Uživanje uz Vlatka Stefanovskog na koncertu u okviru 22. Guitar Art festivala (3. jun 2021.)

Vlatko Stefanovski: “Konačno idemo na koncerte!” “Nadam se da vi niste virtuelna publika, i da ja nisam virtuelni izvođač"!

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoVlatko Stefanovski: “Konačno idemo na koncerte!”
“Nadam se da vi niste virtuelna publika, i da ja nisam virtuelni izvođač”!


BEOGRAD, 4. juna (Tanjug) – Treće veče 22. izdanja Guitar Art festivala obeležio je jedan od omiljenih muzičara u Srbiji – makedonski gitarista, kompozitor i pevač Vlatko Stefanovski, na izvanrednom koncertu koji je priredio sinoć u velikoj sali Doma omladine Beograda pred gotovo hipnoptisanom publikom.

 “Nadam se da vi niste virtuelna publika, i da ja nisam virtuelni izvođač”, duhovito je započeo virtuoz na gitari komunikaciju sa svojim ljubiteljima i emotivno dodao – “Tu smo, prisutni smo, zajedno smo, i to je nešto zaista fantastično i nezamenljivo”.

Čuveni maestro je nekoliko prvih numera posvetio makedonskom folkloru, gde spada i kompozicija, poznati tradicional – “Makedonsko devojče”, koja se nalazi i na njegovom novom studijskom albumu “Taftalidze Shuffle” (2020), nastalom u doba pandemije.

Večeras ću se potruditi da vam odsviram najbolje što znam, umem i mogu i da vam prenesem deo svog iskustva kojeg sam sticao u poslednjih 50-ak godina”, šarmantno je gitarista podsetio koliko je dugo u poslu, još od osnivanja legendarnog rok benda “Leb i sol” (1976).

“Sa velikim zadovoljstvom i uživanjem sam kod vas, i moram da vam kažem da prvi put sviram koncert nakon punih šest meseci”, podelio je svoju muku autor, i tačno je u tom periodu bio poslednji put u prestonici Srbije na Beogradskom džez festivalu, decembra 2020. u Kombank Dvorani.

  Teme iz makedonskih tradicija su prošle svoje poglavlje po scenariju ove večeri, da bi usledila čuvena kompozicija “Uspavanka za Radmilu M” (1983) za istoimeni album “Bijelog dugmeta”, gde je Stefanovski gostovao, u vreme velikog prijateljstva sa Goranom Bregovićem.

   Majstorski, u jednom dahu, bivši lider sastava “Leb i sol” je tako jednostavno odsvirao kompleksnu numeru kao da to radi svake sekunde svog života, i fascinantno je koliko uživa sve vreme u muziciranju, kao da je na početku karijere.
  Ta čudesna muzička minijatura, praktično jedini instrumental “Bijelog dugmeta”, izazvala je veliki aplauz i oduševljenje publike.

Evocirao je umetnik uspomene na istoriju ovog festivala kroz 22 godine i istakao da je imao razne faze, uspone i padove, svoj razvoj, a po njemu najbolje izdanje se odigralo 2009. godine 


Tada su dan za danom svirali svetski virtuozi kao što je pokojni flamenko gitarista Pako de Lusija, legendarni Sting i Edin Karamazov (BiH) u duetu, ali i trio Vlatko Stefanovski–Miroslav Tadić–Teodosije Spasov.
  Ipak, njemu je najdraži bio pravi spektakl u Beogradskoj Areni: Enio Morikone kao dirigent ogromnog orkestra, koji je svirao njegove antologijske kompozicije iz neprolaznih filmova.

Za mene je on bio jedan od najvećih savremenih kompozitora”, posvetio je jedan segment večeri Stefanovski nedavno preminulom vanserijskom geniju kroz njemu veoma dragu numeru za film “Cinema Paradiso” (1988) reditelja Đuzepea Tornatorea.

 Proslavljeni gitarista je briljirao i na Guitar Art festu 2019, kada je sa kolegom Miroslavom Tadićem imao nastup od gotovo puna dva sata akustične svirke i ostavio bez daha rasprodatu salu Kombank Dvorane.
   Ranijih godina je bio deo atrakcije “King of Strings” na ovom festivalu, gde je dominirao retko izvanredan gitarista Tomi Emanuel.

  Imao je Vlatko i specijalnog gosta kojeg je najavio kao mladog muzičara iz Beograda koji predstavlja “novu ili sledeću generaciju” (“new ili next generation”, kako je rekao gitarista), pevač, producent i svira trombon – Vukašin Marković, lider rege rok benda “Irie FM”.
“Dimitrijo, sine Mitre” (1919), bila je prva kompozicija koju su zajedno odsvirali, uz improvizacije, kako je naveo makedonski muzičar. Antologijska vranjanska starogradska pesma nije bila izvorna narodna numera, već ima i svoju autorku – Stanu Avramović Karamingu. U mnogim verzijama pevali su je i Olivera Katarina, kao i Branimir Džoni Štulić (Azra).

  Nizali su se mnoge briljantne pesme iz čitavog arsenala makedonskog maestra koje redovno poklanja publici, pre svega remek delo “Čuvam noć od budnih” iz perioda “Leb i sol” (album “Kao kakao” 1987), koji su u duetu neobično otpevali Vlatko i Vukašin – u svom specifičnom maniru.

  Naravno, koncert ne može postojati bez neprolaznih veličina – “Uči me, majko, karaj me” i “Jovano, Jovanke” koje nepogrešivo podignu sve na noge i ošamute čitav auditorijum.

Ali, naravno, tu se Vlatko ne zaustavlja već uz uživanje u svojim majstorijama i magičnim prstima ne dozvoljava pažljivim gledaocima da se odmore, već ih oduševi divnom pesmom “Gipsy Song” (1997) za film “Gipsy magic” Stoleta Popova (gde je briljirao Predrag Miki Manojlović).

Osim još jednog proverenog bisera iz kataloga “Leb i sol” – numera “Čukni vo drvo” (CD “Putujemo” 1989), Stefanovski je rešio da privede kraju druženje od 90 minuta sa vernom publikom uz pesmu koju intimno veoma voli.
“Posebno mi je draga numera sa kojom bih završio koncert, skoro da mi je najdraža iz celog opusa i perioda grupe “Leb i sol”, najavio je bivši frontmen makedonske grupe kompoziciju “Bistra voda” (sa albuma “Kalabalak” 1983) i zaokružio jedno zaista čarobno veče, kao i uvek.

  Istina, fanovi mu nisu dozvolili da ode bez barem jednog bisa, tako se morao ubrzo vratiti na scenu.
Hvala, Gitar art fest i Beograde na gostoprimstvu. Uživali smo ova dva tri dana u Beogradu, vreme nam je super, i društvo nam je super”, sve vreme je bio raspoložen najbolji gitarista u čitavom regionu.

Gitar art festival ako ne svaku, onda svaku drugu godinu me poziva da budem tu, sa mojim gitaristima, da pozdravim svoju gitarističku felu.
Eto, stiže nam leto, nadam se da konačno otvaramo sezonu koncerata. Dosta je bilo zimovanja, domaćinskih poslova. I to je u redu, ali treba svirati i konačno ići na koncerte!”,
zaključio je maestro Stefanovski ovo druženje sa raspamećenim ljubiteljima, a beogradska publika će ga ponovo gledati već 30. jula na stadionu Tašmajdan.


Ivan Makragić – TANJUG – Music Pocket

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket