Violinista Nemanja Radulović & “Double Sens” održali su sinoć (03.07.) spektakl koncert na Stadionu Tašmajdan

Muzička avantura oko cele planete

1
Reklama

 

Muzička avantura oko cele planete

BEOGRAD, 4. jula – Proslavljeni srpski i svetski violinista Nemanja Radulović i sastav „Double Sens“ održali su sinoć (ponedeljak, 3. jul) pravi spektakl koncert na Stadionu Tašmajdan u Beogradu pred 7 000 posetilaca.
 

Nastup je deo velike turneje na kojoj muzički umetnik promoviše album “Roots” (Koreni) objavljen na jesen 2022. godine za američku diskografsku kuću “Warner Classics”.

Zaista smo moja muzička porodica i ja jedva čekali da budemo večeras sa vama. Ideja za novi album nastala je za vreme prvog „lokdauna“ 2020. godine. Želeli smo da povežemo svet i ljude koji imaju svuda iste probleme i da zahvaljujući muzici malo na njih zaboravimo“, nadahnuto se obratio publici Nemanja Radulović, koji duže živi i stvara karijeru u Francuskoj. 

Album „Koreni“ je rezultat mojih razmišljanja o muzici u vreme pandemije korone, kada nisam imao volju da toliko sviram violinu i stvaram muziku, već više da je na miru slušam, i to pre svega muziku naroda“, objasnio je talentovani violinista motive nastanka novog diskografskog projekta koji je premijerno predstavio u Srbiji na koncertu u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, oktobra 2022.
Koncert je dramaturški zanimljivo koncipiran prema 17 poglavlja, odnosno 17 kompozicija u zvaničnom delu programa koja nose nazive različitih zemalja, i to baš sasvim slučajno, ili namerno, sa 17 muzičara na sceni, tako da je prva numera bila u posebnoj celini imena “Irska, Kvebek, Škotska”, kao triptih ili mini trilogija.

U tom segmentu je u prvom planu bio autor Žan Karinjan u aranžmanu umetnika Aleksandra Sedlara – “Posveta Žanu Karinjanu”.

Skoro kompletan album „Roots“ je aranžirao upravo Sedlar, ali se na nekoliko kompozicija u ulozi ko-aranžera našao upravo Nemanja Radulović i time dokazao sposobnost i za autorstvo pored izuzetnog scenskog izvodjenja.

Kina je naredna zemlja koja je usledila – umetnici He Žan-Hao i Čen Gang i njihovo delo “Ljubavnici leptiri”.


Četiri zemlje na muzičkom putovanju – Argentina, Austrija, Italija i Grčka bile su u fokusu i kompozitor Karlos Gardel sa svojim poznatim delom “Por Una Cabeza”, u stilu tanga, gde je solo pripao violinistkinji Tijani Milošević.

„Ovaj projekat ne bi nastao da se nije rodila ideja, odnosno da nije bilo Aleksandra Sedlara, veoma talentovanog muzičara, kompozitora, gitariste, pevača, i šta sve još. Zatvorili smo se u sobu tokom lokdauna i prvo slušali muziku koja nas inspiriše da bi dalje radili aranžmane koje potpisuje Sedlar“, naveo je Radulović i prepustio se dalje veoma bogatom programu koncerta.


Portet umetnika Luiša Bonfe kroz njegovu numeru “Manha de Carnaval” (solista na gitari Aleksandar Sedlar) bio je predstavljen u segmentu „Brazil“.

Nemanja Radulović ovog leta je prvi put u svojoj karijeri odlučio da bude toliko često prisutan u Srbiji, na raznim solo koncertima i festivalima.

Prvo je organizovao mentorski master klas kamp u Sremskoj Kamenici, imao je nastupe na Arsenal Festu u Kragujevcu (30.06.), otvorio je već sutradan “Ravenelius” – festival muzičke izuzetnosti u Ćupriji (01.07.),  gostovaće na trećem izdanju Banja Luka festa na Tvrdjavi Kastel (05.07.-08.07.), na festivalu u Velikom Gradištu (05.07.), u Kraljevu (09.07.) i Čačku (11.07.), a uskoro i u Severnoj Makedoniji.
  

Kompozitor Vasilij Solovjov-Sedoj bio je sledeći na repertoaru u poglavlju „Rusija“ i numerom „Podmoskovske večeri”, čiji aranžman potpisuju Radulović i Sedlar.
„Vlaška narodna“ je bio segment sa naslovom “Mndra Mja”, gde se istakla solistkinja Ksenija Milošević na vokalu, inače izuzetna violinistkinja, važan deo Beogradske filharmonije

Nije Ksenija samo na toj pesmi bila u prvpm planu već i u poglavlju „Moldavija“, odnosno posveti filmskoj – pozorišnoj muzici.

Umetnik Jevgenij Doga i „Cigani lete u nebo” sa vokalom solistkinje Ksenije Milošević naravno oduševio je prepun Stadion Tašmajdan.

Multitalentovana muzičarka je dočarala pesme „Loli phabay (Hop hop hop)“ i „Nane Coha“ iz čuvenog ruskog filmskog mjuzikla (1976)  reditelja Emila Loteanua, prema pripovetci „Makar Čudra“ Maksima Gorkog.

Publika je posebno uživala u ovim pesmama koje neizmerno voli, jer se mjuzikl „Cigani lete u nebo“ igra već skoro dve decenije u Pozorištu na terazijama i uvek su izvodjenja rasprodata.
„Pravo je uživanje stvarati muziku sa ovim divnim ljudima. Mene je Ksenija odmah oduševila svojim glasom, a volim posebno da budem  pored nje na sceni i uživam tako blizu“, pohvalio je koleginicu šarmantni violinista.

U jednom trenutku je sasvim ljubazno zamolio publiku ako može da ipak ne bude posvećena toliko fotografisanju putem mobilnih telefona.

„Svestan sam da svi želimo da vecceras odemo svojim kućama sa uspomenom nakon ovog koncerta, ali lepo bi bilo i da sve to sada ostavimo po strani i uživamo u trenutku„, ocenio je umetnik violine.

Ksenija Milošević je u celini „Bosna“ dočarala antologijsku pesmu „Što te nema“ koju je davno (1981) pevala Jadranka Stojaković na tekst Alekse Šantića, ponovo u aranžmanu Sedlara i Radulovića. Svi su bili dirnuti i očarani ovom izvedbom vokala uz instrumentale

Usledila je tada pauza nakon prvog čina koncerta.

Ekskluzivni umetnik diskografske kuće „Warner Classics“ Nemanja je postao od 2021. godine, i krajem 2022. je objavio svoj album „Roots“ za ovu izdavačku kompaniju.

Prethodni album „Baika“, jedan u nizu od devet uspešnih objavljenih za izdavačke kuće „Deutsche Grammophon“ i „Universal Music Group“, proglašen je „vatrenim vrtlogom albuma“ od strane BBC Music Magazina.

Nemanja Radulović poslednjih godina je uglavnom nastupao na uvek rasprodatim koncertima u Kolarčevoj zadužbini, što na solo nastupima, ili kao gost festivala BEMUS 2021, i sa Beogradskom filharmonijom, dok je najviše publike okupio na besplatnom koncertu u Studentskom parku (2014).   

Radulović je ranije otkrio da je album „Roots“  sniman u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine tokom maja 2021. godine, a Beograd je bio na listi prve promotivne turneje ovog albuma, koja je počela sredinom oktobra 2022. koncertima u Francuskoj.   

Drugi čin koncerta sinoć je počeo sa celinom „Srbija“ i umetnikom Aleksandrom Šišićem pod nazivom „Posveta Šišiću” (L’hommage a Šišić), te je Radulović naveo da „nismo mnogo razmišljali koga da predstavimo kada je naša zemlja u pitanju, jer je Šišić bio apsolutno violiniski genije, šteta da je živeo u vreme koje nije bilo toliko tehnološki napredno, šta je sve mogao da postigne“.

Radulović se osvrnuo na svoje korene iz Srbije ali i iz Francuske, gde godinama živi sa svojom porodicom, te je zahvalan ljudima koji su ga tamo prihvatili i pomogli mu životu.

Zahvaljujući muzici shvatam da ova planeta nema granica. Najvažnije je kakvi smo ljudi. Naučio sam od divnih ljudi u Francuskoj kako je voleti, uživati u životu, i lepoti i ljubavi onog drugog“, poetski se izrazio Nemanja.Romantična Francuska je bila predstavljena putem kompozicije „Indifference“ Tonija Murene, dok je živopisna Španija bila u vidu autora Manuela de Falje (aranžman A. Sedlar, violinska deonica F. Krajsler, N. Radulović) i dela – “Španska igra” iz opere “La Vida Breve”.

Radžadtan – Indija bila je prikazana kroz narodnu pesmu “Katchur Kahn”, a Izrael putem dela „Kralj David“ Elijahua Gamlijela i Matitjahua Šelema.

Naravno, Severna Makedonija očekivano je utisnuta sa autorom Jončetom Hristovskim – “Makedonsko devojče”, gde je solistkinja Kristina Atanasova Radulović  na violini.

Takedina uspavanka“ je narodna kompozicija iz Japana, kao portret ove zemlje, sa aranžmanima Sedlara i Radulovića, na šta se violinista nadovezao rečima „Japan veoma volim, ova zemlja mi je kao treća kuća koliko često putujem tamo“.


Onda je srpsko-francuski violinista otkrio da postoji anegdota sa snimanja naredne kompozicije, reč je o antologijskom delu „Đelem, đelem“ srpskog autora Žarka Jovanovića.

„Mi volimo da napravimo malu šalu sa novim članovima našeg sastava „Double Sens“, i tokom snimanja albuma „Roots“ to je bio kolega Miloš Mihajlović. Rekao sam mu da će nam biti potreban muški vokal uz ženski. To nije bila istina, jer već smo imali Kseniju Milošević i to je bilo sasvim dovoljno. Miloš Mihajlović šta će, ne znajući da je šala, nije imao kud, pristao je da peva. I toliko nam se svidelo, da smo zadržali njegov deo u pesmi“, oduševljeno je pričao Radulović i prepustio se muziciranju „Đelem, đelem“ sa duetom Ksenija Milošević – Miloš Mihajlović.

Za kraj zvaničnog dela koncerta priredjen je segment „Kuba“ i kompozicija „Mambo“ Pereza Prada. 

Ipak, publika je sasvim očekivano ogromnim aplauzom dokazala i pokazala da svakako želi još, tako da se violinista sa ansamblom „Double Sens“ vratio na scenu sa razigranom srpskom numerom „Niška Banja, topla voda“ iz pera niškog glumca Dušana Cvetkovića – Čika Duce iz davne 1927. godine (dugo je smatrana za izvornu starogradsku pesmu), mnogi je znaju u izvodjenju Olivere Katarine.Posveta kompozitoru primenjene filmske muzike Zoranu Simjanoviću (napustio nas je iznenada 2021) upriličena je kroz deonice iz kultnog filma „Petrijin venac“ Srdjana Karanovića, a čuveno ostvarenje „Čarobnjak iz Oza“ (The Wizzard of Oz) je dobilo svoj omaž kroz melodiju pesme „Somewhere Over the Rainbow“ (1939).


Tako je završen veoma sadržajan i višeslojan koncert od puna dva sata, u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.

Nemanja Raduilović & “Double Sens” su dokazali ponovo koliko su vanserijski,m van konkurencije, neponovljivi, jedinstveni, iznad svakog proseka, što bi na engleskom pronašli adekvatne reči, u nedostatku naših – outstanding, magnificent, powerful.Nemanja Radulović_foto Sever Zolak1: IRSKA, KVEBEK, ŠKOTSKA

Žan Karinjan (aranžman A. Sedlar)

Posveta Žanu Karinjanu

2: KINA

He Žan-Hao i Čen Gang (aranžman A. Sedlar)

“Ljubavnici leptiri”

3: ARGENTINA, AUSTRIJA, ITALIJA, GRČKA

Karlos Gardel (aranžman A. Sedlar)

“Por Una Cabeza”, solo Tijana Milošević

4: BRAZIL 

Luiš Bonfa (aranžman A. Sedlar)

“Manha de Carnaval”, solo Aleksandar Sedlar

5: RUSIJA

Vasilij Solovjov-Sedoj (aranžman A. Sedlar, N. Radulović)

“Podmoskovske večeri”

6: VLAŠKA narodna

“Mndra Mja” (aranžman A. Sedlar)
solo Ksenija Milošević

7: MOLDAVIJA 

Jevgenij Doga (aranžman A. Sedlar)

“Cigani lete u nebo”, solo Ksenija Milošević

8: BOSNA

Jadranka Stojaković (tekst A. Šantić, aranžman A. Sedlar, N. Radulović)

“Što te nema”, solo Ksenija Milošević

Pauza


9: SRBIJA

Aleksandar Šišić (aranžman A. Sedlar)

“Posveta Šišiću”

10: FRANCUSKA

Toni Murena (aranžman A. Sedlar, N. Radulović)

“Indifférence”

11: ŠPANIJA

Manuel de Falja (aranžman A. Sedlar, violinska deonica F. Krajsler, N. Radulović)

“Španska igra” iz opere “La Vida Breve”

12: RADžASTAN (Indija), narodna

“Katchur Kahn” (aranžman A.Sedlar, N. Radulović)

13: IZRAEL

Elijahu Gamlijel i Matitjahu Šelem (aranžman A. Sedlar)

“Kralj David”

14: SEVERNA MAKEDONIJA

Jonče Hristovski (aranžman A. Sedlar, N. Radulović) 

“Makedonsko devojče”, solo Kristina Atanasova Radulović

15: JAPAN narodna

Takedina uspavanka (aranžman A. Sedlar, N. Radulović) 


16: SRBIJA

Žarko Jovanović (aranžman A. Sedlar)

“Đelem, đelem”, solo Ksenija Milošević i Miloš Mihajlović

17: KUBA

Perez Prado (aranžman A. Sedlar)

“Mambo”

IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket
Nemanja Radulović_foto Sever Zolak

Reklama

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here