Violinista Nemanja Radulović održao sinoć (30.10.) koncert na Kolarcu kao promociju novog albuma „Roots“

Maestro je ponovo oduševio mnogobrojnu publiku koja uživa u njegovom muziciranju

0
Reklama


Maestro je ponovo oduševio mnogobrojnu publiku koja uživa u njegovom muziciranju


BEOGRAD, 31. oktobra – Srpski i svetski virtuoz na violini Nemanja Radulović održao je sinoć (30.10.2022.) samostalan koncert u Kolarčevoj zadužbini kao promociju svog novog albuma „Roots“.

Vanserijski muzički umetnik sa stalnom adresom u Francuskoj priredio je veoma zanimljiv, atraktivan, neobičan i raznolik repertoar od 17 kompozicija u zvaničnom delu programa za ljubitelje njegovog lika i dela, pre svega majstorstva na violini.

U publici je bio veliki broj javnih ličnosti, prevashodno umetnika, kako i dolikuje za ovako svečani i uzvišen kulturni dogadjjaj.

„Divno je što ste večeras ovde sa nama, meni je uvek lepo kad sam u Beogradu, na Kolarcu. Ove noći predstavljamo vam album „Roots“ ili „Koreni“ koji sam nedavno snimio sa ansamblom „Double Sens“, za kuću „Warner Classics“, a ideja se javila tokom pandemije korona virusa, zapravo za vreme prvog lokdauna. Tada mi je više prijalo da slušam, nego da sviram muziku. Vratio sam se Mocartu, kao i muzici čitavog sveta, tačnije „world music“. To ćemo vam svirati večeras“, najavio je Nemanja Radulović i započeo veoma bogato muzičko putovanje sa portretom Irske, Kvebeka (Kanada) i Škotske sa kompozicijom „Hommage a Jean“ Žana Karinjana, u aranžmanu istaknutog muzičara Aleksandra Sedlara, koji je potpisao čitav novi album.
Ubrzo je violinista prešao na sasvim drugu kulturu i udaljene meridijane sa numerom „The Butterfly Lovers“ tandema He Žanhao i Čen Gang iz Kine, kao i na zvuke Argentine, Austrije, Grčke i Italije u delu „Por Una Cabeza“ Karlosa Gardela, gde je uz Radulovića istaknuto i zapaženo mesto dobila poznata solistkinja na violini Tijana Milošević.

„Usled svega ssto se trenutno dešava u svetu, smatram da muzika treba svima da nam donese ljubav, mir i radost“, izjavio je emotivno Radulović i dobio dugotrajni aplauz od verne publike.

Koncertna promocija diska bila je prilika za novi susret sa Radulovićem koji je u poslednjem periodu održao nekoliko koncerata na Kolarcu od izbijanja pandemije, povodom dokumentarca o sebi (2020), na festivalu BEMUS (2021) i sa Beogradskom filharmonijom na koncertu u februaru ove godine.

Promotivni koncert je posvećen navedenom albumu “Roots” kao prvi projekat za kuću “Warner Classics” izdanja Nemanje Radulovića i internacionalnog ansambla “Double Sens”, koji čine članovi orkestra – sestre violinistkinje Tijana i Ksenija Milošević, Aleksandar Sedlar (gitara i perkusije), Prve violine – Nemanja Ljubinković, Gijjom Fontanaroza, Matild Potije, Druge violine – Kristina Atanasova Radulović, Frederik Desi, Nataša Grujić.
Takodje, u ansamblu su i umetnici na violama – Boris Brezovac, Emanuel Gros, Aleksandra Kurilić, na violončelu – Dragan Đorđević, An Biranje, kontrabas – Boban Stošić i Miloš Mihajlović na klaviru, i pomalo vokalno.

„Stvarao sam album sa divnim umetnikom Aleksandrom Sedlarom, u njegovom muzičkom studiju nedaleko baš od Kolarca. Znao sam da je beskrajno talentovan muzičar, ali mi je posebno zadovoljstvo da to osetim na delu. Proveli smo divno vreme zajedno u Beogradu, i bila mi je cčast da ga gledam kako radi i stvara muziku. Zahvalan sam mu što je dopustio i meni da budem aranžer na albumu sa njim, što je za mene dragoceno“, sa širokim osmehom je Radulović (aranžirao je 7 numera) govorio o svom prijatelju i kolegi Sedlaru, i najavio novu kompoziciju.

U pitanju je bila numera „Manha de Carnaval“ Luiza Bonfa gde se osetio miris i ukus muzicckog Brazila, a Sedlar je svirao akustičnu gitaru kao solista uz Nemanju.

Aleksandar Sedlar je svestrani muzičar – poznati kompozitor, aranžer, pevač, dirigent raznih mjuzikala u Pozorištu na Terazijama, frontmen svog sastava “Sale i Sedlari”.Svestrana umetnica Ksenija Milošević kao vokalna solistkinja je imala zanimljiv niz od četiri kompozicije zaredom, prvo kroz portet Rusije – „Podmoskovnye vechera“ Vasilija Solovjeva Sedoja, tradicionalne pesme „Mndra Mja“ od Vlaha i „Gypsies are found near heaven“ Eugena Doga iz Moldavije – obe kompozicije iz sovjetskog filmskog i pozorissnog hit mjuzikla „Cigani lete u nebo“ (1975) prema delima Maksima Gorkog (“Makar Čudra” i “Starica Izergil”).

Takodje, Ksenija je svojim tihim, veoma suptilnim i nenametljivim glasom, izvela i antologijsku numeru „Što te nema“ (1981) pevačice Jadranke Stojaković, na stihove Alekse Šantića

Time je bio završen veoma efektan prvi čin izuzetnog i vanserijskog koncerta.

U petak (28.10.) je novi album “Roots” objavljen za srpsko tržište od strane licenciranog partnera diskografske kuće „Mascom“ .

Radulović je otkrio da je album sniman u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine tokom maja 2021. godine, i tako je Beograd sada na listi prve promotivne turneje ovog albuma, koja je počela sredinom oktobra koncertima u Francuskoj.

Foto: Nebojša Babić
Umetnik je odlučio da sa svojim prvim albumom za “Warner Classics” podeli ono kroz šta je prolazio prethodne dve godine tokom neprijatnog prisustva Kovida 19.

Maestro muzike i violine vrhunski je izvodio dalje numere uz novi izazov „Glisando“ tehnike, koja se u velikoj meri koristi u muzici Japana, Indije, Kine, Irske, Srbije i Izraela, dok je način njenog izvođenja ili različitih trilera u tradiciji svake zemlje potpuno drugačiji.

Novi projekat se na disku otvara numerom „Hommage a Šišić“ ccuvenog srpskog kompozitora i violiniste Aleksandra Šišića (1937-2007), koga je Radulović nazvao „čistim genijem“.

„Bio je predstavnik narodne muzike, izvanredan umetnik, mada smatram da ipak muzika ne treba da se deli na zabavnu, klasičnu, narodnu. Muzika treba da bude jedno“, ocenio je svetski violonista, i onda prešao na posvetu svoje druge zemlje Francuske sa naslovom „Indifference“ Tonija Mirena.


Foto: Nebojša BabićOn je podsetio da se sa porodicom preselio da živi u Parizu tokom 1999. godine u vreme NATO bombardovanja Srbije, i dobio retko lep prijem mnogih francuskih prijatelja i porodica koji su im svima olakšali život u inostranstvu, zato je na repertoaru i kultura ove divne zemlje i Grada Svetlosti.

 Na listi dvočasovnog spektakl koncerta bile su i kultne numere kao romska tematika i antologija „Đelem, Đelem“ koja ponovo dovodi violinistkinju Kseniju Milošević u ulozi vokalne solistkinje, a pridružio joj se iz ansambla i pijanista Miloš Mihajlović da otpeva nekoliko stihova.

U tom ključu se ne može ni bez kultne„Makedonsko devojčeJončea Hristovskog, čiji aranžman potpisuju Sedlar i Radulović, a duh Kube se osetio u dinamičnoj igri „Mambo“ Peresa Pradoa.

Bogat program je uključio „King David“ (Izrael) muzičkog tandema David Elijahu-Matitjahu Šelem i tradicional „Katchur Khan“ (Indija), koje je Radulović tako vešto gotovo spojio u jednu kompoziciju, odnosno nije se osetio prijelaz u novu numeru, tako da publika nije stigla da aplaudira nakon završetka jedne od tih pesama.

Romantična i stratsvena Španija je dočarana putem kompozicije “Spanish Dance from lLa Vida Breve” Manuela de Falje, čiji aranžman violinske deonice potpisuju Radulović i kolega Fric Krajsler, i naš a svetski junak je toliko dinamično i predano pristupio ovoj numeri, da se zatresla cela dvorana Kolarca. Portret Japana je dostignut sa naslovom tradicionala „Takeda Lullaby“ i nakon 17 numera, oficijalni deo koncerta je bio okončan.

Foto: Nebojša Babić
NEMANJA R 1 DSC02741-Photographer-Sever-Zolak
NEMANJA R 1 Photographer-Sever-Zolak
Foto: Nebojša BabićNaravno, publika Kolarca nije pustila Nemanju i ceo ansambl “Double Sens” da tek tako odu sa pozornice, tako da su oni još nekoliko kompozicija predstavili kao – „Somewhere over the Rainbow“ iz američkog filma „Čarobnjak iz Oza“ (1939), ili izvornu starogradsku pesmu „Niška banja, topla voda“ iz Srbije, što je izazvalo novi talas zadovoljstva ove muzičke večeri bez kraja.
Značajnu ulogu je tada odigrao pijanista Miloš Mihajlović u odličnom tandemu sa Nemanjom.

Nemanja Radulović je i ovog puta apsolutno rasprodao koncert tako da je veliki broj publike u nekoliko redova sedeo na pozornici oko umetnika i celog ansambla uz dodatne stolice sa strane u parteru, koliko je maestro prevazišao uveliko kapacitet Kolarčeve zadužbine.

Pamti se zato i njegov masovni besplatni koncert pre nekoliko godina u Studentskom parku.

Koncert sinoć nije poslednje druženje u ovom gostovanju Radulovića, već će virtuoz na violini danas popodne (31.10.) potpisivati primerke albuma “Roots” takodje na Kolarcu kao prilika za susret fanova sa svojim favoritom.
Album “Roots” sadrži sledeće kompozicije:

1 Hommage à Aleksandar Šišić (medley) 3.13

2 Makedonsko devojče 3.17

3 Gelem, Gelem (“Opre Roma”, Romani anthem) 3.13

4 The Butterfly Lovers 5.35

5 Danse espagnole from La vida breve 3.32

6 King David 3.33

7 Mndra mja 3.01

8 Manhã de Carnaval 3.35

9 Indifférence 2.53

10 Hommage à Jean Carignan (medley) 3.04

11. Takeda Lullaby 2.51

12 Mambo

13 Moscow Nights 3.10

14 Por una cabeza 3.08

15 Što te nema 4.48

16 Gypsies Are Found Near Heaven 5.10

17 Katchur Khan 2.49


IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket


NEMANJA R 1 Photographer-Sever-Zolak 2Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here