Vanserijska ponuda koncerata za doček Nove 2023. u Beogradu i Novom Sadu: Kosheen, Stereo Mc’s, Vasil Hadžimanov & Matija Dedić, Marko Louis, Jelena Tomašević, Željko Joksimović

Muzička eksplozija za sam kraj 2022. godine

0
Reklama


Muzička eksplozija za sam kraj 2022. godineBEOGRAD & NOVI SAD, 31. decembra: Doček nove 2023. godine danas popodne i verčeras biće pravi spektakl na više lokacija zahvaljujući inostranim i domaćim muzičarima u Beogradu i Novom Sadu – Kosheen, Stereo Mc’s, Marko Louis, Jelena Tomašević, Željko Joksimović, Vasil Hadžimanov & Matija Dedić uz Biseru Veletanlić, Dečija filharmonija i mnogi drugi atraktivni događaji čekaju ljubitelje muzike.

Novogodišnji matine na Kolarcu:
THE QUEEN’S SIX – Velika Britanija
VASIL HADŽIMANOV & MATIJA DEDIĆ
Subota, 31. decembar, u 16.00h

Poseban muzički događaj – Novogodišnji matine biće održan na Kolarcu od 16 sati, kada će nastupiti prvo vokalni sastav “The Queen’s Six” iz Velike Britanije, a onda i klavirski duo Vasil Hadžimanov – Matija Dedić uz specijalnu gošću – Biseru Veletanlić.


The Queen’s Six (Kraljičina šestorka) je vokalni sekstet osnovan 2008. godine, na 450. godišnjicu krunisanja kraljice Elizabete I, čije ime koriste u svom nazivu.

Svi članovi “The Queen’s Six” su zvanični pevači Kapele Svetog Đorđa pri kraljičinom dvoru u Vindzoru i svi žive unutar zidina zamka. Hor Kapele, koji se sastoji od glasova dečaka i 12 profesionalnih muških pevača, nastupa na osam službi nedeljno, kao i na privatnim i državnim događajima, često pred kraljevskom porodicom. Njihov repertoar proteže se daleko van horskih pulteva: od ranih napeva, razvijene renesansne polifonije, raskošnih madrigala i emotivnih narodnih pesama, do nadmoćnih aranžmana džez i pop numera.
VASIL HADŽIMANOV
Etno jazz pijanista Vasil Hadžimanov je rođen u Beogradu, sin je čuvenog muzičara i glumca Zafira Hadžimanova, i ovaj izvanredni virtuoz na klaviru klasično muzičko obrazovanje počeo je da stiče već sa pet godina. On je završio Srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“ i školovanje je nastavio kao stipendista Berkli koledža u Bostonu, gde je i diplomirao na odseku za klavir 1995. godine.

Tokom studija na prestižnom Berkliju, nastupao je sa grupom “Sveti”, kasnije “Trio Sveti” sa Markom Đorđevićem i Batom Andonovim.

Sa Paskal Bokarovim afro-pop bendom, išao je na turneju po SAD, a inače u Njujorku je sarađivao sa poznatim muzičarima kao što su slavni Dejvid Gilmor (jedan od osnivača revolucionarne britanske grupe “Pink Floyd”) i Kris Čik.

Po povratku u Srbiju 1997. godine, osnovao je Vasil Hadžimanov bend i od tada zvanično počinje njegov rad na spajanju etno muzičke baštine Balkana i zapadnih muzičkih podžanrova (džez, fank, wold music).

Prvi studijski album Vasil Hadžimanov benda je izašao 2001. godine.
Inače je zanimljivo da umetnik često sarađuje sa mnogim bendovima, te je bio i član elektro grupe “Darkvud Dab”, ili – “Bace Quartet”, “Vasil Hadžimanov piano trio”, a takodje imao je rasprodate koncerte u Mts Dvorani i u SNP-u (Novi Sad) kao kvartet sa Matijom Dedićem, Biserom Veletanlić i Gabi Novak.

Takodje je sa Matijom nastupao u duetu više puta, i u Beogradu, Zagrebu, skoro i u Novom Sadu, i često je u tandemu sa ruskim džez saksofonistom Olegom Kirjevim (Kolarac, klub Soul Society, turneje po Rusiji), snima muziku za filmove i TV serije (poslednji projekti su najgledaniji domaći film 2022. godine – “Leto kad sam naučila da letim” Radivoja Raše Andrića i serija “Dug moru” iz tri sezone).
Prvi solistički koncert u karijeri održao je u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banja Luci.
MATIJA DEDIĆ
Džez pijanista Matija Dedić, sin Gabi Novak i nažalost pokojnog Arsena Dedića, jedan je od najpoznatijih hrvatskih džez muzičara mlađe generacije, koji je klavir počeo da uči sa samo pet godina.
Kako je odrastao u muzičkoj porodici, uz majku pevačicu i oca kantautora, od malena je bio izložen uticajima različitih muzičkih žanrova.
Ipak, veoma rano je otkrio džez, te je diplomirao na džez odseku Muzičke akademije u Gracu (Austrija). Nakon povratka svirao je u sastavima Tamare Obrovac i Ladislava Fidrija, te kao gost uz “Zagreb Jazz Portrait”, a od samog osnivanja je član “Boilers Quarteta”.

Godine 1988. osnovao je svoj prvi trio sa muzičarima iz sastava Tamare Obrovac: kontrabasistom Žigom Golobom i bubnjarom Krunom Levačićem.

Osim sa vodećim džez muzičarima povremeno je svirao i sa najpoznatijim hrvatskim muzičarima drugih žanrova poput nažalost nedavno preminulog Massima, Gibbonija, Olivera Dragojevića, Lidije Bajuk, Ivane Husar, Maje Vučić, Marka Križana, i naravno sa svojim roditeljima.

Nastupao je u Italiji, Sloveniji, Nemačkoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu, Belgiji, Turskoj, Španiji, Austriji, Francuskoj, Danskoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Mađarskoj i Grčkoj.

Takodje, kao i Vasil, Matija komponuje za televiziju i pozorište.
Dobitnik je nagrade Hrvatskog društva kompozitora kao najboljeg džez kompozitora, te je višestruki dobitnik nagrada Status za najboljeg džez pijanistu i Porin za najbolje džez albume.


DEČIJA FILHARMONIJA
“San novogodišnje noći”
Subota, 31. decembar, u 17.00h
Mts Dvorana

Tradicionalni gala koncert naziva “San novogodišnje noći” Dečije filharmonije biće izveden od 17 sati u Mts Dvorani. Publika će slušati čuvena dela klasične muzike u izvođenju talentovanih, mladih solista uz pratnju orkestra i dirigenta – profesora Ljubiše Jovanovića, a na repertoaru će biti i popularni savremeni hitovi, kao i etno i džez program.

Više od 80 mladih umetnika predstaviće se publici, a među solistima je i specijalni gost Miloš Stosiek (17), austrijski violončelista i dobitnik prestižnih nagrada sa iskustvom sviranja u prestižnim orkestrima širom Evrope. Dolazak Stosieka iz Beča pomogao je Austrijski kulturni forum.

Regionalni dečji orkestar čine deca iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva i Skoplja.

Ovaj izuzetni koncert je već tradicionalno prava prilika za sve generacije da se zaokruži stara godina i na najbolji način proslavi dolazak Nove godine.

Neki od članova Dečje filharmonije su dugogodišnji korisnici instrumenata fondacije “Deca deci”, koja tako pomaže njihovo školovanje i profesionalno napredovanje.Takođe, u cilju stvaranja šire platforme za kulturnu razmenu i povezivanje najmlađih, fondacija ?je od 2015. godine proširila aktivnosti i oformljen je spomenuti Regionalni dečji orkestar.

Gosti novogodišnjeg koncerta biće članovi Hora Dečijeg kulturnog centra.

Himnu Dečje filharmonije “Ovo je pesma za nas” zajedno sa svim učesnicima izvešće i specijalna gošća, naša proslavljena glumica Ana Sofrenović, koja će ujedno i voditi program.

Koncert organizuju Centar beogradskih festivala – CEBEF pod pokroviteljstvom grada Beograda i fondacija „Deca deci“.

Članovi Dečije filharmonije su talentovani učenici nižih i srednjih muzičkih škola iz Beograda, dobitnici nagrada na prestižnim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Među njima je i Teodor Vujanić (7) koji je prve muzičke korake napravio sa pet godina na violini, a kasnije se odlučio za klavir i u prvoj godini nastupa osvojio čak šest prvih nagrada. Od mladih dama predstaviće se Tara Ljujić (12) na flauti koja već može da se pohvali brojnim domaćim i internacionalnim nagradama.


Dečija filharmonija, foto Dalibor Danilović
Dečija filharmonija, foto Dalibor Danilović

ŽELJKO JOKSIMOVIĆ, JELENA TOMAŠEVIĆ, MARKO LOUIS:
Subota, 31.12. od 20.30h do 01.00h
Sava promenada – Beograd na vodi

Etno pop muzičari – zvezde Jelena Tomašević, Željko Joksimović i Marko Louis nastupaju na Sava Promenadi večeras od 20.30h, kod Beograda na vodi.

Najspektakularniji doček Nove godine u Srbiji i ovog puta biće organizovan na platou pored Starog savskog mosta, a novogodišnji vatromet sa Kule Beograd biće spektakl svetskih razmera.

Marko Louis je sigurno jedan od najvrednijih muzičara tokom poslednjih godina, posebno u vreme pandemije, jer je snimio dva studijska albuma – “Sloboda” i za decu – “Ja se zovem slon”, ali i muziku za domaću TV seriju „Nečista krv“.


Osim velikog broja singlova i spotova, koje je snimao sa afirmisanim glumicama (Milena Radulović, Iva Ilinčić) i glumcima (Uroš Jakovljević, Branislav Jerković), Marko je bio i koncertno izuzetno aktivan, tako da je imao samostalne nastupe u Beogradu (Mts dvorana – dva puta tokom jedne noći 2020, Plato kod Pobednika na Kalemegdanu i u istom parku – klub BitefArtCafe, festival “WOMBA” na Ušću), celoj Srbiji i regionu.


Foto: Nikola KneževićJelena Tomašević je nedavno gostovala operskom maestru Andreu Bočeliju na koncertima u Beogradu i Abu Dabiju, i imala je uspešan koncert u Mts Dvorani pre godinu dana.

Fanovi željno očekuju i njen treći studijski album nakon materijala – “Panta Rei” (2008) i “Ime moje” (2015). Imala je ranije rasprodate koncerte u Sava centru, na Letnjoj sceni Gardoš, u Pozorištu na Terazijama.


Pop muzičar, pevač, kompozitor, aranžer, producent Željko Joksimović duže vreme nije nastupao u Beogradu, tako da će večerašnji koncert biti njegov zaista veliki povratak, i da obećava pravi spektakl od 23h do jedan sat nakon ponoći.

Umetnik je imao trijumfe sa konceptom serije koncerata “Dva sveta” – jazz swing projekat u Sava centru i Domu sindikata, uvek rasprodati nastupi, u periodu pre pandemije.

Takodje više puta je napunio Beogradsku Arenu i velike hale duž celog regiona i Srbije.

U medjuvremenu je postao veliki preduzetnik, jer je vlasnik četiri televizije – K1, Tanjug TV, Kazbuka i TV DR.

Nova 2023. godina je pred vratima, a naša prestonica će je dočekati u velikom stilu, na senzacionalan način, čime će potvrditi status destinacije svetske klase sa najboljim novogodišnjim proslavama.

U Beogradu na vodi će poslednje decembarske večeri biti upriličen vizuelno-muzički spektakl koji će zadiviti domaće posetioce i inostrane goste.

Odmah nakon grandioznog odbrojavanja poslednjih trenutaka 2022. godine, čak 20 spratova Kule Beograd, najviše zgrade u Srbiji, u ponoć između 31. decembra i 1. januara zasijaće istovremeno, jer će se sa neverovatnih 180 pozicija vatromet vinuti u vazduh i obasjati nebo iznad Save. Osmominutni vatromet, propraćen muzikom specijalno osmišljenom za ovu priliku, biće ispaljen i sa novobeogradske obale reke sa 13 pozicija, u dužini od 1 km, dok će bajkovitu noć u Beogradu na vodi upotpuniti jedinstveni vatropadi sa Starog savskog mosta i Gazele.Foto: Miloš- Nadaždin-
Doček Nove godine na Kolarcu:
Koncert “OTMENO”
Subota, 31.12. 21.30h

Ovogodišnji doček Nove godine na Kolarcu obećava da će vas ispuniti toplinom, dobrim raspoloženjem i pozitivnom energijom s kojom ćete uči u 2023. godinu.


Koncert pod nazivom “Otmeno” večeras – gde će nastupati spomenuta Dečija filharmonija ponovo uz dirigenta Ljubišu Jovanovića sa delima Mocarta, Baha, Astora Pjacole, onda – “Camerata Serbica” uz dirigenta Vesnu Šouc sa kompozicijama Hajdna, Pučinija, Bizea, Ofenbaha, gde će pevati i operski i mjuzikl solisti – sopran Sofija Petrović, tenor Dušan Svilar, sopran Nataša Tasić Knežević.

PROGRAM:

21.30h

Dečija filharmonija

Dirigent: Ljubiša Jovanović

Teodor Vujanić, klavir

Tara Ljujić, flauta

Staša Petraš, violina

Program

J. S. Bach: Badinerie iz Svite Br. 2 za flaute i gudače

Svi flautisti Dečije filharmonije

W. A. Mozart: Andante C-Dur KV 315 za flautu i orkestar

Solista: Tara Ljujić, flauta

A. Piazzola: Oblivion za violinu i gudače

Solista: Staša Petraš

J. S. Bach: Koncert za klavir f-moll I stav

Solista: Teodor Vujanić, klavir


22.30h

Camerata Serbica

Dirigent: Vesna Šouc

Solisti:

Aleksandar Serdar, klavir

Nataša Tasić Knežević, sopran

Sofija Petrović, sopran

Dušan Svilar, tenor

Miloš Stosiek, violončelo

Neda Nikolić, frula

Dejan Jovanović, harmonika, Nemačka

Oana Chatalina Citu, Rumunija, glas

Program:

J. Haydn: Koncert No 11, za klavir

D-dur, Hob. XVIII:11

Vivace-Un poco Adagio-Rondo all’Ungarese.Allegro assai

Aleksandar Serdar, klavir

G. Puccini: O Mio Babbino Caro

Nataša Tasić Knežević, sopran

G. Bizet: Intermezzo

Habanera

Sofija Petrović, sopran

D. Poper:

Serenade op. 54/2

C. Saint Saens: Allegro Apassionato

Miloš Stosiek, violončelo, Austrija

L. Denza: Funiculi Funicula

Dušan Svilar, tenor

Ž. Ofenbah: Barkarola

Sofija Petrović & Nataša Tasić Knežević
Pauza

23.40h

Luco Dalla: Caruso

Sofija Petrović & Dušan Svilar

K. Weill: Youkali / Tango Habanera

Nataša Tasić Knežević

F. Lehar: Vesela udovica

Lippen svhweigen”

Sofija Petrović & Dušan Svilar

Celebre mazurca variata – Augusto Migliavacca

Od kada mi frula ne zvoni – narodna pesma

Rumunska igra – narodna melodija

Neda Nikolić, frula

Arr. K. Blagojević

D. Jovanović: Pljačka

Dejan Jovanovic, harmonika

Arr. K. Blagojević & Dejan Jovanović

D. Jovanović/J. Popović Ispovest

Dejan Jovanovic, harmonika

Arr. K. Blagojević & D.Jovanović

D. Jovanović: Novogodišnje Kolo

Dejan Jovanović, harmonika

Arr. K. Blagojević

Š. Bajramović: I balval purdela Chaje

Arr. D. Jovanović

Oana Chatalina Citu, glas

Verka Kaluđerka

Narodna pesma

Arr. D. Jovanović

Oana Chatalina Citu, glas

Rok opera foto V. VeličkovićRok opera foto V. Veličković


NOVI SAD:

Novogodišnji koncert „Rok opera – Queen Simphony”, nastao u saradnji Orkestra i Hora Opere Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog Big benda, zakazan za 31. decembar održaće se po planu. 

Pored novogodišnjeg koncerta, „Rok opera – Queen Simphony” bio je i 29. i 30. decembra.

Veliki spektakl je godinama unazad veliki hit u Srbiji i regionu, a ovog puta prava iskorak, odnosno solisti i Hor pevaju hitove neprevazidjene britanske grupe “Queen”, čije su pesme inače činile veći deo repartoara originalnog projekta “Rock Opera”.

Imali su rasprodate nastupe u Sava centru, SNP-u, Mts Dvorani, a gostovali su i na Beer festu 2019 (Ušće) i na Adi Ciganliji.DOČEK – Novi Sad, 31. decembar:
KOSHEEN, STEREO MC’S, PERPETUUM JAZZILE
Podgrađe Petrovaradinske tvrđave


Novi Sad kao Evropska prestonica kulture zatvara 2022. godinu uz Doček, nesvakidašnji umetnički i produkcijski program koji će osvetliti barokni ambijent Podgrađa Petrovaradinske tvrđave.


Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine biće organizovan po šesti put u Novom Sadu, kroz spoj vizuelne i izvođačke umetnosti.

Publika će večeras na nekoliko bina uživati u muzičkom programu: na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije u 21 čas program otvara svetska vokalna atrakcija “Perpetuum Jazzile”, a nakon njih koncert će održati britanski elektro trio Kosheen od 23 časa (nedavno su gostovali na beogradskom Beer festu na Ušću, u avgustu), inače ranijih godina česti posetioci Srbije.DOČEK 2 Gradic Petrovaradin – V. VelickovićDOCEK 2 2 Teslina svetlosna galerija foto V.Veličković.jpg
Doček 2022 Morcheeba photo Marko Ristić
Doček 2022 Vreme i Vaseljena foto V. Veličković
Perpetuum Jazzile
Takođe, na sceni smeštenoj na Trgu prote Mihaldžića od 22 časa publika će slušati britanski dens elektro bend “Stereo MC’s”, koji obožava Srbiju, nebrojano puta su doalzili, a od 23:30 Mimi Mercedez.

Na sceni u Štrosmajerovoj ulici nastupiće “Monohrom” od 22 časa, domaći alternativni sastav Repetitor” u 23 časa, dok će “Obojeni program” svoj koncert početi pola sata nakon ponoći.

Tesla svetlosna galerija i ove godine oživljava Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdex-ovih „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti” Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i drugi. 


Doček 2022. Crkva imena Marijinog foto Marko Ristić
Doček 2022 Zeniteum photo Marko RistićSTEREO MC’S

Svet i čuvenu BRIT nagradu osvojili su kultnom pesmom „Connected” i obeležili muziku devedesetih – britanska dens i hip hop grupa “Stereo Mc’s” dolazi na Doček i vraća energiju muzike koju svi pamtimo. Sarađivali su sa Madonom, Lenijem Kravicom, grupom U2, a i dalje su jedna od najvećih senzacija britanske i svetske dens scene. U Evropskoj prestonici kulture dočekujemo ih u poslednjoj noći ove godine u posebnom vizuelnom ambijentu. Stereo MC’s će nastupiti večeras, 31.12. Podgrađu na velikoj sceni, na Trgu Prote Mihaldžića u 22 časa.

Stereo MC’s je sastav koji je formiran sredinom osamdesetih, inspirisan elektronskom muzikom i ranim hip-hop zvukom. Svoju prvu ploču su izradili sami, osnovali su nezavisnu diskografsku kuću “G Street Records” koja stoji iza izdanja mnogih britanskih hip hop izvođača, a ugostili su i američke izvođače – Jungle Brothers. Njihov treći album “Connected” iz 1992. godine postao je svetski hit, a istoimena pesma postala je klasik.

Nakon izvesnog vremena, 2015. godine, umorni od toga da ih velike diskografske kuće ograničavaju i iz ljubavi prema dens muzici, odlučili su da se vrate svojim korenima i upuste se u stvaranje nove diskografske kuće, pri čemu je nastao “Connected”, kao način da izdaju svoju i muziku drugih umetnika, uključujući Afro haus, dip haus i tehno, i sve varijacije ovih žanrova.

Distribucijom preko Kompakt Records-a iz Kelna, diskografska kuća značajno je napredovala u poslednjih nekoliko godina i sada je već na svom 40. izdanju. Osim što i dalje sviraju uživo po turnejama, i uz brojna izdanja, Rob Birch i Nick Hallam takođe neguju svoju ljubav prema DJ izvođenju kao suštinski deo “Connected”-a .

Kod nas su nekoliko puta gostovali u Beogradu (Beer fest, doček Nove godine na trgovima, Hala sportova), i po Srbiji (Exit – Novi Sad, Arsenal fest – Kragujevac).STEREO MC’S
KOSHEEN

Kosheen je ime koje će odjeknuti među ljubiteljima elektronske muzike uživo širom sveta. Nakon proboja u mejnstrim sa svojim debitantskim singlom „Hide U” na prelazu milenijuma, grupa je izgradila ovaj uspeh pratećim singlovima „Catch”, „All In My Head” i platinastim debi albumom „Resist”, što će biti meteorski uspon u narednoj deceniji: sa harizmatičnom pevačicom Sian Evans, Kosheen je pogodio vrh dva puta na listi 10 albuma, na vrhu britanske i evropske liste singlova i pionirskim zvukom koji spaja brejkbit i DnB sa konvencionalnim pesmama, privlačeći publiku sa muzikom koja je povukla uticaj iz ritmova elektronske muzike.

Posle skoro dve decenije i pet studijskih albuma, Kosheen su se raspali na vrhuncu karijere da bi krenuli na alternativne puteve kreativnosti. Frontmen – pevačica Sian Evans ubrzo je stekla reputaciju talentovanog tekstopisca i tražene pevačice, radeći sa svima, od DJ Fresha i Stanton Varriorsa do Chicanea i Headhunterza, dok je razvijala novi solo album i nastup uživo.

Godine 2019. Sian je ubrizgala ovu novopronađenu energiju i strast u reformisani Kosheen sastav, koji sada uključuje originalnog bubnjara Mičela Glovera – svira zajedno sa dva nova člana koji izvode sjajne setove i ostaju emotivni i moćni kao i uvek.

Održali su sjajan nastup na Beer festu ove godine, u avgustu pred više od 40 000 gledalaca ispred bine, a ranijih godina su nam gostovali na Exitu, i imali par samostalnih koncerata u Beogradu (Dom omladine).

IVAN MAKRAGIĆ

doček Kosheen foto Ubik Litvin

DOCEK 30 Izložba Mileva foto V. Veličković
Foto: M. Prudić
doček perpetuum jazzile foto promo.jpg

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here