“Vojvodina Guitar fest” od 11. do 13. aprila u Novom Sadu: Edin Karamazov, Anton Baranov

Manifestacija za sve ljubitelje gitare kao omiljenog instrumenta

0
Reklama

Manifestacija za sve ljubitelje gitare kao omiljenog instrumenta


NOVI SAD, 9. aprila:
 Muzički festival “Vojvodina Guitar fest” biće održan u trajanju od tri dana, u Novom Sadu, od 11. do 13. aprila, u organizaciji Asocijacije gitarista Vojvodine, koji tradicionalno okuplja sva značajna imena iz sveta klasične gitare.  

Svakako da su popularnija imena ovogišnjeg Festivala svetski poznati gitarista i lautista iz Bosne i Hercegovine – Edin Karamazov, kao i virtuoz iz Rusije – Anton Baranov.
 
Program Festivala se sastoji od međunarodnog takmičenja za gitaru “dr Jovan Jovičić”, izložbi, majstorskih radionica, seminara, prezentacija i koncerata. 

Takmičenje je ove godine okupilo rekordan broj učesnika iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore, BiH, najavili su organizatori te muzičke manifestacije.

Ruski muzičar Anton Baranov je 2013. godine osvojio prvu nagradu na takmičenju u Novom Sadu i nakon deset godina pauze dolazi ponovo da nastupi, ovaj put kao jedan od trenutno najboljih gitarista na svetu.

Na program festivala će nastupati značajnija imena iz sveta gitare u Srbiji i regionu.


EDIN KARAMAZOVPosebno interesantan program za medije predstavlja 60-minutni Q&A – susret sa Edinom Karamazovim, na otvaranju smotre 11. aprila od 17.00h, gde je u direktnom razgovoru moguće postavljati pitanja. Taj program se naziva “Sve što ste želeli da pitate lično Edina Karamazova a niste imali priliku”.  

Festival se održava uz sufinansiranje Uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

ANTON BARANOV


Kao pobednik takmičenja Gitarske Fondacije Amerike za 2013. godinu i više od 20 drugih prestižnih takmičenja širom sveta, ruski gitarista Anton Baranov se afirmisao kao jedan od vodećih gitarista današnjice. Njegove nastupe u mnogim uglednim dvoranama poput Karnegi Hola u Njujorku, Palau de Musica u Valensiji, Koncertne dvorane Mariinski u Sankt Peterburgu i Hakuju Hale u Tokiju, muzička kritika je opisala kao „čistu magiju“ (Cleveland Classical), i „svojom gitarom uspeva da oslika prelepe zvučne slike bogate dubinom i bojom“ (Gitara).

Studijska izdanja Baranova uključuju jedan album za Naxos Classical i CD za Contrastes Records. Za Naxos je izdao Latinoameričke sonate za gitaru, u maju 2014.  Njegov album za Contrastes Records sastoji se od španske gitarske muzike i na tržištu je od avgusta 2014.

Anton Baranov je rođen 1984. godine i počeo je da svira gitaru sa deset godina. Muzičko obrazovanje završio je u najstarijoj i najpoznatijoj ruskoj muzičkoj školi, Sankt-Peterburškom državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov, gde i predaje gitaru od 2010.
Baranov je D ‘Addario umetnik od 2013. i svira na gitari Sakurai – Kohno.

ANTON BARANOV
EDIN KARAMAZOV

Muzičar instrumentalista Edin Karamazov svojim izvanrednim izvedbama tokom prošle decenije dokazao se kao jedan od najuzbudljivijih i najharizmatičnijih svirača gitare i laute u svetu.

Potvrdila su to priznanja kritičara u Evropi, Americi ili Aziji, ali i zaista mnoge pohvalne kritike njegovih virtuoznih i emocionalnih izvođenja repertoara u rasponu od prvih zapisanih dela iz 16. veka sve do muzike balkanskih Roma.

 Svoj prvi solo nastup na lauti imao je 1998. godine i to kao zamena, u poslednji čas, za istaknutog gitaristu Juliana Breama, svirača starijegeneracije koji je takođe ponovo oživeo interes za lautu.
Od tada je Karamazov izveo i snimio više od 90 nosača zvuka sa mnogim svetskim umetnicima i međunarodnim ansamblima za ranu muziku.

Kao interpretator majstorske tehničke veštine na žičanim instrumentima iz raznih kultura i razdoblja, Karamazov je kao solista nastupao u Concertgebouwu u Amsterdamu, u Berlinskoj filharmoniji, Carnegie Hallu, bečkom Konzerthausu, Sidnejskoj operi, londonskom Royal Albert Hallu, Salle Pleyel u Parizu, National Centre for The performing Arts u Pekingu, Orchard Hall u Tokiju kao i na svim važnijim svetskim festivalima. 


Njegova solo diskografija, u izdanju kuće Decca records, uključuje i nagrađivane albume „Come, Heavy Sleep” i „The Lute Is a Song“, na kojem Edinu gostuju Renee Fleming, Andreas Scholl, Kaliopi i Sting.

Edin je dobio brojna priznanja među kojima vredi izdvojiti Edison-Preis Amsterdam 2001, Grammy nominaciju 2002, Grand Prix du Disque 2004, Brit Classical Award nominaciju 2006, Premio Goffredo Petrassi za najboljeg instrumentalistu u 2007. godini i Premio Cubadisco 2009. za najboljeg inostranog muzičara na Kubi.

Ove koncertne sezone Edin Karamazov gostuje u Australiji, Evropi i Južnoj Americi.

Karamazov je u Beogradu nastupao upravo sa slavnim Stingom 2008. godine u Sava centru u okviru Guitar Art festa. Kasnije je na istom festivalu gitare nastupao barem još dva puta, od čega jednom u duetu sa violinistom Stefanom Milenkovićem.

Sa makedonskom pop pevačicom Kaliopi, Edin Karamazov je imao koncerte širom regiona, a u Srbiji na sceni Pozorišta na Terazijama u Beogradu i Centra za kulturu Valjevo kao selekcija Valjevskog džez festivala 2021. godine.


STING I EDIN KARAMAZOV

STEFAN MILENKOVIĆ I EDIN KARAMAZOV
PROGRAM – VOJVOĐANSKI GUITAR FEST

Utorak 11.04. 
 

17h, prostorije Acoustic Dreams Store, Braće Ribnikar 65 

Q&A Edin Karamazov: Sve što ste želeli da pitate lično Edina Karamazova, a niste imali priliku 

 
19.00h   Muzička škola “Isidor Bajić”   

Koncert  Nikola Đorđević     
Koncert Srđan Tošić

Koncert Duo Slobodan Milivojević i Vuk Dragičević 
    

Sreda 12.04.  Muzička škola “Isidor Bajić”   09-17h

Međunarodno takmičenje “dr Jovan Jovičić”

17.00h

Koncert – Milica Ristić  
Koncert pobednika takmičenja

18.00h  
Koncert Ivan Hočevar   
Koncert Duo ALNO  Novak Miljković & Aleksandar Antić

Četvrtak 13.04.  Gradska kuća

19.00h  
Koncert Edin Karamazov i Stana Krstajić  
Koncert Anton BaranovSTANA KRSTAJIĆ

Vojvodina Guitar Fest spada među prestižne svetske festivale, da bi godinu dana kasnije se proširio i na kompozitore, uz pomoć nemačke izdavačke kuće „Chanterelle“.


Festival okuplja gitariste i kompozitore iz gotovo 100 zemalja sveta: Australije, SAD, Meksika, Brazila, Argentine, Rusije, Ukrajine, Poljske, Italije, UK, Mađarske, Francuske, Grčke, Španije, Holandije… Zbog značajnog interesovanja gitarista iz Srbije i regiona, takmičenje „dr Jovan Jovičić“ 2011. godine napokon prerasta u međunarodno i privlači, pored novih takmičara iz muzičkih škola u Srbiji, gitariste iz celog regiona: Mađarske, Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, ali i Poljske.

Na Festivalu, tokom proteklih godina, učestvala su neka od najznačajnijih svetskih imena klasične gitare: Aniello Desiderio, Egberto Gismonti, Nikita Koshkin, Dušan Bogdanović, Zoran Dukić, Gaëlle Solal, Edin Karamazov, Giampaolo Bandini, Vojislav Ivanović, Anton Baranov, Antal Pusztai, Goran Krivokapić, Danijel Cerović, Marko Topchii, Sabrina Vlaškalić, Sanel Redžić i mnogi drugi.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here