Vasil Hadžimanov Band 11. oktobra predstavlja novi studijski album „Keyf“ u klubu BitefArtCafe

Novi projekat vrhunskog etno džez pijaniste

0
Reklama


Novi projekat vrhunskog etno džez pijaniste


BEOGRAD, 6. septembra  –  Pijanista Vasil Hadžimanov sa svojim bendom objavio je osmi studijski album “Keyf”, čija će koncertna promocija biti održana 11. oktobra od 21 čas u beogradskom klubu BitefArtCafe.

 Nova muzika u izdanju diskografskih kuća “Croatia Records”/“Jugoton” se nalazi na svim digitalnim platformama, i na CD formatu, a promocija je zakazana i za 26. septembar u Zagrebu (Hrvatska).

Vasil Hadžimanov Band mnogi smatraju za jedan od najuticajnijih i najuspešnijih džez fjužn sastava na ovim prostorima i mnogo šire, na čitavom Balkanu.

Grupa uvek oduševljava publiku svojim jedinstvenim zvukom i posebnom snažnom energijom, a njihov novi album jednom donosi interesantne muzičke goste, inovativne aranžmane, autentičnu zvučnu estetiku, i kreativne eksperimente sa različitim muzičkim stilovima i ritmovima.
Album „Keyf“ kao njihov osmi album, sadrži devet pesama čiju produkciju potpisuju Vasil Hadžimanov, Marko Perić i Toni Kitanovski, a objavljen je u digitalnom i CD format.
 Snimanje i produkciju albuma su podržali GDi For The Arts i “Croatia Records”.

Muzički brojevi poput naslovne „Keyf“, ali i „Gypsy“, „Afghan Samba“, „Helidoro’s Recipe“ te „Mente Pura“ podsećaju sve ljubitelje dobre muzike zašto Vasil Hadžimanov Band izvodi svoju muziku na pozornicama širom sveta i zašto je upravo njihova muzika u Srbiji proglašena umetničkim delom od nacionalnog značaja, navode iz diskografskih kuća “Jugoton” / “Croatia Records”.

 Muzičar Vasil Hadžimanov je umetnik jedinstvenog senzibiliteta. Kao etno džez pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog autentična je artistička pojava na regionalnoj jazz sceni.
Pijanistra u sebi nosi deo svojih predaka koji su, svako na svoj način, obeležili muzičke prostore Balkana u neraskidiv niz čuvara, interpretatora i novih tumača tradicije.VASIL Foto Igor Đuričić
 Vasil nosi bogato iskustvo folklora koji je, prema njegovim rečima „muzika koje se ne treba stideti već je, naprotiv treba podržati i dati joj više prostora“.

Povodom novog albuma, i Hadžimanov se oglasio na društvenim mrežama gde se iskreno zahvalio “GDI For the Arts” na podršci, njihovoj novoj izdavačkoj kući “Croatia Records” i Nataliji Cajić ispred “Jugotona” – srpskom ogranku “Croatia Records”, kao i SAE Institutu na snimanju i montaži elektronskog press kit-a.

 “Posebno hvala ide svim onim prekrasnim ljudima koji su omogućili da se ovaj album desi: stari članovi benda Bojan Ivković i Branko Trijić, naši producenti Marko Perić i Toni Kitanovski, naši posebni gosti Marta Hadžimanov, Ljubomir Milanović, Aleksandar Petrov, Gazmend Berisha i opet Toni Kitanovski. Tu su i naš novi članovi benda Rastko Obradović i Ratko Dautovski koji će ovaj materijal izvoditi zajedno sa Miroslavom Tovircem i Viktorom Filipovskim i mojom malenkošću”, zapisao je Hadžimanov na Facebook nalogu.
Etno džez pijanista je izdvojio i druge saradnike u svom timu: Dušan Ivanišević i Future Nature Sound – studio, Aleksandar Popović – za dizajn, te otkrio da su novi album snimali u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine i Kulturnom centru Pančevo.


Na kraju, Vasil se posebno zahvalio “našem bratu Dejanu Mandiću” i svojoj supruzi, “našem „uradi sve“ menadžeru, jednoj i jedinoj Nataši Hadžimanov”.


Vasil Hadžimanov poslednjih godina je jedan od najtraženijih muzičara širom Srbije i regiona, tako da nastupa u različitim sastavima, kolektivima, duetima, kvartetima, trio grupama.

Na scenama Beograda nedavno je dva puta osvajao Kolarac – u duetu sa pijanistom Matijom Dedićem uoči dočeka Nove 2023. godine, kao i na samostalnom koncertu kojim je obeležio tri decenije karijere.


Vasil-Hadžimanov_foto-Nebojša BabićOsim toga, imao je nastupe sa ćerkom pevačicom Martom Hadžimanov u raznim prilikama, osvajao je više puta klubove BitefArtCafe Summer Stage na Kalemegdanu i Novi BitefArtCafe na Paliluli, Soul Society – klub Bitef teatra.


Takodje, u duetu sa ruskim džez saksofonistom Olegom Kirejevim je imao turneje po Rusiji, a držali su koncerte na Kolarcu i spomenutom prostoru Soul Society.


Posebno se istakao u popularnom kvartetu koji su činili još Gabi Novak, Bisera Veletanlić i Matija Dedić na rasprodatim koncertima u Beogradu na sceni Mts Dvorane, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i celom region tokom 2018. godine.


Poslednjih godina Vasil je kompozitor primenjene muzike za TV seriju „Dug moru“ (2019-2023, snimljena je i finalna, četvrta sezona) i hit filma „Leto kada sam naučila da letim“ (2022) prema istoimenom romanu Jasminke Petrović, u režiji Radivoja Raše Andrića.


Ivan Makragić
TANJUG / Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here