimično gledanje kroz prste. U kombinaciji je bilo još par bendova koje sam želeo da imam na kompilaciji, ali na žalost nisu bili u prilici da sarađuju u tom trenutku,” otkrio je Kuzmanović.

 https://popdepression.bandcamp.com/album/razni-izvo-a-i-nije-se-desilo

Na albumu su nalaze nove i do sada neobjavljene pesme grupa i solista kao što su: Roza (SRB), Atanasoski, Manevski, Krstev (MKD), ### (HR), Neon Lies (HR), ИСКРА (MKD), Zarkoff (HR), Vukašin Đelić (SRB), džezbollah (SRB), Girls next Gulag (SRB), Blood Knuckles (CRO), Mars Flowers (SRB), Casillas (SRB), Zamišljeni likovi i nepravda (CRO), Wooden Ambulance (SRB), Rush to Relax (SLO), Goran Lončarević (SRB), Migrän (FRA), Boris Milić (USA) i Esteban Gabridge (SRB). 

11 ZOSTER
    Novi spot i singl “Treba mi keš”

Rege pop grupa Zoster iz Mostara objavila je video spot za pesmu “Treba mi keš”, koja je drugi singl sa njihovog novog albuma “Najgori”.
Muziku i tekst potpisuje frontmen grupe Mario Knezović, a aranžman Adis Sirbubalo. Video spot za pesmu je radio vizualni umetnik iz Sarajeva Enis Čišić. 

Album “Najgori” imaće 10 pesama koje su koncepcijski povezane. Ovim singlom Zoster, inače osnovan 2000. godine, otkriva svog protagonistu i slaže mozaik albuma koji bi trebao ugledati svetlo dana  krajem 2021. godine.

Zoster je prošle godine potpisao ekskluzivni ugovor sa diskografskom kompanijom Croatia Records za izdavanje albuma „Najgori” koji je sniman u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru i u studiju Baraka u istom gradu.
Nastaviće se …

Ivan Makragić

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket