Vredni i produktivni domaći muzičari u novim talasima pandemije (Vol. 21)

Nova godina nam je na pragu, i situacija je neizvesna za pravilno funkicionisanje

0
Reklama


Nova godina nam je na pragu, i situacija je neizvesna za pravilno funkicionisanjeStigli smo do kraja druge mučne godine zaredom …

Pandemija ne samo da odnosi živote običnih ljudi, dramskih, muzičkih, likovnih, književnih umetnika, već ne dozvoljava svima da podjednako rade .

Nimalo fer igra ni borba, a eto nekako pokušavaju svi oni – muzičari rok i pop žanra da se izbore i isplivaju sa novim projektima, singlovima, albžumima, spoitovima, obradama.

Nadamo se da se bliži kraj ove agonije, te da naš serijal neće imati takav naslov.
1) NEVERNE BEBE
Nova verzija spota i aranžmana za pesmu “Dvoje”


Pop rok grupa ,,Neverne bebe”, nakon rimejka pesama ,,1000 godina”, ,,Dabogda lažem” i ,,Kiša” u okviru projekta “Up2Date”, objavila je spot za novu verziju čuvene numere ,,Dvoje”.

Bez mnogo reči, a sa mnogo emocija. Uživajte, jer ljubav je jedina konstanta u ovom Svemiru”, piše na zvaničnoj Facebook stranici “Nevernih beba”, koji su u periodu pandemije veoma vredni u snimanju muzičkih spotova.

Originalna verzija kompozicije “Dvoje” se nalazi na drugom studijskom albumu ,Neverne bebe II” (1997), i otpevali su je frontmen benda Milan Đurđević i tadašnja pevačica Gorica Ponjavić.

Autor teksta, muzike i aranžmana je Milan Đurđević, inače kompletan autor gotovo svih pesama svog benda, koji postoji već 28 godina.


Rimejk verziju sa pečatom današnjeg trenutka, ali sa brižljivo sačuvanom prepoznatljivom emocijom pesme, donose ponovo Milan Đurđević i Jelena Pudar Marković, jedan od najboljih ženskih vokala, prisutna u diskografiji od četvrtog albuma benda – “Neverne bebe IV – Dvoje – The Best Of” (2003).
Pesma “Dvoje” svojevremeno je proglašena za „Hit decenije“.

Muzičku produkciju nove verzije pesme potpisali su Milan Đurđević i Ivan Vlatković, video produkciju ,,Hi Fi centar” i ,,Neverne bebe”, a režiser je Vuk Protić, poznat po režiranju spotova mnogih grupa, kao što je u poslednje vreme alternativni bend “E-Play”.

Bend “Neverne bebe” očekuje izdavanje osmog studijskog albuma, koji se priprema godinama, čije je objavljivanje stalo usled pandemije, kao i premijera dokumentarnog filma o njima iz tri nastavka, za produkciju Radio televizije Srbije (RTS).

I da se zna, pre studijskog albuma na proleće 2022, Neverne bebe će obradovati svoju vernu publiku i sa albumom novih verzija svojih pesama, upravo „Up2Date“.
2) ANA STANIĆ
Maksi singl “Moja Nova godina”

Ana Stanić je objavila maksi singl “Moja Nova godina” sa tri nove autorske novogodišnje pesme. – “Božićno jutro”, “Ti i ja” i “Noći ledena”.

Inspirisana tradicijom mnogih svetskih muzičkih zvezda da objavljuju božićne albume, a željna da tako nešto postoji i kod nas, naročito u ovo sumorno vreme kada je praznična euforija sve manje prisutna, okupila je veliki broj jakih muzičara i kroz navedene tri pesme dala svoj doprinos podizanju  novogodiśnjeg uzbuđenja i prevazilaženju praznične teskobe.

Autor muzike i koautor tekstova je Ana, dok su aranžmane radili Ivan Ilić, Vukašin Marković i Mladen Pecović.


Već neko vreme želim da objavim ovako nešto i presrećna sam što je napokon tu, naročito jer su sada praznici skoro obesmišljeni, a šta će pre da nas spasi nego mašta i magija. Dug i složen rad je iza mene jer je ovo poseban muzički i tekstualni pravac, ali na kraju sam, uz pomoć divnih muzičara sa kojima sam sarađivala, uspela da napravim 3 pesme različitog raspoloženja, ali sa zajedničkom emocijom topline, nade i ljubavi”, izjavila je veoma zadovoljna Ana.

Neposredno pre pandemije, tokom 2019. godine muzičarka je objavila prethodni maksi singl naziva „Izgubljeno proleće” sa tadašnje tri nove pesme – balade: „Dužan si mi ostao”, „Slepo” i „Bolesni”, a pre toga jedan eksplozivan singl „Holivud”.

Foto: Sara Apostolović
Foto: Darko Ilić
3 DRAGI JELIĆ
Spot i pesma “Zagledan” za Fondaciju “Plan B”


Snimljena je tokom novembra nova pesma humanitarne Fondacije “Plan B” pod nazivom „Zagledan“ koju je otpevao čuveni Dragi Jelić, jedan od braće frontmena dugovečnog rok sastava “YU Grupa”, na tekst Zvonimira Đukića Đuleta, lidera benda “Van Gogh”.

Ova pesma je veoma posebna i potpuno drugačija od onoga što radim sa svojom “Yu Grupom”. Bio je izazov otpevati pesmu koju je komponovao Zoran Konević na tekst Zvonimira Đukića Đuleta”, prvi su utisci Dragija Jelića.

“Humana ideja PLANA B je jedinstvena na ovim prostorima. Verujem da će svojim delovanjem pomoći ugroženim kolegama. Ubeđen sam da će se kompanije i pojedinci odazvati pozivu i da će se priključiti misiji Fondacije. Svi pričamo o humanosti i dobročinstvu, a ovo je jedan od načina da te priče pretočimo u nešto konkretno“, naglasio je gitarista i pevač Jelić.

Ovim je predstavljena druga pesma sa budućeg albuma ove Fondacije koja nosi podnaslov “Zajedno”, jer je nedavno promovisana solo pesma i spot od Đuleta – “Zrno čarolije”, koju je snimio bez matičnog rok benda “Van Gogh”.


Kako su naveli iz ove Fondacije, danas živimo u vremenu punom izazova, globalna pandemija se ne stišava i dalje, pri čemu se svet nalazi u materijalnoj i u krizi saosećanja.
Marginalizovane, ugrožene društvene grupe su sada u potpunosti skrajnute, pojedine profesije obesmišljene, a mnogi su prepušteni sami sebi.

Fondaciju “Plan B” osnovao je i osmislio muzičar Zoran Konević, koji već dugo živi u inostranstvu, i godinama unazad pomaže kolegama kojima je potrebna pomoć, jer su se našli u nerešivim situacijama. Tako je nastala inicijativa o pokretanju Fondacije koja bi u tim situacijama, prikupljenim sredstvima, pomagala profesionalnim rokenrol i pop muzičarima.

Sama ideja je realizovana upravo sa ciljem da se svojim delovanjem pomogne jednoj od tih ugroženih grupa.


Važnost ovakve inicijative prepoznali su mnogi značajni muzičari iz čitavog regiona: spomenuti Zvonimir Đukić Đule i Dragi Jelić, Dejan Cukić, Maya Sar, Dado Topić, Alen Islamović, Goran Šepa Gale, Tamara Todevska, Vojislav Aralica, Zoran Konević, Vlatko Stefanovski, Dragan Jovanović Krle, Predrag Bata Jakovljević, Srboljub Radivojević Srba i mnogi drugi.
Među njima je bio i čuveni bubnjar Dragoljub Đuričić, koji nas je nažalost iznenada i prerano napustio tokom ove godine, od Kovida-19.

Već nakon prvih pozitivnih reakcija Fondaciji su se javili i drugi uvaženi muzičari kao što su Momčilo Bajagić Bajaga i Mija Dimšić sa željom da svojim stvaralaštvom daju doprinos plemenitoj akciji.
Sve veći interes pokazuju i kompanije, a gospodin Konević predviđa da će do kraja iduće godine Fondacija okupiti čak 20 uvaženih partnera.

Još od antologijske „YU Rock Misije“ (1985) na ovim prostorima nije zabeleženo okupljanje toliko značajnih muzičara na jednom mestu, sa zajedničkim i humanim ciljem.

Inicijativu “Plan B” Fondacije prepoznala je izdavačka kuća “Jugoton –Croatia Records”, koja će, u saradnji sa diskografskom kompanijom “Tesla Music“, objaviti album „PLAN B“ na čijem su stvaranju učestvovali svi nabrojani rok i pop muzičari.

Fondacija stalno poziva sve profesionalne rock’n’roll i pop muzičare da se jave za pomoć koja im je preko potrebna, posebno ako imaju ozbiljnih zdravstvenih problema.

4) E-PLAY & MOMČILO BAJAGIĆ BAJAGA
Spot i pesma “Hotel Jugoslavija”


Alternativni bend “E-Play” objavio je nedavno novi singl i spot „Hotel Jugoslavija” u kojem gostuje muzičar Momčilo Bajagić Bajaga, u produkciji RTS-a.

Na prvi i drugi pogled ili utisak, pop rok muzičar i alternativni rok sastav su nespojiva kombinacija u svakom smislu i pogledu …

“E-Play” se nakon veoma hvaljenog albuma „Sloboda“ (Long Play, 2018) oglasio novim izdvojenim singlom u vidu prijatne i simpatične ljubavne pesme, prožete retro pop prizvucima osamdesetih godina, koja je nazvana po mestu svog nastanka – čuvenom beogradskom hotelu „Jugoslavija“, u kome E-play ima prostorije za probe.

„Jednog prehladnog, vetrovitog februarskog dana našli smo se Bajaga i ja u E-Play prostoriji u hotelu ‘Jugoslavija’. Bajaga se veoma lako nadogradio na moju muzičku temu, koju sam imala spremnu, i jako brzo je napisao jedan deo teksta. Kasnije je došao moj tekstualni deo“, otkrila je kako je izgledala saradnja pevačica i basistkinja benda – Maja Cvetković.


Foto Nebojša Babić
Prvu autorsku i izvođačku saradnju Cvetković i Bajagića, do koje je došlo usred i u inat pandemije, pred kraj su „sa svojim začinima“ obogatili članovi “E-Play”-a bubnjar Goran Ljuboja Trut i gitarista Nemanja Velimirović, kao i klavijaturista benda “Bajaga i Instruktori”- Saša Lokner.

„Iskreno, jako je lepo videti na licu mesta Bajagu kako piše stihove, koliko vodi računa o tekstu, kako sklapa rime i koliko su mu vokali važni u pesmi. Svi znamo talenat koji poseduje, dok je vedra energija koju ima neverovatna. Tako da sam u celom ovom procesu više nego uživala“, navela je Cvetković, koja prvi put sarađuje sa popularnim muzičarem.

Spot „Hotel Jugoslavija“ režirao je iskusni Vuk Protić, vizuelni umetnik, stari saradnik grupe “E-Play” u spotovima u „Šamarčina„, „Slobodaili “Pristanište”, ali takođe je radio i sa Bajagom na video klipovima – „Može da te ubije grom“, „Bilo bi lako“.

Muzički spot “Hotel Jugoslavija” snimljen je za samo pet septembarskih dana 2021. u Beogradu, u produkciji Radio-televizije Srbije.

„Sa Vukom smo radili nekoliko spotova, a i Bajaga i Instruktori imaju višegodišnju saradnju sa njim, tako da nas Vuk dobro poznaje, pa je saradnja išla lako. Ovo je najveći E-play video projekat do sada. Spot je sniman tokom kišnog septembra, pomerali smo ga danima zato što nam je trebao sunčan dan“, otkriva Maja Cvetković.

Sastav “E-Play” je 27. novembra imao veoma trijumfalni koncert u dvorani „Amerikana“ Doma omladine Beograda, gde su im gostovali muzički prijatelji i saradnici – Bane Sunshine, Kiza Iskaz, Romana i Bojan Slačala – “Artan Lili”, kao i pijanista Matija Dedić... ali ne i Bajaga. Drugi put svakako.Foto: Nebojša Babić
Foto: Filip Andrejević
5) NIKOLA ČUTURILO ČUTURA
Novi album “Priče iz Depoa” (Lampshade Media)


Snimano na način dobro ozvučenog benda na pozornici, sirovo, bez puno ili bez imalo ukrasa sa strane, “Priče is Depoa” iz 10 pesama kao 10 priča ili 10 posebnih celina predstavlja jedan od najličnih albuma u karijeri Nikole Čuturila.

Posle velikog uspeha singlova “Sanjam te” i “Lice ulice” (2021), novi album je konačno pred publikom kao veoma intimna i iskrena projekcija, izražena u maniru autentičkog zvuka rock muzike.

  Na albumu Nikola predstavlja pesme kao oštre i pokretne slike svega što on oseća, želi i čuje duboko u sebi.

Moj bend je kliznuo u svaku od numera dajući joj baš ono što sam čuo i želeo od samog početka. To je na kraju rezultiralo konceptom dobro snimljenog živog benda na zadatku, sirovo, bez nepotrebne kozmetike. Novi/stari producent Vladimir Negovanović je neko ko odlično poznaje moj muzički senzibilitet. Kao da smo u režiji i gluvoj sobi imali tu nevidljivu estetsku skicu koju smo svi prepoznali i onda se samo prepustili toj čarobnoj avanturi putovanja ka njoj”, priča Nikola o albumu.

Foto: Wood
Foto: Brian Rašić


 

Bez obzira koje muzičko polje istražuje u pesmama – grub, oštar zvuk gitare ili nežne balade punog srca, Nikola Čuturilo uspeva da izbegne zamke puke eksploatacije, čvrsto ostane u svetu doslednog stvaranja i time potvrdi poziciju autora koji već četiri decenije okupira srca, i umove sofisticirane publike rokenrola širom Balkana.
 
Album je nastao u izazovno vreme “lockdowna” – karantina, i posle znatno mračnijeg niza muzičkih reakcija na turbulencije u našem društvu, u kojem živi i radi. Sa “Priče iz Depoa“, Nikola se vraća na mesto gde ljubav i iskrenost zaista funkcionišu:
 
“Meni je ovo jako važno, to sam se sa bendom dogovorio, a i sa Vladom, mi radimo jako važnu stvar. Neću nikada da pristanem da je ovo sporedna delatnost, koja je zapravo tu nekakav ukras“, iskren je i osvešćen Nikola, kao i uvek.

Na žalost, mi slušamo gomilu nebitnih stvari, gomilu budalaština, ono što je bitno vrlo često u poslednje vreme  dozvoljavamo da tako sa nipodoštavanjem, prodje pored nas.
Život je jedan. Meni je ovo najvažnije na svetu”,
nadahnut i poetičan je bio Čuturilo.


Foto: Brian RašićSvoje lične “Priče iz Depoa”, rok muzičar Nikola Čuturilo Čutura je promovisao nedavno uz mini svirku premijerno u Beograduu izdanju diskografske kuće „Lampshade Media“.

Prestonički klub „Black George“ skoro da je bio tesan da primi sve zainteresovane kolege iz sveta rokenrola koji su veliki prijatelji i saradnici poznatog pevača, kompozitora, gitariste, tekstopisca.

Sa najnovijeg albuma već su se izdvojili singlovi “Sanjam te” i “Lice ulice” sa veoma atraktivnim spotovima, a sada je i kompletan album pred vernim auditorijumom.

Osim dve poznate numere, na albumu su i sledeći naslovi – “Nosi se”, “Ne”, “Je suis tres fatigue”, “Slušaj me sine”, “Brzi voz”, “Pakao”, “More” i “Ne brini”.

Rok publicista, novinar i muzičar Aleksandar Žikić imao je priliku da među prvima presluša ceo album sa novih 10 kompozicija i postao je na neki način saradnik diskografske kuće „Lampshade Media“, u vezi kreativnih ideja promocije “Priče iz Depoa”.

“Ako ste čuli makar nešto sa novog albuma, ja vam sada neću reći ništa novo. Divno je što smo svi ovde večeras, jer ljudi kao Nikola zaslužuju da budemo ovde i pokažemo da nam je stalo do onoga što radi, a to što stvara, svakako vredi svaku pažnju”, istakao je nadahnuto Žikić, poznat kao muzički novinar i pisac knjiga o muzici, ali i sam je muzičar ispred benda “S.T.R.A.H.”.

Kako je naveo, Čutura je godinama i decenijama prisutan na ovoj sceni sa razlogom, i svaka od pesama na albumu ima ono što se zove – razlog za pesmu, za svoje postojanje.

“Isto to ima i ovaj album, a da biste ga nazvali “Priče iz Depoa”, morate da imate neke priče koje ste sposobni da ispričate. Nikola je te priče ispričao na najbolji mogući način. Možda je ovo i njegov najbolji album u veoma žestokoj konkurenciji. Nikoli bih poželeo dalje uspehe i zadovoljstva, a svima nama više ovakvih albuma”, zaključio je Žikić.

Ispred izdavaštva “Lampshade Media” obratila se Zdenka Milanović i podsetila da je saradnja na novom albumu krenula sa Čuturilom pre godinu i po dana, i od tada je bio prisutan veoma intenzivan rad, posebno tokom perioda pandemije.
Objavili su digitalno izdanje materijala, izašao je i CD, a u planu je i ploča – vinil.

Milanović je najavila i veće promocije i aktivnosti koji se planiraju za sledeću godinu, kao što su koncerti, i plasiranje novih singlova sa spotovima.
Ona je naglasila da su kao izdavačka kuća veoma ponosni što stoje iza ovako retko vrednog i kvalitetnog albuma.


Foto: Wood


Muzičar Čuturilo je onda sa svojom ekipom održao veoma žestok i dinamičan mini koncert ne bi li uživo odsvirao dobar deo pesama sa albuma, što je oduševilo sve prisutne.
Jasno je bilo da se kao umetnik veoma uželeo svoje publike i čestih nastupa uživo, koje je imao u prethodnoj deceniji na mnogim mestima po Srbiji, i u Beogradu (Dom omladine, Dom kulture Studentski grad, Beer fest, Kulturni centar Rakovica).

Bivši član kultnih rokerskih bendova “Riblja čorba” ili “Električni orgazam”, najbolje se snalazi kao solista, tako da je u svojoj karijeri ostavio dubokog traga kao kantautor u svakom pogledu.

Na kraju svirke Nikola je predstavio svoj bend – gitarista Goran Stojković, bubnjar Blagoje Nedeljković Pače (inače član “Električnog orgazma”), klavijaturista Darko Grujić, na bas gitari – Dejan Grujić, uz prateći vokal – Nevena Filipović Nensi.

Oni su svi nezamenljivi i najbolji, deo mojih ruku i tkiva. Da nije bilo njih, ne bih snimio ovakav album”, bio je kratak i jasan Čuturilo.


Foto: Brian RašićNa realizaciji albuma su učestvovali još Marko Đorđević (truba), Ivan Aleksijević (klavijature), dok su prateće vokale imali i Dejan Cukić i Miroslav Cvetković Cvele (“Bajaga i instruktori”).

Album je snimljen tokom izolacije i karantina u prvom periodu pandemije 2020, u studiju “Sky”, a muzičku produkciju i aranžman potpisuje stari Čuturin saradnik Vladimir Negovanović, bivši član rok bendova “Bajaga i instruktori” i “Spori ritam bend” sa Dejanom Cukićem, a u sadašnjoj postavi kod Kikija Lesendrića i “Pilota”.

Nikola Čuturilo će od sledeće godine imati burne koncertne aktivnosti, a ovog leta publika je mogla da ga gleda na Beer festu 2021 na Ušću, i kao gosta na specijalnom koncertu “Riblje čorbe” kao posveta preminulom kolegi Miši Aleksiću, na stadionu Tašmajdan.

6) MAGIC BUSH
Novi album “Put za Shangri-La”
(Jugoton/Croatia Records)
& duetska pesma “Savršeni par” sa Zdenkom Kolarom
i lyric spot za numeru “Ljubavi umiru”


Poznata muzička grupa “Magic Bush” objavila je svoj drugi studijski album naziva “Put za Shangri-La” (Jugoton/Croatia Records), a vokal i jedan od lidera ovog sastava Damjan Dašić, otkriva da su u bendu bili toliko produktivni, da su u međuvremenu snimili i – treći album!

Novi – drugi album sadrži 11 pesama – “Svanuo je dan”, “Dani te kriju od mene (Gde si sada ti?)”, “Magični žbun”, “Sve je k’o pre”, “Mega pop”, “Ljubavi umiru”, “Dar”, “Nema vremena”, “Neću više na tebe da mislim”, “Mlad, go i bos” i “Ona zna da reči kaže”.

Njihov prvi album i nosi takav naziv, samo na engleskom “First” (2017) za diskografsku kuću “Metropolis Records”, a i sve numere su otpevane na ovom jeziku.
Drugi studijski album “Put za Shangri-La” za izdavaštvo “Jugoton/Croatia Records” donosi ipak sve pesme na – srpskom jeziku.


Foto: Wood
Dve pesme sa novog albuma su već poznate javnosti – “Sve je k’o pre” bila je u najužoj konkurenciji 2020. za nagradu “Milan Mladenović” istoimene Zadužbine, a takođe objavili su zapaženi singl i spot “Svanuo je dan”.

Veoma skoro su izbacili i lyric video spot za atraktivnu numeru “Ljubavi umiru” sa drugog albuma.

Naravno, poslednjih godina momci su postali popularni zbog sastava “Gile & Magic Bush”, gde im je lider Srđan Gojković Gile, frontmen antologijske rok grupe “Električni orgazam”.

Neposredno pred izbijanje pandemije objavili su live album “Retko svirane pesme” (Odličan hrčak, 2019) sa spomenutog koncerta iz Doma omladine (2018).
Sada krčkaju i studijski album sa Giletom.
Ali, hiper produktivni sastav tu ne miruje, već radi na još dva albuma sa dvojicom poznatih muzičara.

Tokom jula je izašao singl i spot za pesmu “Savršeni par” kao duet Zdenka Kolara i “Magic Bush”, što je tek najava za Kolarov prvi solo album.

Verni prijatelj i saradnik Vlade Divljana, pripremio je osam novih pesama za svoj album.

Takođe, “Magic Bush” snima i prvi solo album Igora Blaževića, poznatiji kao Prljavi inspektor Blaža.
U pitanju su pesme koje je Blaža želeo da snimi još davno sa svojim prvim bendom “Fiskulturno lane”, dakle pre grupe “Kljunovi”.
Grupa “Magic Bush” je održala promociju najnovijeg albuma u prostoru svog izdavača „Jugoton/Croatia Records“ u Beogradu.

Gitarista, pevač Damjan Dašić, podsetio je na tu okolnost da je njihov drugi studijski album bio spreman još pre pandemije, krajem 2019. godine, ali da je upravo zbog naleta korona virusa izlazak materijala ovoliko kasnio.

Kako je Dašić istakao, nove pesme su im u prepoznatljivom stilu specifičnog žanra – brit rock i power pop, kao uticaj muzike koju su voleli i sa njom odrastali.

Vokal i gitarista benda je napomenuo da je snimanje albuma počelo još pre skoro tri godine, te da mu je pao ogroman teret sa ledja sada kad je konačno objavljen, uz podršku SOKOJ-a.  


„Veoma sam zahvalan svim kolegama iz benda, jer mi je stvaranje ovog albuma ostalo u divnoj uspomeni, radili smo ga u prijatnom druženju i izuzetnoj harmoniji. A tokom ovog perioda pandemije, mi smo snimili i naštreći album, koji će izaći verovatno naredne godine“, otkrio je Dašić, poznat i sa bendom “The BestBeat”, tribute sastav kultne grupe “The Beatles”.

Ali, osim tog “živog” albuma, Dašić je najavio i snimanje studijskog autorskog albuma u saradnji sa Giletom, odnosno već su dosta odmakli sa realizacijom. .

Tokom jula je izašao singl i spot za pesmu “Savršeni par” kao duet Zdenka Kolara, člana kultnih „Idola“, i “Magic Bush”, što je zapravo najava za Kolarov prvi solo album.
Takođe, oni uveliko snimaju i prvi solo projekat Igora Blaževića, poznatijeg kao Prljavi inspektor Blaža.

Rok i bluz muzičar Zdenko Kolar, član nekadašnje kultne novotalasne grupe “Idoli” planira da tokom sledeće godine objavi svoj prvi samostalni autorski album na kome će i da zapeva u pratnji Magic Bush-a, što je već dokazano sa singlom i spotom “Savršeni par”.

Kako je rekao skoro za medije, rešio je da pod stare dane izađe u javnost sa pesmama koje čuva u sebi, koje je zabeležio na nekim kasetofonima pre čak 40 godina.Foto: WoodBio je basista “Idola”, kao i pratećih bendova Vlade Divljana – “(Ne)Vladina organizacija” i “Old Stars Band”, od sredine osamdesetih, Kolar je i dalje aktuelan kao važna karika i bluz benda “Zona B”.

“Dobru saradnju sam ostvario sa Magic Bush. Stvarno su dečaci divni. Omogućili su mi pristup dobrim instrumentima i studiju, znaju da sviraju i pevaju, tako da je sve to rezultiralo solo albumom kog planiram da izdam uskoro”,
rekao je Zdenko Kolar.

Prema njegovim rečima, na albumu će biti žanr pop-rok ali i malo teži rok, dok na grupu “Idoli” po stilu najviše liči spomenuti prvi najavni singl “Savršen par”, čiji su autori Miroslav Cvetković (basista Bajage i Instruktora) i Damjan Dašić.


Foto: Borna Hržina
7) MARIJA MIRKOVIĆ (ex – The Frajle)
Solo singl i spot „Požuri, požuri“


Bivša članica benda “The Frajle” – Marija Mirkovićobjavila je prvi solo singl – „Požuri, požuri“ nakon neočekivanog razlaza sa čuvenom ženskom grupom iz Novog Sada.

Ona je pravnica koju nepravda može izbaciti iz takta, ali je zato gitara i druženje sa prijateljima nosi kroz život. Ona piše pesme, svira i peva.

Na pitanje bi li bila dur ili mol, bez razmišljanja odgovara dur.
Ona je Marija, a „Požuri, požuri“ njen je prvi singl. Ona je lice i glas koje dobro poznajete.

Radost stvaranja i muzičke saradnje Marijino su pogonsko gorivo. Neke od najpoznatijih pesama The Frajli autorski potpisuje upravo Marija, ili Makica, kako je prijatelji zovu.

Za svoje pesme dobila je brojne nagrade, osvajala festivalsku publiku i zauzimala prva mesta na top listama, a albumi na kojima je i njen autorski pečat ubrajani su među najbolje u regionu.

Marija sada gradi solo karijeru, a neretko se zaljubi u svoje pesme pa poželi da ih čuva samo za sebe. Njena nova kompozicija, za koju tekst potpisuje krvatska muzičarka Alka Vuica, bila je vredna čuvanja, kako ona smatra.

Kao što je bio vredan i odlazak sve do Venecije gdje je snimljen spot u režiji Sandre Mihaljević – Marija na ulicama i mostovima „Nevjeste mora“.

8) THE FRAJLE
Novi singl i spot “Tamburaši”
Spot za pesmu „Panonskom mornaru“


Novosadske muzičke dame objavile su spot za singl „Tamburaši“ kao strastvenu pesmu posvećenu ljubavi i izdaji, a sa njenom objavom sve su žene dobile svoju kafansku pesmu.

Nastupi za koje se letos tražila karta više potvrdili su da su Nataša Mihajlović, Nevena i Jelena Buča jedna od najvećih regionalnih muzičkih senzacija. To dokazuje i nova pesma „Tamburaši“, čiju muziku i tekst potpisuju Jelena Buča i Vladimir Uzelac, a aranžman čuveni muzičar i producent Vojislav Aralica.

Interpretacija Nevene, Jelene i Nataše ni muškarce neće ostaviti ravnodušnim, kako navode iz tima ovog ženskog sastava.

 “Svirajte tu našu pesmu, evo nas na istom mestu…“, pevaju Frajle, punim glasom, raspevano, za sve “duše izdajice” koje možda i sednu za isti sto kad čuju da ovu turu časte Frajle.

Popularne novosađanke poručuju da „još sve pesme naše nisu ispevane“, i da su “Tamburaši” samo nagoveštaj onoga što one jedva čekaju da podele sa svojom publikom.

The Frajle su opet izbacile hit uz koji će se publika smejati, plakati, pevati i veseliti se.


Bile su vredne tokom pandemije, i osim nekih online koncerata, snimile su naslovnu pesmu “Tajne vinove loze” za istoimenu seriju – telenovelu, i još nekoliko numera – “Panonskom mornaru” (posvećeno Đorđu Balaševiću) – izdali su spot sada u decembru, i “Jedina” (obrada iz pera Kemala Montena, Arsena Dedića i Kornelija Kovača, koju je pevao Zdravko Čolić).

Nakon nekoliko puta otkazanih koncerata u Kombank Dvorani, njihov nastup možemo očekivati u 15. i 16. januara na istom mestu, samo su sada kao trio dama.10 TAMARA MILANOVIĆLILLIEWAH
Spot i singl “Liker”
i ostali spotovi “Indigo”, “Imala”, “Zbog tebe”


Da li se sećate možda retkog talenta Tamare Milanović?

Zaista je sve oduvala i oduševila u serijalu “X Faktor” na PRVA TV tokom sezone 2014-2015, i sigurno da ima tako moćan vokal da je bolja od barem polovine muzičara sa domaće scene pop i rok muzike.

Pevala je na samoj audiciji čuvenu pesmu “Don’t You Remember” od Adele i oborila s nogu čitav stručni žiri (Kristina Kovač, Zoran Kiki Lesendrić – “Piloti”, Željko Joksimović i Emina Jahović).

Tokom jula 2021 je napravila zavodljivi povratak sa novom pesmom i spotom “Liker”.

Lilliewah – Tamara Milanović je široj domaćoj publici zapravo poznata iz finala dva muzička takmičenja „Ja imam talenat” i“X faktor”.

Ipak, nakon tog neverovatnog iskustva, bila joj je potrebna duža pauza kako bi se pronašla i shvatila kojim će kreativnim – umetničkim putem krenuti.Foto: Renne Miskolci
Preselila se u Dohu, Katar gde je radila u agenciji za talente, kasnije na raznim projektima i događajima kao organizator, te se i oprobala i u svetu modeliga, zbog svoje lepote i vitkog stasa.

Pred sam povratak u Srbiju upoznaje nemačkog kompozitora, Marsela Sprunkela što će uskoro prerasti u njihovu saradnju i učestvuje 2019. na Beoviziji sa pesmom „Reči nisu dovoljne“.

Tokom leta iste godine, Tamara potpisuje ugovor za “Honey Money Gang” i tako počinje svoju muzičku karijeru u Srbiji.

Zvanično karijera započinje prvim samostalnim singlom „Indigo“ (feat. Struka), sledi „Imala“ pesma koju je producirao Meta i „Zbog tebe“.

Najnovija pesma „Liker“ je nastala pre više od godinu dana, doživela je nekoliko transformacija da bi producent Predrag Ristić Meta, na kraju, predložio Tamari Milanović – lilliewah da je otpeva.
Pesma je izvorno napisana u muškom narativu, mnogo pre nego je objavljena.


Foto: Renne Miskolci

Od prvog trenutka sam pesmu doživela kao apsolutno svoju. U glavi sam odmah mogla da zamislim kadrove spota koje smo kasnije fantastično ekranizovali. Beat i melodija bude emociju koje, do tada, kao da nisam bila svesna,“ izjavila je lilliewah povodom objave singla.


Pesma govori o slatkoj osveti i požudi prekrivenoj velovima noći. Gibajuću trep, elektro, pop pesmu prati vrlo atraktivan spot ispunjen prelepim kadrovima grada.

Video spot je realizovala The Code Production ekipa, režija Fljorim Bejić, kamera i fotografije Renne Miskolci. Pesma je dostupna na svim striming servisima.


Željno čekamo dalje nove korake u karijeri Tamare Milanović koja zaslužuje samo vrhunske domete.


REGION:


11 NINA BADRIĆ
Singl i spot “Pamtim”


Hrvatska pop muzičarka Nina Badrić objavila je najnoviju pesmu i snimljen spot – “Pamtim“ za poznatu diskografsku kuću “Aquarius Records“, čiji tekst i muziku potpisuje upravo pop dama.

Uz Ninu, muziku za novu baladu je realizovao kompozitor Predrag Martinjak, koji je autor i aranžmana ali i produkcije singla sa kolegom Sašom Jokovićem.
Aranžman i prateći vokal je u rukama Ivane Husar, a režiser video spota je Dario Radusin.

Ekipa se zahvaljuje na ljubaznosti upravi hotela Amadria Park hotel Capital gde je sniman atraktivan video klip.

Hrvatska pop umetnica je nedavno tokom decembra imala dva koncerta u Beogradu – na sceni hale BelExpo centar na Novom Beogradu, kao zajednički nastupi sa kolegom Vladom Georgievim.


Foto: Andreja Damnjanović

Takođe, Badrić je dva rasprodata koncerta imala i letos u klubu BitefArtCafe Summer stage na Kalemegdanu, a inače u Beogradu je nastupala na različitim mestima – Beogradska Arena, klub Kasina, Sava centar, i tokom početka pandemije 2020. u restoranu Enso u okviru prostora Novi BitefArtCafe, a pre pandemije i na Ušću na Cloud festivalu pop muzike.

Nina Badrić Facebook: https://www.facebook.com/NinaBadricOf

Nina Badrić Instagram: https://www.instagram.com/badrich/

Foto: Jelena Balić
2 BORIS NOVKOVIĆ
Novi album „Gori ulica“

Čak 35 diskografskih godina Borisa Novkovića


Pop pevač i muzičar Boris Novković u svoju diskografiju je upisao 16 studijskih albuma, mnoge singl ploče i kompilacije. U godini u kojoj obeležava 35 godina od izlaska svog prvog albuma „Kuda idu izgubljene djevojke…„, publika željna prave energije rock and rolla ima priliku uživati i u najnovijem studijskom albumu “Gori ulica”.


Borisov pop rock pristup na albumu dao se naslutiti singlovima „Dinamit“, „Pun mjesec, ti i ja“, „Gori ulica“, „Ljeto je“ i „Moja djevojka“.

Borisove pesme su pretežno kroz celu bogatu karijeru – ljubavne tematike, a u stihovima širi pozitivu koja je u ovim izazovnim vremenima itekako potrebna.


Foto: Raul Brzić
Za jedan od svojih prvih singlova „Dinamit“ Boris je rekao kako najbolje opisuje novi album, ali i njega u muzičkom smislu. Među 12 pesama koliko ih sadrži novi album, Boris je jednu pesmu posvetio i Zagrebu, „Moj grad bez ljudi“ koja je nastala 2020. godine u vreme lockdowna i užasnog zemljotresa u Hrvatskoj – Banovini.

Pored hit singlova na albumu se nalaze i četiri dosad neotkrivene pesme: „Srebro“, „Ti si vrag“, „Ispod starog mosta“ i „Nisam više sam“, koje će možda vremenom sve dobiti svoje spotove.

Većinu aranžmana na albumu potpisuje Borisov saradnik Hrvoje Prskalo, ujedno i producent albuma.

Mogu reći da sam u Hrvoju Prskalu pronašao izuzetno kvalitetnog saradnika. On je oslobodio jednog duha iz mene te sam se opustio i vratio svojim prvim muzičkim energijama rock and rolla“, istakao je Boris Novković.Aktuelni singl „Moja djevojka“ Boris je nedavno poetski opisao ovim rečima: „Sad već polako možete osetiti atmosferu čitavog albuma koju bi usporedio s nadrealnim putovanjem u moj svet čudesa, poput onog Alisinog iz bajki. Taj svet i album, kao i ova pesma, ispunjeni su kosmičkom ljubavi i pozitivom koja nam svima danas toliko treba. To je moj mali doprinos i otpor ovom sivom vremenu. Širite pozitivu kroz male stvari i ljudske geste. To je jedini način da učinimo svet sutra boljim„.

Boris Novković jedan od najpopularnijih regionalnih kantautora čiji su albumi prodavani u zlatnim i platinastim tiražima, a svi njegovi novi hitovi kao i oni stariji, poput „Kuda idu izgubljene djevojke“, „Jači i od sudbine“, „Daleko“, „U dobru i zlu“, „Dok svira radio“, „Eloiz“, “Vukovi umiru sami “ redovno se mogu čuti na svim radio stanicama.

Novi album „Gori ulica“ je u prodaji u Srbiji u izdanju Jugotona – Croatia Records.


Boris Novković dugo nije gostovao u Beogradu, ima tome duže od čitave decenije, a ranije je bio gotovo redovan na koncertima u Sava centru.Nastaviće se …


Ivan Makragić


Foto: Miloš Cvetković
Foto Strahinja Lukić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here