VooDoo piano duo 16. januara i opersko veče 17. januara na Kolarcu

Talentovani muzičari u novoj godini dve večeri zaredom

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Zoran Predin: “Prvi koncert bez Damira” – uoči online večeri 13. marta u Ljubljani

  Posveta velikom i nezaboravnom džez gitaristi i prijateljuLJUBLJANA, 4. marta:  Čuveni slovenački kantautor Zoran Predin, podjednako uspešan...

Objavljena nova Femikseta 9

Autorke, kantautorke i bendovi sa prisutnim ženskim autorstvom još jednom su potvrdili da je prethodna godina, iako izazovna za...

Novi holivudski filmovi u domaćim bioskopima: “Tvist”, “Duša”, “Lovac na čudovišta”

Spektakl SF horor, animirani, moderni klasik, čuveni roman na velikom platnu Moderna verzija kultnog romana “Oliver Tvist” Čarlsa Dikensa...


Talentovani muzičari u novoj godini dve večeri zaredom


Dva nova koncerta biće izvedena u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu – prvo je na programu sastav “VooDoo piano duo” 16. januara i odmah za njima veče opere bračnog i umetničkog para Miomire Vitas i Konstantina Bogina17. januara.

  VooDoo piano duo sastoji se od dvojice talentovanih mladih pijanista Vuka Božilovića i Dušana Grozdanovića, koji su započeli saradnju krajem 2012. godine, na početku prve godine studija u klasi profesorke Sonje Lončar (LP Duo).  

 Održali su do sada više od deset solističkih koncerata u zemlji i u inostranstvu, kao što je u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograd, ili u sali Studentskog kulturnog centra u organizaciji Fakulteta muzičke umetnosti.

 Nastupili su i na promenadnom koncertu u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, na koncertu katedre za kamernu muziku, 2017. godine, ali i u Paviljonu “Cvijeta Zuzorić” i u UK Vuk Karadžić, a bili su i učesnici Boljšoj festivala ruske klasične muzike u Drvengradu, na Mokroj Gori, osnivača Emira Kusturice.
Dobitnici su prve nagrade na Takmičenju mladih pijanista u Nišu 2018. godine.

U produktivnom opusu svojih koncerata, izdvaja se i u oktobru 2018. godine kada su sa velikim uspehom održali 16 koncerata sa orkestrom Beogradske filharmonije u sali BF, dirigenta Feliksa Mildenbergera.

 Krajem maja 2015. godine, učestvovali su na FESTUM-u svirajući Sen- Sansov “Karneval životinja” uz pratnju Beogradskih mladih simfoničara pod upravom dirigenta Radana Jovanovića.
 Takođe su 2017. godine učestvovali na takmičenju “San Donna di Piave” u Italiji gde su dobili diplomu i pehar za osvojeno treće mesto.

Održali su i dva solistička koncerta u sali muzičke škole “Kosta Manojlović”, koju su i pohađali, kao i u sali muzičke škole “Petar Konjović”.

U martu 2019. godine održali su solistički koncert u SKC-u, takođe, solističkim koncertom su otvorili novu sezonu koncerata galerije “Guarnerius”, a krajem godine su izveli dva solistička koncerta u Čengduu, Kina. 

Dobitnici su nagrade “Olivera Đurđević” za najuspešniji kamerni ansambl koju je Fakultet muzičke umetnosti 2018. godine po prvi put dodelio. 

Pohađali su masterclass poznatog “Bizjak dua” koji čine naše poznate pijaniskinje Lidija i Sanja Bizjak kao i LP Dua. 


Program za 16. januar od 18 časova je sledeći:

1 Volfgang Amadeus Mocart – Sonata za dva klavir D – dur, K. 4482

2 Aleksander Borodin – Polovecke igre, Aranžman za dva klavira En Poup (iz opere Princ Igor

3 Frederik Šopen – Rondo C – dur, Op. Posth. 73

4 Moris Ravel – La Valse za dva klavira 


Biografije umetnika

VUK BOŽILOVIĆ

Vuk Božilović jedan je od najtalentovanijih pijanista svoje generacije.
Rođen je 1993. godine u Beogradu. Sa tri godine je počeo da se bavi muzikom u muzičkom zabavištu u muzičkoj školi “Davorin Jenko” u Beogradu.
Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u muzičkoj školi “Petar Konjović”, a od 2008. godine učenik je srednje muzičke škole “Kosta Manojlović” u Zemunu.

Sarađivao je sa renomiranim profesorima i pijanistima kao sto su Aleksandar Serdar, Aleksandar Madžar, Igor Lasko, Arbo Valdma, Baruh Meir, Stiven Kovačević, Ian Džouns.


Laureat je takmičenja “Josip Slavenski” u Beogradu, 2010. godine kao i takmičenja “Mihailo Vukdragović” u Šapcu, 2011. godine kada je osvojio i prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu.
Pobednik je i na takmičenju “Davorin Jenko” u prestonici 2012. godine, kao i Međunarodnog takmičenja u Nišu.

Finalista je takmičenja “Guarnerius” i polufinalista “Isidor Bajić” u Novom Sadu, 2012.
U okviru revije Šopenove muzike osvojio je 2. mesto i često nastupa na koncertima posvećenim ovom velikom kompozitoru.


Na takmičenju “The first LSH Aisa Piano Competition” u oktobru 2018. godine u Kini, osvojio je prvo mesto među 500 izvođača iz celog sveta. 

U aprilu 2014. godine, u Velikoj sali Kolarca Vuk je, pod palicom dirigenta Bojana Suđića i u pratnji orkestra FMU, izveo Šopenov prvi klavirski koncert u e-molu.

Veliku zahvalnost na iskustvu i prenetom znanju Vuk pripisuje Maestru Jovanu Kolundžiji sa kojim često nastupa širom zemlje i regiona. 

Osnovne i Master Akademske studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi pijanistkinje i profesorke Lidije Stanković, a 2020. godine diplomirao je na Master studijama na “College of Chinese and ASEAN Arts” u Kini u klasi ruskog profesora i pijaniste Pavela Rajkerusa.DUŠAN GROZDANOVIĆ

Dušan Grozdanović rođen je takođe 1993. godine u Beogradu.
Počeo je da svira klavir sa šest godina, završio je srednjoškolsko obrazovanje i diplomirao u Muzičkoj školi Kosta Manojlović u Zemunu.

U svojoj karijeri, pohađao je master klasove renomiranih pijanista i profesora, među kojima se izdvajaju: Konstantin Bogino, Natalija Mladenović, Slavijuš Gadžijev, Lidija Bizjak, Sanja Bizjak, Nevena Popović, Aleksandar Serdar, Igor Lasko, Marija Đukić, Ninoslav Živković. Posebno se ističe saradnja sa profesorkom Miroslavom Lili Petrović.

Za vreme školovanja učestvovao je na brojnim međunarodnim i domaćim takmičenjima, dobitnik je mnogih nagrada i priznanja od kojih se izdvajaju: prve nagrade na takmičenjima: “Nikolai Rubinstein” Pariz 2002; “Citta di Gorizia” Italija 2003; Republičkim takmičenjima 2001, 2003, 2005, 2007; Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko, Beograd 2006, 2007, 2009. godine. Laureat je međunarodnog takmičenja “Mihajlo Vukdragović” – Šabac 2007.


Održao je više solističkih koncerata u salama Kulturnog centra grada Beograda, Muzičke škole Kosta Manojlović u Zemunu, Muzičke škole Stevan Stojanović Mokranjac kao i u sali Guarnerius.

Osnovne i master studije završio je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi redovnog profesora Branka Penčića.


MIOMIRA VITAS & KONSTANTIN BOGINO

 Bračni par Miomira Vitas i Konstantin Bogino upoznali su se na Konzervatorijumu “Čajkovski” u Moskvi i od proleća 1978. počinje njihova saradnja u muzici koja i danas traje, ali i zajednički život.
 Posle mnogih pojedinačnih i zajedničkih izdanja, snimili su 2018. godine album sa vokalnom muzikom Valerija Gavrilina.

 Koncertna pevačica Vitas istovremeno je i operska rediteljka, koja širom sveta, od Kazahstana do Amerike, promoviše srpsku vokalnu i kamernu muziku, ali i dela jugoslovenskih kompozitora.
 U saradnji sa Marinom Stefanović snimila je muzičko-dokumentarni film “Geometrija prijateljstva”, posvećen Žorž Sand, Klari Šuman, Polini Viardo.

 Bogino je proslavljeni kamerni pijanista i značajno ime svetske klavirske pedagogije.
  Miomira i Konstantin su roditelji Bogdana, psihoterapeuta i rok muzičara, Viktora, pijaniste, i Ljev Teodora, violiniste.
Gost 17. januara na koncertu će biti Ljubica Sekulić na harfi, i pripremili su veoma bogat program:

A. Kaple: Panis Angelicus
/ M.Vitas, Lj.Sekulić, K.Bogino /

V. Milanković: Božur (stihovi Milana Rakića)
/ M.Vitas, K. Bogino /

A. Skrjabin – Devet preludijuma op.11
/ K. Bogino /

P. Viardo: Vrba (stihovi Tjutčev) 
Na brdašcima Gruzije (stihovi Puškin) 

Klara Šuman: Liebst du um Schönheit op.12 (Heine) 
Die gute Nacht,die ich dir sage (Rückert) 
Sie liebten sich beide (Heine) 
Lorelei (Heine)
/ M. Vitas, K. Bogino /

F. Šopen: Skerco. b-moll br. 2 
/ K. Bogino /

P. I. Čajkovski : Ništa ti neću reći (A.Fet) 
Noći bezumne (A. Apuhtin)
/ M.Vitas, K. Bogino /

Rodion Šćedrin : U stilu Albeniza
Humoreska / K. Bogino /

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Učesnici ILMC panela „Budućnost festivala“ optimistični oko festivalskog leta 2021

Optimizam i pozitivne vibracije preovladavale su panelom “Budućnost festivala: Srž prioriteta” održanog u okviru 33. izdanja ILMC-a, jedne od najvećih globalnih...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket