“VAN GOGH” ODRŽAO PRVI KONCERT U IZOLACIJI – DANAS, 26.03.2020. NA FACEBOOK & INSTAGRAM STRANICAMA

DESET VELIČANSTVENIH ZA 80 MINUTA OPUŠTANJA

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

VREDNI MUZIČARI AKTIVNO STVARAJU I U DOBA KORONE

ODABRANI I NEUMOLJIVI UŽIVAJU U SVOM POZIVU Pandemija se uveliko nezaustavljivo proširila, zamrznula je i dalje...

Dave Grohl (Foo Fighters) deli urnebesne priče iz svog života na instagramu

Dave Grohl je “nezaposlen” otkako je turneja Foo Fightersa odložena zbog koronavirusa, stoga je odlučio razveseliti svoje fanove...

DESET VELIČANSTVENIH ZA 80 MINUTA OPUŠTANJA

Gotovo tačno u 13.00h kako je i najavljeno danas, grupa VAN GOGH koja ponovo plovi kao trojka sa kormilarom, priredila je svojim oduševljenim obožavaocima prvi online karantin koncert na dve platforme – Facebook post live & Instagram story live.
Đule, Srba i Dragan
vidno raspoloženi pristupili su ovom muzičkom eksperimentu, jer je očigledno da im se veoma svira i da su željni interakcije sa vernom i predanom publikom.

Da nam ode ova pošast što pre, da oni koji imaju koronu što pre ozdrave. Mi ćemo svirati sve pesme po vašoj želji, kako ste tražili.” – glavni govornik je uvek frontmen benda Đule, a zatim nastavlja, gde najavljuje nešto novo i originalno:
A u subotu bićete sa nama 12 sati, pa ko izdrži! U vreme policijskog časa mi smo sa vama non stop, od 17h do 05h. Druženje sa grupom Van Gogh” – veoma primamljivo i izazovno, moramo priznati.

Išli su prema listi od svojih 10 hitova koje su gledaoci – ljubitelji benda odabrali, što je činio atraktivan presek karijere duge više od tri decenije. Iako su najavili mini koncert od samo pola sata, svirka se znatno produžila, jer su same verzije tih numera bile u razvučenim varijantama. Akustični performans je krenuo uz uvek odličan i “Opasan ples” (sa istoimenog albuma 1999), koji je trajao duže nego što očekujemo, da se sva trojica usaglase i iznesu jednu novu verziju čuvene pesme.
Onda se bez pauze nastavlja kultna balada “Zamisli” (CD “Hodi” 1996), koju nemamo priliku da često slušamo uživo na njihovim koncertima, zato je ovde bilo idealno kao osveženje. Sličan je utisak i sa delom “Manitua mi⁣” (album “Strast” 1993), divno je kada se neke kompozicije sada oživljavaju u online s(v)etovima, što će nadam se dalje biti praksa i u pravim live koncertima!


Sve vreme između pesama bas gitarista Dragan Ivanović je zdušno pratio komentare na Facebook-u, i uglavnom su svi bili raspamećeni i beskrajno zahvalni.
Jedine mini zamerke bile su na račun tona preko Facebook uživo prenosa, koji nije bio sve vreme izvanredan, ali od druge polovine se sve popravilo, dok su predlagali da možda sledeći put grupa razmisli da emituje i na svom YouTube kanalu. A hvalili su Instagram story live platformu kao besprekosrnu, jer se tamo koncert čuo savršeno.

“Dajemo vam srce i delimo sa vama sudbinu” – poetski će se u jednom momentu izraziti Đule, da bi se uhvatio u koštac sa dinamičnom eksplozijom zvanom “Kolo – Ludo luda⁣”, sa veoma uspešnog albuma “Kolo” (2006), krcatog zaraznim rock naslovima. Ovde je ipak u sporijem ritmu sa solažama gitare ili bubnjeva numera dočarana, u skladu sa intimnijom i svedenijom vrstom muzičkog programa.
U duhu teške situacije sa nezaustavljivom pandemijom, sledi emotivna drama “Anđele moj brate⁣” (moćan album “Neumeren u svemu” 2013, ispunjen brzim hitovima), koja svaki put izaziva snažne emocije i evocira uspomene na svim duboko intimnim i ličnim nivoima.
Naravno, red je da se posvetimo malo i novom albumu “More bez obala” (2019), i to neočekivano preko pesme “Emotivno miniran”⁣, možda zato što je to i bio za sada poslednji snimljen spot sa aktuelnog albuma, ekranizovan u žanru vesterna, veoma maštovito, atraktivno i efektno.

Teško da ijedan koncert i lista želja može proći bez antologijske melodrame “Neko te ima noćas⁣”, čija je istorija veoma zanimljiva, jer kao dobro vino, ili kultna knjiga, ne dobija odmah značaj i kvalitet kada je nastala sa prvim pevačem benda na drugom albumu grupe Van Gogh – “Svet je moj” (1991). Ali, onda sa Đuletovim vokalom u live verziji, kompozicija postaje neprevaziđena bastion rock himna za sve, a pre svega za vojnike.
I ona doživljava još razvučeniju varijantu, i svaka od 10 numera ima udahnut novi život u ovom aranžmanu u studiju. Remek delo “Mama” veoma nedostaje i sada je bila pred nama, ponovo album “Strast” dolazi do izražaja, za svaku pohvalu. “Da li je ovo kraj o kom si pričala” sada zvuči zastrašujuće…

Tročlani sastav za kraj je uspeo da zakorači ponovo u svet albuma “Opasan ples”, konkretno da zaplovi u “Brod od papira” (romantične i teške reči patnje – Kada odeš, onda učini to, Da tako ne izgleda, Kada odeš od mene, Učini samo to, samo to, samo to...”), čim sipa “Kiselinu” (Izmeniću ti život, izmešaću ti boje kiselinom)⁣ – divan CD “Hodi”, ponovo danas. Time je završena svirka koja je trajala znatno duže od najave.
Neobično je gledati sve vreme direktan prenos sviranja u studiju grupe, koji žele da pruže muzički istinski užitak od srca, iskreno, kako napominje nekoliko puta frontmen benda. Vole svoju publiku, rade i žive za njih, i u vremenima teškim kada je sve zamrznuto do daljnjeg, kada ne znamo dokle će ovo ludilo potrajati, u tih skoro 80 minuta svirke i 10 pesama, Đule-Srba-Dragan su nas prošetali kroz muzičku odiseju i zalepili za monitore 22 000 duša! Dakle jedna prepuna Arena i plus rasprodati Sava centar! Tako bismo dobili cifru od 22 000, pravi trijumf u svakom pogledu karantin koncerta.

Ipak, kako se momcima i dalje svira, oni nikada ne miruju i ne spavaju, te su nam zakazali maraton od 12 sati neprestane rock žurke u subotu, 28. marta od 17.00h – 05.00h. Ali, više o tome najbolje da čujete od samog benda, zar ne?

“ᴅᴏBʀɪ ʟᴊᴜᴅɪ, ʜᴠᴀʟᴀ ᴘᴏɴᴀᴏsᴏʙ sᴠᴀᴋᴏᴍ ᴏᴅ ᴠᴀs 22.000 ᴋᴏʟɪᴋᴏ ɴᴀs ᴊᴇ ᴘʀᴀᴛɪʟᴏ ᴏɴʟɪɴᴇ ɴᴀ ɴᴀsᴇᴍ ᴘʀᴠᴏᴍ ᴋᴀʀᴀɴᴛɪɴ ᴋᴏɴᴄᴇʀᴛᴜ! ⁣⁣ᴜ ᴜsʟᴏᴠɪᴍᴀ ᴋᴏᴊɪᴍᴀ sᴇ ɴᴀʟᴀᴢɪᴍᴏ,⁣⁣ ɪᴍᴘʀᴏᴠɪᴢᴏᴠᴀʟɪ sᴍᴏ ᴢᴠᴜᴋ ᴋᴏʟɪᴋᴏ sᴍᴏ ᴍᴏɢʟɪ ᴘʀᴇᴋᴏ sᴏᴘsᴛᴠᴇɴɪʜ ᴛᴇʟᴇғᴏɴᴀ, ᴀʟɪ ᴊᴇ ᴏᴠᴀ sᴠɪʀᴋᴀ ʙɪʟᴀ ᴘᴏᴋʟᴏɴ ᴏᴅ sʀᴄᴀ sᴠɪᴍᴀ ᴠᴀᴍᴀ ɴᴀ ʀᴀᴅᴏsᴛ!- ᴢɴᴀᴍᴏ ᴅᴀ ᴢɴᴀᴛᴇ❤️⁣⁣?PAZI SAD! ɪᴍᴀᴍᴏ ᴊᴀᴋᴏ ᴠᴀžɴᴏ ɪ ᴊᴀᴋᴏ ʟᴜᴅᴏ ᴏʙᴀᴠᴇšᴛᴇɴᴊᴇ :
S- U-B- O-T-A- ᴅᴏ sᴀᴅ ɴɪᴋᴀᴅ ᴠɪᴅᴊᴇɴᴏ!⁣⁣
Van Gogh on line ♬live stream ♬12 sati druzenje sa bendom♬od 17 h do 05 h ⁣⁣
Teška vremena zahtevaju ekstremne mere?!⁣⁣
?Ko izdrži pričaće, a ko uspe da prepriča, reći ce da se družio sa bendom i sa svojim najbližima do jutra? #dalicemoizdrzati


Set lista je danas bila ovakva:
Opasan ples⁣
Zamisli⁣
Manitu ami⁣
Kolo- Ludo luda⁣

Anđele moj brate⁣
Emotivno miniran⁣
Neko te ima noćas⁣
Mama⁣
Brod od papira ⁣
Kiselina⁣


A kakav repertoar želite i očekujete u 12 sati maratona?
Gledamo se sa Van Gogom u subotu od 17.00h! Na istom mestu!
Facebook & Instagram!


Ivan Makragić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Beogradska grupa NBG objavila novi video spot za pesmu “Beži”

Nakon spotova za pesme „Nove godine“ i „Osuđen na bes“, kultna beogradska grupa NBG objavila je još jedan video sa albuma...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Novo u Shop-u

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!