Vinili apsolutni pobednici godine – prodato 2,11 miliona vinila !

0
Reklama

Billboard je objavio kako je bila najveća prodaja vinila u zadnjih 30 godina. Naime, prodato je 2,11 miliona vinila, što je skoro 300 hiljada više nego u istom kvartalu prošle godine.

Još 2020. godine prodaja vinila porasla je za 29,2 posto, a sada je i taj skok nadmašen zahvaljujući albumima Adele, Taylor Swift i Billie Eilish. Billie je u prvom prodala 73 hiljade vinila, što je bila druga najveća prodaja od najranije 1991. godine. Potom je Taylor prodala 114 hiljada vinila u prvom kvartalu i tako postavila novi rekord modernog doba, da bi onda Adele prodala 108 hiljada primeraka i tako postavila rekord debi vinila. Kasnije je Britanka imala i najprodavaniji vinil album godine.

Upravo je zbog toga tržište vinila u krizi, a u smislu sirove mase (granulata) pa čak i papira, odnosno kartona. Manji izvođači i manji diskografi od onih koji se bave najvećih svetskim zvezdama stoga su u velikoj krizi i na svoje primerke čekaju i više od 6 meseci od početka proizvodnje. Ne ide na ruku ni koronavirus i manjak radne snage, ali i činjenica da je danas postalo, kao i nekada, potpuno normalno da neki izvođač svoj album objavi i na vinilu, bilo da je u pitanju najkomercijalnije ili nezavisno ime. Ista je situacija i na Balkanu, gde već duže vreme diskografi muku muče s proizvodnjom vinila, a na našem području ne postoji ovog sve popularnijeg nosača zvuka. Pitanje je vremena ko će povući prvi potez, otvoriti prodavnicu gramofonskih ploča i tako možda spasiti celo domaće tržište. Nekada su tržište vodili Jugoton i PGP RTB sa svojim pogonima, a ko će biti novi – videćemo. Ili nećemo!

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here