Večeras (17. jun) specijalna projekcija filma “Kreka – Lovac na snove” u DKCB uz prisustvo čuvenog scenografa Kreke

Domaći filmski umetnik sa ogromnom svetskom karijerom

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Domaći filmski umetnik sa ogromnom svetskom karijerom


BEOGRAD, 17. juna (Tanjug) – Specijalna projekcija dokumentarnog filma “Kreka – Lovac na snove” Slobodana Ivetića, koja uključuje razgovor sa antologijskim filmskim scenografom Miljenom Krekom Kljakovićem i samim autorom ostvarenja, biće održana večeras u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

   Osim kultnog scenografa, u filmu govore svetske filmske zvezde Džoni Dep, Ridli Skot, Beri Levinson, Brajan Helgeland, Vitorio Storaro, Ken Folet, Džeri Luis, Madžid Madžidi, kao i domaći autori – Goran Marković, Srđan Karanović, Slobodan Šijan, Dušan Kovačević, Ademir Kenović i pokojni reditelj Goran Paskaljević.

 Neobičan dokumentarac koji je imao srpsku premijeru nedavno na 49. FEST-u prati karijeru čuvenog scenografa Kreke i otkriva svu lepotu i značaj filmske scenografije.

   Umetnik hvaljen u svetskim okvirima koji je osvojio prestižnu francusku nagradu “Cezar” i Evropsku filmsku nagradu za scenografiju čuvenog filma “Delikatesna radnja” (Delicatessen 1991) Žan Pjer Ženea, pružio je neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu.
  Kreka je i dobitnik počasnog priznanja “Beogradski pobednik” na završenom 49. FEST-u.
Svojom pričom, uz do sada neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa kultnim autorima sedme umetnosti otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere.

    Film “Kreka: Lovac na snove” predstavlja čarobno putovanje kroz veličanstveni svet filmskih dekora čoveka koji iluziju filma pretvara u stvarnost.

Dušan Kovačević je rekao o tom dugometražnom dokumentarnom filmu da je velika i uzbudljiva priča o majstoru scenografije Kreki, slikaru i arhitekti građevinskih čarolija u kojima su snimane scene svetski poznatih filmova.

Gledajući ovaj film imate osećaj da je Krekin neverovatni umetnički dar i rad uzbudljiv kao da je reč o naučnoj fantastici. Zadivljujuće je šta je sve i s kim je Kreka radio i kakva čuda sagradio i ostavio na filmskom platnu kao da je reč o renesansnom slikaru”, izjavio je Kovačević.

 Prema njegovim rečimja, reditelj filma Slobodan Ivetić je iz obimnog dokumentarnog i snimljenog materijala izdvojio samo scene i ljude koji su bili važni u Krekinom radu i životu, a to je realizovano tako atraktivno kao da je reč o igranom filmu.
 

“Ovaj film za sva vremena prikazivaće se ne samo na našoj filmskoj akademiji već i na akademijama širom sveta kao primer vrhunskog rada i neverovatnog dara velikog scenografa od milja zvanog Kreka”, zaključio je naš vodeći dramski pisac i akademik Dušan Kovačević, sa kojim je scenograf sarađivao na spektaklu “Underground” (1995) Emira Kusturice.

  
Kovačević je bio scenarista tog ostvarenja, kao i mini serije iz 8 epizoda “Bila jednom jedna zemlja” prema tom filmu, a Kreka je radio sa Kusturicom i na ostvarenju “Dom za vešanje” (1990), kao i američko delo “Arizona Dream” (1992).

 
U filmografiji velikog scenografa nalaze se mnogi američki i evropski filmovi ili serijeSF horor “Vrste 2”, “War, Inc.”, “The Order” Brajana Helgelanda, “Ordinary Man”, britanski film “Tajni prolaz” Ademira Kenovića, rediteljski debi Džonija Depa – “Hrabar” (The Brave 1995), iranski spektakl “Muhamed” Madžida Madžidija, kao i razne mini serije – “Jelena Trojanska”, “Dina”, “Raspućin”, “Pilarovi na Zemlji”.


    Od domaćih filmova, Kreka je svoj scenografski autorski pečat utisnuo na dela – “Kako sam sistematski uništen od idiota” Slobodana Šijana, “Nešto između”, “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića, “Specijalno vaspitanje”, “Tajvanska kanasta” Gorana Markovića, “Sveti Georgije ubiva aždahu” Srđana Dragojevića, “Sok od šljiva” Branka Baletića, “Jaguarov skok” Aleksandra Ace Đorđevića, “Varljivo leto ‘68” Gorana Paskaljevića.

      
Sledeći Krekin projekat jeste američki film “The Survivor” Berija Levinsona, koji će imati premijeru tokom ove godine.
Glavne uloge igraju – Ben Foster, Deni De Vito, Džon Leguizamo, Piter Skasgard.

“Umesto Kreke u javnosti su uvek više govorila njegova dela. A koliko su ona velika i značajna u Ivetićevom portretskom filmu o Kreki, čiji su standardi za ovaj filmski žanr veoma visoki, govore umetnici koji su sa njim sarađivali”, podvukla je poznata filmska novinarka i kritičarka Dubravka Lakić.

Kako je navela, sve to je na pravi način “uhvaćeno” u dokumentarnom filmu sa rediteljskim potpisom nekadašnjeg francuskog đaka Slobodana Ivetića koji je mnogo više od svedočanstva o jednom pozamašnom umetničkom stvaranju.
  Lakić smatra da je ostvarenje “Kreka: Lovac na snove” dragoceno festivalskim, bioskopskim i televizijskim gledaocima, ali i sineastama – profesionalcima kada urone u zaostavštinu Miljena Kreke Kljakovića i njegove doprinose istoriji jugoslovenske, srpske i svetske kinematografije.

 Milan Vlajčić, filmski kritičar i književnik izjavio je da je ovaj film bio prava poslastica za sam kraj 49. FEST-a, kada je prikazan na zatvaranju.

  “Posebno me je prijatno iznenadio ovaj dokumentarni film Slobodana Ivetića, namenski rad koji je trebalo da pruži uvid u život i delo Miljena Kreke Kljakovića (1950), ovogodišnjeg dobitnika počasnog priznanja “Beogradski pobednik”.
   Film je temeljan istraživački rad, sa obiljem novih i samo za ovu priliku načinjenih svedočanstava”,
istakao je Vlajčić.
A onda je zaključio – “Reditelj je iskoristio samo deo tog snolikog blaga. Ne pamtim kad je neki Fest zatvoren takvom količinom lepote i filmskih čuda”.


      

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Led Cepelinu

Film koji režira Bernard Mekmahon je najavljen u maju 2019. godine, a povodom 50 godina benda koja je obeležena...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket