Valjevski džez festival od 25. do 27. novembra: Kaliopi, Lena Kovačević, Edin Karamazov, Vasil Hadžimanov

Veoma bogat muzički program za ljubitelje džeza

0
Reklama


Veoma bogat muzički program za ljubitelje džeza


VALJEVO, 20. novembra (Tanjug) – Tradicionalni Valjevski džez festival u svom 37. izdanju biće realizovan od 25 .do 27. novembra u Centru za kulturu Valjevo, na kome će nastupiti velika regionalna i svetska imena kao što su Kaliopi, Edin Karamazov, Lena Kovačević i Vasil Hadžimanov, saopštili su organizatori ove muzičke manifestacije.

 Prateći konceptualnu ideju „New jazz moment“, direkcija festivala najavljuje zanimljiv trodnevni program prilagođen aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, uz želju da i ova godina ostavi zanimljiv trag u istoriji najdugovečniijeg džez festivala na našim prostorima.


U duhu aktuelnog trenutka akcenat će biti na proverenim imenima domaće džez muzike, ali sa ponosom organizatori predstavljaju i ekskluzivne goste iz regiona.


Program će u četvrtak, 25. novembra započeti koncertima valjevskih bendova: „LA band“, „Blue Train“, „Medical Doctors“, „Pilot blues band“ i „Mehanički balet“.

Sledećeg dana na festivalu će nastupiti kvartet Vladimira Maričića i predstaviti aktuelni album „Ibar“, uz svoj redovni repertoar.


 Sledi koncert „fussion jazz“ benda uveliko poznatog i van granica naše zemlje – EYOT, iz Niša, koji sve albume u diskografiji objavljuje za strane izdavače i prisutni su na mnogim svetskim tržištima. U Beogradu su imali više puta koncerte u Domu omladine, a svirali su na festivalima širom zemlje.


U susret premijeri igranog filma „Nije loše biti čovek“ našeg najznačajnijeg dramskog pisca Dušana Kovačeviča, u kome peva i prvi put glumi – pop džez muzičarka Lena Kovačević, ova dama će iste večeri održati samostalan koncert sa svojim bendom, gde će napraviti presek kroz svoju karijeru i tri studijska albuma – „Dobar dan za pevanje“ (2009), „San“ (2013) i „Džezeri“ (2015).


Nedavno je Lena objavila novu duetsku pesmu „Lepe laži“ sa glumcem Gordanom Kičićem, na kompoziciju Momčila Bajagića Bajage i Aleksandra Saše Loknera.
Foto: Irina Duplevskaja
Subota je posebno važna, jer će valjevska publika biti u ekskluzivnoj prilici da čuje regionalnu muzičku zvezdu Kaliopi i jednog od najboljih svetskih lautista i gitarista Edina Karamazova, koji je nastupao i sa slavnim Stingom i sa njim snimio album, što su ljubitelji mogli da vide uživo i u Sava centru 2009. godine, kada su njih dvojica gostovali na Guitar Art festivalu.


 Dvoje muzičkih umetnika iz Makedonije, odnosno Bosne i Hercegovine, će izvesti program sa njihovog zajedničkog diskografskog projekta “Oblivion”, na kome se nalazi muzika sa raznih kontinenata u aranžmanu Karamazova za baroknu lautu, gitaru i vokal.

Kaliopi i Karamazov su imali zajedničke koncerte i pre nekoliko godina u regionu, a u Beogradu su gostovali u intimnoj atmosferi Pozorišta na Terazijama.

Edin je nekoliko puta imao duetske nastupe i sa Stefanom Milenkovićem, odakle se izdvaja koncert na Kolarcu, takođe kao glavni program Guitar Art festa.

Makedonska umetnica je godinama uspevala da rasproda koncerte na beogradskim scenama, pre pandemije – Kolarac, Kombank Dvorana i Sava centar.


Vasil Hadžimanov Band, rado viđeni gosti ove manifestacije, zatvoriće trodnevni program 27. novembra, a poznati su i po tome da su zauzeli II mesto posle slavnog muzičara Čika Korije (Chick Corea), na listi fusion-jazz bendova „The 41st Annual Jazz Station Awards / The Best Jazz of 2019″.


Uvek su jedan od najtraženijih sastava po celoj Srbiji i regionu, dok frontmen benda Vasil Hadžimanov često nastupa sa raznim trio ili kvartet sastavima, duetima, uz mnoge kolege i drugih žanrova, u Beogradu na prostorima kluba BitefArtCafe, Soul Society u Bitef teatru, na Kolarcu, a ovog leta i u Botaničkoj bašti “Jevremovac” kao deo prvog izdanja festivala “Jazz in the Garden”.


Uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera, obezbeđeno je propisano rastojanje između gledalaca ograničenim kapacitetom sale u Centru za kulturu Valjevo koja se redovno dezinfikuje.
U salu neće biti moguće da se udje bez maske, a ulaz u četvrtak, 25.11. je slobodan.

Zadužbina Milana Mladenovića, KZS, Leila rekords, Vasil Hadžimanov Beograd 12.04.2019 Foto: Petar Milošević


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here