Vlatko Stefanovski trijumfovao prvi put na stadionu Tašmajdan

"Posle dvadesetak koncerata ove sezone, odlučili smo da nam ovaj večeras bude najbolji!”

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Posle dvadesetak koncerata ove sezone, odlučili smo da nam ovaj večeras bude najbolji!”

BEOGRAD, 20. septembra: Čuveni makedonski muzičar Vlatko Stefanovski održao je sinoć (nedelja, 19.09.) prvi put samostalan koncert na stadionu Tašmajdan uz svoj sastav “V3 Trio” i priredio svojim iskrenim ljubiteljima veoma ispunjeno muzičko veče neprolaznim hitovima svoje duge karijere.


Samo veče ranije (subota, 18.09.), hrvatski pevač Massimo Savić je takođe prvi put u karijeri imao koncert na Tašmajdanu, i očekivano je oduševio nekoliko hiljada fanova, tako da je Beograd dve noći zaredom uživao u muziciranju regionalnih vrhunskih umetnika.


Dobro veče Beograd, dobro veče Tašmajdan”, veoma srećan Vlatko obratio se nekolicini hiljada duša ispred sebe.

“Stižemo lagano u jesen nakon vrednog leta. Svirao sam u puno prostora u Beogradu, otvorenim i zatvorenim, razne sale, hale, livade, ali ovde smo prvi put u karijeri, zato je to premijera za vas i nas. Tokom leta V3 trio i ja smo odsvirali dvadesetak i više koncerata, ali odlučili smo da nam ovaj večeras bude najbolji!”, prepun elana i poleta je bio Stefanovski.

Nakon što je konstatovao da ih vreme dobro služi, kao i raspoloženje, muzičar je krenuo u osvajanje za njega novog prostora, ipak velikog zalogaja i poduhvata.


Foto: Željka Dimić
Zagrejao je auditorijum pretežno instrumentalnom muzikom, koja je u početku veoma dominirala scenom – “Si zaljubiv edno mome”, “Makedonsko devojče”, “Eleno ćerko”, kao i “Vlatkovo oro”.


Velikom makedonskom gitaristi, bivšem frontmenu kultne grupe “Leb i sol”, pandemija izgleda ne može ništa i ne sprečava ga da nastupa širom regiona, i posebno je u Srbiji bio aktivan u sezoni 2020/2021: nastupao je u rasprodatoj Kombank Dvorani u decembru kao jedan od glavnih zvezda Beogradskog džez festivala, da bi se u maju ove godine uselio u veliku salu Doma omladine na solo veče u okviru Guitar Art festa.


Ovo je treći Vlatkov susret sa Beogradom za tako kratko vreme, i možda ti učestali koncerti nisu i za ovo veče doneli više ljubitelja njegove muzike i virtuoznosti gitare, jer je samo parter bio aktivan, bez tribina. Takođe je 20. avgusta svirao na “Tamburica festu” u Novom Sadu, tako da je redovan i neizbežan u Srbiji.
  Ali, i pored toga, ovo je bilo čarobno veče u prepuštanju čarima izvanredne veštine i lakoće stvaranja predivnih melodija.


Žanrovi u kojima Vlatko pliva svih decenija nije jednostavno odrediti, ali je jasno da samo on može da sjedini toliko nespojive stilove u hedonizam za uši – instrumentalni rok, etno džez rok, bluz ili bluz rok.

U pratnji svog sina Jana Stefanovskog na bubnjevima i Ivana Kukića na bas gitari, Vlatko je iznedrio neprolazne hitove koje publika obožava, posebno iz perioda “Leb i sol”.


Foto: Željka Dimić
Nakon uspešnog akustičnog albuma „Mother Tongue“, Stefanovski se vratio zvuku i atmosferi sedamdesetih godina prošlog veka, i u decembru 2020. stvorio materijal „Taftalidze Shuffle“ kao novo studijsko izdanje, odakle je predstavio upravo naslovnu numeru.  Ime albuma predstavlja kvart u Skoplju, koje zauzima posebno mesto u njegovom srcu, a odatle stiže i numera “Ogledalo”, i pomalo je otkrivao gitarista priču kao pozadinu iza nekih pesama.


Ranije u tom delu Skoplja, okupljali su se ljudi koji su veoma voleli fank muziku. Zato sam ja napisao jednu pesmu posvećenu njima”, najavio je kroz pripovedanje sledeću kompoziciju “Funky Junkie” i pozvao svojim ritmom publiku na ples.


Na novom studijskom albumu, Vlatko je objavio 9 pesama snimljenih u njegovom studiju “Esoteria”, a komletan je autor projekta: muzika, tekstovi, aranžmani, kao i produkcija svih pesama.

