Virtuozni gitarista Vlatko Stefanovski nastupit će sa svojim triom na Cittanova Blues Festivalu 2023.

0
Reklama

Cittanova Blues Festival s ponosom najavljuje drugog headlinera na ovogodišnjem festivalu, Vlatko Stefanovski Trio. Nastup Vlatko Stefanovski Tria na Cittanova Blues festivalu 1. jula svakako će biti jedan od vrhunaca festivala.

Trio, predvođen Vlatkom Stefanovskim, poznat je po jedinstvenom spoju tradicionalne makedonske muzike s modernim jazzom i bluesom. Trio čine Vlatko Stefanovski na gitari, Ivan Kukić na bas gitari i Jan Stefanovski na bubnjevima.

Na Cittanova Blues Festivalu obožavatelji mogu očekivati prepoznatljivo sviranje gitare Vlatka Stefanovskog, koje kombinira tehničko majstorstvo s dubokim emocionalnim odjekom. Njegov jedinstveni stil, koji kombinira jazz, rock, blues i tradicionalnu makedonsku muziku, dobio je pohvale obožavaoca i kritičara.

In the pantheon of guitarists, the name Vlatko Stefanovski towers high above. He is renowned for his high-energy, virtuoso antics as well as memorable and gentle melodies that have thrilled crowds for more than four decades”. – All About Jazz, UK

Vlatko Stefanovski smatra se jednim od najuticajnijih, najinovativnijih i najcenjenijih gitarista, s karijerom dugom preko 50 godina. Gitaru je počeo svirati s 13 godina, a u kasnim tinejdžerskim godinama osnovao je bend LEB I SOL koji je sa 14 albuma i turnejama delom sveta postao jedan od najznačajnijih bendova muzičke scene bivše Jugoslavije. Od sredine devedesetih Stefanovski je razvio vrlo uspešnu solo karijeru, tokom koje je stekao pohvale kritičara za svoje virtuozno sviranje gitare i sposobnost spajanja tradicionalne makedonske muzike s elementima jazza, bluesa, rocka i drugih žanrova. Svojom jedinstvenom gitarskom tehnikom i zvukom stekao je obožavaoce delom sveta, a svirao je i snimao s mnogim vrhunskim umetnicima kao što su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Manu Katche, Toni Levin, Gibonni, Jan Akkerman, Theodosii Spassov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner i mnogi drugi. Kao solist Vlatko je nastupao i snimao s mnogim orkestrima i ansamblima, uključujući i Londonski simfonijski orkestar. U poslednje vrijeme stvara i za film i balet.

O Cittanova Blues Festivalu

Drugi Cittanova Blues festival održat će se od 26. lipnja do 1. srpnja 2023. u Novigradu. Ulaz je besplatan.

Nakon nezaboravnog prvog Cittanova Blues, koji je Novigrad postavio na svetsku mapu blues festivala, ove godine dolazi još veći i duži blues spektakl. Novigrad se krajem juna pretvara u blues grad, a uz svetske izvođače iz Kanade/USA, UK, Malija, Severne Makedonije i Hrvatske donosi i bogat prateći program.

Prvi headliner, kojega smo već najavili je Philip Sayce, trenutno jedan od najboljih električnih gitarista na svetu. Neizmjerno talentovani gitarista i pevač sa zadivljujućim rock/blues stilom nastupiti će na festivalu 30. lipnja u sklopu europske turneje na kojoj će predstaviti svoj aktualni album Spirit Rising.

Osim nastupa vrhunskih svetskih i domaćih blues izvođača na velikoj pozornici novigradskog glavnog trga koncerti će se održavati i na drugim lokacijama tokom dana. Tako ćete moći uživati u jutarnjoj kavi uz Blues Morning Coffee i ranovečernjim aperitivom uz Sunset Blues, a poslije službenog koncertnog dela svake večeri održavati će se jam session u 9 Pub-Devetka.

Ove godine premierno će se održati blues challenge za bendove i izvođače na početku karijere, projekcije blues dokumentaraca, prezentacija muzičkih instrumenata, radionice, prodajna izložba ručno rađenih muzičkih gadgeta, a takozvani Blues Train istorija će vas po lokalnim vinarijama provesti.

FB stranica / FB događaj

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here