Veliki svetski operski maraton kao takmičenje najboljih solista online 28. marta

Umetnici Dijana i Boris Martinović pružaju šansu mladima za uspešnu inostranu karijeru

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Umetnici Dijana i Boris Martinović pružaju šansu mladima za uspešnu inostranu karijeru


NJUJORK, 24. marta:
Svetsko maratonsko onlajn takmičenje operskih pevača i vokalista klasične muzike, u organizaciji operskih umetnika Dijane i Borisa Martinovića, biće održano u nedelju, 28. marta u prostoru virtuelnog studija iz Njujorka, saopšteno je iz direkcije ove muzičke smotre.

Prvi krug i polufinale se odvijao putem snimaka tako što su kandidati slali svoje video klipove stručnom žiriju, a fiinale će se onda realizovati uživo online, tako što će svakom kandidatu biti poslat link putem kojeg se povezuju u Virtuelni studio firme “Virtual Concert Hall” iz Njujorka.

Srpsko-američko-hrvatski umetnički i bračni par operskih solista na ovaj način želi da doprinese razvoju publike za klasično i opersko pevanje u svetu, a samo takmičenje je jedinstveno po tome što će publika moći da glasa za svoje kandidate.

Na veb sajtu i Youtube kanalu takmičenja biće prezentovani snimci takmičara sa linkovima putem kojih će i ljubitelji opera, klasične muzike ili operete moći da daju glas svojim favoritima, jer se u tim žanrovima pevači takmiče.


U maratonu koji će trajati sa pauzama gotovo ceo dan u nedelju, biće predstavljeno 28 kandidata finalista, raspoređenih u četiri grupe.
U prvoj se nalazi 9 kandidata, onda 7, zatim 5 i na kraju u poslednjoj grupi takođe 7 pevača.

 Jedini predstavnik Srbije će biti vokalni solista Aleksandar Petrović, koji će pevati u finalnoj, 4. grupi, a iz regiona će se takmičiti samo Dalibor Kanzalek iz Hrvatske, u istoj grupi.

Ostalih 26 predstavnika dolaze iz celog sveta – SAD, Velika Britanija, Italija, Koreja, Meksiko, Portugalija, Nemačka, Rumunija, Rusija, Brazil, Jermenija, Švedska, Australija, Kina i Čile.

Umetnica Dijana Martinović je diplomirani operski pevač – magistar, profesor solo pevanja i Master menadžer za kulturu, umetnost i medije.
Osnovne studije solo pevanja završila je na FMU u Beogradu, a magistrirala na Univerzitetu za muzičku i izvođačke umetnosti u Štutgartu, gde je četiri sezone bila angažovana kao sopran u Gradskoj operi. Kao solista, gostovala je u operskim kućama u Nirnbergu, Sent Galenu i Bernu. Sarađivala je sa mnogim evropskim orkestrima i dobila veliki broj nagrada širom kontinenata. 

Bas bariton Boris Martinović, diplomirao je na prestižnoj muzičkoj školi Džulijard i Američkom operskom centru u Njujorku. 

Na međunarodnu scenu je stupio još davne 1977, a već sa 21 godinom svi su ga opisali kao “bas čarobnog potencijala”.
Prvo je nastupao na najprestižnijim scenama u Italiji, onda je osvojio i Parisku operu, i druge eminentne operske kuće po svetu. 
 Poslednjih godina je umetnički direktor opere “Morlacchi” u Peruđi i operske kompanije “La Primavera” u Los Anđelesu.

Njih dvoje su počeli da organizuju seriju od šest besplatnih koncerata po Srbiji, pre pandemije, i stigli su da ostvare samo jedan u Skupštini grada Beograda u februaru 2020, a svi ostali su naravno odloženi zbog vanrednog stanja usled pandemije virusa kovid 19.

  Ovo takmičenje je jedinstveno po tome što pruža široke mogućnosti za pevače da se za njih čuje u svetu, da nastave školovanje kod značajnih profesora u inostranstvu i da započnu svetsku karijeru kao solisti pevači.

  Izbor najboljih biće odluka stručnog umetničkog žirija koji čine operske svetske zvezde, dirigenti i operski direktori, i osim Borisa Martinovića, tu je Deniz Grejvs Montgomeri – mecosopran i predavač na Džulijard Visokoj Školi za muziku.

 Takođe, u žiriju su i Ivajlo Mihailov, operski pevač tenor i profesor solo pevanja na Državnoj Umetničkoj Akademiji u Plovdivu, Bugarska, Điorđo Lalov – umetnički i generalni direktor Asocijacije za Operu Verisma u Nju Džersiju, i umetnički direktor Opere u Južnoj Karolini i Nju Hempšajru, SAD.

  Dr Katerina Soverova je pijanista i profesor solo-pevanja, direktor Operske Kompanije “Bel’Cantanti” u Vašingtonu, i uz nju su u žiriju i Gabriela de Esteban – dirigent, direktor Operskog studija Bečke Državne opere, profesor na Bečkom Univerzitetu kao i Univerzitetu “Superiour” u Madridu, i Jun Im Sang, profesor na Univerzitetu Kalifornije, Američkom Konzervatorijumu za muziku i Chun Chang Univerzitetu u Kini.


Svi gledaoci mogu se uključiti direktno online i pratiti finale u nedelju, a takmičari se ističu kroz tri runde pred žirijem.

 Repertoar u programu numera može biti na bilo kom jeziku, a pevači klasične muzike mogu odabrati dela F. Šuberta, R. Šumana, F. Mendelsona, J. Bramsa, R. Štrausa i drugih.

Što se tiče opera, u obzir dolaze arije iz italijanske, francuske, ruske, američke opere, kao i dela V. A. Mocarta, iz perioda Baroka 19. i 20. veka.

 Takođe, prema ustanovljenim pravilima, u selekciju pesama ulaze i hitovi sa Brodveja, arije iz operete, i kompozicije perioda Romantizma 19. veka nemačkog repertoara.


Raspored takmičenja za 28. mart online :

PRVA GRUPA

1. Tae Young Khang (Korea) 12-12:10

2. Raffaele Pierno (Italy,Australia) 12:10-12:20h

3. Tatiana Furtas (Russia) 12:20-12:40h

4. Francesca Maionchi (Italy) 12:40-12:50h

5. Kyounghan Zeo (Korea) 12:50h-13h

6. Eva Helde (Sweden) 13h-13:10h

7. Andrew Chang (China) 13:10h

8. Andrew Chang (China) 13:10

9. Ani Pivazyan (Armenia) 13h20

Pauza

**************************************


DRUGA GRUPA

1. Irina Rakova (Italy,Russia) 15h

2. Paolla Soneghetti (Brasil) 15:10h

3. Mariana Alamos Ahumada 15h20

4. Astrid Bohm (Germany) 15:40-15:50h

5. Giovanni Cervelli (Italy) 15:50-16h

6. Gohar Azyzian 16h-16:10h

7. Andrea Pinna (Italy) 16:10 -16:20


TREĆA GRUPA

1. Ilaria Cassai (Italy) 18h-18:10

2. Loretto Guerrero (Mexico) 18:10-18:20

3. Valerio Pagano (Italy) 18:20-18:30

4. Ferencz-Botond Vizsnyai (Romania) 18:30-18:40

5. Constanca Sousa e Melo (Portugal) 18:40 -18:50ČETVRTA GRUPA – PROFESIONALCI

1. Alexandar Petrović (Serbia) 19h

2. Youn Im (Korea, Italy) 19:10

3. Ognian Kanev (USA) 19:20

4. Catherine Psarakis (USA) 19:30

5. Dalibor Hanzalek (Croatia) 19:40

6. Andrew Chukwuka Egbuchiem (USA) 19:50

7. Hannah Dobra (UK) 20hLink za praćenje maratona opere:

https://www.youtube.com/watch?v=PAsWmAaoJ6ISarasota Opera Production of King For A Day
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Otvaranjem ulice kultnog filma „Lepota poroka“ završen prvi festival svesnosti i intimnosti na Adi Bojani

Otvarajem ulice „Ljepote poroka“ u samom srcu Ade Bojane, zatvoren je ADA Divine Awakening, prvi festival svesnosti i intimnosti...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket