Veoma bogat izbor novih domaćih filmova u 2021. godini

Dominiraju Sloboda Mićalović, Miloš Biković, Žarko Laušević

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Dominiraju Sloboda Mićalović, Miloš Biković, Žarko Laušević


Domaća kinematografija ima dosta novih naslova da ponudi u predstojećoj 2021. godini, za razliku od prethodne, 2020. kada je usled pandemije tek nekoliko projekata ugledalo svetlost bioskopskog platna.

Naravno, drugačije i nije moglo u situaciji kada su bioskopi ili kompletno zatvoreni ili rade skraćeno uz mnoga druga ograničenja, jer publike za sve te filmove i nema u salama.
Veliko je pitanje kako će sve to izgledati u novoj godini i dokle će Kovid 19 vladati svetom, ali filmski radnici su bili veoma vredni i iznedrili zanimljive filmske priče različitih žanrova, stilova i estetike.

Prethodna 2020. godina bila je u znaku ogromnog međunarodnog uspeha filma „Otac“ Srdana Golubovića (nagrade u Berlinu), koji je imao i redovnu bioskopsku distribuciju i obišao domaće festivale, koliko je to bilo moguće u eri pandemije.

Nagrade je dobila i drama „Oaza“ Ivana Ikića na festivalu u Veneciji, jedino što taj film još uvek nije imao redovno prikazivanje po srpskim bioskopima, te se očekuje uskoro.

Komercijalni uspeh postigao je i novi film, melodrama “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića sa više od 50 000 gledalaca u Srbiji i regionu, a zapažen uspeh imala je i biografsko istorijska saga “Ime naroda” Darka Bajića o čuvenom Svetozaru Miletiću.
Oba filma će imati i verzije kao mini serije od pet do sedam epizoda.

Kroz bioskope su svoj put imali i debitantska ostvarenja dve rediteljke “Asimetrija” Maše Nešković i “A.S. (25)” Milene Grujić, kao i igrano-dokumentarni film „Sumrak u bečkom haustoru“ kontraverznog Mladena Đorđevića.

Dara iz JasenovcaU novoj godini očekuje se zvanična premijera domaćeg predstavnika za kandidaturu nagrade Oskar „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, zastrašujuća ratna drama o logoru Jasenovac, a film je bio prikazan jedino u Domu kulture Gračanica, nedelju dana.
Uloge tumače – Marko Janketić, Nataša Ninković, Igor Đorđević, Vuk Kostić ..

Najavljen je i psihološki triler „Jedini izlaz“ Darka Nikolića, kome je to prvi dugometražni igrani film u karijeri. Radnja filma je fokusirana na udovicu (Anđelka Prpić, sada u veoma ozbiljnoj ulozi), čiji je muž nastradao pod misterioznim okolnostima, i zaplet se razvija od trenutka kada inspektor (Ljubomir Bandović) dolazi sa novim informacijama o tom slučaju.
U filmu igraju još i Danica Maksimović, Milan Čučilović, Jovo Maksić, Nikola Ristanovski, Nela Mihailović i mnogi drugi.
Rediteljka Marina Radmilac je pri kraju sa svojim filmom “Aleksandar”, o iseljeniku iz Srbije koji se vraća u Beograd zbog restitucije imovine njegove porodice i sa namerom da adaptira Šekspirovog “Ričarda III” u operu.

Izgleda da će se šansa pružati ženama u novoj godini, koje dobijaju priliku da rade zanimljive projekte za veliko platno, takav je i naslov “Kelti” prema scenariju i režiji Milice Tomović – dok se njihova zemlja raspada, grupa podjednako smešnih i otkačenih osoba, pripadnici tri različite generacije, učestvuju u kostimiranoj proslavi dečijeg rođendana.
Jednu od važnijih uloga ima i Nikola Rakočević.

Mladi reditelj Nemanja Ćeranić, poznat po seriji “Švindleri”, tokom perioda korone snimio je manji nezavisni film „Lihvar“ sa bratom Aljošom, ali još pre njega, i dalje čeka uveliko završen film apokalipse po uzoru na “Pobesnelog Maksa” – projekat “Volja sinovljeva”, gde igra impozantna glumačka ekipa – Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković, Marta Bjelica, Igor i Petar Benčina.
Proslavljeni scenarista i reditelj, autor kultnih dela “Mi nismo anđeli”, “Rane” i “Lepa sela lepo gore”, Srđan Dragojević vraća se u filmsku javnost mozaičnom višeslojnom pričom “Nebesa”, kao omnibus film iz tri poglavlja o Božjim čudima koji utiču na junake u modernoj Srbiji. Igra velika ekipa glumaca – Srđan Žika Todorović, Miloš Timotijević, Nela Mihailović, Anđelka Prpić, Nikola Pejaković Kolja, Vanja Ejdus, Miloš Samolov, Goran Jevtić i drugi.

Legendarni režiser Slobodan Šijan dosta obećava novim projektom „Budi Bog s nama“ o čuvenom filmskom autoru i kritičaru Bošku Tokinu iz perioda 20-ih godina prošlog veka, koji se družio sa Milošem Crnjanskim, Tinom Ujevićem, Savom Šumanovićem.
Tokina tumači Miloš Biković, Josip Broz Tito je niko drugi do sve više traženi Nebojša Dugalić, kralj Aleksandar Karađorđević će biti Viktor Savić, dok uz njih igraju i Sloboda Mićalović, Goran Bogdan i Momčilo Otašević.

Biković se vraća kao Maraš i treći put nakon hit filma i TV serije “Južni vetar” u bioskopskom projektu “Južni vetar: Ubrzanje” Miloša Avramovića, gde će se pojaviti preživeli likovi iz ove krimi sage, a njih igraju – Miodrag Radonjić, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček, Jovana Stojiljković, dok se još uvek ne zna sudbina karaktera Cara (Predrag Miki Manojlović).Scenarista i reditelj Dušan Milić, autor tri filma (“Jagoda u supermarketu”, “Guča”, “Travelator”) i dve TV serije (“Folk”, “Sumnjiva lica”) stiže ponovo na veliki ekran ostvarenjem “Mrak” – psihološki triler sa elementima horora, koji se fokusira na živote preostalih Srba na Kosovu danas i na prave životne priče iza medijske zavese.
Glavne uloge su poverene Slavku Štimcu, Nikoli Rakočeviću i italijanskom glumcu Flaviju Parnentiju.

Na velika vrata se posle veoma dugačke pauze vraća i Radivoje Raša Andrić, autor komercijalnih hitova (“Munje”, “Kengur”, “3 Palme za 2 bitange i ribicu”), a sada ima u rukama adaptaciju knjige “Leto kada sam naučila da letim” Jasminke Petrović, gde jednu od važnih rola tumači Žarko Laušević.

Povratak se očekuje i od Stefana Arsenijevića sa projektom o migrantima “Strahinja”, o kome se veoma skromno pričalo tokom snimanja, a zaplet je sledeći: naslovni lik je 22-godišnji migrant iz Gane, koji daje sve od sebe da se uklopi u Srbiju. Vredno radi da dobije azil, volontira u Crvenom krstu, pokušava da zaradi novac na crnom tržištu, muči se da preživi u kampu za izbeglice. Ipak, njegova najveća borba je da se pomiri sa ženom koju voli, čak i ako to znači da rizikuje da izgubi sve što ima. Jednu od rola ima i Nebojša Dugalić, dok su većinu uloga tumače upravo autentični migranti.

Poznat po underground filmovima, reditelj Milutin Petrović ovaj puit radi “mejnstrim” poduhvat zvani “Hadžijino zvono”, a TV serija od 10 epizoda će biti “Nečista krv” po delu Bore Stankovića, koja obuhvata i sam film. Glumce predvode Dragan Bjelogrlić i Dragan Mićanović, a uz njih su i Ljubomir Bandović, Nikola Šurbanović, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Leon Lučev i Nela Mihailović.

Nakon filma “Profesionalac” pre više od 17 godina (2003), najznačajniji domaći dramski pisac Dušan Kovačević ponovo je seo u rediteljsku stolicu i adaptirao svoju pozorišnu hit komediju “Kumovi” u film „Nije loše biti čovek“. Ekipa je zaista na nivou: Branka Katić, Vojin Ćetković, Srđan Žika Todorović, Nenad Jezdić, Srđan Timarov, Gordan Kičić, dok Momčilo Bajagić Bajaga komponuje muziku.

Posle krimi serije “Močvara”, Oleg Novković ponovo prema scenariju Milene Marković režirao je film o rok muzičaru “Živ čovek” gde centralnu ulogu igra uveliko žitelj Amerike – Nikola Đuričko, a rame uz rame mu pristaje i sve popularnija u serijama Nada Šargin, Marta i Jana Bjelica, Bojan Žirović, Tanja Bošković.

„Bilo jednom u Srbiji“ Petra Ristovskog zapravo je film i mini serija o razvoju Leskovca koji će postati industrijska meka ovog dela Balkana, a ovu romansiranu priču oživeće akteri – Miki Manojlović, Zoran Cvijanović, Sloboda Mićalović, Radovan Raša Vujović, Teodora Ristovski, Nemanja Oliverić, Viktor Savić, Mira Banjac i drugi.

Sloboda Mićalović će igrati i u još jednom debitantskom filmu žene reditelja – drama “Igra” Ane Lazarević, gde joj društvo prave Boris Isaković, Branislav Bane Trifunović i Radoslav Rale Milenković.

Isaković, sve traženiji u TV serijama (Grupa, Kosti, Močvara) ni za filmovima ne kaska, te će biti aktuelan u socijalnoj drami “Heroji radničke klase” Miloša Pušića, o pobuni radnika protiv tajkuna šefova koji duguju silne zarade zaposlenima u fabrici. Uz njega igra mu i supruga Jasna Đuričić, kao i Filip Đurić, nova zvezda zahvaljujući filmu “Moj jutarnji smeh” i seriji “Grupa”.
Rediteljski prvenac Ognjena Jankovića „Zlatni dečko“ još jedna je u nizu sportskih melodrama o velikom talentu fudbala gde se mešaju razni menadžeri i sumnjivi likovi.
Naslovna glavna uloga je poverena Denisu Muriću, a sa njim su tu Pavle Strugar, Andrija Kuzmanović, Tihomir Stanić, i biće pretvoreno u mini seriju do 10 epizoda.

Jedan od najočekivanijih filmova i takođe TV serije sigurno je “Toma” o legendi narodne muzike Tomi Zdravkoviću, kog tumači Milan Marić, junak mnogih TV serija.
Presek karijere i života čuvenog pevača napisao je tim scenarista koji čine Dragan Bjelogrlić i Nikola Pejaković, u režiji Zorana Lisinca.
Osim Marića, na velikom i malom ekranu ovog projekta će prošetati i Tamara Dragičević, Petar Benčina, Olivera Bacić, Andrija Kuzmanović.
Produkciju potpisuje upravo Bjelogrlić zajedno sa pop muzičarem Željkom Joksimovićem, a od filma će nastati i kraća serija.

Postoji još nekoliko manjinskih koprodukcija, gde je Srbija uključena uz veće partnere, kao što je makedonska drama “Druga šansa” Marije Džidževe, sa Mirjanom Karanović, omnibus iz tri priče o tri žene u istoj zgradi kao kaleidoskop majčinstva.

Takođe još jedan makedonski projekat je uključen – “The Happiness Effect” Borjana Zafirovskog, ali i delo “Nevidljivi” Ignasa Jojnasa iz Litvanije sa manjim srpskim učešćem.
Debitantsko delo sportiste i pisca Borka Brajovića “Blizanci” u fazi je realizacije, a tema je organizovana krađa beba iz porodilišta 1997. godine, što je već poznato iz mini serije “Kalup” i filma “Šavovi”.


“Leto kad sam naučila da letim”, Foto: Glorija LizdeHit predstava “Ne igraj na Engleze” (BDP) dobiće i filmsku verziju, a već je bila i u formi TV drame, i na velikom platnu će ponoviti uloge sa pozornice – Daniel Sič, Ivan Tomić i Marko Živić, a uz njih igraju i Marija Vicković, Vesna Čipčič, i drugi.

Završena je TV serija “Kralj” prema scenariju i režiji Zdravka Šotre, u produkciji kuće United Media, a plan je da se prvo pusti u formi bioskopskog filma.
Prema romanu Vuka Draškovića “Aleksandar od Jugoslavije”, vodeći par kralja Aleksandra i kraljice Marije Karađorđević tumače Ljubomir Bulajić i Tamara Aleksić, a u ogromnoj ekipi se nalaze i – Petar Strugar, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Srđan Timarov, Nikola Kojo, Tanasije Uzunović, Nada Macanković, Nataša Ninković, Nela Mihailović, Danica Maksimović, Anica Dobra, Vesna Čipčić, Jelica Sretenović, Irfan Mensur, Vojin Ćetković, Tihomir Stanić, Miloš Timotijević, Sloboda Mićalović, Radivoje Raša Bukvić, Goran Šušljik, Svetozar Cvetković, čak i Žan Mark Bar.

Uveliko se planira i novi nastavak nekada popularnog serijala “Lude godine”, ovog puta je u centru pažnje odrasli lik unuka, kojeg će tumačiti Nikola Kojo. Ne može to nikada biti isto bez Dragomira Bojanića Gidre ni Marka Todorovića, a od originalne ekipe pridružiće se i Vesna Čipčić kao Elza, sada prema scenariju Milene Marković, ćerke izvornog autora serijala Jovana Markovića.

Na kraju ostale su još samo “Košare”, u režiji Balša Đoge, ratna drama koja je protekle godine izazvala skandal povodom prekida snimanja, i na kraju po planu bi trebalo da se produkcija nastavi, ali nije poznato kada.
Heroje rata na Košarama u filmu i TV seriji iz 10 epizoda igraće Žarko Laušević, Viktor Savić, Miloš Biković, Svetozar Cvetković i drugi.

Nastaviće se ….


Ivan Makragić

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

ZORANU SIMJANOVIĆU POSTHUMNO NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO 67/68. MARTOVSKOG FESTIVALA

Sa velikim žaljenjem primili smo vest o smrti kompozitora Zorana Simjanovića, velikog umetnika i izuzetnog čoveka, laureata Nagrade za...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket