Veoma bogat kalendar koncerata klasične muzike u Beogradu (13.10.-15.10.): Jovan i Nada Kolundžija, Roman Simović

Raznolika ponuda u prestonici za sve poklonike klasike

0
Reklama


Raznolika ponuda u prestonici za sve poklonike klasikeBEOGRAD, 12. oktobra – Koncerti klasične muzike sa umetnicima kao što su Jovan i Nada Kolundžija, Roman Simović, i drugi biće održani do kraja ove nedelje u Beogradu (13.10.-15.10.).Koncertno predavanje posvećeno
Stanislavu Biničkom

Istorijski muzej Srbije

Četvrtak, 13.10. u 19.00h


Istorijski muzej Srbije i Muzikološko društvo Srbije u četvrtak, 13. oktobra od 19 časova u prostorijama ovog beogradskog muzeja organizuju besplatno koncertno predavanje, posvećeno čuvenom kompozitoru Stanislavu Biničkom (1872-1942), povodom 150 godina od rođenja i 80 godina od smrti.

Koncert je podržala Organizacija muzičkih autora Srbije – SOKOJ.

Na koncertu će nastupiti studijski hor „Zvon Katolikon” dirigenta Đorđa Stankovića, koji će izvesti kompozicije iz ciklusa „Seljančice” i „Tetovke”, dve horske zbirke, koje veoma dugo nisu bile na repertoaru naših horova.

Predavanje o liku i delu Stanislava Biničkog održaće Marijana Dujović, muzikološkinja i autorka monografije o ovoj znamenitoj ličnosti, dok je koncepciju događaja osmislio njen kolega muzikolog – Miloš Bralović.

Šira javnost Biničkog najčešće dovodi u vezu sa njegovom kompozicijom „Marš na Drinu”, ali manje je poznato da je on, tokom svoje profesionalne karijere, delovao ne samo kao plodni kompozitor, već i kao dirigent, prevodilac libreta i organizator muzičkog života Beograda.

Binički je u mnogu čemu bio prvi i svakako je izuzetno značajan za razvoj muzičke kulture u Srbiji.ROMAN SIMOVIĆ
SIMFONIJSKI ORKESTAR RTS
MAESTRO SRBA DINIĆ

13. oktobar – Kolarčeva zadužbina

Solista – umetnik violinista Roman Simović, jedan od najboljih svoje generacije i Simfonijski orkstar RTS održaće „Koncert za violinu i orkestar“ Samjuela Barbera, delo koje spada u najizvođenije koncerte 20. veka.

Iz Barberovog opusa biće izveden i čuveni “Adađo” koji su pojedini kritičari nazvali “savršenstvom muzike komponovane za gudačke instrumente“, prepoznajući u njemu i „bogatstvo skrivene strasti“.

Iste večeri publika će biti u prilici da čuje i simfonijsku svitu “Šeherezada” Nikolaja Rimskog Korsakova. Za nastanak ovog dela, kao inspiracija kompozitoru, poslužila priča iz “Hiljadu i jedne noći” o čuvenom moreplovcu Simbadu, koju priča glavni lik – lepa Šeherezada.

Na koncertu u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, dirigovaće Srboljub Dinić, glavni gostujući dirigent Simfonijskog orkestra RTS.

ROMAN SIMOVIĆRoman Simović jedan od najznačajnijih violinista svoje generacije, koji svira na violini Antonio Stradivari iz 1709. godine.

Nastupao je na mnogim vodećim svetskim pozornicama:
Karnegi hol, Boljšoj salu Konzervatorijuma Čajkovski, salu Marijinski u Sankt Peterburgu, Grand Opera House u Tel Avivu, Victoria Hall u Ženevi, Rudolfinum Hall u Pragu, Barbican Hall u Londonu, Art Centre u Seulu, Grieg Hall u Bergenu, Rachmaninov Hall u Moskvi.

Kao solista nastupao je sa vodećim orkestrima, među kojima su Londonski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Marijinskog teatra, Teatro Regio u Torinu, Symphony Nova Scotia (Kanada), Kamerni orkestar Franc List (Mađarska), Camerata Bern (Švajcarska), Camerata Salzburg (Austrija) i drugi. Sarađivao je sa čuvenim svetskim dirigentima i izvođačima.

Nastupao je na mnogim festivalima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Italiji, Španiji, festivalu u Verbijeu, Sankt Peterburgu, na festivalu Valerija Gergijeva.Violinista je takodje gostujući je profesor na Kraljevskoj akademiji za muziku u Londonu i održao je majstorske kurseve u Americi, Engleskoj, Južnoj Koreji, Japanu, Australiji i mnogim zemljama u Evropi, koncertmajstor je Londonskog simfonijskog orkestra od 2010. godine.

Maestro Srba Dinić novi je glavni gostujući dirigent Muzičke produkcije RTS, jedan od najpriznatijih svetskih umetnika našeg doba, a predvodiće Simfonijski orkestar RTS u interesantnim koncertim projektima, predviđeni za predstojeću muzičku sezonu.

On potiče iz porodice sa dugom muzičkom tradicijom.

Studirao je klavir i kamernu muziku u Beogradu, a dirigovanje u Bonu i Skoplju.


Internacionalnu karijeru započinje 1995. godine u Bazelu i Bonu, a 2001. postaje prvi kapelmajstor u operi u Bernu, a od 2004-2013. deluje i kao šef-dirigent.

Od 2007-2011. godine je bio i na funkciji muzičkog direktora te kuće. U periodu od 2013-2019. delovao je kao umetnički direktor i šef-dirigent Teatro de Bellas Artes u Meksiko Sitiju, a bio je bio i šef-dirigent kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa (2014-2019).

Gostovao je u mnogim operskim kućama širom Evrope i sveta, među kojima su Državna opera iz Štutgarta, Teatro Massimo (Palermo), Savonlinna Festival (Finska), Aalto Theater (Esen), opera u Braunšvajgu, gde je od 2017. na poziciji generalnog muzičkog direktora i šefa-dirigenta državnog orkestra i opere, opere u Zagrebu, Beogradu, Rovigu i druge.Od 2015. godine sarađuje sa festivalom klasične muzike Emira Kusturice na Mokroj Gori.

Sarađivao je sa zvezdama svetske operske i koncertne scene (Ana Netrebko, Diana Damrau, Ramon Vargas, Željko Lučić, Milijana Nikolić, Nemanja Radulović, Leticija Moreno, Roman Simović, Aleksandar Madžar i mnogi drugi).

Simfonijski orkestar RTS osnovan je 1937. godine, u okviru Radio Beograda, od samih početaka imao je profilisane umetničke pravce delovanja, usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih dela svetske literature.

Kroz istoriju, saradnju sa orkestrom su ostvarili najznačajniji domaći i inostrani umetnici, solisti i dirigenti. Nastupao je na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvario je i uspešne turneje po Evropi, Africi i Aziji.
U Zvučnom arhivu Radio Beograda trajno je arhivirano više stotina snimaka, od kojih su mnogi objavljeni na nekoliko desetina nosača zvuka.

Simfonijski orkestar RTS danas je moderni ansambl, u okviru Muzičke produkcije RTS, i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike i repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertna i vokalno-instrumentalna dela domaće i strane baštine.


SO RTS i Srba Dinić – foto Nebojša Babić„U SUSRET BEOGRADSKIM OPŠTINAMA“

Serija beogradskih koncerata maestra Jovana Kolundžije

JOVAN KOLUNDŽIJA, violina

NADA KOLUNDŽIJA, klavir

Gosti koncerata:

Najbolji učenici beogradskih muzičkih škola:
Dr Vojislav Vučković, Kosta Manojlović, Vatroslav Lisinski i Davorin Jenko


Petak, 14. oktobar u 20.00h – Centar za kulturu „Vlada Divljan“, Palilula

Četvrtak, 20. oktobar u 20.00h – Dom kulture Studentski grad, Novi Beograd

Utorak, 08. novembar u 19.00h – Kulturni centar Čukarica

Subota, 19. novembar u 20.00h – Centar za kulturu Rakovica


Program:
Žan -Mari Lekler
Kamij Sen-Sans
Fric Krajsler
Simeon ten Holt
Žozef Nikola Pankras Roje
U okviru projekta “U susret beogradskim opštinama” čuveni srpski violinista Jovan Kolundžija održaće četiri koncerta u Centrima za kulturu beogradskih opština Novi Beograd, Palilula, Čukarica i Rakovica. Maestro Kolundžija nastupiće uz klavirsku saradnju svoje sestre, poznate pijanistkinje Nade Kolundžije.

Kao umetnik koji kontiunuirano pruža podršku najmlađim kolegama muzičarima, maestro Kolundžija će koncertnu scenu podeliti sa mladim umetnicima, najboljim učenicima beogradskih muzičkih škola: Dr Vojislav Vučković, Kosta Manojlović, Vatroslav Lisinski i Davorin Jenko, koji će nastupiti kao specijalni gosti njegove mini serije beogradskih koncerata.

Program je sledeći: Žan -Mari Lekler, Kamij Sen-Sans, Fric Krajsler, Simeon ten Holt, Žozef Nikola Pankras Roje.

Prvi koncert održaće se u petak, 14. oktobra u Centru za kulturu “Vlada Divljan” i onda slede nastupi u Domu kulture Studentski grad – 20. oktobra (20h), Kulturnom centru Čukarica – 8. novembra (19h) i Centru za kulturu Rakovica – 19. novembra (20h).

Foto: Nebojša Babić
Violinista Jovan Kolundžija je rođen u Beogradu, gde je magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Petra Toškova, a usavršavao se kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa.

Slavni antologijski umetnik održao je preko 4000 koncerata u najprestižnijim koncertnim dvoranama sveta, nastupio je u više od 40 zemalja, imao turneje u Evropi, Americi, Kanadi, Aziji, Južnoj Americi; grandiozni ciklusi koncerata kao što su “Deset veličanstvenih”, “Volite li Betovena”, “Bravisimo Maestro Mocart”, “U čast velikom Bramsu” i brojne osvojene nagrade od Pariza, Londona, Zagreba, do Beograda, Budimpešte.

Dobitnik je najznačajnijih domaćih priznanja koja svedoče o njegovim izuzetnim umetničkim dostignućima – Oktobarska nagrada, Vukova, Zlatna lira, Gramata patrijarha Pavla, Zlatni beočug.

Kolundžija je osnivač i direktore Gvarnerijusa – Centra lepih umetnosti u Beogradu gde se često održavaju koncerti klasične muzike, u kojima i on nastupa, a pamte se njegove večeri u Kolarčevoj zadužbini, gde je ranije redovno uspevao da rasproda svaki svoj nastup.

Nada-KolundžijaPijanistkinja Nada Kolundžija je rođena u Beogradu gde jemagistrirala na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Dušana Trbojevića, a usavršavala se na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti u klasi čuvenog pijaniste i profesora Zoltana Kočiša.

Pasionirana je promoterka savremene muzike a beogradska publika je veliki broj dela klasika 20. veka prvi put čula zahvalјujući njenim izvođenjima.

Ostvarila je veliki broj srpskih i svetskih premijera i svoj repertoar stalno proširuje novim kompozicijama inostranih i domaćih savremenih autora, od kojih su joj mnoga i posvećena.

Svoje nastupe obogaćuje sviranjem prepariranog klavira, klavira igračke, snimlјenim zvučnim matricama, elektonikom i autor je više multimedijalnih projekata. Ostvarila je izuzetno veliki broj koncerata u zemlјi i inostranstvu, takodje je gostovala na brojnim festivalima i dobitnica je internacionalnih nagrada i priznanja.
Beogradski Šopen fest”

Počinje jesenji omaž Frederiku Šopenu

Ovogodišnji, 11. Beogradski Šopen fest” biće održan do 15. oktobra, a publika u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu će imati priliku da čuje vrhunske virtuoze pijaniste i mlade talente.

Šarl Rišar-Amlan, kanadski pijanista francuskog porekla, nastupio je prvi put u Beogradu, te svojim resitalom svečano otvorio Festival, u ponedeljak, 10. oktobra, od 20 sati u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Na programu beogradskog koncerta su bila dela Frederika Šopena.

Ove godine, deo festivalskog programa biće održan u kripti Crkve Svetog Marka u Beogradu.
U okviru dvostruke koncertne večeri nastupiće mladi srpski pijanista Vuk Božilović, koji će u okviru resitala izvesti dela Baha, Betovena i Šopena.

U drugom deelu večeri nastupiće violončelistkinja Sandra Belić i pijanistikinje Ljiljana Vukelja i Olivera Radmanović, u izvođenju dela kamerne muzike Frederika Šopena.Koncert „Tri boje Šopena“ predstaviće pijaniste Nebojšu Maksimovića, Milana Miladinovića i Mihajla Zurkovića, sa delima Šopena (svirali su u novosadskoj Sinagogi) u Beogradu na Kolarcu, 15. oktobra u 20 sati, kao svečanu festivalsku završnicu.

Festival tradicionalno nastavlja misiju podrške mladim talentima. Na Festivalu će nastupiti An Vang (OMŠ „Davorin Jenko“, klasa prof. Dragomira Bratića), Sara Jović (SMŠ Subotica, klasa prof. Tare Glonček) i Konastantin Kosanović iz Banjaluke (SMŠ „Zlatko Baloković“, Zagreb, klasa prof. Nenada Kačara). „Podijum mladih talenata“ biće održan 14. oktobra u 16.30h u Muzičkoj galeriji Kolarca.

Koncert Odjeci 11. Beogradskog Šopen festa – „Dame sviraju Šopena“ biće održan 3. novembra, u saradnji sa Kulturnim centrom iz Kragujevca. Djela Frederika Šopena će izvesti pijanistkinje Rita Kinka i Marija Đukić u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Pokrovitelj Festivala je Ambasada Republike Poljske u Beogradu, uz tehničku podršku Ambasade Kanade u Beogradu.


Makedonska filharmonija photo, foto Maja ArgakijevaBeogradska filharmonija:

Gostovanje filharmonijskog orkestra iz Skoplja

Od “Pijanog plesa” do “Patetične simfonije”

Petak, 14. oktobar u 20.00h
Kolarčeva zadužbina


Filharmonija Republike Severne Makedonije gostuje u petak, 14. oktobra na Kolarcu (20.00h), pod upravom dirigenta Gabrijela Bebešelee.
Umetnik večeri će biti pijanista Dino Imeri koji će izvesti najpopularnije delo ikada napisano za klavir – Koncert Čajkovskog u b-molu.

Dina Imerija nazivaju „čarobnjakom klavira“ zbog besprekorne tehnike i slobode u interpretaciji, a danas je jedan od najznačajnijih makedonskih pijanista.

Ljubitelji klavira će posebno uživati u izvođenju najvećeg hita pijanističke literature. Međutim, u trenutku kada je kompozitor Petar Iljič Čajkovski završavao rad na ovom delu, saveti i komentari koje je dobijao nisu ukazivali da će to biti jedna od najblistavijih kompozicija ikada napisanih za klavir.

Kada bi se pravila top lista najpopularnijih dela za ovaj instrument, danas bi upravo Koncert Čajkovskog sigurno bio na samom vrhu, zato i predstavlja veliki izazov za sve pijaniste.

Koncert Filharmonije Republike Severne Makedonije u Beogradu, obeležava spoj veoma raznovrsnog i atraktivnog repertoara.


Veče započinje “Pijanim plesom” Sonija Petrovskog, koji je nastao kao porudžbina ovog orkestra. Jedan od važnih autora na makedonskoj sceni, inspiraciju je našao u narodnom kolu “Pajduško”.
Publika će se prepustiti bogatoj i koloritnoj kompoziciji koja prenosi karakteristike tradicionalnog makedonskog kola.

Koncert pod upravom Gabrijela Bebešelee, glavnog dirigenta Državnog filharmonijskog orkestra Transilvanija, završava se lavinom zvuka i bogatstvom muzičkih ideja “Patetične” simfonije Čajkovskog.

Koncert Filharmonije Republike Severne Makedonije organizovan je u saradnji sa Beogradskom filharmonijom u okviru regionalne saradnje Otvoreni Balkan, kao prva razmena na polju simfonijske muzike.


D. Imeri, foto Maja Argakijeva


Dirigent Gabrijel Bebešelea predvodi orkestar u izvođenju atraktivnog programa, a ljubitelji gitare posebno će uživati u nastupu virtuoza Rafaela Agirea i čuvenom koncertu „Aranhuez“.

Filharmonija Republike Severne Makedonije svojim inovativnim i kreativnim repertoarom u skladu sa tradicionalnim muzičkim vrednostima, intenzivno privlači publiku, posebno nove generacije slušalaca.

Hit klasične muzike i najizvođenija kompozicija za gitaru, Koncert „Aranhuez“, izvodi solista Rafael Agire čija interpretacija ovog dela ima milionske preglede na internetu. Gitarista je stekao svetsku slavu zahvaljujući impresivnoj virtuoznosti, a njegov izuzetno raznoliki repertoar odveo ga je u skoro 40 zemalja sveta.

Svoju izvanrednu karijeru otpočeo je osvajanjem 13 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima, a danas je jedan od najslavnijih svetskih gitarista koji redovno nastupa u prestižnim salama i dvoranama: Karnegi hol u Njujorku, Koncertgebau u Amsterdamu, bečki Koncerthaus, sala Čajkovski u Moskvi, Elbfilharmoniја u Hamburgu.

Gabrijel Bebešele je glavni dirigent Državnog filharmonijskog orkestra “Transilvanija”.

Danas ima status nove zvezde u brzom usponu, a nedavna gostovanja uključuju nastupe u bečkom Muzikferajnu, Kadogan Holu u Londonu, Koncertnoj dvorani Čajkovski u Moskvi i sali Santa Ćećilija u Rimu, kao i sa orkestrima – Kraljevska filharmonija, Državni akademski simfonijski orkestar Rusije Jevgenij Svetlanov.

D. Imeri, foto Maja Argakijeva
sdr_vivi
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here