Violinista Nemanja Radulović prvi put 7. jula na Banja Luka festu

Izuzetan virtuoz ponovo osvaja publiku celog regiona i Evrope

0
Reklama


Izuzetan virtuoz ponovo osvaja publiku celog regiona i EvropeBANJA LUKA, 8. aprila:  Umetnik Nemanja Radulović, svetski poznati violinista, nastupiće sa svojim sastavom “Double Sens7. jula  prvi put u Bosni i Hercegovini i to na predstojećem Banja Luka Festu, u trećem izdanju tog festivala.


Velika scena tvrđave Kastel tom prilikom zablistaće u punom sjaju uz nastup jednog od najvećih virtuoza na violini, koji premijerno u ovom delu sveta izvodi koncert u okviru turneje “Roots”, kao promocija istoimenog albuma (2022).

Srpsko-francuski violinista Nemanja Radulović svojom jedinstvenom energijom i iskrenošću, uzbudljivom virtuoznošću, dubinom izraza i avanturističkim programom zagovara teoriju da muzika ima moć da zbližava ljude.


Nastupajući u najvećim dvoranama i sa najvažnijim orkestrima, od Londonske filhamonije, preko Nemačkog simfonijskog orkestra, filharmonije Montreala i Tokija, u dvoranama kao što su Karnegi hol u Njujorku ili Megaron u Atini, violinista Nemanja Radulović je svakako najuspešniji muzičar sa ovih prostora u svetu. 

 


Sa svojim orkestrom “Double Sens” koji čine muzičari iz Francuske i Srbije, već više od 10 godina osvaja koncertne prostore širom planete.


Poslednji, izuzetno uspešan album “Roots” (Koreni) je objavio za američku “Warner” kompaniju, po čemu je i aktuelna turneja dobila svoj naziv.


– Ideja za ovaj album se rodila tokom pandemije virusa Kovid 19, tačnije za vreme lokdauna. Tokom ovog perioda, imao sam vremena da duboko promislim o muzici danas, ali i o muzici prošlosti i budućnosti. Muzika koja mi je istinski pomogla da se osećam živim je muzika Mocarta i svetska, kao tradicionalna muziku različitih zemalja sveta. Ona me je povezala sa osnovnim osećanjima naših života, a to su radost i ljubav. Više mi je prijalo da slušam muziku nego da je sviram u tom period”, istakao je Nemanja i dodao da novo izdanje “Roots“ predstavlja jedan iskorak, i samim tim nije standardna klasična muzika koju bi publika očekivala.
Koncertna promocija ovog albuma je počela u oktobru 2022. u Francuskoj, onda se preselila 31.10. u veliku dvoranu Kolarčeve zadužbine, kao pravi koncert na visokom nivou, nastavila se tokom proleća u Japanu i velikim evropskim centrima.

Tako dolazimo do početka jula 2023. na Banja Luka Fest i publika u regionu će biti u prilici da čuje ovo nesvakidašnje muzičko putovanje po 22 zemlje sveta.


Tada krajem oktobra na Kolarcu, Nemanja Radulović sa svojim ansamblom je zaista pružio vrhunsko muziciranje i nesvakidašnji celovečernji koncert koji ostavlja bez predaha, a u sastavu je i multitalentovani kompozitor, muzičar, pevač, dirigent – Aleksandar Sedlar.

Prvi put publika u Bosni i Hercegovini imaće priliku da jedinstvenu energiju Nemanje Radulovića doživi uživo, u samom srcu najstarijeg istorijskog spomenika i jednog od najlepših delova Banja Luke – 7. jula na velikoj sceni tvrđave Kastel, poručuju iz direkcije festivala.

Pored koncerta slavnog violiniste, jedan od najznačajnijih festivala u regionu, Banja Luka Fest nam od 5. do 8. jula 2023. donosi još tri velika muzička nastupa, kako je već poznato od ranije: koncert pop zvezde Marije Šerifović, world music umetnice Jasmin Levi, i „Veče za ljubav „– zajednički koncert pop muzičara iz Hrvatske – Nine Badrić i Petra Graše.

Nemanja Radulović poslednjih godina je često nastupao u Beogradu, i naravno uvek obavezno danima unapred rasproda koncerte na Kolarcu, i kako mu je bilo žao da ga publika ne vidi u što većem broju, odmah je zakazivao nove serje nastupa, koji takodje budu prepuni na ovom prostoru.

Osim Kolarčeve zadužbine, Radulović je pre nekoliko godina imao i veliki solo  – besplatni koncert u Studentskom parku, koji je veoma blizu Kolarca.


IVAN MAKRAGIĆ


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here