Vasil Hadžimanov proslavio 30 godina karijere sinoć (21.06.) u Kolarčevoj zadužbini na Svetski dan muzike

Takodje je proslava i 75 godina Big Benda RTS-a

0
Reklama


Takodje je proslava i 75 godina Big Benda RTS-a

 
BEOGRAD, 22. juna  – Istaknuti džez pijanista Vasil Hadžimanov kao solista održao je sinoć (21.06.) koncert sa ansamblom Big Benda RTS-a u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine i time je ujedno proslavio značajan jubilej – 30 godina karijere.

 Istovremeno, koncert naziva „Can You Dig it?“ prema Vasilovom istoimenom albumu (2013) sa ciljem je realizovan baš na datum 21. jun, kada se slavi Svetski dan muzike.

Big Bend RTS-a takodje proslavlja veliki jubilej – 75 godina postojanja, a čitav ansambl uvodnu numeru predstavio je bez Hadžimanova, čiji se dolazak čekao.

U pitanju je jedini profesionalni džez ansambl na našim prostorima, osnovan daleke 1948. godine, koji ima za sobom veliki broj nastupa, turneja, značajnih saradnji sa velikim svetskim imenima.

Dirigent Big Benda RTS-a Vladimir Krnetić obratio se publici i istakao ovaj značajan datum.

„Srećan vam svima praznik muzike koji slavi ceo svet. Drago mi je da ste u ovolikom broju odabrali da dođete baš na naš koncert od toliko bogatog izbora koji Beograd nudi večeras“, rekao je Krnetić, poznat i kao solista trubač, deo ovog sastava i sa impozantnom karijerom.

Dirigent se pohvalio da ove noći imaju specijalnog gosta koji vodi divan bend već duže od dve i po decenije, a „svi dobro znate o kome je reč“.


Tako je na scenu izašao pijanista, klavijaturista i kompozitor Vasil Hadžimanov, koji je za klavirom utonuo u svoje kompozicije „Nocturnal Joy“ i spomenutu numeru „Can You Dig it?“, taman da se „opravda“ naslov koncerta.

Velika je čast svirati sa ovako divnim muzičarima, to je pravo iskustvo. Ovo večeras je ono što čovek može samo da poželi u životu. Davno sam bio solista na ovako sličnom koncertu, ali ipak sa Big Bendom RTS-a je veoma posebno, ne može da se uporedi“, nadahnuto i uzbudjeno je govorio Vasil, odrastao u umetničkoj porodici.

 Otac mu je bio muzičar i glumac – Zafir Hadžimanov (1943-2021), a naravno i majka Senka Veletanlić je poznata kao muzička i dramska umetnica.

 Na programu je bila pretežno autorska muzika Vasila Hadžimanova, koja je za ovu priliku premijeno izvedena u sasvim novim aranžmanima, kao veoma dinamično putovanje kroz karijeru dugu tri decenije.

„Na koncertu večeras slavimo dva jubileja, mojih 30 i 75 godina Big Benda“, podsetio je Vasil publiku, da bi onda duhovito dodao nešto važno i precizno.

„Zapravo, malo je više od 30 godina kako se bavim muzikom. Ipak sam sa 17 godina već nastupao sa Biserom Veletanlić, delio sam scenu i sa Vojinom Mališom Draškocijem. Tako da smo malo skratili da bude eto 30 godina, zaokružili smo“, naglasio je Vasil i tokom celog koncerta bio je pravi slavljenik.

Odnosno, iako na svojim solo koncertima uglavnom ne komunicira previše sa publikom, ovog puta je sve to nadoknadio, tako da mu je legla uloga domaćina, pripovedača, vodiča kroz svoj znalajan opus.Vasil Hadžimanov u plodnoj karijeri je nastupao u raznim sastavima, kvartetima, duetima, trio ansamblima, od matičnog Vasil Hadžimanov benda, preko saradnje sa ruskim džez saksofonistom Olegom Kirejevim, turneje sa Matijom Dedićem, Biserom Veletanlić i Gabi Novak, Trio Sveti, a bio je gost raznim kolegama na koncertima (Rade Šerbedžija, rok bend “Partibrejkers”).

Veoma je zahvalan makedonskom kolegi, džez gitaristi i kompozitoru Toniju Kitanovskom, koga je više puta pomenuo ove noći, jer su uspešno saradjivali.

Vodio je muzičar publiku Kolarca kroz svoj svet žanrova, od etno, džeza, do world music usmerenja, prepuštajući se mnogim numerama kao „Morning Colors“ ili „Ohrid“.

Emotivnim rečima se zahvalio svojoj supruzi Nataši, što su zajedno srećnih 26 godina i što mu u potpunosti pomaže u karijeri, „tako da bez nje sigurno ne bih bio ovde večeras“.

Vasil je onda sasvim sam, bez pratnje Big Benda, odsvirao svoje remek delo „Balada za Martu“, posvećeno njegovoj ćerki, veoma talentovanoj pevačici Marti Hadžimanov, sa kojom često u tandemu i nastupa.

Pozorišna publika Martu je zapamtila u hit mjuziklu „Fantom iz opere„, koji je od 2015. godine rasprodat u Pozorištu na Terazijama.

Kolarac je poznat teren za Vasila, jer je uoči dočeka Nove 2023. godine, 31. decembra 2022. imao uspešan koncert u duetu sa Matijom Dedićem uz gošću – Biseru Veletanlić.

Osim toga, osvajao je Zadužbinu Ilije M. Kolarca i na drugim nastupima, kao sa ruskim džez saksofonistom Olegom Kirejevim.

Publika je sve vreme uživala u dinamičnim kompozicijama tokom skoro dva sata koncerta, gde je umetnik bio prepušten instrumentalnim delima poput putovanja ili plovidbe, svako je u sali mogao da zamišlja u glavi neki svoj intimni univerzum.
Kao presek svog stvaralaštva (albumi – „11 razloga za venčanje“ (2001), „Kafanski“ (2003), „3“ (2007), „Života mi“ (2009), i drugi), diplomac sa čuvenog Berklija (Boston, SAD), vešto je vodio auditorijum kroz veoma svestranu karijeru, kao što su poznate numere „Slankamen“ i „Ratnici podzemlja“.

Pred kraj koncerta Vasil je pozvao i članove svog matičnog sastava „Vasil Hadžimanov Band“, i pohvalio ih „da nije lako izdržati 26 godina u ovoj zemlji svirajući samo autorsku fjužn džez muziku“.

Umetnici danas treba da se drže zajedno i uvek da se podržavaju, i da imaju taj entuzijazam, za koji mi nije jasno odakle im uvek izvire“, napomenuo je džez umetnik, koji je poslednjih godina i sezona osvajao razne prostore u Beogradu – Botaničku baštu (festival „Jazz in the Garden“, treće izdanje će biti 1. i 2. jula), Kapetan Mišino zdanje, klubove BitefArtCafe (Kalemegdan i Palilula).

Takodje, Vasil je poznat i kao kompozitor primenjene muzike, i ceo koncert je i delovao kao „saundtrek“ za naslove velikog i malog ekrana.  Od poslednjih projekata je tu TV serija “Dug moru” (2019-2023, nedavno je snimljena četvrta sezona), i najgledaniji domaći film 2022. godine – “Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Raše Andrića, prema istoimenom romanu Jasminke Petrović.  

U opusu je komponovao muziku i za serije „Košarkaši“, „Otvorena vrata„, i hit film „Kad porastem, biću kengur“ (2004).

 U publici je bila i spomenuta Bisera Veletanlić, džez i šlager diva bivše Jugoslavije, tetka od umetnika, koja je na samom kraju nastupa zagrlila Vasila, puna oduševljenja nakon odgledanog koncerta.

Kako je najavio, očekujemo novi studijski album Vasila u septembru ove godine. I naravno dalje koncerte.


Osim Bisere, od poznatih imena u publici bio je domaćin, upravnik Kolareve zadužbine – Aleksandar Peković, muzičar i TV voditelj sa N1 Miloš Milovanović, i mnogi drugi.IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here