Violinista Nemanja Radulović promovisao novi album „Roots“ i najavio koncert za nedelju 30. oktobra

Evociranje uspomena vezanih za Kolarac i karijeru dužu od 20 godina

0
Reklama


Evociranje uspomena vezanih za Kolarac i karijeru dužu od 20 godina


BEOGRAD, 29. oktobra – Svetski uspešan violinista Nemanja Radulović održaće samostalan koncert u nedelju, 30. oktobra na Kolarcu, kao promociju novog albuma „Roots“.

Istaknuti muzički umetnik je najavio u petak (28.10.) svoj projekat u susretu sa medijima u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

„Svaku posetu Kolarcu i nastupe na koncertima doživljavam veoma emotivno i kao jednu veliku zabavu. Za Kolarčevu zadužbinu me vezuje detinjstvo, sećam se kada smo Ksenija Milošević i ja prvi put kao mali nastupali u Velikoj sali Kolarca, a eto već 20 godina kako dolazim u ovu ustanovu“, podelio je srpski i svetski violinista svoje impresije, i evocirao je uspomene na instituciju kakav je Kolarac.

Koncertna promocija diska biće prilika za novi susret sa Radulovićem koji je u poslednjem periodu održao nekoliko koncerata na Kolarcu, povodom dokumentarca o njemu (2020), na festivalu BEMUS (2021) i sa Beogradskom filharmonijom (2022).
Promotivni koncert je posvećen albumu “Roots” kao prvi projekat za kuću “Warner Classics” izdanja Nemanje Radulovića i ansambla “Double Sens”, koji čine članovi orkestra Ksenija Milošević i Aleksandar Sedlar, dok su u medijskom susretu govorili još osnivač i vlasnik kompanije “Mascom” – Slobodan Nešović Loka i upravnik Kolarčeve zadužbine – Aleksandar Peković.

Nemanja Radulović započinje dugogodišnju saradnju sa izdavačkom kućom „Warner Classics“ i upravo u petak je novi album objavljen za srpsko tržište od strane licenciranog partnera diskografske kuće Mascom.

Radulović je otkrio da je album sniman u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine tokom maja 2021. godine, i tako je Beograd sada na listi prve promotivne turneje ovog albuma, koja je počela sredinom oktobra koncertima u Francuskoj.„Ideja za ovaj album se rodila tokom pandemije virusa Kovid 19, tačnije za vreme lockdown-a. Tokom ovog perioda, imao sam vremena da duboko promislim o muzici danas, ali i o muzici prošlosti i budućnosti. I tako, kada je zabrana kretanja zbog pandemije počela, pokušao sam da stvaram muziku, da vežbam, ali nisam mogao. Jednostavno, nije bilo pravo vreme za to. Mnogi su od korone bili bolesni, na žalost drugi su nam zauvek otišli sa ovog sveta“, izjavio je violinista i naglasio da mu je umesto toga više prijalo da sluša muziku različitih stilova.

„Muzika koja mi je istinski pomogla da se osećam živim je muzika Mocarta i world music, kao tradicionalnu muziku različitih zemalja sveta. Ona me je povezala sa osnovnim osećanjima naših života, a to su radost i ljubav. Više mi je prijalo da slušam muziku nego da je sviram u tom periodu“, rekao je Radulović i istakao da novi disk „Roots“ predstavlja iskorak, te da nije standardna klasična muzika koju bi publika očekivala.Na poziv kolege Aleksandra Sedlara je doputovao u Beograd i na veliko zadovoljstvo u roku od mesec i po dana snimili su navedeni album sa posebnim aranžmanima.

Umetnik je odlučio da sa svojim prvim albumom za “Warner Classics” podeli ono kroz šta je prolazio prethodne dve godine.


„Pre pandemije, osećao sam da je svet mesto bez granica, ali taj osećaj je počeo da se menja posle februara 2020. Želeo sam da ponovo povežem zemlje, da uklonim granice kroz world music, koja zapravo predstavlja osnovu klasične muzike. Takođe, kao umetnik sam imao potrebe za novim izazovima“, naveo je slavni muzičar.

Za njega je bilo veoma dragoceno iskustvo otkrivati nove načine sviranja i istraživati brojne mogućnosti zvuka violine, a naglasio je da svaka kompozicija ima različiti izraz i zvuk.


Glisando tehnika se u velikoj meri koristi u muzici Japana, Indije, Kine, Irske, Srbije i Izraela, dok je način izvođenja glisando tehnike ili različitih trilera u tradiciji svake zemlje potpuno drugačiji.

Upotreba gudala se takođe veoma razlikuje: različite boje zvuka se dobijaju različitom upotrebom i pristiskom gudala, brzinom ili drugim tehnikama.

„Kompozicije odabrane za ovaj album su veoma lične, podsećaju me na članove“ Double sens“ ansambla, na moju porodicu i na one koji više nisu sa nama. Moja želja je da svako otkrije svet bez granica kroz muziku koju izvodi „Double Sens“, Ksenija Milošević, Kristina Radulović i Aleksandar Sedlar, koji je komponovao i radio aranžmane za nas da sam se osećao kao da sam na nekom velikom master klasu. Hvala Sedlaru na saradnji i tolikom poverenju koje mi je pružio“, podvukao je Nemanja i izdvojio sa albuma antologijsku kompoziciju za njihov trio -„Što te nema“ (1981) pevačice Jadranke Stojaković.

Novi projekat se otvara numerom „Hommage“ Aleksandra Šišića, a na listi su i „Đelem,Đelem“, „Makedonsko devojče“, „King David“, „Mambo“, „Moscow Night“, „The Butterfly Lovers“, „Indifference“, i druge kompozicije.

„Posle korone naš album ima još veći značaj, jer svi znamo šta se dešava u celom svetu. Umetnici bi trebalo da budu iznad rata, da sviraju za mir i ljubav“, zaključio je Nemanja Radulović.
Ksenija Milošević, vokalni solista i violinistkinja, takodje je navela da je za Kolarac vezuju samo duboke emocije, a da su se Nemanja i ona upoznali i prepoznali kao sasvim mali.

Ona je napomenula da su na disku prisutni žanrovi koje oni privatno uživaju da slušaju, da ne bude samo striktna klasika.

„Ponekad je bilo teško interpretirati pesme koje ličnodoživljavam i proživljavam, a nadam se da smo uspeli emocije da prenesemo, što će publika najbolje oceniti na koncertu u nedelju. U inostranstvu smo uvek nailazili na predivan prijem, nadamo se da će i u Beogradu prekosutra biti isto, jer mi uživonajviše volimo da prenosimo publici ono šta osećamo, napomenula je Ksenija Milošević i istakla kako je istovremeno najteže i najprivlačnije bilo postići različite stilove sviranja na instrumentima, jer se za veoma kratko vreme mora promeniti više stilova.

Poznati kompozitor, aranžer, muzičar, dirigent raznih mjuzikala u Pozorištu na Terazijama, Aleksandar Sedlar izdvojio je činjenicu da je u ovom izazovnom projektu bilo kompleksno prebaciti razne kompozicije za manji ansambl, što je po njemu uglavnom „klizav teren“ kada se uklapaju i reinterpretiraju numere za druge sastave.

Koncert na Kolarcu u nedelju nije poslednje druženje u ovom gostovanju Radulovića koji živi u Francuskoj, već će virtuoz na violini potpisivati primerke albuma u ponedeljak popodne (17.30h) takodje na Kolarcu kao prilika za susret fanova sa svojim favoritom (meet & greet).


Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here