Zadovoljstvo mi je da nastupam na Tašmajdanu i to još sa podmlađenim sastavom, sa Triom V3, mladom ritam sekcijom koju čine Ivan Kukić na bas gitari i moj sin Jan na bubnjevima. Bez obzira na godine njih dvojica zvuče neverovatno mlado i entuzijastično, i njihova energija mi daje vetar u leđa. Divno je svirati sa ljudima koji su stalno nasmejani. Nadam se da će i publika koja dođe na predivni Tašmajdan uživati i otići zadovoljna i ispunjena“, pričao je Stefanovski pre održanog koncerta.Foto: Marina Pešić / MOĆ MUZIKE 

Pesme su duboko intimne i lične, i kao uvek bliske svima zbog senzibiliteta koji nosi njegova muzika, a generacije je poznaju u dušu svih ovih decenija.
  Tako je tokom pandemije Stefanovski bio veoma vredan, jer je iznedrio nove materijale.


Naravno, ne sme koncerta biti bez hita “Gipsy song” iz filma “Gipsy magic” (1997) Stoleta Popova, njegov zaštitni znak solo karijere, nakon razlaza sa uspešnom grupom, sa kojom je realizovao 13 albuma.


Simpatičan naslov “Kumova slama” dalje će razveseliti pun parter Vlatkovih ljubitelja, da bi onda pripremio bogatu “municiju” i lagano ispalio rafalj pobedničkih numera iz perioda “Leb i sol”.

Tako je na stotine i hiljade njih zdušno plesalo uz “Istok – zapad” ili divnu melodramsku baladu “Nisam tvoj”, ali očekivano vrhunac večeri stiže sa neprevaziđenom veličinom – remek delo “Čuvam noć od budnih”.


Svetlosni spektakl se izrodio na ovoj seriji neprestanih muzičkih užitaka, jer je Vlatko zamolio publiku da u jednom trenutku upali baterije na mobilnim telefonima, što je zaista bio vrhunski doživljaj, vanserijska estetika za sva čula.Foto: Marina Pešić / MOĆ MUZIKE

Pripovedao je Vlatko dalje svoju muzičku priču gde se nalaze i “Mamurni ljudi” sa albuma “Kao kakao” (1987), a upravo će i ta istoimena hit pesma biti istaknuta na set listi, što će izazvati neprestano đuskanje oduševljene i ispunjene publike.


 Žurka nije prestajala sve vreme tokom “Leb i sol” kolekcije, što se prirodno nastavilo kroz “Čukni vo drvo”, i naravno posveta svom rodnom gradu “o kome sam napisao pesmu pre tri decenije, a svi večeras dolazimo iz njega” – zna se, “Skoplje”, kao poseban dezert za dušu.


Solaže instrumentala na gitari uveliko su prava poslastica koju Vlatko priređuje obožavaocima, tako da ni sada to nije izostalo, samo je pojačano snažnom energijom i dinamikom koje su eksplodirale.


Kroz vešto vođenu fuziju muzičkih stilova, Vlatko je izgradio imidž umetnika koji spaja makedonske tradicionalne ritmove i rok zvuk, i tako je podario remek delo “Jovano, Jovanke”, na veliku radost prisutnih.

Nije ni tu stao, već se bacio dalje u “Bistru vodu”, kao novi upravo – “biser” za repertoar, da bi na bis poentirao sa čuvenom tradicionalnom numerom “Uči me, majko, karaj me”, za pravu apsolutnu katarzu svih prisutnih.


Foto: Dragana Gaga Bugarčić
Nakon skoro dva i po sata, Vlatko je završio svoj šou, želeći da se ponovo vidi sa Beogradom, u nadi da će se to desiti u novim, normalnim okolnostima, nakon konačne pobede nad pandemijom.

 Poslednjih godina Vlatko je uglavnom neizbežan u Beogradu i celoj Srbiji, i dolazi u različitim varijantama i sastavima, što je publici uvek zanimljivo.

  Redovan je na Guitar Art festivalu, gde je osim izdanja u pandemiji na sceni Doma omladine, gostovao i 2019. na rasprodatom koncertu Kombank Dvorane u tandemu sa gitaristom Miroslavom Tadićem.

  Intimniji nastupi su podrazumevali i na BG Jazz festivalu 2020 na istom mestu, kao i u maju gde je na Guitar Art festu gostovao solo, osim što mu se u jednom delu koncerta pridružio Vukašin Marković, lider benda “Irie FM”.

  Jeste prvi put bio na stadionu Tašmajdan, i pružio je sveobuhvatno, sadržajno muzičko putovanje sa 20 pesama kroz bogatstvo karijere, ali je zanimljivo da je 2017. godine na world festivalu “Todo Mundo” svirao potpuno sam u – parku Tašmajdan, na sred glavnih igrališta.

  Publika definitivno voli pravi doživljaj, kada Vlatko ima za sobom veći bend, kao što je bilo ove noći, gde se kao gost istakao i poznati muzičar Igor Vince kao perkusionista.


Time je koncertna sezona na stadionu Tašmajdan veoma uspešno okončana, sa Massimom i Vlatkom, nakon zanimljive i atraktivne ponude koji je ovaj prostor ponudio tokom leta: operska diva Elina Garanča, Bajaga i Instruktori, Riblja čorba sa gostima (u čast Miši Aleksiću), hitovi ABBA & Metallica, španski tenor Plasido Domingo.


Ivan Makragić

TANJUG / Music PocketVlatko Stefanovski V3 trio foto: Stefan Rajhl
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket