Veoma bogat nedeljni program koncerata u Beogradu i Srbiji (23.03.-27.03.): Nikola Vranjković, Ida Prester, Crvena jabuka, Plejboj, Elemental

Publika ima razloga da bude veoma zadovoljna

0
ReklamaPublika ima razloga da bude veoma zadovoljna

BEOGRAD, 23. marta: Muzička konferencija i festival “Kontakt” sa dosta izvođača – Nikola Vranjković, grupe “Obojeni program” ili “Elemental”, gostovanje pop rok benda “Crvena jabuka”, rok sastav “Plejboj”, Ida Prester, E-Play, pijanista Aleksandar Madžar, neki su od umetnika koji će obeležiti koncertnu ponudu do kraja nedelje u Beogradu i Novom Sadu i po Srbiji.


ALEKSANDAR MADŽAR

Prvo krećemo sa klasikom, tako da večeras (23. mart) i u nedelju, 27. marta Aleksandar Madžar nastavlja da svira Betovenove klavirske sonate na Kolarcu.

 Peti i šesti koncerti pijaniste iz ciklusa Betovenove sonate biće održani u 20 časova.

Nakon odlaganja zbog bolesti umetnika, peti koncert će biti održan 23. marta, a na program su op. 22, 26, op. 106.

Na koncertu 27. marta na programu su op. 27, br. 1 i 2, op. 28, op. 90 i 101.

 Ulaznice za peti koncert, koji je trebalo da bude održan 27. februara, važe za resital 23. marta.

Predstojeći koncerti su nastavak ciklusa “Betovenove klavirske sonate” koje je Madžar počeo da svira na festivalu BEMUS 2021 u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, i u planu mu je da odsvira čak osam koncerata dok ne predstavi sve 32 sonate od Ludviga van Betovena.

Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Jozef Hajdn, Volfgang Amadeus Mocart, Ludvig van Betoven).
Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate).
Zbog važnog mesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije preterano poređenje po kojem su Bahova klavirska dela Stari zavet, a Betovenove klavirske sonate – Novi zavet pijanističke literature.Aleksandar Madžar se po završetku studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu usavršavao kod najvećih svetskih pedagoga.

Specijalizaciju je završio na prestižnom Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, a zatim i u Strazburu. Pažnju svetske javnosti privukao je pobedama na takmičenjima u Lidsu, Ženevi, Bolcanu i Milanu. Madžar se bavi pedagoškim radom kao profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu, a nastupa sa vodećim orkestrima i solistima širom sveta.

“KONTAKT” KONFERENCIJA od 24. do 26. marta

Kontakt konferencija, najveći događaj profesionalaca muzičke industrije, biće konačno realizovan uživo, prvi put nakon izbijanja pandemije, od 24. do 26. marta na više lokacija u Beogradu.

Uvertira se već odigrala u vidu koncerata grupa “Navy ne obećava” (18. mart) i “Veliki prezir” (19.03.) na sceni kluba Elektropionir.

Prve večeri Kontakta 2022, sutra uveče u Zadužbini Ilije M. Kolarca, nastupiće istaknute uspešne pijanistkinje Branka Parlić i Nataša Penezić.
Na programu koncerta ,,Pavana and more – muzika za solo i dva klavira” biće izvedena dela Stiva Martlanda, Gevina Brajersa, Meredit Monk, Dragoljuba Ilića Ilketa, Vilijama Dakvorta i Filipa Glasa.

Branka Parlić je 2020. godine dobila značajno priznanje Global Music Awards: Silver Medal Winner – Outstanding Achievement za album “INITIÉS 2017”, samo jedna u nizu potvrda njenog višedecenijskog uspeha.

Diplomirala je klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i usavršavala se na Letnjoj muzičkoj akademiji u Nici (Francuska).
Posvećeno se bavi stvaralaštvom francuskog kompozitora Erika Satija, kao i Novom Muzikom 20. i 21. veka. Učestvovala je na brojnim evropskim i regionalnim festivalima.

Njeni snimci i video klipovi emituju se na radijskim i televizijskim stanicama u regionu, kao i na britanskim TV kanalima Classic FM i C Music TV.


Branka ParlićDosadašnja izdanja uključuju naslove: LP Inities (1988), CD Inities 88 – Inities 99, CD Metamorphosis (2006), LP Satie & Beyond (2013), Dupli LP Inities 2017.

Kao aktivni pijanista, organizator koncerata, pedagog i predavač, već dugi niz godina, se bavi afirmacijom i promocijom Nove Muzike. Članica je Ansambla za Drugu Novu Muziku od osnivanja 1977. Od 2006. godine deluje kao umetnički direktor koncertnog serijala “Nove Uši za Novu Muziku” posvećenog Novoj Muzici.

Nataša Penezić nakon osnovnih i master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završila je master studije na Кraljevskom koledžu za muziku u Stokholmu.

Doktorski umetnički projekat branila je 2018. godine na FMU u Beogradu.
Od 2014-2019. zaposlena je na AUNS, a od 2019. na FMU, kao docent za užu umetničku oblast Klavir – uporedni predmeti.

Učestvovala je na brojnim festivalima – Кlangspuren Festival, IMPULS Graz, Ghent Festival, Ars Musica Brussels, Aarhus Festival, Kassel Minimal Music Festival, Euro Arts Music Festival, European Clarinet Festival Ghent, Musica in Laguna, Aurora Festival, NIMUS, Međunarodne tribine kompozitora u Beogradu i Osijeku, BUNT, Ring Ring festival i Filmski festival na Paliću.

Кao počasni gost debitovala je 2000. godine u Moskvi sa Orkestrom КREDO, nastupala je sa simfonijskim orkestrom iz Кjođe, Ansamblom SINК centra iz Novog Sada, kao i Кamernim orkestrom Muzikon.
Posvećena je muzici 20. i 21. veka, i aktivno sarađuje sa kompozitorima, među kojima se izdvajaju Frederik Rževski, Sofija Gubajdulina i Jasmina Mitrušić. Od 2017. godine član je Ansambla za drugu novu muziku.


Nataša Penezić
Iste večeri, sutra, 24.03. u klubu Anti Shop Elektropionir, u rok oazi kompleksa klubova u Cetinjskoj 15, koncert će održati retko neprevazidjeni muzičar alternativne ambijentalne rok struje – Nikola Vranjković.

Iako poslednjih godina osvaja velike koncertne prostore (Kombank Dvorana, Dom omladine, Beer fst – Ušće, Exit–Petrovaradinska tvrđava NS, Arsenal fest – Kragujevac, Beer Garden – Ada Ciganlija), ne odustaje od intimnog klupskog iskustva koje publika uvek posebno ceni.

Osim Elektropionira, Nikola Vranjković sa svojim bendom je prašio ovih godina i u klubu pored – Subbeerni centar, ali i na scenama SKC-a, rok kluba Fest.

U intimnoj atmosferi, Vranjković sa svojim bendom će prošetati kroz bogat opus od sedam albuma – četiri sa grupom “Block Out” i tri solo projekta kroz uz skoro tri sata svirke.


Nikola Vranjković, foto Nikolina Popratnjak
Foto Goran BisevacTakođe u Anti Shop Elektropioniru u subotu 25. marta, biće izveden ekskluzivni klupski nastup čuvene grupe “Obojeni program”.
Lider ove alternativne grupe – Branislav Babić Kebra predstaviće se sutra i kao vizuelni, likovni umetnik na izložbi svojih digitalnih crteža u pratećem programu “Kontakta” koja će trajati do 31. marta.

Poslednje veče “Kontakt2022” konferencije u krugu Cetinjske, u Anti Shop Elektropioniru, grupe “Rebel Star” i “Bohemija” sviraće prvi zajednički koncert i predstaviti albume objavljene krajem prošle godine – „Početak i kraj“ i „Putujemo“.

Rebel Star se posle oproštajnog koncerta 2016. godine, vratio na scenu solo albumom Milana Glavaškog – “Demoni” (april 2020), a sledeći korak u “novom početku” je veliki bend i velike pesme, kako navode iz te grupe. Milan Glavaški na muzičkoj sceni Balkana prisutan je više od tri decenije.
Od “Prisluškivanja” grupe Eve Braun do albuma “Početak i kraj”, Rebel Star svet se promenio nekoliko desetina puta.

Niška grupa “Bohemija” objavila je tri studijska albuma – “Sve naopako” (2017), “Nasmeši se i reši se?” (2019) i posledenji, i dalje aktuelni “Putujemo” (2021) – kaologičan nastavak ideje koja je okupila bend: “hajde da sviramo muziku inspirisanu Beach Boysima i Bitlsima, ali na način kako to mi kapiramo”.

Imaju mnoge uticaje psihodelije sa obe strane okeana, britpop i škotskih pop, i taj soul-spejs-pop-rok sastav iz Niša zvuči kao Dejvid Bouvi u pesmi “Let’s Dance”, ili hard rock grupa “The Cult” sa delom “Electric”, možda “Big Star” na “Sister Lovers” ili zvuče kao opus švedske atrakcije ABBA “Best of”.Hrvatska hip hop grupa “Elemental” će imati koncert takodje poslednje noći 26. marta u Domu omladine Beograda i time će zaokružiti ovogodišnje koncertno uživo izdanje “Kontakta”.

Njihov aktuelni singl je “Dvojka“ i ovim koncertom nakon duže pauze se vraćaju u Beograd i Srbiju, a na istom mestu sale “Amerikana” u DOB-u nastupali su u aprilu 2017. godine.

Trebalo je da nastupe u Letnjoj bašti rok kluba Fest u Zemunu, tokom pandemije 2020. godine, ali su odlagani 4 puta i na kraju skroz otkazani.

Kontakt konferenciju organizuju producentska kuća „Kontakt konferencija“, promoterska kuća “Odličan Hrčak” i Centar beogradskih festivala – CEBEF, pod pokroviteljstvom grada Beograda.

Elemental foto Kristijan Smok
Kontakt 2022 biće podeljen u tri programske celine: tribine i paneli; izložbe i radionice; muzički deo programa (koncerti).

24.03 – 20h – Nikola Vranjković @ Anti Shop Elektropionir, Cetinjska 15

24.03 – 21h – Branka Parlić i Nataša Penezić @ Kolarčeva zadužbina

25.03 – 21h – Obojeni program @ Anti Shop Elektropionir, Cetinjska 15

26.03 – 21h – Rebel Star & Bohemija @ Anti Shop Elektropionir, Cetinjska 15

26.03 – 21h – Elemental @ Dom omladine

Poseban specijal na Kontaktu odigraće se u subotu veče u klubu Dragostore – pravi koncertni maraton pod nazivom “Hali Gali” – dakle rokenrol cirkus je ponovo u našem gradu.

Nastupiće sledeći alternativni i underground bendovi u prostorima Velika Soba i Black Room od 22.00h do 04.00h: Sitzpinker, She Loves Pablo, Bas i Stega, Bucalo, Nežni Dalibor, Rush To Relax, Skier and Yeti, Zenit Zed, Traka, MANE, NA5A, Festival Nasilja, Milf Magnet, Ice Cream Booth.

IDA PRESTER24. & 25. mart Novi BitefArtCafe

Dva uzastopna koncerta hrvatsko-srpske muzičarkeIde Prester i njenog elektro dens pop benda “Lollobrigida” su rasprodata u klubu Novi BitefArtCafe za 24. i 25. mart.

Tokom pandemije Ida je bila apsolutno jedna od najvrednijih i najproduktivnijih muzičara, jer je snimala gotovo najviše singlova i spotova za protekle dve godine, da već sada ima dovoljno za čitav album ili barem malo bogatiji EP – Extended play.

Njen naredni singl koji priprema zove se “Budalo” – ljubavni duet sa mladim muzičarem – Fantomom. Omiljena zagrebačka Beogradjanka premijerno će ga izvesti uživo publici Bitefa, a kao njen gost nastupa upravo spomenuti saradnik.

Hitove koje je napravila u prethodne dve godine, kao što su “Dodir“, “Minuta“, “Sad“, “Kvar“, “Luda“, Ida Prester planira da spakuje u album, koji najavljuje za jesen.

Nakon rasprodatih nastupa na letnoj sceni BitefArtCafea u septembru 2021. i u Domu omladine Beograda u decembru, regionalna alter pop zvezda sprema publici dvostruki spektakl.

Raduje me činjenica da je interesovanje ovako veliko, i da su karte planule brzo i za drugi koncert. Ono što mogu da obećam je dobra energija, dobra svirka i da ćemo svi da plešemo kao da nema sutra“ – kaže Ida, inače svestrana umetnica, jer osim muzičarke ona je i voditeljka raznih programa, medija – TV, radio, i paralelno vodi solo karijeru pevačice, liderka je bendova „Lollobrigida“, „MAiKa“ i drugih.

(NE)NORMALNI – 23.03. Gerila Bar – Novi Sad, 25.03. Dorćol Platz – Beograd

Bend “(ne)normalni”, nakon sviranja pesama Đorđa Balaševića i Vlade Divljana, dolaze do prvog autorskog koncerta, i ujedno promocije drugog studijskog albuma „Refren za poneti“.

Prvi koncert “(ne)normalni” će održati večeras,23. marta u Gerila Baru grada NovogSada, a slede nastupi u Dorćol Platzu u Beogradu 25. marta, a kasnije 1. i 2. aprila u BackBar-u Plan B (Split) i Boogaloo (Zagreb).

Za vreme pandemije rasprodali su dva nastupa na Kolarcu i jedan u Kombank dvorani 2021. godine, svirajući u čast Vlade Divljana.
Takodje, nasatupali su 8. marta za Dan žena u Kulturnom centru Novog Sada – Fabrika.


Najslušanija pesma sa njihovog prvog albuma je pesma „Nečim Izazvan“, koju su snimili zajedno sa kolegama iz benda “Ničim izazvan”.„Prebrz je 21. vek i nije lako naći vremena i strpljenja da uronite u nešto novo, ali probajte, zastanite, zamrznite svet na 26 minuta. Doživite nas, jer možda vam se i ne svidimo“,
poručio je šaljivo frontmen benda Nenad Jelenković.


Na koncertnoj promociji novog albuma sviraće: Anja Aleksić (violinistkinja), Denan Savić (tekstopisac), Nenad Jelenković (pevač i gitarista), Igor Martinko (gitarista i harmonikaš), Milan Jančurić Deran (saksofonista/ klarinetista/flautista), Miloš Jovanović Brule (pijanista), Branislav Pavlović (bas gitarista) i Atila Benke (bubnjar).

„Rasprodali smo dva Kolarca i jednu Kombank dvoranu prošle godine svirajući koncerte u čast Vlade Divljana. Ljudi nas pamte i po tome što smo svirali pesme Balaševića. Ali lako je puniti salu tuđim pesmama. Svi ti nastupi su nam bili dragi, ali ipak je najveća sreća svirati svoje pesme. To jeste teži put do publike, ali evo nas, spakovani i spremni na put“,
otkrio je Jelenković.

PLEJBOJ – 24.03. Dom kulture Novi Sad

Beogradska rok grupa “Plejboj” će svirati sutra veče (24.03.) u Domu kulture Novi Sad kao još jedan povratak na koncertnu scenu. Publika će slušati uživo hitove “Grizi metak”, “Bela koka”, “Znaj”, “Superstar”, “Ko je ko”, “Zajedno” i nove singlove – “Nemam vremena”, “Daj nešto” i “Nije lako”.

Plejboj će svirati u originalnom sastavu:Igor Perović- vokal i gitara, Roman Goršek – bas, Dušan Petrović –saksofon i novi bubnjar Milan Bjedov.


Retko sviraju, ali stvaraju koncerte koji se dugo pamte kao nastup na Brzim Bendovima Srbije 1992. godine i “NS Time” u Novom Sadu 1993, i takodo danas važe za jedan od najboljih live bendova u zemlji, a slave 30 godina postojanja.

IVA LORENS, POCKET PALMA, LUKA RAJIĆ – 25. mart Dom omladine Beograda

Maratonski koncert u organizaciji izdavačke kuće “Kontra” biće održan u petak, 25. marta u Domu omladine Beograda, kada će svirku imati imena – Iva Lorens, Luka Rajić i grupa “Pocket Palma” i kao specijalni gosti – sastav “Retrospektiva”. Svi će nastupati po 45 minuta, pravi školski čas.

Iva Lorens je kantautorka koja se krajem 2021. godine pojavila na domaćoj sceni i ubrzo je sa dva singla privukla pažnju publike i kritike (“obećanje jednog novog, ponosnog srpskog mainstreama”).

Mlada pop umetnica svoje pesme piše zajedno sa levorukim pančevačkim elektro boj bendom “Buč Kesidi”, producentom Milanom Bjelicom i Petrom Pupićem poznatijem kao Egret, koji je radio muziku zajedno sa Ivom.

Njena muzika nosi elemente elektro popa, a njena prva pesma “Svitanje” ubrzo je postala favorit publike, neki mediji su je proglasili za najbolju pesmu 2021. godine.
Ovo će biti njen prvi zvanični nastup zajedno sa svojim ženskim bendom, na kome će nastupati i nove pesme sa albuma koji se nestrpljivo očekuje krajem proleća.

Luka Rajić ima tri singla (,,Ne izlaziš mi iz glave’’, ,,Ludim’’, ,,Eksplozija emocija’’) i dva EP-a (,,Ludim od kluba’’, ,,Eksplozija emocija’’), gde je ostvarena saradnja sa Pocket Palmom.

Spot i singl ,,Ludim’’ doslovno su izludeli publiku na mreži Tik-Tok kao i na platformi YouTube, gde se okupilo milion fanova i pregleda.

Luka je priredio nezaboravan provod svojim nastupom sa bendom prvi put pred publikom kao predgrupa za bend Buč Kesidi na raprodatom koncertu na Kalemegdanu kao i u Zagrebu.
Njegov autentičan muški vokal, razigranost na bini i primamljiv vizuelni identitet će sigurno osvojiit publiku.

Hrvatski elektro pop bend “Pocket Palma” je sve uspešniji trio koji čine Luka Vidović, Anja Papa i Bruno Žabek, a u Beogradu su rasprodali svoj koncert u KC Gradu – avgusta 2021.

Vidović i Papa počinju svoj zajednički put 2012. godine i nakon dva dark-pop albuma na engleskom pod imenom “Side Project”, odlučuju u potpunosti da promene priču, odnosno žanr i stil, pa se prebacuju na materinji hrvatski i hrabro kreću koračati nostaligijom za zvukom 80-ih godina.

Sastavu se ubrzo pridružuje i gitarista Bruno Žabek, koji u live nastupe donosi još malo divljine.

Nakon vrlo uspešnog debitantskog albuma, 2021. predstavljaju i drugi – „Atomi“, i uspeli su već da oforme svoju publiku u Beogradu.


Satnica koncerta:
20:30 – otvaranje ulaza
20:40 – 21:00 Retrospektiva
21:15 – 22:00 Iva Lorens
22:15 – 23:00 Luka Rajic
23:15 – 00:00 Pocket Palma
Alternativni hard rok ska sastav “E-Play” na čelu sa pevačicom Majom Cvetković će 26. marta gostovati na celovečernjem koncertu u klubu KB u Požarevcu gde će napraviti presek karijere sa pet studijskih albuma, od kojih je poslednji – “Sloboda” (2018, Long Play) i dalje aktuelan sa izvanrednim pesmama i atraktivnim spotovima.

Poslednji singl im je veoma zapažen i laureat nagrade emisije “Bunt” na RTS 1 kao pesma godine – “Hotel Jugoslavija” – duet sa Momčilom Bajagićem Bajagom.

Naravno, uz Maju sviraju uvek vrhunski muzičari – gitarista Nemanja Velimirović i bubnjar Goran Ljuboja Trut.

CRVENA JABUKA 26. mart Kombank Dvorana

Sarajevska pop rok grupa “Crvena jabuka” održaće novi koncert pod nazivom “Tvrđava” u Beogradu 26. marta na sceni Kombank Dvorane, a kako je nastup rasprodat, već su zakazali novi za 15. april.

Koncert su simbolično nazvali „Tvrđava“ po njihovom aktuelnom, istoimenom albumu, a pre godinu dana tokom pandemije imali su dva rasprodata nastupa na istom mestu, takodje u velikoj sali.

Njihovi koncerti umeju da traju barem tri sata, a nekada i skoro četiri, koliko su svirali poslednji put u Sava centru tokom 2016. godine.

Publika će u elektrik maniru slušati poznate hitove „Tugo nesrećo“, „Ima nešto od srca do srca“, „Tuga ti i ja“, „Bježi kišo s prozora“, „Dirlija“ i druge numere iz veoma bogatog opusa od preko 200 pesama, kao i numere sa aktuelnog albuma “Tvrdjava”.


Foto: Samir GekoGrupa Crvena jabuka je nastala 1985. godine u Sarajevu, mada su danas više u Zagrebu, i smatraju se za jedan od najdugovečnijih regionalnih bendova sa ovih prostora, koji slušaju sve generacije.

Istina, od originalne postave ostao je samo lider i pevač Dražen Žerić Žera, prepoznatljiv po specifičnom vokalu koji je ostao zaštitni znak benda.

Specifičan naziv je grupa dobila po jabuci koju je neko od početne petorke doneo na probu.


Foto: Samir Geko
Podsetimo, bend je pred oduševljenim posetiocima prestonice svirao 8. i 9. marta 2021. godine dva uzastopna koncerta, a utisci fanova prepričavaju se do danas, dok članovi benda poručuju da se raduju ponovnom susretu sa fenomenalnom beogradskom publikom.

Takodje, “Crvena jabuka” je već svirala Unplugged koncert u Kombank Dvorani krajem 2018. godine, a često su nastupali u Beogradu na scenama Sava centra, kao tradicionalni nastupi tokom aprila ili neke romantične praznike (8. mart – Dan žena).

Osim Sava centra, imali su zapažene koncerte i u Hali sportova, klubu Central Pub, ali i na mnogim festivalima i manifestacijama u Beogradu – Beer fest na Ušću, Bojčinsko leto u Surčinu, KC Rakovica.


Nastaviće se …..


Ivan Makragić

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here