Vikend „Vila” na Fruškoj gori – Novo iskustvo festivala za sve

0
Reklama

Evropske, regionalne i domaće heroine umetnosti okupiće se ovog vikenda, od 3. do 5. juna, na prvom festivalu „Vila” u srcu najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji, u Vrdniku (Fruške Terme Resort) i to u čast pesnikinje, novinarke i gitaristkinje, Milice Stojadinović Srpkinje. Od muzike, preko teatra, filma, književnosti, programa za najmlađe, do gastrokulture, ovaj festival biće jedinstveno iskustvo u prirodi za prisutne, a svi događaji su besplatni. Među evropskim vilama, festival će okupiti gotik vilu Tarju Turunen, Jenny from Ace of Base, vile klasične muzike violistkinju Tabeu Cimerman i violinistkinju Simone Lamsma, koja će nastupiti sa orkestrom Camerata Academica, a od regionalnih vila na festivalu će nastupiti Kaliopi, Natali Dizdar i Amira Medunjanin uz Vojvođanski simfonijski orkestar.

„Veliki trud je uložen da se organizuje jedan ovako programski raznolik i produkciono zahtevan festival. Neke od umetnica prvi put gostuju kod nas, tako da celokupan događaj zaista ne bi trebalo propustiti, posebno zato što se odvija u bajkovitom ambijentu Vrdnika. Kao jedno novo iskustvo, nadamo se da će ovaj festival biti još jedan legatski projekat Evropske prestonice kulture. Inače, čitav luk „Heroine” koji traje do 12. juna,  posvećen je ženskom stvaralaštvu i upravo je inspirisan našim velikankama iz svojih oblasti delovanja, a izrazom su zastupljene raznovrsne umetničke discipline”, rekla je programska direktorica Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Sara Vuletić.

Među domaćim vilama naći se glumice Anica Dobra, Nataša Tapušković i novinarka Nataša Miljković, koje će čitati deci bajke, potom glumica Nataša Ninković, koja stiže sa predstavom „Prah”, u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića, zatim junakinje plesnih predstava „Udade se Živka Sirinićka” i „Teorija relativiteta”, kao i književnice koje će se predstaviti u okviru programa „Milici u pohode” i autorke slikovnice „Fruška bajka”, Jovane Kulauzov Rebe.  

„Meni je zanimljivo da je čak i danas, u 21. veku, žena koja odluči da bude samostalna, duhovno, materijalno, da bude nezavisna, da sledi svoje snove i da piše poeziju, hrabra sama po sebi. Sada možemo samo da zamislimo koliko je hrabrosti trebalo za tako nešto sredinom 19. veka u jednoj malograđanskoj sredini, u gradiću kao što je Vrdnik, gde je Milica bila upravo ono što jeste, jedna idealistkinja, žena koja je svim srcem verovala u snove o nekoj boljoj državi i o nekom boljem svetu, koja je pisala poeziju. Ljudi su je zvali Fruškom vilom i verovali su da ona ima neke čudne sklonosti da stvara, kakve druge žene nisu imale, a to je zapravo bila samo njena sposobnost da se neprestano obrazuje”, rekla je književnica i autorka „Fruške bajke”, Jovana Kulauzov Reba.

Već renomirane vile poput novinarke Branke Glavonjić i muzičarke Maje Cvetković naći se u ulozi edukatorki za buduće generacije mladih umetnica koje će takođe imati priliku da predstave svoj rad na festivalu „Vila”, baš kao što će i projekcija ovogodišnjeg hit filma „Leto kada sam naučila da letim”, režisera Radivoja Andrića, predstaviti sjajnu, mladu glumicu Klaru Hrvanović.

„Mi postojimo više od 20 godina i za svih tih 20 godina nismo svirali na jednom festivalu koji se bavi samo ženskim stvaralaštvom, tako da mi je velika čast da se nađem rame uz rame sa Anicom Dobrom i, pre svega, sa svima vama koji ćete biti tamo. Moram da kažem da ne znam da li mi se više sviđa sam program ili lokacija održavanja festivala. Ja muziku generalno ne delim na polove, ali treba podstaći stvaralaštvo, pogotovo u muzici, jer kad saberete toliko ima malo žena u tome”, rekla je muzičarka Maja Cvetković.

Festival „Vila” obuhvatiće zonu za najmlađe – poligon spretnosti, igre poput bilijara nogom, frizbija i puštanja zmajeva na vetru uz poseban deo koji će biti fokusiran na edukaciju dece na temu finansijskog opismenjavanja.

„Erste Banka je odavno prepoznata kao pouzdan strateški partner programima iz oblasti kulture i umetnosti. Često padamo u zamku verujući da je tema finansija rezervisana samo za odrasle. Da bismo sve razuverili, krajem godine smo predstavili igricu za mobilne telefone Čuvari Zmajevog blaga koja decu na zanimljiv i prijemčiv način uvodi u svet finansija. Pozivamo ih da se igramo, učimo, slikamo, pravimo modele kovanica, pogađamo tajne predmete i naravno, da zajedno pogledamo interaktivnu pozorišnu predstavu sa Zmajem i Čarobnjakom”, rekla je ekspertkinja za društveno odgovorno poslovanje u Erste Banka Srbija Sonja Konakov Svirčev.

Besplatan prevoz za vreme trajanja festivala

Povodom organizacije festivala „VILA”, JGSP Novi Sad obezbedio je besplatan prevoz na relaciji Novi Sad – Vrdnik (Fruške Terme)– Novi Sad, za dane trajanja festivala od 3. do 5. juna. Prevoz će se obavljati iz Novog Sada sa Železničke Stanice (plato ispred ulaza u Ž. Stanicu) do Hotela Fruške Terme u Vrdniku.

Raspored polazaka za dane 3, 4. i 5.6.2022. godine:

Mesto polaska: Novi Sad (Ž. Stanica)Mesto dolaska: Vrdnik (Hotela Fruške Terme)
16:0021:00
16:1521:15
17:4521:30
18:0000:30
18:1500:45
20:0001:00
20:1501:30

Partner programa „Vila” i programskog luka „Heroine” je Erste banka. Više detalja o samom festivalu, satnice, mapu, ali i informacije o četiri predviđena autobuska stajališta, možete pronaći na sajtu novisad2022.rs.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here